Bel Ağrısı Çekenlere Pratik Çözüm Önerisi: Yoga Ve Esneme
Gün içerisinde bitmeyen stres, yoğun iş hayatı, evdeki işler ve birçok fiziksel nedenden dolayı sürekli sırt ve bel ağrısı mı yaşıyorsunuz? Bel ve sırt ağrılarının pek çok nedeni var ve bunlardan bazılarının stres gerilim kaynaklı olduğu biliniyor. Bu tip sorunlar yaşayanlarla bel ağrısı çekenlere pratik çözüm önerisi ise yoga ve esneme hareketleridir.
Uzakdoğu felsefesinin bir ürünü olan yoga ile kısa bir sürede bu bel ağrısından kurtulabilir ve hem ruhunuzu, hem de bedeninizi dinlendirebilirsiniz. Bel ağrısı yaşam kalitesini düşüren ve tüm gün sizi huzursuz edecek derecede sıkıntı yaratabilir. Yoga ve esneme hareketleri ile bel ağrılarından nasıl kurtulabileceğiniz örneklerine geçmeden önce, bel ağrıları ve beraberinde gelen sırt ağrıları neden oluşur kısaca göz atalım.
Bel ağrıları neden olur?
Bir insanın durduk yere bel ağrısı yaşaması için onlarca neden olabilir ve her biri farklı uzmanlık alanlarının tedavisini gerektirecek düzeyde seyir edebilirler. Konumuz, yoga ve esneme hareketleri ile düzeltilebilecek bel ağrıları olduğu için daha yüzeysel ve işin bizi ilgilendiren tarafı hakkında biraz bilgi verelim.
Güçsüz kas yapısı
Özellikle son bir senedir pandemi nedeniyle de fiziksel hareketlere bir kısıtlama geldi ve dolayısıyla spor yapmak sınırlı bir hale geldi. Zayıflayan sırt ve karın kaslarının bel ağrılarının en büyük nedenlerinden biri olduğunu biliyor musunuz? Kaslar zayıfladıkça omurgaların korunması azalıyor ve bu durum, çok küçük bir hareket sonrası ansızın beliren bel ağrısı ile kendini gösteriyor.
Egzersiz ve hareketten uzak yaşamak
Yine bir önceki maddede olduğu gibi kas ve kas yapısından direkt etkilenen bir bel ağrısı nedeni ise egzersiz yapmamak ve hareketsiz bir yaşam sürdürmek. Son dönemlerde yoga hareketlerine örülen ilginin artmasının bir etkeni de bu durum, zira uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma sistemi ile artık çoğu kişi günün büyük bir kısmını oturarak geçiriyor. Egzersizden uzak kalan bel ve sırt kasları, ağrıya daha yatkın bir hale geliyor.
Gün boyu yanlış oturmak
Yoga ve esneme ile hafifletilebilecek türdeki bel ağrılarının bir başka oluşma nedeni, gün boyu yanlış oturmak ve bel ağrısına davetiye çıkarmaktır. Özellikle bilgisayar başında duran kişilerin sık yaşadığı bel ağrılarının en büyük sebebi, eğik ve omurganın düzgün olmadığı bir şekilde oturmaktır. Bu pozisyonda uzun süre kalmak bel ağrılarına ve bazen disk kayması ile fıtığa neden olabilmektedir.
Bel ağrısını geçiren yoga ve esneme hareketleri
Bel ağrısı çekenlere pratik bir çözüm önerisi olan yoga ve esneme hareketleri, doğaya uyum sağlamayı öngören ve en küçük kasların dahi çalışmasını sağlayan hareketlerdir. Yoga esnasında girilen pozisyonların tümü özellikle bel, karın ve sırt kaslarının esneyerek güçlenmesini sağlıyor. Ve bu durum bel ağrılarının yok olmasında aktif rol oynuyor. Küçük kasları dahi harekete geçiren yoga hareketleri sayesinde vücut direnci artıyor ve doğru yoga teknikleri uygulandığında bel ağrısından eser kalmıyor. Şimdi hep birlikte, tuhaf isimlendirmelerinden de anlaşılacağı gibi doğaya uyumu esas alan ve her bir pozisyonu farklı amaca yönelik olan yoga ve esneme hareketleri arasından kolayca uygulayabileceğiniz birkaç pozisyona göz gezdirelim.
Çocuk duruşu
Bel ağrısı geçirmeye yarayan en etkili yoga ve esneme hareketlerinden biri olan çocuk duruşunun amacı omurga bölgesini esneterek belde oluşan gerginliği azaltmaktır. Bu yoga hareketini yaparken dizlerin acımaması için bir mat kullanmanız yararlı olacaktır. Matın üzerinde dizleri kırıp oturun ve karnınız bacakların üstüne yaslanacak biçimde kolları karşıya doğru uzatarak tamamen uzanın. Bu pozisyona geçerken derin bir nefes alın ve alnınızı matın üzerine koyarak tamamen esnemeye çalışın. Birkaç dakika boyunca çocuk pozisyonunda kalıp, başlangıç pozisyonuna geri döndüğünüzde belinizdeki gerginliğin azaldığını hissedebilirsiniz.
Kedi inek duruşu hareketi
Tıpkı bir kedinin esneme hareketi ile aynı olan bu yoga pozisyonu için yine bir mat üzerinde diz çökün ve aynı şekilde ellerinizi de yere koyun. Sırt ve belinizi yavaşça ve olabildiğince yukarıya doğru kaldırın, bu hareketi yaparken kedilerin esnemesini gözünüzün önüne getirebilirsiniz. Bu pozisyonu tamamlayan bir diğer hareket olan inek duruşunda ise, bu kez omurgayı yukarı doğru değil tamamen aşağıya doğru eğmeye çalışıyorsunuz. Bel ağrısının yanı sıra, sırt ağrılarını gidermede de etkili olan bu yoga duruşunu gün içerisinde tekrarlayabilirsiniz.
Ayakta öne eğilme hareketi
Bel ağrısını iyileştirmek için ayakta öne eğilme hareketini gün içerisinde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz. Bu hareketi uygulamak için mat üzerinde dururken kalça havada kalacak şekilde ellerde yere indirilir ve ayak tabanları ile paralel olarak durulur.
Aşağı bakan köpek duruşu
Yoga hareketleri içerisinde bel ağrılarını iyileştirmeye yönelik bir başka duruş ise, kasları esnetmeye ve güçlendirmeye yönelik olan aşağı bakan köpek duruşudur. Bu kez yine bir mat üzerinde eller ve ayaklar yere tam basar durumda ve birbirine paralel olacak bir pozisyon alınıyor. Bu pozisyondayken tıpkı ters v oluşturacak şekilde kalça havaya kaldırılır ve birkaç dakika boyunca beklenir. Bu duruş esnasında bacakları dümdüz, el parmaklarını ise tamamen açarak arkaya doğru bakmanız pozisyonda kalmanızı kolaylaştıracaktır.
Deve duruşu
Yoga sırasında en sık yapılan hareketlerden biri olan deve duruşu, bel ağrısı ile sırt ağrısı yaşayanların tekrarlaması gereken esneme hareketlerindendir. Deve duruşu hareketini uygulamanız için dizler üzerinde dik bir şekilde durmak ve arkaya doğru eğilerek ayakları rahatça tutabilecek pozisyona girilmelidir.
Kobra duruşu
Bel ağrısı çekenler için pratik çözümler bulunan yoga ve esneme hareketlerinden bir diğeri kobra duruşudur. Bu etkili yoga hareketinde dikkat edilmesi gereken nokta, bel kısmına yüklenmemektir. Hareketi yerine getirmek için yüzüstü şekilde yere yatılır ve eller göğüsle aynı hizada tutulur ve ellerden kuvvet alarak, başınızı yukarıya doğru için yüzüstü pozisyonda eller göğüs hizasında yere koyuluyor ve onlardan güç alarak baş yavaşça yukarıya kaldırılıyor.
Ayrıca yazımızı beğendiyseniz Ayak Yapınıza Göre Koşu Ayakkabısı Seçme Rehberi hakkında yazdığımız yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.
Yeni yayınlanan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube kanalımızı da ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.