Sağlık

Böbrek Genişlemesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Reklamlar

Böbrek genişlemesi tedavi edilmezse kötü sonuçlara yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Özellikle günümüzde sıklıkla rastlanan bir hastalıktır. Yazımızda böbrek büyümesi nedir? Böbrek büyümesinin sebepleri nelerdir? böbrek büyümesinin belirtilerinelerdir? gibi soruların yanıtlarını sizlerle paylaşacağız.

Böbrek insanların en önemli organlarından birisidir. Boşaltım sisteminin ortalama 13 santim boyundaki fasulyeye benzeyen organıdır. Böbrek sayesinde başta üre olmak üzere pek çok atık vücudumuzdan süzülerek idrar yoluile atılır.

Böbrek büyümesi hastalığı tıp dilinde hisronefroz olarak geçmektedir. Günümüzde pek çok insanda sıkça görülen bu hastalık hakkında insanların kafasında pek çok soru bulunmaktadır. Böbrek büyümesi neden olur? Böbrek büyümesi nasıl anlaşılır? Böbrek büyümesi belirtileri nelerdir gibi sorularınızın yanıtları için doğru yerdesiniz. Gelin bu soruların cevaplarını inceleyelim.

Reklamlar
Böbrek Büyümesi Nedir Ve Neden Olur
Böbrek Büyümesi Nedir Ve Neden Olur

Böbrek Büyümesi Nedir Ve Neden Olur?

Böbrek büyümesi hastalığının tıp dilindeki adının hidronefroz olduğundan bahsetmiştik. Bu hastalıkta böbrekler normal boyutuna göre daha büyük bir hal almıştır. Böbrek genişlemesi ya da böbrek büyümesi olarak adlandırılan bu hastalık hemen hemen herkeste ve her yaş grubunda görülebilecek bir hastalıktır. Öyle ki annesinin karnındaki bir bebekte dahi görülme olasılığı mevcut.

Böbrek genişlemesi hastalığını tanımlamamız gerekirse kısaca idrarın böbreklerde birikmesine bağlı olarak oluşan bir hastalık şeklinde açıklanabilir. Böbreklerde idrarın beklediği havuzcuk adı verilen bölge bulunmaktadır. Süreç içinde bu bölgeden idrar kesesine oradan da idrar kanalına geçer. Son olarak dışkı olarak atılır. Bu süreç içinde idrar yolundaki herhangi bir tıkanıklık idrarın böbrek içinden çıkışını engeller. Dolayısı ile artan basınç yüzünden böbrek büyümesi oluşur.

Böbrek büyümesi tek bir böbrek ya da iki böbrekte de oluşabilir. Ortalama her 300 kişiden birinde tek böbrekte büyümesi, 600 kişiden birinde de iki böbrekte de büyüme görünmektedir. Tekli böbrek genişlemesinde diğer böbrek çalışmaya devam etmektedir. Dolayısı ile böbrek genişlemesi sorunları tek böbrek çalıştığı durumlarda daha geç belirti verebilir.

Böbrek Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Börek büyümesi hastalığının en çok görülen belirtisi aşırı yorgunluktur. Anemi sebepli bu yorgunluk kişinin hayat kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu hastaların en sık gösterdiği belirti yüksek tansiyondur. Yüksek tansiyon bu hastalığın başında kendini belli eder. Hastalık için gereken tedbirler alınmazsa ciddi sonuçlar alınabilir. Böbrek büyümelerinde idrar renginde değişmeler görünür. Renk değişiminin yanı sıra idrarda köpürme, sık idrara çıkma, idrar yaparken acı hissi belirtiler yaşanabilir. Sırt ağrısı da böbrek genişlemesinin bilinen belirtilerinden birisidir. Böbrek genişlediğinde çevresindeki doku ve organlara baskı uygular ve bu d ağrılara sebebiyet verebilir.

Reklamlar
Böbrek Büyümesi Belirtileri Nelerdir
Böbrek Büyümesi Belirtileri Nelerdir

Böbrek Büyümesi Diğer Belirtileri

  • Bel ağrısı
  • Karında şişlik
  • İdrar yaparken acı hissetme
  • Biriken idrar nedeniyle oluşan enfeksiyon
  • İdrarda köpük oluşumu
  • Yüksek tansiyon
  • Ateş
  • Bulantı ve kusma
  • Kilo kaybı
  • Kaşıntı
  • Susama (iki taraflı böbrek büyümesi varsa)
  • Halsizlik

Böbrek Büyümesi Tedavisi Nasıldır?

Böbrek genişlemesi hastalığında erken tanı çok önemlidir. Böbrek genişlemesi hastalığının geç teşhis edilmesi halinde olumlu sonuç alınamayacak durumlar ile karşılaşılabilir. Geç tanıda böbreğin alınması gerekebilir. Ancak erken tanı durumunda böbrek büyümesi tedavisi sayesinde ilerleme kat edilebilir ancak bu bile o kadar kolay olmayacaktır. Börek tıkanmasının sebep olduğu durumun farklılığına göre tedavi ve tedavinin süresi, zorluğu gibi koşullar farklılık gösterebilir. Tedavi için öncelikle tıkanıklığı oluşturan sebep ortadan kaldırılmalıdır. Bazı hastalıklar başta olmak üzere tıkanıklığa yol açan etmenler ortadan kaldırılacak hastalık kontrol altına alınmalıdır.

Doğumsal Böbrek Genişlemeleri

Bebek doğmadan önce anne karnına yapılan ultrason uygulaması sırasında bebekte doğuştan böbrek hastalıkları erken teşhis edilebilir. Ultrason ile doğum öncesi oluşan bebek anormalilerinin yüzde 20’si böbrek ile alakalıdır. Gebeliklerin genelde yüzde 1 ile 5’i gibi düşük oranlarda bu tarz doğuştan böbrek hastalıkları gelmektedir. Gebelik sırasında mutlaka doktorunuzdan bebeğinizin böbrekleri hakkında bilgi edinmeyi ihmal etmeyin.

Böbrek Genişlemesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir? 2025 Böbrek Genişlemesi
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx