ÇiçeklerHobi

Begonvil Çiçeği bakımında püf noktalar nelerdir? Begonvil saksıda yetişir mi?

Begonvil çiçeği özellikleri ve çoğaltılması

Reklamlar

Begonvil çiçeklerini tam da mevsiminde capcanlı ve rengarenk haliyle izlemeyi kim sevmez? İlkbahar aylarının gelmesi ile birlikte çiçek vermeye başlayan begonvil, özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinin kıyı şehirlerinde yetişiyor. Tropikal iklim bitkisi olan begonvil sadece hava sıcaklığının yüksek olduğu bölgelerde yaşayabiliyor ve ne yazık ki soğuğa karşı dayanıksızdır. Bilimsel adı Bougainville olan bu çiçeğin kendine has birçok özelliği bulunuyor. Pembe, mor, beyaz ve açık sarı renkleri ile büyüleyici bir güzellik sunan begonvil çiçeğinin birden fazla ismi bulunuyor ve yöreden yöreye değişkenlik gösterebiliyor. Begonvil çiçeğinin diğer isimleri gelin duvağı, Rodos sarmaşığı, konsolos çiçeği ile Bodrum sarmaşığıdır ve Bodrum, Marmaris, Datça, Çeşme, Antalya çevrelerinde hemen her evin duvarında tablo gibi duran bir süs bitkisidir.

Begonvil Çiçeği Bakımı / Püf Noktalar

Bahçelerde duvarı tamamen örten begonviller yetiştirebileceğiniz gibi bu güzelliği evinize de taşıyabileceğinizi biliyor musunuz? Begonvil saksıda yetişir mi diye merak eden okurlarımız için iyi bir haberim var; evde yetiştirmeye uygun bodur begonvil türünü rahatlıkla saksıda yetiştirebilir ve evinizi renklendirebilirsiniz. Pek çok bitki ve çiçeğin bakımı hakkında bilgiler sunulan köşemizde bugün begonvil bakımı ile ilgili çeşitli püf noktalarını paylaşacağım. Begonvil bakımı nasıl olmalı, begonvil çiçeği evde yetişir mi, begonvile ne kadar su verilir, begonvil nasıl çoğaltılır ve begonvil hangi toprağı sever gibi önemli ipuçlarından söz edeceğim. Öyleyse, begonvil yetiştirmek isteyenleri daha fazla sabırsızlandırmadan konumuza geçelim.

Begonvil çiçeğinin özellikleri
Begonvil çiçeğinin özellikleri

Begonvil çiçeğinin özellikleri nelerdir? Begonvil hakkında bilmeniz gerekenler

Begonvil çiçeği özellikleri arasında en önde geleni, hastalık ve böcek asla barındırmayan bir bitki olmasıdır. Begonvil bitkisinin çiçekleri ile açtıktan sonra çabuk dökülmekte ama yeni çiçekler çok çabuk açmaktadır. İlkbahardan sonra çiçeklenmeye bağlayan begonvil, sonbahar sonuna kadar çiçek vermeye devam etmektedir.

Reklamlar

Begonvil çiçeğinin ana yurdu ise Güney Amerika’dır. Aynı zamanda Ekvator ve Brezilya’da da çok yetişmektedir. Begonvil bakımında ise özellikle bahar başlarında mutlaka gübrelenmesi iyi olmaktadır. Bahçe çiçeği olan begonvil, aynı zamanda büyük saksılarda da balkon çiçeği olarak yetiştirilebilmektedir. Saksıda yetiştirilen begonvillerin senede bir kez olmak üzere saksının mutlak değişmesi gerekmektedir.

Bahçenizde ya da saksıda evin içerisinde begonvil yetiştirmeye karar verdiyseniz öncelikle begonvil çiçeğinin özelliklerini bilmenizin yararlı olacağına inanıyorum. Kendine has güzelliği, isimleri ve hikayesi ile dilden dile dolaşan begonvil çiçeğinin özelliklerini kolay hatırlamanız için maddeler halinde görelim.

  • Begonvil, çok yıllık ve çalı şeklinde gelişen pembe- sarı, mor, beyaz ve kırmızı renklerde görülebilen sarmaşık şeklinde bir bitkidir.
  • Yukarıya doğru tırmanma özelliği olan begonvillerin boyu, 10 ila 15 metreye kadar uzayabiliyor. Saksıda yetiştirilen bodur begonvil türü ise çok daha kısa boyludur.
  • Sıcak iklimi seven begonvil, soğuk ve don görülen bölgelerde yetişmez ve ölürler. Bu nedenle balkonda begonvil yetiştiren kişilerin kış mevsimi geldiğinde bitkiyi evin içine almaları gerekiyor.
  • Yılda üç kez çiçek veren begonvil bitkisi ilkbaharın müjdecisi olarak bilinir. İlkbahar mevsimin ilk günlerinde çiçek vermeye başlar ve sonbahar mevsimi bitene dek bu böyle devam eder.
  • Begonvil çiçeği kurak bölgelerde yaşayabilen bir bitki türüdür ve bu sebeple suyu çok sevmez. Aşırı sulama yapmanız sonucu begonvilinizi kaybedebilirsiniz.
  • Begonvil çiçeğinin bir diğer özelliği ise budama dönemlerine dikkat etmeniz gerektiğidir. Begonvil türlerine göre budama dönemleri farklılık gösterebiliyor. Ağustos ayı içerisinde budama yapmanız sağlıklı olur.
  • Bulunduğu ortamdaki kirli havayı temizler, bunun yanı sıra begonvile has bir özellikte hiçbir hastalık bulaşmamasıdır.
  • Begonvil çiçeği ismini; 1768 yılında Brezilya’da bu bitkiyi keşfeden Louis Antoine Bougainvinelle’den almıştır.

Begonvil çiçeği nasıl bakılır? Begonvil yetiştirenlerin bilmesi gerekenler nelerdir?

Begonvil çiçeği bakımı, diğer pek çok bitkiye nazaran oldukça kolaydır ve üstelik uygun şartlar sağlanırsa evde saksıda da rahatlıkla begonvil yetiştirebiliyorsunuz. Begonvil çok nazlı olmayan bir bitkidir ve yaşayabilmesi için ilk gereksinimi sıcak hava ve güneş ışığıdır. Tropikal iklim çiçeği olmasından dolayı sadece sıcak olan yerlerde yaşayabilir ve ekildiği bölgede kesinlikle don olayının görülmemesi gerekiyor.

Begonvilden en iyi verimi alabilmek ve bolca çiçek vermesini sağlamanız için hem sıcaklık, hem begonvilin sulanması, hem de begonvil toprağı seçimine dikkat etmeniz gerekiyor. Begonvil çiçeğinin özelliklerini bilir ve onu yakından tanırsanız, kış ayları dışında neredeyse tüm yıl boyunca çiçeklerinin eşsiz görüntüsüne sahip olabilirsiniz.

Reklamlar

Begonvil her ne kadar sıcak havayı seviyor olsa dahi, aynı durumu su için söyleyemeyeceğim. Bir gün begonvilleriniz çiçek vermeyi bırakırsa bilin ki bu durumun altında begonvilleri fazla sulamanız yatıyor olabilir. Suyu pek sevmeyen begonvil çiçeğinizi yaz aylarında haftada iki kez, kış aylarında ise sadece bir kez sulamanız yeterli oluyor. Yazının ilerleyen bölümlerinde begonvil nasıl sulanır konusunu detaylı olarak paylaşacağım. Begonvil çiçeği bakımı hakkında bilmeniz gereken bir başka önemli husus ise, toprak seçiminiz. Asit oranı çok düşük ve hatta nötr olan bir toprakta begonvillerinizi yetiştirebilir ve bolca çiçek alabilirsiniz. Suyu geçirme özelliği olan ve besince zengin bir toprak tercihiniz olmalıdır. Saksıda begonvil yetiştirirken durum biraz daha farklı oluyor ve toprağı için farklı türleri bir araya getirerek kullanmanız gerekiyor.

Evde begonvil bakımı
Evde begonvil bakımı

Saksıda begonvil çiçeği yetişir mi? Evde begonvil bakımı nasıldır?

Saksıda begonvil yetiştire son yıllarda oldukça popüler bir hale geldi. Yaz mevsiminin coşkusunu ve neşesini tıpkı benimde yaptığım gibi evlerinize taşıyabilir ve cıvıl cıvıl renklere sahip begonvillerin pozitif enerjisinden faydalanabilirsiniz. Ev içinde ya da balkonda yetiştirebileceğiniz begonvil çiçeği, dış mekanlarda gördüğünüz begonvillerden farklı bir türdür. Bu durumu göz önüne almazsanız evde koca bir sarmaşık oluşmasına neden olabilirsiniz.

Evde begonvil yetiştirmek için geniş fakat çok derin olmayan bir saksıya ihtiyacınız var. Ve saksının altında mutlaka suyun akmasını sağlayacak delikle bulunmalıdır. Aksi takdirde begonvilin kökleri su yüzünden çürür ve sonrada ölür. Saksı seçiminizi hallettikten sonra begonvil toprağı için biraz özen göstermeniz gerekiyor. Bahçede yetişen begonviller özel bir ilgi istemeden yalnızca bahçe toprağında yetişebiliyor fakat iş evde begonvil yetiştirmeye gelince durum değişiyor. Evde yetiştireceğiniz begonvil toprağının; eşit oranda ponza taşı, kırmızı killi toprak, humuslu toprak ve dere kumundan oluşması gerekiyor. Herhangi bir çiçekçiden veya online olarak bu toprakları alarak kolaylıkla kendiniz hazırlayabiliyorsunuz.

Begonvilinizi diktikten sonra mutlaka evin en fazla güneş ışığı alan kısmını çiçeğiniz için ayırmalı ve sürekli güneş gömesini sağlamalısınız. Yaz aylarında haftada iki kez ve kış aylarında haftada bir kez bitkiyi sulamanız yeterli oluyor. Begonvil çiçeğinin toprağını kurumasını beklemeniz ve o zaman su vermeniz en doğrusudur. Bir başka evde begonvil çiçeği yetiştirmenin püf noktası, saksı değişimidir. Kökleri çok hassas olan bu bitkinin iki yılda bir saksısının büyütülmesi ve saksı değiştirirken köklerine çok edilmesi gerekiyor. Bitki köklerini saksı değişimi sırasında hırpalamanız durumunda begonvilin ölmesine neden olursunuz.

Begonvil çiçeği nasıl sulanır? Begonvile ne kadar su vermeliyim?

Begonvil nasıl sulanır, begonvile ne kadar su vermek gerekir? Begonvilinizin uzun ömürlü olması ve bol çiçek vermesini sağlamak için sulama sıklığına ve miktarına dikkat etmelisiniz. Anavatanı Güney Amerika olan ve kurak bölge çiçeği özellikleri taşıyan begonvil, fazla suyu sevmiyor ve buna tepkisini çiçeklerini dökerek gösterebiliyor. Begonvilinizin çiçeklerini dökmemesi için sıcak yaz günlerinde haftada iki defa ve kış aylarında bir defa su vermeniz gerekiyor. Begonvilinize ne zaman su vermeniz gerektiğini toprağına dokunarak anlayabilirsiniz. Toprağı tamamen kuruduğu zaman nemlenmesini sağlayacak miktarda su vermeniz yeterli. Bunun yanında begonvili evde yetiştiriyorsanız kış aylarında sulama için direkt musluk suyu kullanmaktan kaçınmalı ve ılık su vermeye dikkat etmelisiniz.

Begonvil toprağı nasıl olmalı? Begonvil çiçeği hangi toprakta yetişir?

Begonvil kaprisli bir bitki değildir bu sebeple bahçelerde ve diğer dış mekanlarda ekilecek begonvil için özel bir toprağa ihtiyacınız olmuyor. Begonvili bahçe toprağına dikebilir ve büyüleyici güzellikte çiçekler açmasını sağlayabilirsiniz. Ancak evde begonvil yetiştirirken bu durum değişiyor ve kendiniz kolayca hazırlayabileceğiniz bir toprak karışımı kullanmanız gerekiyor. Rahatlıkla temin edebileceğiniz; humuslu toprak, killi kırmızı toprak, dere kumu ve ponza taşını eşit miktarda karıştırıp begonvil için uygun toprağı hazırlayabilirsiniz.

Begonvil nasıl gübrelenir? Begonvil için en iyi gübre nedir?

Yazıda sık sık dile getirdiğim gibi begonvil çiçeği nazlı bir bitki değildir ve bahçelerde yetiştirilirken çok özel bir bakım ve ilgi istemiyor. Bahçenizdeki begonvile gübreleme işlemi yapmanıza gerek yoktur ancak dilerseniz bahçeye ilk ekmeniz sırasında toprağı en dibine keçi veya koyun gübresi dökebilir, sonra gübreyi toprakla kapatarak begonvil fidanını yerleştirebilirsiniz.

Saksıdaki begonvillere gübrelemek yerine şayet bitki çok cansız görünüyor ve çiçek vermiyorsa dört sulamada bir olmak üzere bitki besini takviyesi ile toprağı zenginleştirebilirsiniz.

Begonvilim neden çiçek açmıyor?

Begonvillerin çiçek vermemesinin en büyük nedeni fazla sulama yapmanızdır. Suyu fazla gelen begonvil hemen çiçeklerini döker ve tekrar çiçek açması zor olur. Aynı zamanda soğuk havaya dayanıklı olmayan begonvil havanın soğuması sebebiyle de çiçek açıyor olabilir.

Begonvil nasıl çiçek açar? Begonvil çiçekleri nasıl çoşturulur?

Begonvilinizin kısa sürede büyümesi ve çiçeklerinin çok olması için budama yapmayı ihmal etmemelisiniz. Begonvil ne kadar budanırsa bir sonraki sene, o kadar fazla çiçek açar. Aynı zamanda sulama miktarını ve zamanını doğru yapmalı, fazla su vermemelisiniz. Aşırı sulama yapmanız, begonvilin çiçek dökmesine neden oluyor.

Kurumuş begonvili nasıl canlandırırım?

Begonvil kurudu ne yapmalıyım gibi çok sorular geldi. Kuruyan ve solmaya başlayan begonvili canlandırmanın en iyi yolu budama yapmaktır. Begonvilin kurumuş olan tüm dallarını budayarak yeniden canlanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca su verme aralığını uzatmanızda bir başka begonvil canlandırma yöntemidir. Kış mevsimin soğuk olduğu bölgelerde begonvillerin üzerini naylonla örterek de don ve soğuk havaya karşı muhafaza ederek begonvili canlandırabiliyorsunuz.,

İlginizi Çekebilir: Zambak Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Begonvil nasıl çoğaltılır?
Begonvil nasıl çoğaltılır?

Begonvil nasıl çoğaltılır?

İnsana pozitif enerji yükleyen ve iç açıcı renkleri ile yaz mevsiminin coşkusunu iliklerinize kadar hissettiren begonvili çoğaltarak bahçenizin tamamını renklendirmek istemez misiniz? Ya da sevdiklerinize begonvil hediye etmek, hoş bir fikir olabilir. Bunun için doğru zamanı bekleyerek begonvil çoğaltabilir ve bu güzelliği daha yoğun yaşayabilirsiniz. Tepe çeliği alma tekniği veya dal çeliği alma yöntemi ile begonvilleri çoğaltabilirsiniz.

Begonvil çiçeği tepe çeliği yöntemi ile nasıl çoğaltılır?

Tepe çeliği yöntemi en fazla tercih edilen ve diğer pek çok çiçekte de uygulanan bir çoğaltma yöntemidir. Bu yöntemle begonvil çoğaltmak için yapmanız gereken Nisan veya Mayıs ayında taze bir begonvilden 10-15 cm dal koparmanız ve alt kısımdaki yaprakları kopartarak yeni sulanmış toprağa dikmektir. Begonvil filizlenmeye başladığında şaşırtma işlemi yaparak asıl yerine dikebilirsiniz.

Begonvil çiçeği dal (odun)çeliği yöntemi ile nasıl çoğaltılır?

Bir başka begonvil çoğaltma yöntemi ise odun çeliği ile çoğaltmadır. Ancak bu yöntemi soğuk bölgelerde uygulamanızın pek uygun olmadığını baştan belirtmeliyim. Sonbahar aylarında begonvilin kuru dallarından koparıp, toprağa dikerek köklenmesini sağlayabiliyorsunuz.

Begonvil saksı toprağı ne zaman değiştirilir?

Begonvilin güzel çiçekler açmasını sağlamak için toprağının değiştirilmesi gereklidir. Kireç tutmayan bir toprakla gerçekleştireceğiniz işlem için en uygun zaman mayıs ayıdır.

Begonvil Çiçeği Çeşitleri

Begonvil çiçeği çeşitleri, özellikle bahçe bitkilerini sevenlerin en çok araştırdığı konulardan birisi olmaktadır. Sıcak havayı seven begonvil çiçeği bitkisi, Türkiye’de en çok Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde yetişmektedir. Begonvil, iyi güneş alan ve 10 derece sıcaklık altında olmayan yerlerde yetiştirilen bir süs bitkisi olmaktadır. Begonvil bitkisi soğuğu hiç sevmemekte, aynı zamanda havasız yerlerde de büyüyememektedir. Havasız ortamlarda bulunan begonviller çiçeklenmemektedir.

Begonvil bitkisinin çiçeklerinin renkleri ise beyaz, pembe, kırmızı ve mor olmaktadır. Aynı zamanda kırmızı-beyaz ve pembe-beyaz gibi iki renkli olan begonvil çeşitleri de bulunmaktadır. Begonvilin yaprakları ise koyu yeşil olmaktadır. Tırmanıcı bir bitki olan begonvil bahçe dekorasyonlarında en çok kullanımı tercih edilen bitki çeşitlerindendir.

YouTube Kanalımıza abone olabilirsiniz.

Begonvil Çiçeği bakımında püf noktalar nelerdir? Begonvil saksıda yetişir mi? 2025 Begonvil Çiçeği
Deniz Solmaz

Merhaba Deniz ben. Bundan sonra bende buradayım, kadına ve yaşama dair keyifli yazılarda buluşmak dileğiyle.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx