Hayvanlar Alemi

Eşsiz Bir Kedi Irkı Olan Birman Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Reklamlar

Birman kedisi özellikleri, Burma veya Birmanya kökenli olup, “kutsal Burma kedisi” olarak bilinen sevecen bir karakter ve büyüleyici bir görünüme sahip bir kedidir. Koyu mavi gözleri, ipeksi yumuşak kürkü ve patilerinin renk tonunun farklı olması ile diğer kedilerden farklı bir görünüme sahiptir.

Daha önce paylaştığımız kedi ırklarının birçoğunda, Birman kedisi melezi olmalarından bahsetmiştik. Birçok kedi türünün atasıdır ve Birman kedisi melezlemesi ile çok sayıda kedi türü ortaya çıkmıştır. Bu yazımızda Birman kedisinin, kökenlerini, ideal beslenmesini, sağlığını ve karakteri hakkında detaylı bilgiler paylaşacağız.

Birman kedisi özellikleri nelerdir?
Birman kedisi özellikleri nelerdir?

Birman kedisi özellikleri nelerdir?

Birman kedisi özellikleri, muhteşem bir kedi ırkı olup menşei Burmadır. Ortalama ömrü 13 ila 15 yıl arasıdır. Orta beden kedi ırkı olup 3 ila 6 kg arası bir ağırlığa sahiptir. Birman kedisi, hipoalerjenik değildir. Bu kedi türünün beslenmesine çok dikkat edilmelidir. Aksi takdirde kilo almaya çok müsait bir bünyesi vardır.

Reklamlar

Birman kedisi, çok meraklı bir kedidir. Merakından dolayı evden, fırsatını bulursa uzaklaşabilir, kaybolabilir. Bu sebepten güvenlik önlemleri alınması gerekir. Yalnızlıktan muzdarip değildir. Gerekli ortam sağlanırsa yalnız kalmayı asla sorun etmez. Yalnız her durumda miyavlama huyu vardır. Birman kedisi, sıcak ve ılıman iklimlere kolay uyum sağlamasına karşın, soğuk iklimlerden muzdariptir. Bulunduğu ortamın hava sıcaklığına dikkat etmelisiniz yoksa kediniz hasta olabilir.

Kısaca Birman kedisi özelliklerinde bahsettikten sonra bu kedi türü hakkında daha detaylı bilgilere göz atalım.

Birman Kedisi ideal yaşam alanı ve yaşam tarzı

Merakı göz önüne alındığında ve bu kedinin enerjisini dışarı atabilmesi için Birmanya kedisinin oyun ve aktivitelerle dolu, uyarıcı bir ortamda yaşaması gerekiyor.

Birman kedisi özelliklerine bakacak olursak, sürekli araştırır. Bu yüzden merakına uygun oyuncaklar seçmelisiniz. Ayrıca enerjisini atabilmesi için tırmanma direği ve ayak ve tırnak sağlığı için de tırmalama tahtası, aksesuarları arasında mutlaka olmalıdır.

Reklamlar

Birman Kedisi kökenleri ve tarihi

Birman kedisi özelliklerinin yanı sıra, kökenleri efsanede yatmaktadır. Aslında, Tayland Krallığı’nda parlak kahverengi tüyleri olan küçük Birman kedilerinin yaşadığı söylenir. Bunun dışında bu kedi türü hakkında net bilgi, 1930’da Dişi Birman kedisi, ABD Donanması psikiyatristi tarafından Amerika Birleşik Devletleri’ne getirildi. Aradan geçen 6 senede bu kedinin üremesi gerçekleştirildi. Birman kedisi 1936’da resmen tanındı.

Birman kedisi görünümü
Birman kedisi görünümü

Birman kedisi görünümü ve fiziksel özellikleri

Kendine özgü kürkü ile “vizon kedisi” veya “samur kedisi” lakaplı Birman kedisi, görünüşünü gerçekten büyüleyici kılan sayısız özelliğe sahiptir. Kaslı ve zarif bir yapıya sahip, orta boy bir kedidir. Ağırlığı 3 ile 6 kg arasındadır ve maksimum uzunluğu 28 cm’dir.

Birman kedisinin başı yuvarlaktır. Ayrıca yuvarlak uçlu kulakları vardır. Büyük ve hafif çıkıntılı gözleri, altın sarısıdır. Tüyleri parlak ve ipeksi olup, kısa ve yoğun bir kürke sahiptir. Palto, bacaklarda ve sırtta daha koyu bir renge sahiptir. Ayrıca patilerinin rengi belirgin şekilde farklı renk tonundadır.

Kürkün en sık görülen rengi kahverengi, fındık ve kahve tonlarına sahip olan samurdur. Ek olarak, cinsteki diğer olası renkler çikolata, mavi ve kremdir. Birman kedisinin bacakları diğer kedilere göre biraz uzun, kaslı ve vücudun geri kalanına göre iyi orantılıdır.

Birman kedisi karakteri

Birman kedisi özelliklerine bakarsak bu kedi kesinlikle tatlı ve hassas doğasıyla bilinir. Sakin ve ailesiyle vakit geçirmeyi seven bir kedi türüdür. Sevecen ve insana yakın mizacına rağmen, özgür doğası, insanların yokluğunda da yalnızlık çekmemesine neden olur. Kaşif ve oyuncu olan bu kedi, hem tek başına hem de aile üyeleriyle birlikte eğlenmeyi sever.

Birman kedisi çocuklarla iyi geçinirmi?

Bu cinsin örnekleri sabırlıdır. Ayrıca oyuncu olması onların çocuklarla çok iyi anlaşmasını sağlar. Enerji dolu bir kedi olduğu için, bırakırsanız çocuklarla tüm gün oyun oynarlar.

Birman kedisi ile başka hayvanlar beslenir mi?

Birman kedisi, diğer kedi veya köpeklerle birlikte yaşamaya uygun bir kedi türü değildir. Diğer evcil hayvanlarla yaşayabilmesi için yavruluk döneminden itibaren çok iyi sosyalleştirilmesi gerekir ve bu konuda sabır çok önemlidir.

Birman kedisi sağlığı
Birman kedisi sağlığı

Birman kedisi sağlığı

Birman kedisi özellikleri, genel olarak sağlıklıdır. Ortalama ömürleri 13-15 yıldır. Ancak bir nesilden diğerine kalıtsal olarak geçen bir dizi yaygın hastalıkları vardır. En sık görülen Birman kedisi hastalıkları;

  • Obezite;
  • Hipertrofik kardiyomiyopati(Kalp kasının normalinden fazla kalınlaşması);
  • Miyopati (Kas dokularını etkileyen bir nevi kas hastalıkları);
  • Kraniyofasiyal anomaliler (Baş ve boyun bölgesinde yapısal bozukluklar);

Birmanya kedisi bakımı?

Birmanya kedisi, tüylü bir kedi olduğu için haftada bir tüyünü fırçalamak yeterlidir. Bu sadece ölü tüylerin giderilmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda pire ve kene gibi parazitleri de kontrol etmenize yardımcı olur.

Birman kedisi ne yer?

Birmanya kedisi beslenmesinde, ilk olarak, miktarlara dikkat edilmelidir. Birman kedisinin beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilecek önemli bir kalori alımına ihtiyacı olsa da, diğer yandan aşırı kilo alma riski vardır. Bu cinsin örnekleri obeziteye yatkındır.

Bir etobur olduğu için beslenmesi esas olarak tavuk, sığır eti ve tavşan gibi gıdalarda bulunan hayvansal kaynaklı proteinlere dayanmalıdır.Daha az sıklıkta da olsa tahıllar, yağlar, vitaminler ve mineraller ideal beslenmesini tamamlar.

Birmanya kedisi beslenmesinde, hazır mama tercih edecekseniz kesinlikle kaliteli ve protein bakımından zengin mamalar tercih etmelisiniz. Mama kullanım talimatlarına bakarak, kedinizin kilosuna göre mama miktarını ayarlayabilirsiniz ancak bu konuda veteriner yardımıda alabilirsiniz.

Birman kedisi üremesi
Birman kedisi üremesi

Birman kedisi üremesi

Birman kedileri 9 ila 12 ay arasında yetişkin bir hayvanın büyüklüğüne ulaşır. Senede bir veya 14 ayda iki defa kızgınlık dönemi yaşarlar. Gebelik yaklaşık 64-68 gün sürer, genellikle yavru sayısı fazla doğar ve ortalama altı yavru kedi doğabilir.

Yavru Birman kedilerinin kürkü daha açık tondadır. Bir süre sonra, tüyleri giderek koyulaşmaya başlayacaktır. Yine yeni doğan yavruların gözlerinin gri veya mavi rengi ilerleyen zamanlarda değişme eğiliminde olacaktır.

Birman kedisi hakkında ilginç bilgiler

  • Bu cinsin iki farklı çeşidi vardır. İlki İngiliz Malayası olarak bilinir ve İkincisi Amerikan Birman kedisidir. İngiliz Malayası daha küçüktür;
  • Birmanya kedisinin meraklı olduğunu yukarıda anlattık. Dolapların ve çekmecelerin içindekileri keşfetmek için evdeki mobilyaları kendisinin açmayı başarması ile ünlüdür.
  • Bu cins Avrupa’da hala çok nadirdir ama bu cinsten türetilen kediler oldukça fazladır.
  • İlk kedi gösterileri ve yarışmalarda Birman kedisi, Siyam kedisine hep mağlup olmuştur. Çünkü ilk zamanlar bu kedinin Siyamın melezi olduğu düşünülmüştür.
  • Diğer kedi türlerinin aksine Birman kedisi seyahat etmeyi sever.
  • Bu cinsin özel renklerinden sorumlu olan gene, Birmanya geni denmektedir.

Birmanya kedisi fiyatı?

Birman kedisi özel bir ırk ve safkan örnekleri çok az bulunduğu için fiyatlar standart değildir. Birman kedisi fiyatı 2.000 ila 10.000 TL arasında değişmektedir. Bu kediyi yurt dışından getirmek isterseniz sadece kedinin fiyatı 1000 ile 1500 Euro arasındadır.

İlginizi çekebilir: Kedilerin Hamileliği Kaç Ay Sürer?

Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Eşsiz Bir Kedi Irkı Olan Birman Kedisi Özellikleri ve Bakımı 2025 Birman Kedisi Özellikleri
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx