Barbun Balığının Faydaları Nelerdir?
Barbun balığının bir çok faydası bulunmaktadır. İçerisinde bulunan yüksek orandaki selenyum ile kanserden korunma konusunda son derece etkilidir. Selenyum vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda içerisinde kalsiyum ve iyot gibi maddesel tuz ve vitaminler ile vücuda enerji ve güç de vermektedir.
Ülkemizde sıklıkla görülmekte olan şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları ve bunlara benzer bir çok hastalığın önlenmesi konusunda barbun balığı yardımcı olmaktadır. Anne karnında bulunan bebeğin beyin ve retina gelişimi hususunda da olumlu etki etmektedir. Omega 3, A vitamini ve fosforu içerisinde bulundurması nedeniyle de göz sağlığının korunmasında büyük rol oynamaktadır.
Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri ve protein bakımından zengin olan barbun balığında A, B1, B2, B12, C ve E vitaminleri yer almaktadır. Thiamin, niyasin, folat ve pantotenik asit de içermektedir. Barbun balığı mineral açısından da oldukça zengindir. İçerisinde yüksek oranda selenyum ve fosfora sahiptir.
Barbun balığının içerisinde bulunan diğer mineraller; potasyum, magnezyum, demir, sodyum, kalsiyum, çinko, bakır ve manganez olarak sıralanabilmektedir. Tüm bu faydaları sayesinde de bir çok hastalığın şifasıdır. Uygun pişirme yöntemleri ile barbun balığının bu şifasından faydalanılmalıdır.Barbun Balığı Sağlıklı Mı?
Barbun balığının bir çok faydası bulunmaktadır. Bu nedenle de tüketilmesi açısından hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Göz sağlığına olan etkisi herkes tarafından bilinmektedir. Düzenli olarak balık tüketen insanların çok daha gördükleri ya da gözleri bozuksa göz bozukluğunun ilerlemesinin önlendiği de bilinmektedir. Barbun balığı da göz sağlığı için oldukça önemlidir.
Barbun balığı içerisinde bulunan selenyum sayesinde kanser gibi insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen hastalıkların önlenmesinde de büyük rol oynamaktadır. Sık sık barbun balığı tüketmekte olan kişiler vücudundaki zehirli maddelerden kurtulmaktadır. Aslında bir bakıma detoks etkisi yaratmaktadır.
Mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin olan barbun balığı düzenli olarak tüketildiği taktide kişinin daha enerjik ve daha güçlü hissettiği gözlemlenmektedir. Formda kalmak isteyen kişilerinde barbun balığını tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Şeker ve kalp rahatsızlıkları bulunan kişilere barbun balığının tüketmesi tavsiye edilir. Bu rahatsızlıklara sahip bireylere balığın iyi geldiği bilinir. Aynı zamanda hamileler ya da emziren annelerin de bu balığı tüketmesi faydalı olacaktır. Minik yavruların annelerinden aldığı besinlerle beyin ve retina gelişiminde katkısı olmaktadır. Bu nedenle hamilelere de barbun balığının tüketilmesi önerilmektedir.
Barbun Balığı Ne Zaman Yenir?
Hemen hemen yılın her zamanında tezgahlarda bulunsa bile bazı zamanlarda barbun balığı çok daha lezzetli olmaktadır. Barbun balığının en lezzetli olduğu dönem ise Temmuz ve Ekim ayları arasında olan dönemdir. Taze taze barbun tüketmek istiyorsanız yaz ortasından sonbaharın ortasına kadar bu balık türünü gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Barbun balığının faydalarından yararlanmak için özellikle taze taze tüketmek çok daha verimli olacaktır. Bu nedenle barbun balığının taze olduğu dönemlerde tüketmeye özen göstermek çok daha iyi olacaktır. Bu dönemlerde mutlaka barbun balığını tüketmeli ve faydalarından yararlanmalısınız.
- İlginizi çekebilir: Bülbül Yuvası Tatlısı Nasıl Yapılır?
Barbun Balığı Güzel Mi?
Mullidae ailesi içerisinde olan barbun balığı yılın çoğu zamanında küçük balık sürüleri olarak yaşamaktadırlar. Barbunya ya da kısaca barbun olarak bilinen bu balık türü Ege ve Akdeniz bölgesinde bol bol bulunmaktadır. Barbun balığının dört ayrı çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler; kaya, kum, ot ve paşa barbunyası olarak adlandırılmaktadır. 17- ila 20 cm uzunluğunda ve 50-70 gram ağırlığına sahip olabilmektedir.
Barbun balığı dik burunlu, göz çukurları altında üç pul bulunduran, ağzın göz hizasına uzandığı, iki sırt yüzgeci ile tekirden ayrışmaktadır. Barbun balığı canlıyken kırmızı renklerdeyken öldüğünde kahverengi ve yeşil renklerde olabilmektedir. Parlak kırmızı renkli ve iri pullu, pembe ve kırmızı renklerde kolay bir şekilde temizlenen barun balığında kirli sarı şeritler bulunur.
Barbun balığının alt çene kısmında çatallı iki bıyık yer almaktadır ve üst çenesi dişsizdir. Balık beslenirken dipteki omurgasızlardan, balık larvası ve bitkisel döküntülerden beslenmektedirler. Birinci yaşını doldurduktan sonra üremeye başlayan bu balık türünün dişileri erkeklerden çok daha fazla yaşamaktadır. Oldukça lezzetli ve güzel bir balık olan barbun balığının tüketilmesi size fayda sağlayacaktır.
Barbun Balığı En İyi Nasıl Pişirilir?
Oldukça lezzetli bir balık olan barbun balığı genel olarak tavada ya da fırında pişirilmektedir. Eğer siz kızartma ya da fırın seçeneklerini tercih etmek istemiyorsanız buğulama ya da güveç ile pişirebilirsiniz. Barbun balığı aynı zamanda ızgarada da pişirilebilen bir balık türüdür. Barbun balığı en iyi nasıl pişirilir merak ediyorsanız size kolay bir tarif sunuyoruz.
Balığınızı iyice temizledikten sonra ızgara tadında pratik bir şekilde barbun balığını pişireceğiz. Bu tarifi yapmak için elimizde olması gereken malzemeler;
- 2 kilo barbun balığı
- Mısır unu
- Sıvı yağ
- Tuz
Malzemeleri hazırladıktan sonra balıkları iyice yıkayıp süzüyoruz. Bu işlemin ardından balıklarımızı geniş bir kabın içerisinde mısır ununa buluyoruz. Balıklarımızın iyice mısır ununa bulandığından emin olduktan sonra tavaya döküp daha önceden ısıtmış olduğumuz yağımızın içerisine balıklarımızı bırakıyoruz. Barbun balıkları arkalı önlü olacak şekilde iyice kızardıktan sonra balıklarımızı yağdan alıyoruz. Kağıt havlu serdiğimiz servis tabağının içerisine balıklarımızı alıyoruz. Bu işlemi balıkları fazla yağından arındırmak için yapıyoruz. Tüm balıkları kızartana kadar aynı işlemleri yapıyoruz ve işte ızgara tadındaki barbun balığımız hazır oldu. Balığın yanına güzel bir salata yaparak lezzetini katlayabilirsiniz.
Barbun balığı tüketilirken bıçak kullanılmasına gerek kalmamaktadır. Pullu bir balık olduğundan balığı yıkarken ovalayarak temizlemeniz mümkün olacaktır. Bu lezzetli ve pratik tarif sayesinde keyifli ve çok lezzetli barbun balıklarının tadını çıkarabilirsiniz.