Aşılama Tedavisi ile Hamilelik
Aşılama tedavisi ile hamilelik ağrısız, acısız ve pratik bir yöntemdir. Doğal yöntemle hamile kalmaya yakın bir yöntemdir. Aşılama nedir, aşılama süreci nasıl gerçekleşir, aşılama tedavisinin şartları, aşılama tedavisi kimlere yapılır gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Aşılama nedir?
Aşılama bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişki sonrasında hamile kalamayan kadınlara uygulanan yöntemdir. Aşılama yöntemi erkeğin sperm hücrelerinin alınıp kadının rahmine yerleştirilmesidir. Aşılama yapılırken erkekten alınmış olan spermler bu işleme uygun enjektör iğneler ile rahmin içine yerleştirilir. Bu tedavi ile hamilelik ihtimali çok yükselmiş olur. Aşılama yöntemi çiftlerin çocuk sahibi olma ihtimallerini %20 oranında arttırmaktadır.
Aşılama Süreci Nasıl İlerler?
Aşılama tedavisi hemen uygulanan bir yöntem değildir. Bu tedavi uygulanmadan önce çiftçin bir yıl çocuk sahibi olmak için her yolu denemiş olmaları gerekmektedir. Eğer çift buna rağmen çocuk sahibi olamazsa bir takım testler yapılır ve sonrasında aşılama yöntemine geçilir.
Aşılama tedavisi ile hamile kalmak hızlı ve basit bir yöntemdir. Tıbbın gelişmesi ve teknolojinin de ilerlemesi ile ağrısız ve acısız bir şekilde yapılmaktadır. Anne adayına baba adayından alınan spermler bu işlem için uygun olan enjektörler ile enjekte edilir. Ve döllenmenin gerçekleşmesi beklenir.
Aşılama Tedavisinin Uygulanma Şartları Nelerdir?
Aşılama ile hamile kalma tedavisinin uygulanması için bazı şartlar vardır. Bunlardan birisi erkekte sperm kadında yumurta üretiminin mevcut olmasıdır. Eğer döllenme yoksa aşılama işlemi gerçekleşmez. Aşılama tedavisi kısırlık tedavisi gören çiftler için olumlu sonuç vermektedir.
Aşılama tedavisi yapılmadan önce çiftlere gerekli olan testler yapılmalıdır. Eğer testlerde olumsuz bir durum varsa aşılama yapılamayabilir. Çiftlerde herhangi bir sorun görülürse aşılama tedavisi ile hamilelik sonuç vermeyebilir. Aşılama tedavisinin kesin bir sonuç vermesi için aşılama yapılmadan önce doktorunuz tarafından muayenenin yapılması gerekmektedir.
Aşılama Yapılmadan Önce Çiftlerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Aşılama tedavisine başlamadan önce anne ve baba adaylarının dikkat etmesi gereken kritik noktalar vardır. Baba adayının spermi kaliteli olması için son 48 saat boyunca alkol ve sperm sayısını olumsuz etkileyecek hiçbir ilacı içmemesi oldukça önemlidir. Bu etkenler yumurta kalitesini etkilemektedir. Ve bazı hallerde enfeksiyonlara sebebiyet de verebilmektedir. Tüm bu olumsuz etkenler varsa aşılama tedavisi başarısız olabilir.
Aşılama tedavisi ile hamile kalmak için anne adayının genital bölgeye 2 gün önceden hiçbir şekilde krem veya losyon kullanmamış olması gerekir. Aşılama ile rahime ulaşıldığında krem ve losyon kalıntıları olursa enfeksiyonel sonuçların oluşmasına sebep olabilirler. Bu durumda aşılama tedavisi için önemli bir risk oluşturmaktadır. Aşılama yapılmadan önce ve sonrasında doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız. Çiftlerin kafalarına takılan her soruyu tedaviyi sürdüren doktorlarına sormaları oldukça önemlidir.
Aşılama İşlemi Süresi
Aşılama işlemi oldukça kısadır. Birkaç dakika sürmektedir. Bu yöntem acısız, ağrısız ve son derece basittir. Bu işlemi yaptıracak olan kadının korkması gereken herhangi bir işlem yoktur. Bu tedavi sonunda anne adayı 15- 20 dakika dinlenir. Bu süre sonunda anne adayı hayatına normal devam edebilir.
Aşılama İşlemi Nasıl Yapılır?
Aşılama ile hamilelik için ilk olarak anne adayının vajinal bölgesine enjektörün rahim içine kolay bir şekilde girmesi için bazı araçlar yerleştirilir. Bir enjektör ile baba adayından alınan spermler birkaç saniye içinde kadının rahmine yerleştirilir. Bu şekilde aşılama operasyonu tamamlanmış olur.
Aşılama Sonrası Yaşanabilecek Şikayet Durumunda Çiftler Ne Yapmalıdırlar?
Aşılama sonrasında anne adayı olumsuz bir durum ya da ağrı hissederse doktoruna bildirmelidir. Aşılama tedavisi sonunda az da olsa hastanın şikayetleri olabilmektedir. Bunun gibi durumlarda ağrı ciddi boyutlara ulaşmadan anne adayının muayene edilmesi gerekmektedir.
Kadında Aşılama Takibi Nasıl Yapılır?
Anne adayının adetinin 2. ve 3. gününde ultrason çekilir ve sonrasında yumurtalıklarda kist gibi engel bir durum yoksa hap veya tercihen düşük doz iğnelerle yumurtalıklar uyarılır. Bir hafta boyunca her gün aynı saatlerde iğne yapılır. Sonrasında ultrason çekilerek yumurtalıkların ilaçlara verdiği tepki değerlendirilir.
Ultrason sonuçlarında yumurta keseciklerinin içinde belli büyüklüğe ulaştığı zaman yani 17 20 mm civarına ulaştığı zaman çatlatma iğnesi yapılarak yumurta hücresini sarmalayan ve onu besleyip koruyan yapı içindeki yumurta olgunlaştırılır. Folikül sayısı üçten fazla ise aşılama tavsiye edilir. Tedavi iptal edilmelidir, eğer iptal edilmezse üçüz ve üzeri gebelikler oluşabilir. Bu durumda kadının hayatını riske atan hiperstimulasyon gibi durumlar nadiren de olsa ortaya çıkabilir.
Çatlama iğnesi yapıldıktan bir gün ya da 38 saat sonra bir veya iki kere laboratuvarda yıkanan spermlerle aşılama yapılabilir. Aşılama yapılacağı gün sabahtan baba adayından 2 ya da 5 günlük diyet sonrası sperm alınır ve laboratuvarda yıkanır hazırlanır. Konsantre edilir ve çok ince bir iğne ile rahime bırakılır. Bu işlem anestezi gerektirmeden yapılır basit ve ağrısızdır. Rutin kadın doğum muayenesinden farkı yoktur. Sperm rahime enjekte edildikten sonra anne adayı 15 dakika istirahat ettikten sonra normal yaşamına döner. Cinsel ilişkide herhangi bir kısıtlama yapılmaz. Aşılama sonrası progesteron desteği olarak bazı ilaçlar verilebilir ama verilmese de olabilir.
Aşılama yapıldıktan yaklaşık 15 gün sonra gebelik testi yapılır. Eğer gebelik gerçekleştiyse özel bir takip şekli yoktur kendiliğinden oluşan bir gebelik gibi takibi yapılır.
Aşılama ile Hamilelik Tedavisi Kimlere Yapılır?
- Aşılama tedavisi sperm sayısı düşük ya da sperm hareketi hafif düşük ise,
- Kadın ve erkekte bir sağlık sorunu olmadığı halde gebelik gerçekleşmemesi halinde,
- Erken evre endometriozis rahatsızlıklarında,
- Kadında yumurtlama problemi olması durumunda
- Yumurta takibi ile gebelik elde edilememesi durumunda,
- Sosyal nedenler ile gebelik oluşumunu hızlandırmak isteyen çiftlerde uygulanabilir.
- Sperm bozuklukları sorunu olan çiftlerde direk tüp bebek tedavisi olması gerekmeyebilir. Bu problemin boyutuna göre değişir ama bu çiftlere aşılama da uygulanabilir.
Aşılama İçin Verilecek Spermin Hazırlama Yöntemi Önemli Midir?
Aşılama yönteminde spermin hazırlanması oldukça önemlidir. Yüzdürme, yoğunlaştırma gibi bazı yöntemlerden sperm için uygun olan yöntem seçilir. İki saat gibi bir sürede hazırlanmaktadır. Hazırlama basit bir işlem olsa da başarı ile doğrudan ilişkilidir.
Aşılamanın Başarısı Nedir?
Aşılama ile hamilelikte başarı şansı yüzde 20 oranındadır. Aşılama tedavisine hazırlık sonrası rahime verilen spermin 10 milyonun üzerinde olması başarıyı arttıran faktörlerdendir.
En Fazla Kaç Kere Aşılama Yapılabilir?
Aşılama tedavisi ile hamilelik şansı yüzde 20 ile 30 arasında değişir. Toplamda 2 ya da 3 kere aşılama yapıldıktan sonra tüp bebek tedavisinin denenmesine tavsiye edilse de aşılama tedavisi 6 kereye kadar uygulanabilir.
İlk aşılama tedavisi başarısız olduğunda beklemeden hemen bir sonraki ay ikinci aşılamaya geçilebilir. Aşılama tedavilerinin arka arkaya yapılmasının bir sakıncası yoktur. Tedavi için kullanılan ilaçlar düşük dozlarda olduğu için kadın sağlığına tehdit oluşturmaz.
Aşılama Tedavisinde İğnelere Aşırı Yumurtalık Yanıtı Olabilir Mi?
Tercih edilen ilaç dozu az da olsa vücut bazen aşırı yanıt verebilmektedir. Bu durum çoğunlukla polikistik over hastalarında görülmektedir. Bu durumda tedaviyi iptal etmek ya da ilişkiyi yasaklamak gerekir. Ek olarak tedaviyi tüp bebek tedavisine dönüştürmek mantıklıdır. Tüp bebek tedavisine dönüşünce başarı şansı yüksektir.
Kısaca özetlemek gerekirse aşılama doğal bir yöntemdir. Anne adayına düşük dozda iğne vurularak on gün kadar bir sürede takip edilir. Takip işleminden sonra anne adayının yumurtlama zamanı geldiğinde baba adayından alınan sperm hazırlanarak anne adayının rahmine enjekte edilir. Ve spermin yumurtayı kendi kendine döllemesi beklenir. Döllenme gerçekleşirse embriyo oluşur ve oluşan embriyo da rahime yapışırsa gebelik oluşmaktadır.
Aşılama sonucunun olumsuz olması durumunda hangi aşamada sorun olduğunu bilinmediği için kadında o ay gelişen yumurtanın kalitesiz olması, yumurtanın tüplere girememe ihtimali, spermin tüplerde yumurtayı döllememiş olabilme ihtimali, embriyo oluşsa da rahimde yerleşememiş olabilir gibi tahminlerde bulunabilir. Aşılama tedavisi ile normal yollar ile hamilelik yönteminin taklit edildiği söylenmektedir. Spermler rahime aşılanarak hamileliğin oluşması beklenmektedir. Sağlıklı günler dileriz.