Çiçekler

Bitkilerde Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?

Reklamlar

Bahar mevsiminin gelmesiyle etrafımızda bir temizlik telaşı başlar. Bu temizlik bitkilerde de rol göstermektedir. Peki bitkilerde bahar temizliği nasıl yapılır? Kullandığımız her şeyin temizlenmesi gerektiği gibi bitkilerin de bakımının yapılması gereken bir zamandır baharın gelmesi. Fakat bitkiler de bahar temizliği söz konusu olduğunda genellikle gözden kaçan bir durumdur temizlik. Toprağının yeterli düzeyde sağlıklı olması, kuru yapraklarının temizlenmesi, gübrelenmesi, budanması ve daha birçok bakımın yapılmasıyla baharı bitkilerinizde hissettirmeniz gerekmektedir. Peki bitkilerde bahar temizliği nasıl yapılır? Detaylarıyla gelin şimdi beraber inceleyelim.

Bitkilerde Bahar Temizliği İçin Tozlarını Alın
Bitkilerde Bahar Temizliği İçin Tozlarını Alın

Bitkilerde Bahar Temizliği İçin Tozlarını Alın

Evinizde bulunan eşyalar gibi bitkilerinizin de tozlandığını unutmamanız gerekmektedir. Özellikle de bol yapraklı çiçekler tozu daha çok göstermektedir. Bitkiler bulundukları ortamda havayı fiziksel ve kimyasal olarak temizlemektedir. Fiziksel olarak ve statil bir yüke sahip olarak temizleme işlemi gerçekleştirmektedir. Toz tutma görevi üstlenerek havayı temizleyen bitkiler olduğu için bazı bitkilerin toz tutması çok daha fazla olacaktır. Antoryum çiçeği, telgraf çiçeği, starliçe, barış çiçeği veya areka çiçekleri gibi bol yapraklı çiçekler toza maruz kalan ve havayı temizleyen bitkiler arasındadır.

Fakat bu bitkilerin tozlanması zamanla bitkilerinizin yüzeylerinde birikir ve bitkilerin gözeneklerini tıkamaktadır. Bu gözeneklerin tıkanması bitkinin gelişimini gerçekleşmesinde büyük engel olacağı için gözeneklerin tıkanmaması gerekmektedir. Bu gözenekler solunum işlemi sırasında oksijenin geçmesine izin verirler ve fotosentez işlemi sırasında karbondioksitin geçmesine izin verdikleri için oldukça önemlidir. Bu alışveriş gerektiği kadar verimli geçmezse bitkilerinizin sağlığı bozulabilir ve gelişim gösteremezler. Bu yüzden bitkilerinizin tozlarınızı almanız gelişim göstermesi için oldukça önemlidir.

Reklamlar

Saksı Değiştirin

Baharın gelmesiyle çiçeklerde filizlenme, çiçek açma ve canlanma yani yeniden uyanma gözlenir. Bu yüzden ilkbahar ayları saksı değişimi için en uygun zamandır. Bitki büyüyüp, gelişim gösterdikçe toprağın besin maddeleri giderek azalmaktadır. Saksısını değiştirip taze bir toprakla kaybedilen besinleri geri kazanarak gelişimine devam etmesini sağlayabilirsiniz. Böylece bitkinizin büyümesi hızlanacak ve sağlığı çok daha verimli olacaktır. Saksı değiştirirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise bitkinin kendi saksısından sadece bir numara büyüğüne dikmektir. Büyük saksı değişikliğinin sebebi ise bitkinin kökleri için hareket alanı yaratmak ve gelişmesine uygun ortam sağlamaktır.

Besin Takviyesinde Bulunun
Besin Takviyesinde Bulunun

Besin Takviyesinde Bulunun

Kış boyu uykuda olan bitkiler baharın gelmesiyle uykudan uyanmak için belirli enerjiye ihtiyaç duyarlar. Ekstra besin takviyesi de bu enerjilerini toplaması için gereklidir. İç mekân bitkilerini beslemenin en önemli unsuru olan besin takviyeleri bitkinin büyüme ve sağlıklı gelişmesine önemli etkisi olacaktır. Bu takviyeleri saksı değiştirirken toprağına karıştırarak besin değerlerini ekleyebilirsiniz. Ya da sıvı besinleri kullanım talimatlarını da göz önünde bulundurarak sulama suyuna karıştırarak kullanabilirsiniz. Böylelikle bitkiniz yaza çok daha hazır ve sağlıklı bir şekilde giriş yapacak ve çiçeklerini açacaktır.

Bitkilerinizi Budayın

İç mekanlarda bulunan çoğu bitkiler tropikal ve sıcak iklim kökenlerine sahip olduğu için kurumaya oldukça meyillidir. Havaların soğuk, kuru ve nemsiz olması bitkilerinizi strese sokacak ve kuruma, sararma ve cansız görünme gibi birtakım problemlerle karşılaşabileceksiniz. Bu durum da yaprakların dökülmesine, sararmasına ve kurumasına sebep olmasını önlemenin yolu var endişe etmeyin. Bahar mevsimi ile bu sağlıksız görüntüden kurtulmanın vakti gelmiş demektir. Bitkilerinizde oluşan bu tür problemleri budayarak temizleyebilirsiniz ve oluşabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz. Böylelikle hem bitkinizin güzel görüntüsünü koruyabilirsiniz hem de bitkilerin daha sağlıklı gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Unutmayın ki baharın gelişiyle birlikte bitkiler uykudan uyanır ve aktif büyüme dönemlerine girerler. Bu dönemde yapacağınız her şey gelişimini oldukça etkileyeceği için oldukça önemlidir.  

Bitkinizi Yeniden Konumlandırın

Uykudan yeni yeni uyanmaya başlayan bitkilerinizin yeniden çiçekler açıp canlanması için bol bol güneş ışıklarına ihtiyaç duyacaktır. Tabi her çiçekte farklılık gösteren bu durumu bitkiden bitkiye farklılık göstereceğini göz önünde bulundurmayı da unutmamak gerekir. Yeterli güneş ışınlarını almaları için gerekli konumlandırmayı ve yer değişikliğini ara ara yaparsanız çok daha iyi olacaktır.Kışın bitkinizin yeterli ışık alması için muhtemelen pencereye en yakın yerde koymuşsunuzdur. Baharın gelmesiyle güneş kendini çok daha fazla göstereceği için bitkiniz için pencere kenarı artık doğru yer olmayabilir. Hele de güneşi pek sevmeyen bir bitkiye sahipseniz istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalmanız an meselesidir.

Reklamlar

Bu yazımızda bitkilerde bahar temizliği nasıl yapılır sorusunu detaylarıyla derledik. Bitkilerde bahar temizliğine hakkında varsa yorumlarınızı ve sorularınızı bekler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.

İlginizi çekebilir: Hangi Ayda Hangi Çiçek Ekilir?

YouTube Kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Elif Akkaş
Elif Akkaş

Merhaba ben Elif. 23 yaşındayım. Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisiyim. Sizler için araştırdığım konuları özgün ve sade bir dille anlatarak daha kaliteli içerikler okumanıza yardımcı oluyorum. Yazılarımın yolunuza ışık saçması dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx