GenelHaberHayvanlar Alemi

Balıklar Uyur Mu? Kaç Yıl Yaşarlar? Işıktan Rahatsız Olurlar Mı?

Balıklar ile ilgili merak edilen konuları açıkladık.

Reklamlar

İlk defa balık bakmaya başladıysanız, onlarla elinizden geldiğince iyi ilgilenmek istersiniz. Hal böyle olunca balıklarla ilgili birçok şeyi merak etmeye başlarsınız. Örneğin, balıklar uyur mu, uyuyorlarsa nasıl uyurlar, kaç yıl yaşarlar, ışıktan rahatsız olurlar mı ve akvaryum balıklarının bakımı nasıl yapılır gibi sorular sürekli aklınızı kurcalar. Sizler için balıklarla ilgili merak ettiğiniz bu soruları cevapladık.

Balıklar uyur mu?

Balıklar
Balıklar uyur mu?

Neredeyse tüm hayvanlar uyur. Uyku, zihni ve bedeni yenilemek için çok önemlidir. Köpek balığı dışında diğer balıkların göz kapakları yoktur. Su altında göz kapaklarına ihtiyaç duymazlar, çünkü gözlerine toz giremez. Ancak göz kapaklarının olmaması balıkların uyumadığı anlamına gelmez. Balığın doğasında “uyku”, aktif bir araştırma alanıdır. Balıklar, kara memelilerinin uyuduğu gibi uyumazken, çoğu balık genellikle bulunduğu yerde dinlenir.

Balıkların ve diğer hayvanların uyku alışkanlıklarını öğrenmek, araştırmacıların neden uyuduğumuzu daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Ancak uyku konusunda balıkları incelemek oldukça zordur. Bunun ilk nedeni, su altında beyin dalgalarını ölçmek zordur. İkincisi ise insanlarda beyin dalgalarının ölçüldüğü neokorteks adı verilen bir beyin parçasının balıklarda olmamasıdır. Bazı araştırmacılar, balıkların beyin dalgalarını uyku belirtileri açısından ölçemedikleri için balıklarda yaygın olarak görülen uyku benzeri davranışlar için “dinlenme” terimini kullanmayı tercih ediyorlar.

Reklamlar

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Çok Şaşıracaksınız! İnsan Beyninin Yüzde Kaçını Kullanabiliyor?”

Balıklar nasıl uyur?

Birçok balık türü gün içindeki belirli vakitlerde dinlenir. Uyku olarak adlandırabileceğimiz bu dinlenme hali sırasında enerji tasarrufu sağlanır ve bünyesel metabolizmasını sakin bir yapıda tutar. Fakat balıkların bu dinlenme hali kara canlılarından çok daha farklıdır. Birçok balık genellikle bulunduğu yerde sabit durarak uyur, yani dinlenir. Diğer yandan bir balık türü gündüz çok aktif ise, geceleri diğer avcılara yem olmadan dinlenmek için kendisini kamufle edebileceği oyukların veya kayalıkların altına çekilir. Böylece güvenli bir şekilde dinlenme haline geçip metabolizmasını rahatlatabilir.

Beta balığı uyur mu?

Beta balığı da diğer tüm canlılar gibi sağlığını korumak için uykuya, yani dinlenmeye ihtiyaç duyar. Beta balığı akvaryumun dibinde dururken, su yüzeyinde yüzerken veya bir yaprağın üzerinde dururken dinlenme haline geçebilir. Ayrıca beta balığı uyurken tehlikeye karşı tetiktedir ve tehditlere oldukça hızlı tepki verebilir.

Japon balığı uyur mu?

Japon balıkları gün ışığının yoğun olduğu gündüz vakitlerinde genellikle hareketlilerdir. Fakat akşam olduğunda veya aydınlatma kapandığında suyun dibine yaklaşıp sabit durmaya başlarlar. Japon balıkları için bu davranış şekli, uyku olarak tanımlanan dinlenme halidir.

Reklamlar

Çöpçü balıkları uyur mu?

Evet, çöpçü balıkları da tıpkı diğer balık türleri gibi uyur. Yani dinlenme haline geçerek metabolizmalarını yavaşlatırlar ve böylece enerji tasarrufu sağlarlar.

Balıklar kaç yıl yaşar?

Balıklar

“Balığım ne kadar yaşayacak?” sorusunun cevabını arıyor olabilirsiniz. Dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları, Galapagos kaplumbağaları gibi bazı hayvanların neden 100 yıldan fazla yaşayabildiğini, bir tarla faresinin sadece iki veya üç yıl yaşadığını belirlemek için kariyerlerini insanların ve hayvanların yaşam sürelerini incelemeye adadılar.

Bir hayvanın yaşam süresi, fiziksel boyut, kalp verimliliği, metabolizma, üreme olgunluğu yaşı ve üreme canlılığının uzunluğu gibi bir dizi genetik faktörden etkilenir. Bir hayvanın ömrünün belirlenmesinde hastalık, yırtıcılık, kuraklık ve açlık gibi çevresel faktörler de rol oynar. Balığımızın ne kadar yaşayacağını sorduğumuzda, balığın genetik olarak yaşama ne kadar uygun olduğunu düşünmemiz ve ardından çevresel riskleri değerlendirmemiz gerekiyor. Bireysel balıklar için yaşam beklentisini belirlemek daha çok bir tahmin oyunu olabilirken, bazı geniş belirlemeler vermek için boyut, üreme ve çevre ile ilgili bazı göstergeleri kullanabiliriz.

Balıkların ne kadar yaşadığını belirleyen boyut göstergeleri

Fizikçi Dr. Geoffrey West, büyüklük ve hücre verimliliği arasında bir ilişki kurmuş ve farklı büyüklükteki şehirlerin enerji ihtiyaçlarını belirlemek için kullandığı yöntemleri canlı organizmaların enerji kullanım şekline uygulamıştır. West, organizma hücrelerini eşit bir oyun alanına koyar ve sonra ihtiyaçlarını fiziksel boyutlarıyla ilgili bir faktörle ölçeklendirir. West, bir fare ve bir filin kendi yaşamları boyunca aynı sayıda kalp atışına sahip olmaları durumunda, yaşam beklentilerindeki farkın metabolizma hızları tarafından belirleneceğini açıklıyor. Fil, daha yavaş metabolizma nedeniyle daha verimli ve daha uzun bir yaşam sürer.

Bu iddiayı alıp tropikal balıklara da uygulayabiliriz. Leopar vatoz balığı, astronot balığı ve makrakanta gibi daha büyük balıkların, beta balığı veya killifish gibi küçük balıklardan daha uzun bir yaşam beklentisi olduğu doğrudur. Bu büyük balıklar akvaryumdaki fillerdir.

Balıkların ne kadar yaşadığını belirleyen üreme göstergeleri

Genleri bir sonraki nesle aktarmak, doğanın nihai hedefidir. Balıkların üremenin gerçekleşmesini sağlamak için her türlü stratejisi vardır ve bu stratejiler yaşam süresiyle yakından bağlantılıdır. Örneğin, Atlantik somonu hayata tatlı suda başlar ve sonunda yaklaşık beş yıl boyunca büyümek ve olgunlaşmak için açık okyanusa doğru yüzer. Somonlar, yumurtlamak için doğdukları bölgeye uzun ve tehlikeli bir yolculuk yaparlar ve genellikle birkaç gün içinde ölürler. Bu yumurtlayan balıklar, canlı doğuran balıklardan daha uzun yaşama eğilimindedir.

Tetralar, balta balıkları ve guramiler gibi akvaryum balıklarının hepsi yumurtlar ve yaklaşık beş yıllık bir ömre ulaşabilirler. Yayın balığı, gümüşdolar ve akvaryum balığı gibi diğer yumurtadan çıkan balıklar, ev akvaryumlarında 10 yıl veya daha uzun süre yaşayabilmiştir. Lepistes, molly ve platy gibi doğuran balıklar, topluluk akvaryumunda yaygındır ve esaret altında kolayca ürerler. Bu balıklar nispeten daha kısa bir ömür yaşar.

Balıkların ne kadar yaşadığını belirleyen çevresel göstergeler

Balıklar akvaryumlarımıza önceden belirlenmiş bir raf ömrü ile gelirken, su kalitesi, tank arkadaşları, hastalığa yatkınlık ve barınma engelleri gibi faktörlere bağlı olarak bu süre kısaltılabilir veya uzatılabilir. Balığınıza dolu dolu bir yaşam sürme konusunda en iyi şansı vermek için şu önerileri izleyin:

  • Bir programa bağlı kalın. Çoğu hayvan gibi balıklar da, dünyaları oldukça tahmin edilebilir bir zaman çizelgesine göre hareket ettiğinde en iyi performansı gösterir. Yem verme, saatlerce ışık ve su değişimi gibi konularda tutarlı bir program sergileyerek balığınızı strese sokmaktan kaçının.
  • Başkalarıyla uyumlu olması gereken balıklar bile zorbaya dönüşebilir. Zorbalık balıklar arasında yaygın bir sorundur. Balıklar, bölgelerinin tehdit altında olduğunu hissederlerse veya yuvalama alanlarını savunuyorlarsa zorba olabilirler. Zorbalığı önlemek için akvaryumunuzda çok fazla alan ve saklanma alanı sağlayın. Zorbalığa uğrayan ve saklanamayan bir balık strese girecek ve hastalığa yatkın hale gelecektir.
  • Bir kontrol listesi tutun ve akvaryumunuzda pH seviyesi, sıcaklık ve amonyak gibi faktörleri izleyin. Kapalı bir sistemde, bir şey kontrol edilmezse balıklarınızın hayatı tehlikeye girebilir.
  • Balıkların tepede nefes nefese kalıyor, fırlama davranışı sergiliyor, kayaları kaşıyor veya soluk ya da koyu renkli görünüyorsa dikkat edin. Bu davranışlar bir hastalık belirtisi olabilir ve daha fazla araştırmayı gerektirebilir. Beyaz lekeler veya pamuklu bir örtü gibi cilt rahatsızlıkları, tedavi edilmesi gereken bulaşıcı bir cilt hastalığının belirtisi olabilir.

Balık sahipleri nadiren balıklarının doğum gününü bildiğinden, balığın ömrünü takip etmek biraz zor olabilir. Yaygın tropikal balıkların çoğu ortalama üç ila beş yıl yaşarken, akvaryum balığı potansiyel olarak 20 yıla kadar yaşayanlar arasındadır. Japon balıklarının kuzeni olan Koi balıkları 40 yıla kadar yaşayabilir. Balıklar sizin için bir hobiden fazlasıysa ve daha uzun yaşamalarını istiyorsanız, yayın balığı, çiklitgiller ve pacu gibi daha büyük balık türlerine bakmak isteyebilirsiniz.

Japon balığı kaç yıl yaşar?

Akvaryumda bakılan balıklar denince hemen akla gelen Japon balıkları, Yaklaşık 5 ila 10 yıl yaşarlar. Ancak az önce de anlattığımız gibi iyi bir bakım yaşam süresini etkilemektedir. Yani iyi bakılan bir Japon balığı 10 yıl yaşayabilirken, kötü bakılan bir Japon balığı 5 yıl veya daha kısa bir ömre sahip olabilir.

Köpek balıkları kaç yıl yaşar?

Köpek balıklarının tahmini yaşam süreleri 20-30 yıl arasındadır. Günümüzde dünyada 300’den fazla köpek balığı türü yaşamaktadır. Bir araştırmaya göre, çok büyük bir köpek balığı türü olan erkek balina köpekbalıkları 130 yıl yaşayabilmektedir.

Süs balıkları kaç yıl yaşar?

Süs balıklarının ömrü, türüne göre 3-4 ay ile 5-10 yıl arasında değişebilmektedir. Süs balıklarının ömrünü etkileyen en önemli şey ne kadar iyi bakıldığıdır.

Balıklar ışıktan rahatsız olur mu?

Akvaryum

Balıklar, tıpkı insanlar gibi yaşamak için birtakım şeylere ihtiyaç duyarlar. Balıkların daha sağlıklı olması için doğal yaşam alanlarındaki faktörleri evdeki akvaryumunuzda da sağlamanız gerekir. Bu nedenle balığın hem ışığa hem de karanlığa ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Balıklarınızın bulunduğu ortamda 24 saat boyunca ışık olursa strese girip hastalanabilirler. Bu yüzden balıkların uyuyabilmesi için günde en az 6-7 saat karanlık bir ortam sağlamanız gerekir.

Akvaryum balıklarının bakımı

Akvaryum

Balıklar, akvaryumlarda yaşayabilen canlılardır. Ancak bir balığın sağlıklı olması için doğru ekipmanlara ve iyi bir bakıma ihtiyacı vardır. Balığınız için bir akvaryum satın aldıktan sonra gerekli olan akvaryum filtre ekipmanlarını edinmelisiniz. Akvaryumun içerisinde yer alması gereken kumları, bakterileri, bitkileri ve süngerleri, balıkları akvaryumun içine koymadan önce oluşturmalısınız. Her balık türünün bir arada yaşayamayacağını unutmamalısınız. Birden fazla balık bakmak istiyorsanız, birlikte yaşayacak olan balıkların türlerini araştırmalısınız. Ayrıca dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de balıkların beslenme döngüdür. Çok fazla beslenen balıklar zehirlenebilir.

Balıklar nasıl beslenmelidir?

Balık yemlerini akvaryumda tek bir alana bırakmamalısınız. Yemlerin akvaryumun her yerine eşit bir şekilde dağılmasına özen göstermelisiniz. Birçok balık türü günde iki kez beslenir, ancak bazı balık türlerinde bu sayı değişir. Akvaryumda bir süre duran yemler balıklar tarafından yenmiyorsa, bu yemleri parçalamadan almalısınız. Aksi takdirde akvaryumun amonyak seviyesi çok hızlı artacaktır.

Kaynak: 1 2 3

Balıklar Uyur Mu? Kaç Yıl Yaşarlar? Işıktan Rahatsız Olurlar Mı? 2024 Balıklar
Caner Cem Martı

1996 yılında Bartın'da doğdum. 2010 yılında geçirdiğim kaza sonucu vücudumun %99'u felç kaldı. Bazı teknolojik cihazlar sayesinde bilgisayar kullanıyor ve makaleler yazıyorum. Öncelikle öğrenmeyi, sonra ise öğrendiklerimi insanlara aktarmayı seviyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx