Bebeklerde Cilt Kuruluğu Giderme Yöntemleri
Bebeklerde cilt kuruluğu sık karşılaşılan sorunlardan birisidir. Bebekler ve çocuklar, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi kuru cilde sahip olabilirler. Aslında, genç cilt daha hassas olduğu için kurumaya daha yatkındır.
Soğuk, kuru dış hava ve iç mekan ısıtması, kışın cildin doğal nemini çalabilir ve eğer bebeğiniz ya da çocuğunuz kuru cilde yatkınsa, yazın güneş, klima, tuzlu su ve havuz suyundaki klorun tümü kuruyabileceğinden, yazın da kuru lekeler halinde çıkacaktır. Bu yazımızda bebeklerde cilt kuruluğunu iyileştirmek için kullanabileceğiniz yöntemleri anlattık.
Banyo zamanını azaltın
Banyo yapmak çocuğun cildini kurutur çünkü cildin doğal yağlarını kirle birlikte yok eder. Ancak çocuk doktorları birkaç önlem aldığınız sürece günlük banyoların bile sorun olmaması gerektiğini söylüyor.
Otuz dakikalık bir banyo yerine banyo süresini yaklaşık on dakikaya indirin. Sıcak değil ılık su kullanın ve az miktarda sabunlayın. Aslında normal sabundan çok daha az sert olan, kokusuz, sabunsuz bir temizleyici kullanmanızı öneriyoruz.
Çocuğunuzu yıkamadan önce küvette oynamasına izin verin, böylece sabunlu suda oturmayacaktır. Muhtemelen köpük banyolarını çocuğunuzun rutininden çıkarmanız gerekir ya da en azından özel günlerle sınırlandırmanız gerekir.
Banyo yağları iyi bir fikir gibi görünse de, küveti tehlikeli derecede kaygan hale getirebilirler ve yağın çoğu yine de giderden aşağı kayar. Banyodan sonra bir yumuşatıcı (cilt nemlendiricisi) uygulamak daha iyi bir yoldur.
Nemlendirici kremi fazla uygulayın
Havalar soğuduğunda bebeğinizin cildinin biraz daha fazla bakıma ihtiyacı olacaktır. Kış aylarında bebeğinizin cildini korumak için ekstra yapmanız gerekenler var.
Çocuğunuzu banyodan çıkardıktan sonra bir havluyla çabucak kurulayın ve ardından hemen nemlendirici uygulayın. Çocuğunuzu küvetten çıkardıktan sonra birkaç dakika içinde nemlendiriciyi uygulamak, cildinde hala banyodan kalan suyu hapsedecektir.
Nemlendiriciler söz konusu olduğunda, genel kural ne kadar yoğunsa o kadar iyidir. Çocuğunuzun cildi günlük nemlendirmeye rağmen hala kuruysa, losyondan daha kalın bir kreme veya merheme geçmeyi deneyin. Merhemler ciltte nemi tutmada en iyisidir, ancak yağlı hissedebilirler. Sadece küçük miktarlar kullanın ve cilde nazikçe ovalayın. Kremler ciltte yağlı bir his bırakmadan ovalayın.
Ayrıca günde iki kez – banyodan sonra ve gün içinde bir kez – nemlendirmeyi düşünebilirsiniz. Çocuğunuzun gün ortasında nemlendiriciyi uygulamak için sabrı yoksa, nemlendiriciyi uygularken en sevdiği şarkıyı dinlemesine veya bir video izlemesine izin verebilirsiniz. Ya da yeterince büyükse, rutini daha hoş hale getirecekse, kendi başına yapmasına izin verin.
Bebeklerin cildinde tuz veya klorun kurumasına izin vermeyin
Klor ve tuzlu su her ikisi de çok kuru olabilir. Havuzda veya denizde yüzdükten sonra bebeklerin ve çocukların musluk suyuyla yıkayın ve cildi hala nemliyken nemlendirici uygulayın.
Nemlendirme makinesi çalıştırın
Evinizdeki hava kuru ise, çocuğunuzun odasında serin bir nemlendirici makinesi kullanın. Bebeğinizin içinde bulunduğu ortam, cildinde büyük bir fark yaratır. Ortam çok kuruysa, bebeğinizin cildindeki yağları ve nemi sıyırır. Bunu düzeltmek için odasında bir nemlendirici tutabilirsiniz. Bu, nem seviyelerini düzeltir ve havadaki kuruluğu giderir.
Bebeklerin ve çocukların bol su tüketmesini sağlayın
Kuru cilt nemden yoksundur. Çocuğunuza, cildinden buharlaşan nemi yerine koymak için yıl boyunca bol su içirin. Çocuğunuz hala bebek ise, doktoru aksini önermedikçe en az ilk altı ay anne sütü veya mama ile devam edin.
Nemlendirmezseniz çok su içmenin hiçbir şey yapmayacağını unutmayın. Bu, delikli bir kovaya su dökmeye benzer. Suda tutacak nemlendirici olmadan çocuğunuzun cildi gerektiği gibi nemlenemez.
Bebekleri dış etkenlerden koruyun
Ellerinin soğuktan ve rüzgardan kurumasını ve çatlamasını önlemek için, çocuğunuzun soğuk havalarda eldiven veya eldiven giymeniz gerekir. Mevsim ne olursa olsun, onu rüzgar yanığı ve güneş yanığından korumak için adımlar atın.
Bebeğinizin ve çocuğunuzun cildine özen gösterin
Çocuğunuzun cildine pudra veya parfüm sürmeyin ve kokusuz çamaşır ürünleri kullanmayı düşünün. Çocuğunuzun cildi özellikle hassassa, tüm sabun kalıntılarını gidermek için giysilerini iki kez durulamak isteyebilirsiniz.
Çocuğunuzun cildi çok hassassa, ona sıkı veya pürüzlü giysiler giydirmeyin. Ayrıca yün gibi bazı kumaşların özellikle kuru cildi tahriş edebileceğini unutmayın.
Bebeklerde egzama tedavisine yönelin
Reçetesiz satılan hidrokortizonlu kremler ve merhemler, kuru cilt sorunlarının neden olduğu kızarıklık ve kaşıntıdan bir miktar rahatlama sağlayabilir ancak sorun devam ederse, çocuğunuzun çocuk doktoru reçeteyle dayanıklı bir tedavi önerebilir.
Bebeğinize yağ masajı yapın
Günlük masaj için zeytinyağı veya bebek yağı kullanmak veya topikal olarak kuru bölgelere uygulamak bebeğin cildini etkili bir şekilde nemlendirir. Bu kuru cilde karşı korumaya yardımcı olur.
Vazelin kullanın
Kalın ve koruyucu vazelin cildin nemini hapsederek kuruluk ile mücadeleye yardımcı olur. Cildin kuru bölgelerine ince bir tabaka uygulayabilirsiniz.
Kalendula kullanın
Cilt dostu bir bitki olan kalendula yani aynısefa, hindistan cevizi yağı ile karıştırıldığında kuru ciltler için etkili bir çare haline gelir. Özellikle bebekte egzama varsa doktora danışarak kullanabilirsiniz.
Bebeğinize güneş kremi uygulayın
Giysiler büyük bir bariyerdir ve bebeğinizin cildinden çok fazla nemin buharlaşmasına izin vermeyin. Bu özellikle bebeğinizi dışarı çıkarıyorsanız geçerlidir. Güneş ve rüzgar nem kaybına neden olabilir. 15’in üzerinde SPF içeren geniş spektrumlu bir bebek güneş kremi altı aylıktan büyük bebeklere güvenle uygulanabilir.
Güneşten korunma çok fazla kafa karışıklığına neden olan başka bir konudur. Ebeveynler güneşten korunmanın kritik olduğunu biliyor, ancak çoğu güneş kremi kullanmakta tereddüt ediyor. Güneşe maruz kalmaktan kaçınmak, en iyi korumadır. Bebeği her dışarı çıkardığınızda giysi, şapka ve bebek arabası örtüleri gibi fiziksel önlemleri kullanın. Güneşten koruyucular, genellikle zararsız olsalar da, sağlık kurumları, altı aylıktan küçük bebeklerde güvenliklerini incelemediği için mümkün olduğunda kaçınılmalıdır.
Güneşe maruz kalmaktan kaçınılamazsa, aktif maddeler olarak çinko oksit ve/veya titanyum dioksit listeleyen kokusuz, hipoalerjenik güneş koruyucuları tercih edin. Fiziksel güneş kremleri olarak bilinen bu iki bileşen UV ışınlarını engeller. Buna karşılık, oktilkrilen, avobenzon, oktinoksat, meksoril ve oktisalat gibi aktif bileşenlere sahip kimyasal güneş kremleri, UV ışınlarını cilde zarar vermeden önce emme ve “devre dışı bırakma” eğilimindedir.
Bebek çamaşır deterjanı kullanın
Bebeğinizin giydiği giysiler, bebek dostu çamaşır deterjanı ile yıkanmadığında cildini aşındırabilir. Bu yüzden bebeğinizin cildine dost doğal ve organik bebek çamaşır deterjanı kullanmalısınız.
Doğal ürünler kullanın
Bebek cildi oldukça emicidir bu nedenle kokusuz, hipoalerjenik ürünler kullanmak çok önemlidir. Yeni doğan cildini ciddi şekilde tahriş edebilecek parfüm ve boyalardan kaçının.
Ekstra kırılgan bebeklerin cildi özel dikkat gerektirir. Bebeklerin cildi nemi iyi tutmaz. Bu durum onun cildini daha ince, daha kuru ve tahriş olmaya meyilli hale getirir. Nemi hapsetmek ve cildin bariyer işlevini güçlendirmek için günlük olarak vazelin sürmeyi öneriyoruz.
İlginizi çekebilecek içerik: Atopik Ciltler İçin Krem Önerileri
Daha fazla içerik için Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz: begonyakadin