Sağlık

Bitkisel Uyuz Tedavisi

Reklamlar

Uyuz hastalığı kaşıntı ve döküntü ile kendini belli eden bir parazitten meydana gelen rahatsızlıktır. Bitkisel uyuz tedavisi nasıl yapılır, hangi bitkilerden yararlanılır ve uyuz hastalığı nedir, nasıl bulaşır korunma yolları nelerdir gibi merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Uyuz hastalığı nedir?

Uyuz hastalığının tıptaki ismi skabies şeklindedir. Uyuz böceği olan sarcoptes scabiei von hominis isimli akar deriye bulaşır ve bunun sonunca meydana gelen kaşıntılı cilt hastalığıdır. Uyuza sebep olan bu akar 0,3 ile 0,5 mm boyunda gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Cilde girer ve ciltte tüneller açarak devam eder. Ve ciltte 1-2 ay arası yaşar. Ve bu açtığı tünellere yumurta ve dışkı bırakır. Bundan dolayı da bulaşıcı bir hastalıktır.

Uyuz akarı cilde bulaşıp yumurtalar bıraktıktan sonra şiddetli kaşıntı ve cilt yaraları meydana gelir. Eğer uzun süre tedavi edilmezse de ciltte yara, döküntü gibi enfeksiyonlar görülür. Uyuz böceği bıraktığı yumurtalar ile çoğaldığı için insan vücudu dışında 1 ile 2 gün kadar hayatta kalabilir. Kalabalık ve toplu yaşanan yerlerde kolayca kişiden kişiye bulaşmaktadır. Uyuz böceği cildinizin üst katmanında tünellere açıp yumurta bırakarak çok şiddetli kaşıntılar meydana getirir. Uyuz parazitleri en çok parmak araları, bilek, dirsek, ayak, göbek çevresi ve koltuk altında kaşıntıya sebep olmaktadır. Ve kişinin genel sağlık durumu açısından sorun oluşturmasa da hayat kalitesini etkiler ve günlük yaşamına devam edememesine neden olur.

Reklamlar

Uyuz hastalığı nasıl bulaşır?

Çok hızlı ve kolay bulaşan uyuz hastalığı özellikle kapalı alanlarda daha çok bulunulduğu sonbahar ve kış mevsimlerinde daha çok görülmektedir. En çok kalabalık olan yerlerde görülen uyuz hastalığı okul, hastane, bakım evi ve kışla gibi yerlerde daha çok görülmektedir. Aile içinde de sıklıkla bulaşır. Bulaşma şekli ten teması ve ortk kullanılan yatak, çarşaf, havlu ve kıyafetlerdir. Çünkü uyuz akarı insan vücudunun dışında kıyafet, yatak, çarşaf ve havlu gibi eşyalarda da bir iki gün kadar yaşamaktadır.

Uyuz hastalığı her yaştan ve cinsiyetten olan kişilerde görülebilir. Fakat yanlış bilinen bir durum da uyuz hastalığının hijyenine dikkat etmeyen kişilerde görüldüğüne inanılmasıdır.  Hijyen ile çok alakası yoktur çünkü uyuz akarı cildin içine girerek ciltte tüneller açıp çoğalmaktadır. Uyuz hastalığının ilk belirtileri ise 2 ile 6 hafta kadar sürer. İşte bu süre içinde de uyuz hastalığı kişiden kişiye bulaşabilir. Uyuz hastalığına daha önce yakalanan kişiler daha hızlı belirti verebilir. Uyuz hastalığı hayvanlardan insanlara bulaşabilmektedir. Eğer uyuz hastalığı hayvandan bulaştıysa insandan insana bulaşan uyuzdan farklı olarak belirtiler 1-3 saat içinde ortaya çıkacaktır. Hayvandan insana geçen uyuz paraziti derinin içine giremez bundan dolayı da kısa zaman içinde ölecektir.

Uyuz hastalığı nasıl bulaşır
Uyuz hastalığı nasıl bulaşır

Uyuz hastalığının belirtileri nelerdir?

Çok bilinen bir hastalık olan parazitlere bağlı olarak meydana gelen uyuz hastalığı genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça, genital bölge,  ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açmaktadır. Kadınlarda göğüs uçlarında kaşıntı oluşmasına sebep olurken erkeklerde genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilmektedir. Çocuklarda kulak arkasında yüzde, avuç içi ve ayak tabanında kaşıntıya sebep olabilir.

Uyuz akarının açtığı tüneller direk göz ile görülebilir. Ve insanın hayat kalitesini düşürür şiddetli kaşıntıya yol açar. Kaşıntı sonucunda da ciltte tahriş görünebilir. Ve farklı cilt enfeksiyonlarının oluşmasına da neden olabilir. Bu şekilde belirtiler varsa mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Reklamlar

Uyuz parazitinin vücuda girmesi durumunda özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntı, cildin üzerinde özellikle de parmakların arasında oluşan beyaz ya da gri renkli 1-10 mm uzunluğunda çizgiler, sıcak su ile duş alınması durumunda artan kaşıntı, parazitin sebep olduğu tünellerin üst kısmında kir birikimi görülebilir. Ayrıca siyah nokta benzeri oluşumlar, cilt yüzeyinde inci tanesine benzeyen içi sıvı dolu lezyonlar ve yaygın şekilde kızarıklık, döküntü ve yaralar görülebilmektedir.

Crusted kabuklu uyuz nedir?

Kabuklu uyuz Norveç uyuzu olarak da bilinmektedir. Bu hastalık özellikle bebek, yaşlı ve hatsa gibi başığıklığı düşük olan kişilerde daha çok görülmektedir. Hastalık uyuz hastalığının belirtilerinin yanında, ayak tabanı, el, avuç içi, boyun, kafa ve yüz bölgesinde kaşıntıya yol açabilir. Hasta olan kişinin cildinin üst tarafında uyuz akarının yumurtasını içeren kalın kabuklar görülebilir.

Crusted kabuklu uyuz hastalığı olan kişinin vücudunda, yaklaşık 2 milyon kadar uyuz akarı veya yumurtası vardır. Bundan dolayı da bu hastalık kolay bir şekilde başkasına geçebilmektedir. Ve bağışıklık sistemi düşük olan nörolojik hastalığı olan kişiler, Down sendromlular, kemoterapi görenler, AIDS hastalarının yanı sıra yaşlılar ve henüz bağışıklık sistemi tam gelişmemiş olan bebeklerde de bu hastalık görülme ihtimali yüksektir.

Uyuz hastalığının tanısı nasıl koyulur?

Uyuz hastalığının belirtilerinden birkaç tanesi varsa doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz hastanın anamnezini alıp ve ardından fizik muayene yapacaktır. Semptomlar ile genelde hastalık teşhis edilir. Fakat bazı durumlarda doktorunuz doku örneği alarak laboratuvar testi yapılmasını da isteyebilmektedir. Hastaya uyuz tedavisi konulduktan sonra ailedeki diğer kişilerde belirtiler olmasa bile aile bireylerini de kontrole çağırabilir. Çünkü aile bireylerine bulaşa olasılığı çok yüksektir. Ve kişiye uyuz paraziti bulaştıktan sonra belirtiler 2 ya da 6 hafta içinde meydana gelebilir.

Uyuz hastalığı nasıl tedavi edilir?

Uyuz hastalığının tedavisi için doktorun tanısından sonra krem ve losyonlar verilir. Ve tedavi belirlenir. Doktorunuzun verdiği krem ve losyonlar, kaşıntı şiddetinin arttığı gece saatlerinde boyundan aşağı doğru tüm cilde uygulanmalıdır. Ve kremden sonra sabah uyandığınızda duş almalısınız. Bazı durumlarda doktorunuz kremlerin yanında kaşıntı ve diğer semptomları hafifletmek için ek ilaçlar da verebilir. İlaçlarınızı doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde ve sürede kullanılması hastalığın tedavisi için çok önemlidir.

Bitkisel Uyuz Tedavisi
Bitkisel Uyuz Tedavisi

Uyuz hastalığından nasıl korunulur?

Eğer çevrenizde uyuz parazitine maruz kalan birisi varsa o kişi ile direkt cilt temasından kaçınmalısınız. Ve uyuz parazitinin olduğu kişi ile aynı eşyaları kullanmamalısınız. Ve kullanılan ürünlerinde en az 60 derece sıcak su ile yıkanması gerekmektedir. Yıkanamayan halı, yatak gibi eşyalar çok iyi süpürülmeli ve elektrikli süpürgenin torbası atılmalıdır. Uyuz parazitinin olabileceğini düşünülen yerlerin çamaşır suyu ile güzelce temizlenmesi gerekmektedir. Ve ailede birinde uyuz hastalığı çıkarsa herkesin doktora başvurması gerekmektedir.

Uyuz genel olarak; parmak aralarında, koltuk altlarında, erkeklerin genital bölgelerinde, göğüslerde, özellikle derinin katlandığı bölgelerde, dirsek içi, bilekler ve dizlerde, popo loblarının arasında, ayak tabanında, kürek kemiklerinin iç kısımlarına yerleşir ve bu bölgelerde yayılır.

Uyuz ayrıca çocuklarda; yüzde, boyunda, avuç içlerinde ve topuklarda görülebilir.

Uyuz Tedavisi

Uyuz hastalığınız varsa ilk olarak vakit kaybetmeden bir hekime başvurmalısınız. Çünkü gecikmeniz durumunda çevrenizdeki insanlara da bu hastalığı dağıtabilirsiniz. Ve herkes bu hastalığı farklı boyutlarda geçirecektir. Ve belirtilerde herkeste daha farklı görülebilmektedir.

Uyuz hastalığınız olması durumunda eşinizi ya da aynı evde yaşadığınız kişileri de kontrol için doktora götürmelisiniz. Uyuz hastalığı ten teması ve ortak eşya kullanımı ile çok hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Uyuz cinsel ilişki gibi yakın bedensel temas ile bulaşabilmektedir. Uyuz parazitinin bulaşmaması için eşyalarınızı tek başınıza kullanmaya dikkat edin. Ortak eşya kullanımından kaçının. Ve eşiniz ile cinsel ilişkiyi hastalığınız geçene kadar erteleyin.

Uyuz hastalığının tedavisinde daha çok krem ve losyon ile tedavi yapılmaktadır. Ve bu tedavi sırasında doktorunuzun size yazdığı ilaçları kullanmanız çok önemlidir. Bu ilaçları doktorunuzun önerdiği şekilde ve dozda kullanmalısınız. Ve ilerlemiş durumunda olan uyuz tedavisinde ağızdan alınan ilaçlar da verilmektedir. Tedaviden sonra 2 ve 6 hafta sonra da belirtiler devam edecektir.

Bitkisel Uyuz Tedavisi

Günümüzde meydana gelen çoğu sağlık ve cilt sorunu için bitkisel çözümler aramaktayız. Bitkisel uyuz tedavisi nasıl yapılır, hangi bitkilerden yararlanılır yazımızda bulabilirsiniz.

Çay ağacı yağı

Gerekli olan malzemeler bir çorba kaşığı çay ağacı yağı ile bir çorba kaşığı zeytinyağıdır. Elde ettiğiniz karışımı kaşıntı ve diğer semptomların bulunduğu bölgelere sürmelisiniz. Böylece uyuz parazitinden kurtulabilirsiniz. Fakat burada kesinlikle dikkat etmeniz gereken nokta çay ağacı yağının emziren anneler ve hamileler kesinlikle kullanılmaması gerektiğidir.

Beyaz sirke

Sirke parazit ve mikroplara karşı çok etkilidir. Yapmanız gereken bir su bardağı beyaz sirke ile bir su bardağı suyu karıştırıp kaşıntı olan bölgelere pamuk yardımı ile uygulamaktır. Pamuğu 5 dakika kadar etkilenen bölgede tutun. 10-15 gün boyunca günde üç kez tekrarlayın.

Zerdeçal

Zerdeçalın da antioksidan özeliği vardır. Bu sebeple kaşıntı sorununuzun olduğu bölgeye bir çorba kaşığı toz zerdeçal ve birkaç damla limon suyu ile macun elde edip uygulayabilirsiniz. Macunu sorunlu olan yerlere sürüp birkaç saat bekletmelisiniz. Sonrasında ılık su ile cildinizi yıkamalısınız. Bu işlemi cildiniz tamamen parazitten arınana kadar uygulamalısınız.

Tuz

Tuzu su da eritip banyonuzda kullanabilirsiniz. Tuz da parazitleri yok etmek için etkili bir yöntemdir.

Evde ve giysilerde de arınma sağlanmalı

Ve dikkat edilmesi gereken diğer nokta da tedaviye başladıktan sonraki gün içinde son birkaç gündür devamlı kullanımda olan tüm kıyafetleri, havluları yıkamak gerekmektedir.  Hatta bu işlemi bir hafta sonra tekrarlamak çok önemlidir. Yatakların yüzlerinin de çok iyi bir şekilde silinerek temizlenmesi gerekmektedir. Koku kalmaması için kokusuz çamaşır sularından faydalanabilirsiniz. Halılarınızı döşemelerinizi ve mobilyalarınızı da dezenfekte etmelisiniz. Yıkanamayan ürünler kuru temizleme için de kuru temizleme tercih edilebilir. Sağlıklı günler dileriz.

Bitkisel Uyuz Tedavisi 2024 Bitkisel uyuz tedavisi
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx