Sağlık

Balık Yağının Faydaları Nedir?

Reklamlar

Birçok faydası olan balık yağı nedir, balık yağının faydaları nelerdir soruları merak edilmektedir. Bazı balıkların dokularından oluşturulan içinde bol miktarda Omega 3 yağ asidi, D vitamini ve DHA bulunduran özellikle çocuklar için çok kullanılan bir vitamin takviyesidir.

Balık Yağı Nedir?

Hayvansal gıda takviyesi olan bu yağ çoğunlukla ringa balığı, ton balığı, hamsi ve uskumru gibi yağlı balıkların dokularından elde edilmektedir. Balıkların karaciğerinden alınan dokulardan da oluşturulduğu bilinmektedir. Hangi balıktan elde edildiyse kalitesi de ona göre değişiklik gösterecektir. Balık yağı omega 3 yağ asitlerinin besin kaynağı olarak da bilinmektedir. Balık yağı vücudun sağlıklı çalışabilmesi için gerekli olan takviyelerden birisidir. Balık yağının özelliği vücutta üretilmemesi bunun için de mutlaka dışardan takviye olarak alınması gerekmektedir.

Balık yağı vücudumuz tarafından üretilmez ve depolanmaz bunun için de düzenli olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Genellikle sıvı ya da tablet şeklinde karşımıza çıkarlar. Balık yağı takviyelerinin bozulmaması için bazı maddeleri ilave ederler. Bozulmaması için kullanılan maddelerden biri E vitaminidir.

Reklamlar

Balık yağının bir diğer faydası da emilimi hızlandırmasıdır. Bu sebeple farklı takviyeler le birlikte de kullanılabilmektedir. Mesela balık yağının yanında kalsiyum, demir, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, C vitamini veya D vitamini verilebilir.

Kişinin metabolizmanda farklı vitaminler ek olarak alındığında metabolizmaya uğradığı için emilimi azalır ve vücudun bu vitaminlerden faydalanma yüzdesi de faydalanma süresi de buna bağlı olarak azalmış olur. Gıda takviyesi olarak kullanılan vitaminlerin tam faydasını görmek için mutlaka bir balı yağı da kullanmalısınız.

Omega 3 Nedir?

Balık yağının içinde bulunan Omega 3 yağ asitleri nedir vücuda faydaları nelerdir soruları çok merak edilmektedir. Omega 3 yağ asitleri vücudumuzun ihtiyacı olan çoklu doymamış yapıda bulunan temel yağlardan birisidir. F vitamini de denmektedir. Omega 3 yağ asidi çeşitlerinden önemli olanlar GLA, ALA, DHA ve EPA’dır.

Balık yağının içindeki Omega 3 yağ asitleri DHA ve EPA’dır. ALA ise fındık ve tohum gibi bitki kaynaklı besinlerde bulunmaktadır. Omega 3 eksikliği olması halinde kişide ciltte kuruma, cilt rahatsızlıkları, astım, büyümede yavaşlama, şeker ve kanserin bazı çeşitleri görülebilmektedir. Omega 3 takviyesi dışardan eklenirse bu takviye ile kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bağışıklık, alerji ve sinirsel bozukluklar gibi problemleri önleme etkileri bulunduğuna dair çalışmalar vardır.

Reklamlar

Omega 3 vitaminini bazı hastalıklardan uzak durmak için çok etkilidir. Günde 1 gram omega 3 yağ asidi içerek faydalarını görebilirsiniz. Bunun yanında omega 3 kullanırken omega 6 yağ asitlerinin kullanımını da sınırlandırmak gerekir. Omega 6 yağ asitleri içeren bitkisel yağlar mısır, ayçiçeği, soya, pamuk yağlarıdır.

Balık Yağının Faydaları Nelerdir
Balık Yağının Faydaları Nelerdir

Balık Yağının Faydaları Nelerdir?

Balık yağının içinde bulunan Omega 3 sayesinde vücudumuza çok fazla faydası vardır. Omega 3 yağ asidinin vücuda faydaları çeşitli kalp rahatsızlıklarında, kolesterol seviyelerindeki bozukluk, depresyon durumu, bazı anksiyete bozuklukları, özellikle çocuklarda görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çoğunlukla çevresel faktörlere bağlı olarak zayıflamış bağışıklık sistemi, farklı türdeki kanserler, diyabet rahatsızlığı, iltihaplanma durumları, eklem iltihabı, iltihabi bağırsak sendromu, AIDS, Alzheimer, gözde bulunan bazı bozukluklar, göze bağlı olan sarı nokta hastalığına iyi gelmektedir. Ayrıca gözde meydana gelen kuruluk hissine karşı çok etkilidir mide hastalıklarından ülser tedavisine yardımcı olarak kullanılmaktadır.

Balık yağının birçok faydasının yağında hamilelik döneminde düşük riskini de azalttığı bilinmektedir. Balık yağı kullanarak sağlıklı bir hamilelik geçirebilirsiniz. Ve balık yağı doğurganlığı da arttırmaktadır. Bazı cilt rahatsızlıklarına da çok iyi geldiği bilinmektedir. Düşünülenin aksine balık yağı kullanan kişilerde sivilce ve sedef gibi cilt sorunları daha az görülmektedir.

Balık yağı kilo aldırır gibi genel bir düşünce vardır. Ama balık yağı kilo aldırmaz aksine kilo vermek isteyen kişiler balık yağı kullanması tavsiye edilir. Balık yağının içindeki omega 3’ün bir diğer faydası da bir bölgedeki şişliği ve ağrıyı azaltmasıdır.

Kalp ve Damar Sağlığı
Kalp ve Damar Sağlığı

Kalp ve Damar Sağlığı

Yağ asitleri kan pıhtılaşmasını önlediği için kalp ve damar sağlığı için oldukça faydalıdır. Kalp ve ritim bozukluklarına iyi geldiği için balık yağı kalp hastalıkları için sıkça kullanılmaktadır. Balık yağı kötü kolesterol olan LDL kolesterolün değerini düşürmektedir. İyi kolesterol olan HDL kolesterolün de değerini yükseltmektedir. Ve trigliseridi düşürmektedir.

Balık yağı damar sertliği olması durumunda da kullanılmaktadır. Yani damar sertliğin önlediği için de kalp krizinden korumaktadır. Düzenli tüketilmesi halinde kalp krizi sonucunda meydana gelen ani ölümleri azaltmaktadır. Fakat her ürünün fazla kullanımı vücuda zararlıdır. Balık yağının da yan etkisi olması gerekenden fazla kullanılması durumunda kalp krizine sebep olma ihtimalidir. Yani balık yağı kullanırken dozu çok önemlidir önerilen dozun dışına çıkılmamalıdır.

Kilo Verme

Çoğunlukla balık yağını kullanmak isteyenler kilo alma korkusundan dolayı kararsız kalırlar. Ancak balık yağı bilenenin aksine kilo aldırmamaktadır. Hatta balık yağı ile kilo vermeniz hızlanabilir. Spor ve diyet yapan kişilerde balı yağının da etkisi ile daha kolay kilo verilmesine yardımcı olur. Ve bunun yanında vücudunuzun şeklinin kısa bir süre sonra olumlu şekilde değiştiğini gözlemleyebilirsiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirme

Balık yağının düzenli olarak alınması sonucunda bağışıklık sistemi güçlenir grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar azalabilir. Hatta yapılan çalışmalar da bunu desteklemiştir. Balık yağının bağışıklık sistemini güçlendirmesindeki en önemli etken omega 3 yağ asididir. Balık yağının otoimmün yani bağışıklık sistemi hastalığı olan lupus hastalığında da etkili olduğu bilinmektedir. Lupus hastalığının sonucunda görülen bazı semptomların azalmasına katkıda bulunur.

İltihaplanma Karşıtı

İltihaplanma sonucu meydana gelen hastalıklara karşı balık yağı kullanılabilmektedir. Eğer balık yağını düzenli olarak kullanırsanız kısa bağırsak sendromu, iltihaba bağlı olarak görülen bağırsak hastalıkları (Crohn hastalığı, ülseratif kolit) , çölyak hastalığı ve çeşitli sindirim sorunları azalacaktır. Bu hastalıkların iyileşmesinde etkilidir. Bağırsak hastalığı olan kişilerde çeşitli besin takviyelerinin emilimi zorlaşmaktadır. Bu durumda balık yağı kullanılırsa etkili bir sonuç alınacaktır.

Balık yağının içinde bol miktarda Omega 3 olduğu için kalp damar rahatsızlığı olan kişilerde çok faydalıdır. Ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bir diğer güzel özelliği de alınan vitaminlerini emilimini arttırması ve vücudun faydasını arttırmaktadır. Bundan dolayı beslenme düzenine balık yağı eklemeniz çok sağlıklı olacaktır. Ve balık yağının kilo aldıracak korkusunu bir kenara bırakmalısınız. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi diyet yapılan kişilere takviye olarak verildiğini kilo aldırmadığını hatta kilo vermeye yardımcı olduğunu unutmamalısınız.

Balık Yağı Takviyesi Kullanmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Balık yağı takviyelerinin için farklı oranlarda EPA ve DHA vardır. Bundan dolayı da günlük olarak alınacak doz 250 mg ile 500 mg arasında değişmektedir. Eğer kalp hastası iseniz hamile ya da emziriyorsanız daha yüksek miktarda Omega 3 almanız gerekebilir. Bu yüzden doktorunuzun önerdiği dozu almalı daha fazlasının zarar olduğunu unutmamalısınız.

Omega 3 farklı şekillerde bulanabilir. Omega 3 yağ asitleri kalsiyum, demir veya A, B1, B2, B3, C veya D vitaminiyle birlikte özdeşmiş olarak da alınabilmektedir. İçinde farklı vitaminler de bulunduran Omega 3 daha da etkilidir.

Tercih ettiğiniz Omega 3 takviyesinin saf olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer içeriğinde kimyasal atık ya da ağır metallar buluyorsa kullanmamalısınız. Bunları içermediğine dair sertifikası olması çok önemlidir.

Balık yağı takviyelerinin iki çeşidi vardır. Birincisi Etil Ester (EE) şeklinde bilinir. Diğeri ise Trigliserit (TG) şeklindedir. Burada dikkat edilmesi gereken vücudumuzun Etil Ester türünü emmediği ve bundan dolayı da Trigliserid yapısında olan takviyelerin tercih edilmesi oldukça önemlidir. Sağlıklı günler dileriz.

Balık Yağının Faydaları Nedir? 2024 balık yağının faydaları
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx