Pratik Bahar Temizliği ve Sıralaması Nasıl Yapılır?
Baharın gelmesiyle beraber bütün evlerde ayrı bir telaş başlar. Çünkü bahar temizliği demek, evdeki büyün yerlerin dip bucak silinmesi demektir. Peki kıştan yaza geçtiğimiz bu mevsimde bahar temizliği nasıl yapılır? Halıların, koltukların yıkanması eve boya badana yapılması gibi birçok detay gerektirmektedir. Bu kadar detay demek aşırı yorgunluk demektir. Öyle ki birkaç gün süren bu temizliğin 1 hafta gibi ağrısını hissederiz. İşte tam da bu esnada birkaç pratik yollar uygulamak işimizi kolaylaştırabilir. Hem zamandan kazanacağız vakit hem de daha az yorulacağımız için bu konu oldukça önem taşımaktadır.
Şimdi gelin hep beraber bahar temizliği nasıl yapılır? Detaylarıyla inceleyelim.
Planlı Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?
Bahar temizliği nasıl yapılır sorusunu cevaplamadan önce evlerimizde yapacağımız günlük temizliğin önemine değinmezsek olmaz. Günlük temizlik yapılmadığı takdirde yapılacak işler birikir ve çok daha yorucu bir hal olabilir. İşte tam da bu yüzden yaşadığınız evin düzenini, temizliğini aksatmamanız gerekir. Tabi eğer güzel kokulu ve estetik görünmesini istiyorsanız. Ki bunu kim istemez ki?
Peki bahar temizliği nasıl yapılır? Bahar temizliğine girişmeden önce temizlik planı yapmanız önerilmektedir. İşinizi daha çabuk bitirmeniz adına plan yaparak işe başlamak oldukça önemlidir. Bir sonraki adımı bilerek temizlik yapmak daha kolay ve stressiz temizlik yapmanızı sağlayacaktır. Önce hangi odayı nasıl düzenleyeceğinizi karar vermelisiniz. Daha sonra halı, perde gibi eşyaların temizliği yapıp kenarı kaldırılır. Tüm temizlik bittikten sonra da perdeler ve halılar yerleştirilir.
Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır?
- Mutfak temizliği diğer odalara göre biraz daha detay istediği bilinen bir gerçektir. Sadece mutfak dolaplarını detaylı bir temizlik yapmak istediğinizde yarım gününüzü alacağı için ilk olarak oradan başlayabilirsiniz. Mutfak temizliğinde yapmaya başlayacağınız ilk iş boş şişe, kavanoz gibi fazlalıkları toplayıp ortadan kaldırmak olması gerekiyor.
- Bunları attıktan sonra mutfak tavanını silin. Tabi bahar temizliği olduğu için boya badana yapıyorsanız silmenize gerek kalmayacaktır.
- Daha sonra mutfak dolaplarına girişin. Dolapları tamamen boşaltıp önce deterjanlı su ile silin. Daha sonra dolapların kabarmaması için bez yardımı ile kurulayın. Bu sırada dolaplardan kullanmadığınız eşyalar çıkabilir. Onları atarak dolabınızdaki kalabalığı azaltabilirsiniz.
- Dolapların kapakları açık kalsın ki iyice kurusun. İçine yerleştireceğiniz mutfak eşyalarını yıkayın. Sonuçta tozlu tozlu temiz dolabın içine koymayı düşünmediniz değil mi?
- Mutfak eşyalarınızı dolaba yerleştirdikten sonra diğer eşyaların iç temizliğine sıra geliyor. Fırın, bulaşık makinesi, buzdolabı ve erzak dolaplarının içini aynı mutfak dolaplarındaki işlemler gibi yapınız.
- Mutfak tezgahını yağ sökücü ile iyice ovalayın. Deterjanın tezgâhta iyice bekleyip yağdan ve kirden arınmasına izin verin.
- Tezgâhın üzerinde olan ocak ve diğer mutfak aletlerini de temizledikten sonra işimiz neredeyse bitiyor.
- Mutfak camını da sildik mi tamamdır. Yeri süpürüp silebilirsiniz. Kapıyı kapatmayı unutmayın. Malum temizlenmeyen diğer odaların kiri hala duruyor.
Oturma Odası Temizliği
- Oturma odası en çok kullanılan alan olduğu için dip köşe temizliği oldukça önemlidir. Önce perdelerinizi ve halılarınızı temizlemek için kaldırın. Temizlense bile her yer temiz olmadan da yerleştirmeyin.
- Daha sonra koltukları ortaya çekin. Koltukların arkasını süpürüp temizledikten sonra tekrar yerine yerleştirin. Geri kalan yeri süpürün. Odadaki tozu alınması gereken eşyaları silin.
- Oturma odasındaki camı da güzelce silin.
- Avizeyi silmeyi de unutmayın sakın. İnce detaylar çok önemli.
- Koltukları da yumoş sulu suyla silerseniz koltuklarınız da mis gibi kokacaktır. Her yeri iyice silip süpürdükten sonra halıları ve perdeleri yerine yerleştirebilirsiniz.
Yatak Odası Temizliği
- Yatak odasında bahar temizliği yapmak diğer odalara göre biraz daha farklıdır. Yorganlar, battaniyeler ve kışlık eşyaları yıkayıp yazlık eşyaları çıkarmak derken baya bir zaman alıp uğraştırmaktadır. Ayrıca kıştan kalma kışlık kıyafetleri ve çarşafları yıkayıp bir hurcun içine koyup kaldırmak gerekmektedir.
- Dolap temizliği en önce yapılması gerekmektedir. Eşyalarınızı çıkarıp bir güzel dolabı silip kurulamalısınız. Ardından yeni çıkardığınız yazlıkları yıkayıp ütüledikten sonra dolabınıza yerleştirin.,
- Aynı işlemi baza altına da gerçekleştirin.
- Yatağınızın şiltesini ve örtüsünü değiştirin. Mis gibi temiz nevresim kokusu size de geldi mi?
- Battaniyeleri ve yorganları kuru temizlemeye vererek yerlerine kaldırın.
- Dolabınızın dışını temizleyin. Yine aynı şekilde yatak odanızın da camını silin.
- Odadaki toz alma bittikten sonra yeri süpürüp silebilirsiniz. Ve bir odanın temizliği daha bitti.
Banyo Temizliği Nasıl Yapılır?
- Banyo temizliği yaparken önce kirli havluları, bitmiş şampuan kutuları ve çöpleri çöpe atın. Banyo halılarını da yıkayıp bir kenarıya kaldırın.
- Banyoda yapacağınız temizlikte çamaşır suyunu kullanmakta hiç çekinmeyin. Duşa kabin kısmını ve derz aralarınız çamaşır suyu yardımı ile güzelce fırçalayın. Derz araları için eskimiş dış fırçası bir numara temizlik aleti olacaktır.
- Aynı işlemi banyo holü için de gerçekleştirin.
- Havalandırma filtresini söküp çamaşır sulu suda bekletebilirsiniz. Anca temizlenir.
- Banyo dolaplarının içini boşaltıp temizleyin.
- Ayna ve banyo fayanslarını iyice silin.
- Temizlediğiniz banyo iyice kuruduktan sonra banyo halısını serebilirsiniz.
Bu yazımızda baharın gelişi ile dip köşe yaptığımız temizlik ile ilgili tüm detayları sizler için derledik. Planlı ve pratik bir temizlik yapmayı kim istemez değil mi? Yazımızı sonuna kadar okuyup uyguladığınızda aradaki farkı çok daha iyi göreceksiniz. Bu yazımızda bahar temizliği nasıl yapılır çok iyi bir şekilde öğrendik. Varsa yorumlarınızı ve sorularınızı bekler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.
İlginizi çekebilecek içerik: Çamaşırların Güzel Kokması İçin Doğal Yöntemler
Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/