Yaz akşamlarında çok tüketilen ay çekirdeğinin faydaları ve zararları nelerdir? Ay çekirdeği ne kadar tüketilmeli bu soruların cevapları merak edilmektedir. Bu içeriğimizde ay çekirdeğinin faydalarını zararlarını sizler için ele aldık.
Genel olarak ay çekirdeğini çok severiz. Dünya üzerinde de birçok yerde tüketilmektedir. Çok faydası olan ay çekirdeği fazla tüketilmesi halinde vücuda çeşitli zararlar verebilir. Fazla tüketimi özellikle uzun vadede obeziteye yol açabilir. Bu nedenle uzmanlar ay çekirdeğinin tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini söylerler.
Ay Çekirdeğinin Faydaları
Ay çekirdeği içerdiği yüksek kaliteli yağ nedeniyle vücuda birçok fayda sağlamaktadır. Bir günde yeterli miktarda tüketilmesinin vücuda birçok yararı vardır.
Ay çekirdeğinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Ay çekirdeğinin içindeki yağ asitleri uzun süre tok tutmaya yardımcı olur. Bundan dolayı kilo vermek isteyen kişiler kesinlikle diyetlerine az miktarda ay çekirdeği eklemelidir.
- Ay çekirdeğinin günde bir avuç tüketilmesi vücudun ihtiyacı olan tüm yağ, vitamin ve mineralleri karşılamaktadır. Ve ay çekirdeğinin içinde B1, B5, E vitamini ve folik asit bulunur. Bu nedenle de enerjiyi yüksek tutmak açısından birebirdir.
- Ay çekirdeğinin de çeşitleri vardır. Siyah ve tombul olan ay çekirdeği kötü kolesterolü düşürür. Gün içerisinde tüketilen bir avuç ay çekirdeği kalp ve damar sağlığını iyileştirmektedir.
- Strese giren kişilerin çekirdek yediğini duymuşsunuzdur. Çünkü çekirdek psikolojik açıdan insanları rahatlatır. Özellikle kronik depresyon ve panik atak hastalığına sahip olan kişilerin günde 1 avuç ay çekirdeği tüketmesi önerilmektedir.
- Çekirdeğin bir diğer faydası da kan şekerini dengelemesidir. İleri yaşlara sahip kişiler protein sentezi oranını düşürmek için çekirdek tüketebilir.
- Çekirdek içinde bulunan tuz sayesinde tiroit bezlerinin çalışmasını sağlamaktadır.
Ay çekirdeği yüksek miktarda vitamin, mineral ve esansiyel yağ içerdiği için mükemmel bir atıştırmalıktır ve sağlık için çok faydalıdır. İşte, ay çekirdeği tüketenlerin elde edeceği en önemli beş sağlık faydası.
İlginizi Çekebilir: En İyi Formül Bebek Mamaları
Ay Çekirdeğinin Faydaları Nedir?
1. Kalp damar sağlığını güçlendirir
Ay çekirdeği E vitamini ve folat içerir. Vücudumuzun E vitamini ihtiyacının yüzde 60’ını karşılamak için günde bir su bardağının dörtte biri kadar ay çekirdeği tüketebilirsiniz. Ayrıca ay çekirdeği önemli bir antioksidan kaynağıdır. Vücudumuzda dengeli ve düzenli miktarda E vitamini varsa kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm riskinin de azaldığı tespit edilmiştir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Baha Aydoğ, E vitamininin, beyin sağlığını ve hücre zarlarını kızarıklık ve şişmeye karşı korumak için serbest radikallerin temizlenmesine yardımcı olduğunu belirtiyor.
2. Sağlıklı kolesterolü destekler
Çekirdek yüksek miktarda fitosterol içermektedir. Fitosteroller kolesterole benzer fiziksel özelliklere sahiptir; araştırmalar ay çekirdeğinin sağlıklı kolesterol düzeylerini desteklediğini pek çok kez göstermiştir.
3. Magnezyum alımı sağlar
Ay çekirdeği faydalarından birisi de magnezyum kaynağı olmasıdır. Magnezyum eksikliği, kalp damar, sinir ve bağışıklık sistemlerini etkileyen çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ay çekirdeği kişinin günlük alması gereken magnezyum değerinin yüzde 25’inden fazlasını almasını sağlar. Bu faydadan yararlanmak için bir su bardağının dörtte biri oranında ay çekirdeği tüketimi yeterlidir. Yeterli magnezyum alımı gerçekleşince beyniniz, kalbiniz, kaslarınız ve daha fazlası için koruma sağlar. Türkiye’de 65 yaş üzeri nüfusun %8’ine tekabül eden tahmini 400 bin kişinin Alzheimer hastalığına yakalandığı hesaplanmaktadır. Magnezyum eksikliği gibi vitamin eksiklikleri devam ettiği sürece yıllar içinde Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimali de artacaktır.
4. Depresyona iyi gelir
Çekirdeğin içinde bulunun magnezyumun bir faydası da duygu durumunu kontrol etmesi ve sağlıklı bir duygu durumu sağlamasıdır. Bir asır önce de depresyon sorunu olan kişiler magnezyum sülfat verilmekteydi. Magnezyumun başarısı ve güvenli olması, onu değerli bir seçenek haline getirmiştir. Günümüzde magnezyum ruh sağlığına yönelik homeopatik terapilerde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle çekirdek magnezyum içerdiği için depresyona iyi gelir. Her gün bir su bardağının dörtte biri kadar tüketebilirsiniz.
5. Kızarıklık ve şişkinliği azaltır
Ay çekirdeğinin içeriğinde selenyum da bulunur. Yapılan çalışmalara göre selenyum antioksidan fonksiyonunda rol oynar ve vücuttaki kızarıklık ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur. Bunun yanında ay çekirdeği tiroit hormonunun çalışmasına yardımcı olur. Selenyumun hasar gören hücrelerin DNA onarımını uyarma yeteneğine sahip olduğu da belirlenmiştir.
Ay Çekirdeğinin Zararları
Her gıda maddesi kararında tüketilmelidir. Fazla tüketilmesi halinde hepsinin farklı farklı yan etkileri olabilir ve vücuda zarar verebilir. Ay çekirdeğini fazla tüketmek fazla tuz içerdiği için vücutta fazla tuz birikimine neden olur. Fazla tuz içerdiği için böbrek hastalarının ay çekirdeğini sınırlı miktarda tüketmesi oldukça önemlidir. Ayrıca alerjen bir besindir, ayçiçeğine alerjisi olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Alerjisi olan kişilerin tüketmesi halinde göz yaşarması, kaşıntı, şişme, egzama ve öksürük gibi yan etkiler gösterebilmektedir.
Çekirdek tüketimi fazla olursa zararlarından birisi de de vücutta bulunan fosfor miktarını arttırmasıdır. Bu da kemiklerde kireçlenmeye neden olabilir. Ve fazla tüketilmesi durumunda bazı kişilerde fazla çekirdeğin tuz ve yağ oranından selülite neden olduğu da gözlemlenmiştir. Ayrıca tansiyon hastaları da günlük olarak çekirdek tüketimini sınırlandırmalıdır.
Ayçiçeğine alerjisi olan kişilerde tüketilmesi halinde ciltte kaşıntı, kurdeşen, egzama, astım, burun akıntısı, göz yaşarması, nabızda düşüş, baş ağrısı, hapşırık, öksürük, nefes darlığı gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Ay Çekirdeği Ne Kadar Tüketilmelidir?
Çekirdeğin fazla tüketilmesinin zararlı olduğundan bahsetmiştik. Peki bir gün içinde ayçiçeğini ne kadar tüketmeliyiz, bu sorunun cevabını en iyi diyetisyenler verecektir. Diyetisyenlerden alınan bilgiye göre bir yetişkinin günde 1 avuç ay çekirdeği yemesi oldukça faydalıdır. Çocukların ve bebeklerin günde 20 ila 30 tane ay çekirdeği tüketmesi yeterlidir. Ayrıca diyabet, tansiyon ve böbrek hastaları çekirdek tüketmeden önce mutlaka bir doktora başvurmalıdır
Kadınların bir gün içinde alması gereken kalori miktarı 1800-2000, erkeklerin alması gereken kalori miktarı 2200-2400’dür. İhtiyacınız olan kalori miktarının fazlasını almanız size yağ olarak geri döner. Kilolar yağ olarak depolanır. Günlük kalori ihtiyacı cinsiyet, yaş ve aktivite düzeyi gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. 100 gram çekirdek 560 kalori gibi oldukça yüksek miktarda kalori içerir. Her gün 100 gram çekirdek yemek günlük kalori ihtiyacınıza 560 gram ekleyerek kısa sürede şişmanlamanıza yol açar. Şişmanlık ise kalp ve damar hastalıklarının en önemli nedenlerindendir.
Youtube kanalımıza abone olarak bize destek olabilirsiniz.