Sağlık

Bitkisel Panik Atak Tedavisi

Reklamlar

Psikolojik rahatsızlıkların en büyüklerinden olan bu hastalık için bitkisel panik atak tedavisi konulu yazımız ile sizlerin daha az ilaç kullanarak iyi hissetmesini sağlayacağız. Bu sayede hem panik atak nedir, hem de panik atak ile ilgili bilmeniz gereken konuları tüm detayları ile anlatacağız.

Panik Atak Nedir?

Panik atak kişinin aniden ya da düzenli bir şekilde panikleme ya da korkma hissi ile etkisi altında kaldığı bir anksiyete bozukluğudur. Hemen hemen herkes endişe ve panik durumuna düşebilir. Bu durum kişiyi gergin, stresli ve kötü bir duruma düşürebilir. Bu insanın doğal bir tepkisidir.

Panik atak gibi bozukluklardan şikâyetçi olan insanlarda endişe, panik, gerilim, davranış bozuklukları gibi sıkıntılar genelde belirgin bir şekilde aniden ya da herhangi bir sebebe bağlı olmaksızın ortaya çıkabilir.

Reklamlar

Panik bozukluğu ve panik atak ilişkili bir psikolojik sorundur. Mütemadiyen yineleyen panik atak nöbetleri ve atakların olma ihtimalinin kişi üzerindeki olumsuz duygular, panik atak sendromlarından kaynaklı ölümler ya da zarar görme endişesi yüzünden sosyal hayatın engellenmesi gibi sıkıntılar görülebilir.

Çocuklarda Panik Atak

Panik atak genellikle ergenlik dönemlerinde ve küçük yaşlardaki kişilerde yaygın olarak görülür. Bu Ergenlik döneminde ve çocukluk çağında panik atak ile mücadele etmek kişilesrin gelişimi açısından oldukça zorlayıcı bir deneyim olabilir. Şiddetli panik atak nöbetleri ve psikolojisi kişilerin öğrenme yeteneklerini zedeleyebilir, gelişimlerini engelleyebilir. Dolayısı ile özellikle çocuklarda panik atak belirtileri mevcutsa mutlaka bir doktor yardımı istemekte fayda var.

Çocuklarda panik atak hastalığına sebep olan etmenin tespit edilmesi için anksiyete bozukluğu taraması yapılmalıdır. Bu fiziki muayenenenin ardından gerekli olduğu durumlarda ekstra bilgi ve değerlendirme için uzman doktora yardımcı olacak verileri ortaya çıkaracaktır.

Panik Atak Nedenleri Nedir?

Panik atak pek çok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi sebebi net olarak bilinemeyen bir rahatsızlıktır. Nedeni tam olarak anlaşılamamakla beraber tedavi yöntemleri de kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Ancak hemen hemen çoğu insanda hastalığı tetikleyen şey yaşanılan kötü anlar, hayatımızı etkileyen ölüm gibi durumlar, stresli dönemler hastalığın en önemli tetikleyicisidir. Bazı durumlarda ise beyindeki nörotransmitter düzensizliği gibi durumlar bu hastalığa sebebiyet verebilir.

Reklamlar
Panik Atak Belirtileri Nelerdir
Panik Atak Belirtileri Nelerdir

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik atak sırasında kişiler anksiyetenin yanında fiziki ya da zihinsel belirtiler gösterebilir. Oldukça hızlı görülen bu belirtiler bir sebebe bağlı olmaksızın belirebilir. Panik atak insanlar için oldukça can sıkıcı ve rahatsız edici bir durum olabilir.

Panik atak hastalığının aşağıdaki listede yer alan belirtileri göstermesi mümkündür.

  • Aniden gelen tuvalet ihtiyacı
  • Kişinin kendini ateş bastığını hissetmesi
  • Baş dönmesi ve kendini baygın gibi hissetme
  • Boğulma hissi
  • Ölüm korkusu ve kendini dehşete kapılmış gibi hissetme
  • Vücudun istemsizce titremesi
  • Göğüs sıkışması ve ağrıması
  • Kalp atışındaki hızlanmalar
  • Kulakların sürekli ve aralıklarla çınlaması
  • Ağızda kuruluk
  • Mide bulanması
  • Nefes almada güçlük hissi
  • Parmak ve ellerde karıncalanma
  • Aşırı terleme ya da üşüme hissi
  • İğne batma hissi ve buna bağlı olarak uyuşmalar
  • Kişinin kendini vücudundan kopuk hissetmesi

Panik atak sırasında görülebilecek bu belirtilerden en az dördünün aynı anda görülmesi beklenir. Daha azının belirdiği dönemlerdeki panik atağa kısıtlı panik atak denir. Panik atak nöbetleri genel olarak 5 ile 20 dakika arasında görülür. Ancak ağır vakalarda bu durum 1 saate kadar uzayabilir.

Yaşanılan panik atağın şiddetine göre atak sayılarında değişkenlik görülebilir. Bazı kişilerde ayda bir defa bu tarz nöbetler olabilirken bazı kişilerde ise haftada birkaç kere olan sıklıkta bile olabilir. Panik atak kişiyi korkutsa bile tehlikeli bir durum değildir. Belirti veren semptomlar kişiye herhangi bir zarar vermemektedir. Bu belirtiler bazı durumlarda farklı sebeplerden bile kaynaklanabilir. Örneğin tansiyonunuz düştüğünde nabzınız yükselebilir. Bu panik atak belirtisi değildir.

Panik Atak Tanısı Nasıl Konulur?

Panik atak tanısı uzman bir psikolog tarafından konulur. Dolayısı ile panik atak benzeri semptomlarınız varsa öncelikle hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Doktor randevunuzda öncelikle sizin tıbbi geçmişiniz incelenir ve fiziki muayene yapılır. Panik atak hastalığının teşhisi için labaratuvar testi gibi uygulamalar bulunmamaktadır. Ancak doktorlar tarafından panik atak belirtilerinin altında yatan belirtilerin hastalık mı yoksa farklı bir sebepten mi oluştuğuna dair bazı testler uygulaması mümkündür.

Ataklar sırasında nefes darlığı yaşanıyor mu, baş dönmesi var mı, vücudun herhangi bir bölgesinde uyuşma ya da terleme gibi belirtiler var mı gibi soruların cevabı hastalığın teşhisi için oldukça önemlidir.

Panik atak teşhisinin netleştirilmesi için kalp damar hastalıklarının elenmesi önemlidir. Hastaya öncelikle EKG çekilmesi gerekir. Çarpıntıların sebebinin farklı bir hastalık ya da kalp ile ilgisi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ardından hastada triod bezleri ile alakalı hastalıkların olup olmadığı araştırılır. Bunun için kan tahlilleri yapılarak hormon bezlerinin değerleri kontrol edilir.

Bitkisel Panik Atak Tedavisi ve Alternatif Çözümler

Artık insanlarda panik atak görülme sıklığı eskiye nazaran daha sık bir hale gelmiş durumdadır. Popüler bir hastalık olan panik atak eğer önüne geçilmezse semptomlar önüne geçilemeyecek bir hal alabilir. Panik atak hastalığının altında yatan sebeplerin geneli psikolojik sebeplerdir. Günlük hayatta yaşadığımız sorunlar ve olumsuz gelişmeler yüzünden panik atak hastalığının belirtileri baş gösterebilir.

Bitkisel Panik Atak Tedavisi ve Alternatif Çözümler
Bitkisel Panik Atak Tedavisi ve Alternatif Çözümler

Çoğu hastalıkta olduğu gibi panik atak için de bitkisel tedaviler ve yardımcı tedaviler mümkündür. Bitkisel tedaviler panik atak için etkili yöntemler olabilir. Panik atak hastalığı öncelikle psikiyatrik bozukluklarda eğer bunun gibi bir durum yoksa bazı fiziksel hastalıklar ile baş gösterebilir. Bu hastalıkların içinde tiroit bezlerinin yetersiz ya da fazla çalışması, şeker hastalığı, kansızlık gibi yan hastalıklar yüzünden gerçekleşebilir. Panik atak nöbetleri beklenmedik anlarda gelebilen stres, bunaltı, korku gibi negatif duyguların karışımı şeklinde görülebilir.

Ortalama bir panik atak nöbeti yarım saat aralığında sürebilir. Ancak bu durum kişiden kişiye de değişkenlik gösterebilir. Yaşanılan ağır duygusal patlamalardan sonra hemen hemen 1 yıl içinde panik atak bulguları kişilerde baş gösterir.

Panik Atağa Yatkınlık Durumları Nelerdir?

  • Birinci dereceden akrabalarınızda psikolojik bozukluklar ya da panik atak olması
  • Aşırı derecede mükemmeliyetçi, stresli ya da aceleci olmanız
  • Düşüncelerinizi dışarıya istediğiniz kadar yansıtamamanız
  • Sağlık geçmişinizde depresyon ve panik atak gibi hastalıkları daha önce geçirmiş olmanız.
  • Kişinin sürekli baskı altında olması, kendini sürekli engellemesi ya da kendini baskı altında tutması
  • Sosyal olarak insanlardan kaçınan kişilikte olmanız
  • Hayır demeyi bilmemeniz ve sürekli karşı tarafa verici olmanız
  • Öfkenizi ve sinirli halinizi dışarıya yansıtamamanız, kendinizi baskılamanız
  • İçsel dürtülerinizi sürekli bastırmanız
  • Çok hırs yapmanız ve bunun ile kendinizi beslemeniz sonucu oluşabilecek başarısızlıklarda kendinizi suçlamanız
  • Alkol ya da farklı bir madde bağımlılığınızın olması

Çoğu kişinin yeme içme ve beslenme alışkanlıkları panik atak üzerinde etkilidir. Örnek olarak uzun süre aç kalan kişinin kan şekeri düşeceği için böbrek üstü bezleriniz sürekli adrenalin pompalayacak ve büyüme hormonu salgılayacaktır. Bu durum vücudunuzda depoladığınız yağların kullanılarak protein üretilmesine çalışılmasına sebebiyet erecektir. Bu süreç sizde çarpıntı, ağzınızda kuruma, terleme ve asabiyet gibi olumsuz durumlara yol açacaktır. Kişi eğer paniklemeye meyilli ise bu durumda hemen daha da panikleyerek bir atak başlatacak, korku oluşacak ve bu korku ile beraber adrenalin seviyeniz daha da yükselecek. Bu durumun sonunda gerçek panik başlayacaktır.

Bir diğer örnek ise yemek sonrası yaptığımız davranışlarımızın tetiklediği ataklar ile alakalıdır. Yemek sonrası midemiz hazım için enerjiye ihtiyaç duyar. Gerekli olan enerji kan ile sağlanır. Dinlenme aşamasında çalışması yavaşlayan kalp midenin bu ihtiyacını karşılamak için mideye daha çok kan pompalar. Panik atak sahibi kişiler kalbini dinlemeye meyillidir. Bu kan pompalama işlemi sırasında oluşan çarpıntı ile panik atak nöbeti geçirdiğini düşünür ve daha da panikler. Hâlbuki bu süreç fizyolojik bir süreçtir. Panik atak hastalığını bilmeyen bir kişi bu duruma aldırış etmeyecektir. Dolayısı ile yeme içme alışkanlıklarımız panik atak nöbetlerimizi bir şekilde etkileyebilir.

Bitkisel Panik Atak Tedavisi ve Faydalı Besinler

Bitkisel Panik Atak Tedavisi ve Faydalı Besinler
Bitkisel Panik Atak Tedavisi ve Faydalı Besinler

B Vitamini

B vitamini kişinin sinir sistemini düzenlemede ve güçlendirmede, beyindeki serotonin miktarının artırılmasında ve adet öncesi gerilimi azaltmada etkilidir. Kepekli ekmek, mercimek ve nohut gibi bakliyatlar tüketmek oldukça yararlı olacaktır. Magnezyumca zengin olan pırasayı tüketmek ise sinir sistemini yatıştırarak yorgunluğunuzu da alacaktır. Ayrıca kansızlığa iyi gelen ıspanak da tüketilmesi gereken B vitamini kaynakları arasındadır.

Yatıştırıcı Bitki Çayları

Bitki çayları günümüzde hemen hemen her insanın sorunları için kullandığı alternatif çözümlerdendir. Yatıştırma özelliği olan bitki çaylarının tüketilmesi ile anksiyetenin azaltılması mümkündür. Rezene, ekinezya, sarı kantaron, papatya, melisa, kedi otu gibi bitkilerin çayları uykusuzluk ve psikolojik sıkıntıların çözümlenmesinde, kişinin rahatlamasında önemli rol oynamaktadır. Bu çaylar sizi gevşeterek rahat bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır.

Omega 3

Omega 3 herkesin mutlaka alması gereken ama çoğumuzun balık tüketimini ihmal ettiği için yeteri kadar alamadığı önemli minerallerdendir. Haftada 2 kere düzenli tüketilecek somon balığı en önemli omega 3 kaynağınız olacaktır. Bunun yanında omega 3 ve 6 bileşiği açısından oldukça zengin olan çörek otu da günde1 tatlı kaşığı kadar tüketilebilir. Bu size kendinizi mutlu hissetmeniz açısından yardımcı olacaktır.

Muz

Muz her gün tüketilmesi gereken önemli bir protein kaynağıdır. Ayrıca muz tüketimi sayesinde mutluluk hormonlarınızın artmasına, stresinizin azalmasına yardımcı olacaktır.

Lavanta

Lavanta bitkisinin özellikle kokusu insana mutluluk ve huzur hissi veren önemli bir bitkidir. Evinizin odalarında ve iş yerinizde lavantayı kullanabilirsiniz. Kolonyasını edinerek sürebilirsiniz, yastığınızın içine küçük keselere koyarak lavanta kokusu ile uyuyabilirsiniz. Bu size gece boyu stressiz rahat bir uyku için yardımcı olacaktır.

Tüm yukarıda anlattıklarımızın dışında;

  • Günde 8 ile 10 bardak arasında su, soda ve taze sıkılmış meyve suları tüketebilirsiniz,
  • Mevsimine uygun beslenebilirsiniz,
  • Sebzelerin az pişirilerek vitaminlerinin ölmemesini sağlayarak daha sağlıklı beslenebilirsiniz,
  • Sütlü ve meyveli tatlıları tercih ederek daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı tercih edebilirsiniz.
  • Çayı maksimum 5-6 bardak ve açık olarak tüketebilirsiniz,
  • Kafein içeren gıda ve içeceklerden kendinizi koruyabilirsiniz.

Panik Atak Tedavisi Nedir?

Eğer kişide panik atak rahatsızlığı ya da belirtileri varsa öncelikle kişi bir uzman doktora başvurmalıdır. Kişinin tıbbi geçmişine göre belirti veren semptomlar analiz edilerek hangi sıklıkla görüldüğü ölçülür. Bu ölçümde kaynak kişinin kendisidir. Kişinin semptomları gösterebilecek başka hastalıklarının olup olmadığı kontrol edilir. Bunun için kapsamlı bir fiziki muayene yapılır. Tüm kontroller sonucu kişiye panik atak teşhisi uygunsa konulabilir.

Panik atak kontrol altına alınabilen ve tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Hastalığın ilerlememesi ve içinden çıkılamayacak bir hal almaması için mutlaka belirtiler üzerine hemen doktora başvurulmalı, evde de gerekli yan tedaviler uygulanmalıdır. Doktor yardımı olmadan panik atak ile mücadele etmek oldukça zordur. Dolayısı ile mutlaka bir uzman yardımı alınmalıdır.

Panik atak hastalığının tedavisinde hedeflenen ilk şey kişinin atak sayısını azaltarak yaşam kalitesini artırmaktır. Panik atak tedavisinin ana unsurları ve tedavi yardımcıları ilaçlardır. Belirtilerin tür, sıklığı ve ağırlığına göre farklı ilaçlar ile kombin yapılabilir.

Panik atak nöbeti geçirilen sırada kişinin kendini sakin tutabilmesi ve ataklarını kontrol altına alabilmesi için çeşitli nefes egzersizleri önerilebilir. Bu çalışmalar sayesinde kişinin panikatak nöbetleri daha kısalarak kötü durumdan çıkmak kolaylaşır.

Doktorlar hastaya fayda sağlayacağını düşünüyorsa reçeteli ilaç kullanımını da tercih edebilir. Kullanılan antidepresanlar kişide serotonin seviyesinin normalize edilmesine ve bunun gibi etkiler ile hastanın kendisini iyi hissetmesi sağlanır. Bir antidepresan etkisini 2 ile 4 haftada gösterir. Bu süre sonunda sekizinci haftada tam etkiler görülmeye başlar. Eğer ilaçlar işe yaramıyor ya da kişi kendini daha iyi hissetmiyorsa bile ilaçların bırakılması önerilmez.

Tüm ilaç ve psikolojik muayenelere rağmen hastada bir ilerleme ya da düzelme belirtisi görülmezse doktor tarafından hastanın psikiyatrik ya da klinik psikolog gibi farklı uzmanlara görülmesi istenebilir.

Panik Atak Sırasında Ne Yapmalı?

  • Ataklarınız bir süreçtir, onlarla savaşmayın
  • Oturduğunuz ya da bulunduğunuz yerde kalın
  • Sizi iyi hissettiren ya da huzurlu olan bir yere odaklanın
  • Atağın geçeceğine inanın, kendinizi bu yönde telkin edin
  • Panik atak hayati risk taşıyan bir durum değildir, bunu unutmayın
  • Yavaş ve derin derin nefes alın. Burundan alın ve ağızdan verin.

Panik Atakları Önlemek için Kendi Kendinize Ne Yapabilirsiniz?

  • Panik atak ile ilgili bilgilendirici ve kişinin kendini rahatlatabileceği bilgiler veren kitaplar okuyun,
  • Pilates ve yoga gibi sporları öğrenin, uygulayın, sakinleştirici masajlar yapın,
  • Nefes egzersizlerini mutlaka öğrenin, atak sırasında kendinizi bu şekilde rahatlatın,
  • Düzenli egzersiz stresinizi ve gerginliğinizi azaltmaya dolayısı ile panik atak nöbetlerinin azalmasına yardımcı olacaktır.
  • Şeker ve şekerli yiyecek, içeceklerden, aşırı alkol ve kafein alımından, sigaradan kaçının.

Panik atak insanların yaşantısını ve yaşam kalitesini doğrudan etkileyen can sıkıcı bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu hastalık ve hastalığın getirdiği negatif yüklerden kurtulmak için mutlaka hem bir uzmana görünmeyi hem de evinizde size önerdiğimiz alternatif ve yardımcı besinleri tüketin. Bitkisel panik atak tedavisi konusunda yazımızın detaylarını da okumayı ihmal etmeyin. Bu sayede hem yaşam kaliteni yükselecek hem de panik atak hastalığından olabildiğince uzak kalacaksınız. Günümüzde sosyal mesafe kuralları gereği insanlardan uzaklaşmamız gereken şu dönemde kendinizi bu hastalıktan olabildiğinde uzak tutmaya çalışın.  Hepinize sağlıklı günler diliyoruz,

Bitkisel Panik Atak Tedavisi 2025 Bitkisel Panik Atak Tedavisi
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx