Mucize Etkileri ile Bamya Tohumu Faydaları
Bamya tohumu faydaları, son yıllarda özellikle eklemlerdeki ağırları gidermesi nedeniyle sık araştırılan konulardan biri haline gelmiştir. Bamya, vücuda olan faydaları göz ardı edilemeyecek nitelikte olan bir besindir. Zengin mineral ve lif kaynağı bakımından beslenme rutininde muhakkak olması gerekir. Her ne kadar pek çok kişi tarafından az tüketilen bir besin olsa da en az haftada bir defa yenmesi sağlık açısından önemlidir.
Bamyanın sevilmemesindeki en büyük etken dışındaki tüylü kabuğu ve içindeki sümüksü kıvamda sıvısıdır. Özellikle iyi temizlenmezse bu sıvı dışarı taşarak yemeği istenmeyen kıvama getirir. Fakat uygun bir şekilde ayıklanmış taze bamya limonlu su içinde bir süre bekletilirse salgıyı dışarı vermez ve böylece çok güzel görünümde bir yemek haline gelir. Ancak tüm çabalamalara rağmen bamyayı sevemeyen kişiler bamya tohumundan faydalanabilir.
Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?
Bamya tohumu faydaları şu şekilde gösterilebilir;
- Lif içeriği çok yüksek olduğundan uzun süre tok kalmaya yardımcı olur.
- Mideyi koruyarak kabızlık sorunun önüne geçer.
- Vücuda enerji vererek çabuk yorulmayı önler. Yoğun tempoda çalışan kişilerin tüketmesi muhakkak önerilir.
- Göz içinde koruyuculuk sağlayarak gözde katarakt oluşumunu engeller.
- Kan şekerini düşürerek vücudun gereksinim duyduğu kan şekeri miktarını düzenler.
- Bronşit ve astım hastalıkları için harika bir besin kaynağıdır.
- Kolon kanseri riskini azaltır.
- Zengin içeriği ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Eklem ağrıları, dizde sıvı kaybı ve kireçlenme gibi sorunlara iyi gelir.
- Karaciğeri korur.
- Hızlı kilo vermeyi sağlar.
- Antioksidan özelliği vardır.
- Sindirime kolaylık sağlar.
- Hafızayı güçlendirir.
- Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur.
Bamya Tohumu Cilt ve Saçlar İçin de Oldukça Faydalı
Bamya tohumu faydaları saymakla bitmez. İçeriğinde yer alan C vitamini cilt ve saç bakımı için ciddi derece önemlidir. Bamya tohumu cildin yaşlanmasını geciktirirken dokunun kuvvetlenmesini de sağlar. Ciltte renk değişiminin olmasını önleyerek cildi gençleştirir. Saç bakımı için de bamya tohumundan faydalanabilirsiniz. Bunun için bamyayı kaynatarak suyuyla saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Kuru ve kırılgan saçlar için birebir onarıcı olduğunu belirtebiliriz.
Bamya Tohumu Nasıl Tüketilir?
Bamya tohumunu tüketmek için pek çok alternatif vardır. Bu alternatifleri şöyle sıralayabiliriz;
- Suda bekletme: Bamya tohumunu su içinde bir gece bekletip ertesi sabah kaynayana kadar ateşte tutup ılındıktan sonra içebilirsiniz.
- Kurutma veya kavurma: Bamya tohumunu limon kabuğu rendesi ile beraber toz haline getirip tüketebilirsiniz. Bunun için de tohumu öncesinde güneş ışığında ya da fırında kurutmalısınız.
- Sulu yemeklere katma: Bamya yemeğini yiyemiyorsanız sulu yemek ve çorbalara tohumun kendisini katabilirsiniz.
- Kahve şeklinde tüketme: Bamya tohumlarını kahve çekirdeği çeker gibi iyi bir öğütücüde çekebilirsiniz. Toz haline gelen karışımı french press’in içine koyup üstüne su ekleyip kahve yerine tüketebilirsiniz.
Bamya Tohumu Zararları Var mıdır?
Bamya tohumu faydaları oldukça fazladır. Ancak bu tohumu tüketmek isteyenlerin aklına ilk olarak riski veya zararı var mı gibi sorular gelir. Bamya genelde her yaş grubu için faydalı bir besindir. Sağlık açısından da tüketilmesinin hiçbir riski yoktur. Yalnızca aşırı tüketimde bazı yan etkileri olabilir. Örneğin kabızlık ve ishal gibi belirtiler görülebilir. Bununla birlikte gaz yaparak mide bulantısına da yol açabilir. Bu nedenle tüketimine dikkat edilmesi gerekir.
Gebelik döneminde de hekiminize danışarak bamya tohumunu tüketebilirsiniz. Özellikle cildinizin çatlak üretmemesi için su haline getirerek kullanabilirsiniz. Aşırıya kaçmadan düzenli aralıklarda bamya tohumu kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur.
İlginizi çekebilir: Armutun Faydaları
YouTube Kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin