Başın Sağ Tarafındaki Ağrı Nasıl Geçer?
Dönem dönem herkeste baş ağrısı yaşanıyor. Peki başın sağ tarafındaki ağrı nasıl geçer? Bu sorunun cevabını öğrenmek için yazımızı okumaya devam ediniz. Genellikle ağrı kesici içerek çözüm buluyoruz. Baş ağrısı bazen şiddetli, tek taraflı olabiliyor ve uzun bir süre boyunca devam edebiliyor.
Uzun zaman süren şiddetli baş ağrısı enfeksiyona bağlı olarak meydana gelebilir. Ya da herhangi bir sağlık sorununa işaret edebilir. Bu nedenle sürekli tekrarlayan ve uzun süren baş ağrınız varsa vakit kaybetmeden bir doktora görünmelisiniz.
Yazımızın amacı başın sağ tarafında ağrı nasıl geçer bunun temel nedenlerini ele almaktır. Baş ağrısından nasıl kurtulabilirsiniz. Başın sağ tarafında hissedilen ağrıyla ilgili bilmeniz gerekenler..
Başın Sağ Tarafındaki Ağrı Nasıl Geçer? Neden Olur?
Solunum yolları şiddetli bir şekilde iltihaplandığında kişide burun akıntısı, boğaz ağrısı, ışığa karşı hassasiyet, burun akıntısı,. Bu nedenleri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
Migren
Başın sağ tarafında meydana gelen ve uzun bir süre geçmeyen devam eden ağrılar yaşanınca akla ilk gelen de migrendir.
Migren atakları sırasında mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, zihin bulanıklığı, ışığa karşı aşırı hassasiyet hatta bazen geçici görme bozukluğu ya da etrafta bir yanıp bir sönen ışıklar da görebiliyor. Bu sıkıntılardan şikayetçiyseniz migren olabilir. Bu durumda doktora gidip uygun tedaviye başlamalısınız.
Anksiyete (kaygı bozukluğu)
Anksiyete rahatsızlığı nörolojik bir sorundur. Ve çoğunlukla endişeli, stresli ve korku eşiği yüksek olan kişilerde görülür.
Anksiyete olması halinde panik ve karamsarlık duygular da yaşanabilir. Anksiyete düzenli anti-depresan kullanımı ile tedavi edilebiliyor. Stresli bir ruh haliniz varsa, en kısa sürede bir nörologa görünmenizi tavsiye ediyoruz.
Gerilim tipi baş ağrıları
Bazen de gerilim başın sağ tarafında ağrıya neden olabilir. Bu ağrılar genellikle akşam saatlerinde başlayıp sabah saatlerine kadar devam edebiliyor. Bu ağrılar ile birlikte genellikle Alında baskı, omuz kaslarında ve kafa derisinde hassasiyet, kafatasının alt kısmında sıkışma hissi yaşanır. Bunlar gerilim tipi ağrıların tipik belirtileridir.
Gerilim tipi baş ağrılarına stres, uykusuzluk ve düzensiz yaşam neden olabilmektedir. Strese bağlı ya da diğer nedenlere bağlı sürekli devam eden bir baş ağrınız varsa bir nöroloğa ya da fizik tedavi uzmanına görünmeniz gerekiyor. Ancak farklı bir nedene bağlıysa da farklı bir branşın doktorununun verdiği bir ilaç da size iyi gelebilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonları
Soğuk algınlığı rahatsızlıkları grip ve nezle gibi enfeksiyonlar başın sağ tarafında ağrıya neden olabiliyor. Solunum yolları iltihabı olan kişilerde burun akıntısı, boğaz ağrısı, ışığa karşı hassasiyet, burun akıntısı, öksürük gibi şikayetler olur. Bunların yanında net bir baş ağrısı da çoğunlukla hissedilir.
İlginizi Çekebilir: Bebekler ve Çocuklarda Göz İltihabı
Başın Sağ Tarafında Bıçak Saplanır Gibi Ağrı
Başın sağ tarafında ağrı varsa ve bu ağrı bıçak saplanır gibiyse buna Anevrizma denir. Ve bu rahatsızlığı ilk belirtileri konuşmada bozukluk, yürümede güçlüktür. Eğer bu şekilde olan ve sıkça tekrarlayan bir baş ağrınız varsa vakit kaybetmeden doktora gidiniz. Çünkü ilerlemesi halinde beyin kanamasına neden olabilir.
Sinüzit
Başın sağ tarafındaki ağrı nasıl geçer sorusun cevapları arasında sinüzit rahatsızlığı çoğunlukla grip nezle gibi enfeksiyonel hastalıkların beraberinde alerjik reaksiyonları getirmesiyle görülebilir. Sinüzit olan kişide şiddetli baş ağrıları yaşanabiliyor. Burun tıkanıklığı, alın bölgesinde de hissedilen baş ağrısı, hırıltılı öksürük ve ateş ile seyreden sinüzit ağrıları, reçete edilen ilaçların kullanımı ile geçiyor.
Tümük iltihabı
Tümük, kulak kemiğinin arka kısmıdır. Tümük iltihaplanması yani kemik kulağının arka kısmının iltihaplanması başın sağ tarafında ağrı hissetmenize neden olur. Bu durumda kesinlikle bir alanında uzman bir doktora görünmelisiniz.
Stres
Hastalıkların büyük bir kısmı strese bağlı olarak arttığı gibi baş ağrısı da stres ile doğru orantılı olarak artacaktır. Eğer geçmek bilmeyen bir baş ağrınız varsa ruh halinizden dolayı olabilir. Bu durumun tedavisi için antidepresan ilaçlar kullanılabilir, yoga ve meditasyon gibi aktiviteler yapılabilir. Bunlar stresle mücadele etmenize yardımcı olacaktır.
Hareketsiz bir yaşam sürme
Fiziksel olarak çok az hareket eden kişilerde migren ve gerilim tipi baş ağrıları görülebilir. Baş ağrısı ile savaşmak için uzun süre oturmayın ve egzersizi yaşam rutininize dahil ediniz. Böylece kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
Aşırı alkol tüketimi
Alkol tüketimi kişiye göre fazla olduğu zaman migren ağrıları yaşanabiliyor. Az miktarda bile alkol alınsa sürekli içmeyen alışık olmayan kişilerde baş ağrısına neden olabiliyor. Ayrıca düzenli olarak alkol tüketmek sonraki zamanlarda migren şeklindeki ağrılar yaşamanıza neden olabiliyor.
Sigara içme alışkanlığı
Sigara içen kişilerde baş ağrısı daha çok görülür. Sigarayı bıraktığınızda vücudunuz buna alıştığında baş ağrılarınızdan kurtulacaksınız.
Açlık
Uzun süre aç kalınca baş ağrısı sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Özellikle oruç ve diyet gibi uzun süre aç kalınan aktivitelerde baş ağrısı yaşanabilir. Fakat uzun süre aç kalmak detoks etkisi yarattığı için bazen bu ağrıyı göze alınarak vücudu toksinlerden arındırmak faydalıdır.
Temporal arterit
Temporal arterit başın tek tarafındaki damarın iltihaplanmasıdır. Bu sağ şakaklarda ağrıya neden olur. Bu rahatsızlık varsa keskin bir zonklama hissedilir. Temporal arterit rahatsızlığının diğer belirtileri de bulanık görme ya da görme kaybı, boyun ve omuz ağrısı, istenmeyen kilo kaybıdır. Temporal arterit, tedavisine geç kalıp zamanında tedavi edilmediğinde hastanın felç kalma riski de vardır. Bu nedenle hastalığın zamanında teşhis ve tedavisi oldukça önemlidir.
Servikojenik baş ağrısı
Servikojenik baş ağrısı sağ şakak bölgesinde görülen bir ağrı çeşididir ve genellikle boyundaki sinir hasarlarından dolayı meydana gelir. Bu ağrı bazı zamanlarda kafatasının ve şakakların yanı sıra alına da yayılabilir. Bu ağrı ile birlikte arasında bulanık görme, mide bulantısı, ışığa karşı hassasiyet, migren tarzı semptomlar ve kusma gibi sıkıntılar da olabilir. Ağrının tedavisi için boyun egzersizleri ve fizik tedavi uzmanının önerdiği bazı hareketleri yapmak gerekir.
Oksipital nevralaji
Bu ağrılar genellikle başın arka tarafında hissedilir. Kafatasına keskin bir bıçak saplanıyormuş gibi bir his olur. Boynun arka kısmından başlayarak başın sağ tarafına vuran bu ağrılar, sıcak kompres, masaj dinlenme ile azalır.
Başın Sağ Tarafının Ağrıması Göze Vurması
Başın sağ tarafında hissedilen ağrı göz ağrılarından dolayı da meydana gelebilir. Başta olan ağrı göze de vurabilir. Özellikle migren ağrısı göze vurması ile bilinir. Bunun dışında uzun zaman boyunca bilgisayar başında oturmak gözü yoracağı için baş ağrısına neden olabilir.
Başın Sağ Tarafında Ağrı ve Kulağa Vurması
Başın sağ tarafındaki ağrı beyine yakın olduğu için kulağa da vurabilir. Eğer sinüzit varsa orta kulak iltihabına neden olur, bu sırada baş ağrısı da çok sık görülür. Bunun yanında yüksek sese maruz kalmak ani baş ağrısına neden olabilir.
Başın Sağ Tarafında Ağrı Nasıl Geçer?
Baş ağrısının tedavisinin ağrıya neden olan temel faktöre göre değişiklik gösterebileceğini ifade edebiliriz. Baş ağrısı tedavisinde en sık yararlanılan yöntemleri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Baş ağrısını tedavi etmek için ağrının neden kaynaklandığını bilmek çok önemlidir. Başın sağ tarafındaki ağrı nasıl geçer sualine gelin yanıtlara bakalım.
Ağrı kesici
Ağrı kesici ilaçların düzenli kullanılması ağrıları hafifleten en basit yöntemlerden biridir. Ancak fazla ağrı kesici kullanımının zararlı olduğu da unutulmamalıdır.
Sıcak ya da soğuk kompres uygulamaları
Vücudunuzdaki ağrı olan yerin rahatlaması için ağrı olan yere sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Ama migren ağrılarında soğuk kompres uygulayarak kendinizi iyi hissedebilirsiniz.
Ilık duş
Ilık duş kişiye iyi gelir ve kendini iyi hissettirir. Çünkü boyun ve omuz kaslarının rahatlamasına yardımcı olur. Özellikle gerilim tipi baş ağrılarına son derece iyi geliyor. Su ne sıcak ne soğuk olmalıdır, bu nokta önemlidir.
Uyku
Baş ağrıları farklı nedenlerden kaynaklanabilse de en sık karşılaşılan nedenlerinden birisi de uykusuzluk sorunudur. Az uyuma, uyku saatlerinin düzensiz olması baş ağrılarına neden olabilir. Bu noktada güzelce uyumak size iyi gelebilir.
Yemek yemek
Kan şekerinin düşmesine açlık, yorgunluk gibi sebepler neden olabilir. Kan şekeri düşünce de baş ağrısına neden olabilir.
Düzenli egzersiz
Vücuttaki stres, gerilim durumlar anksiyete de neden olabilir. Bu da baş ağrısına neden olabilir. Düzenli egzersiz yaparak baş ağrınızı en aza indirebilirsiniz. Ayrıca baş ağrısının yanı sıra romatizma ağrıları vb. vücudun tamamında hissedilen birçok ağrının tedavisi için düzenli olarak egzersiz yapılabilir.
Bitkisel yağlar ile masaj
Baş ağrısını kesmek daha iyi hissetmek için doğal ve tamamen bitkisel olan, sağlığınıza hiçbir şekilde olumsuz bir etkisi bulunmayan bitkisel yağlardan yararlanabilirsiniz. Bitkisel yağlar size kendinizi iyi hissettirecektir.
Baş ağrısına iyi gelen essansiyel yağlar; lavanta, papatya, nane ve biberiye yağlarıdır. At kestanesi yağı da etkili bir ağrı kesicidir. Bu nedenle at kestanesi yağından da faydalanabilirsiniz.
Kötü alışkanlıkları bırakmak
Sigara ve alkol kullanan kişilerde damar tıkanıklığı, sinir hasarı ve sinir sıkışması gibi sağlık sorunları görülebilir. Bunlar da baş ağrısını tetikler. Bu nedenle sigara ve alkolden uzak durarak daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
Sizler için başın sağ tarafında ağrı nasıl geçer, baş ağrısı neden olur konularını ayrıntılı olarak ele aldık. Başın sağ tarafındaki ağrıyı hafifletmek için ele aldığımız yöntemleri denemenizi tavsiye ederiz. Ve uzun süren bir baş ağrınız varsa vakit kaybetmeden bir nöroloji uzmanına danışırsanız nedeni tespit edilir ve size uygun tedaviye başlanır. Başın sağ tarafındaki ağrı nasıl geçer yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.
Youtube kanalımıza abone olarak bize destek olabilirsiniz.