SağlıkPsikoloji

Çocuklarda Parmak Emme Davranışı

Reklamlar

Bebeklerde çok görülen parmak emme davranışının 3-4 yaşında bitmesi gerekiyor. Ancak bazı durumlarda çocuklarda parmak emme davranışı devam edebiliyor. Peki çocuklarda parmak emme neden olur, nasıl önüne geçilir merak ettiğiniz soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. Fakat yazıya başlamadan önce çocuğunuzda böyle bir davranış varsa çocuğunuza baskı yapmadan üzerine gitmeden dikkatini başka yerlere çekerek bu davranışı unutmasınız sağlayabileceğinizi hatırlatalım.

Çocuklarda Parmak Emme Davranışı

Çocuklarda parmak emme davranışının nedenlerini ve nasıl önüne geçileceğini sizler için ele aldık.

Sevgisiz hisseden çocuk parmak emiyor

Bazı çocuklarda 4 yaşını geçtikten sonra da parmaklarını emmektedir. 4 yaşından sonra parmak emmeye devam etmesinin birçok nedeni olabilir. Bunlardan birisi de kendisini sevgisiz ve güvensiz hissetmesidir.

Reklamlar

Çocukların üç yaşından sonra emme yerine normal beslenme düzenine geçmesi beklenir. Konuşma ve yaşamsal etkinleri artar. Fakat bazı çocuklar üç yaşından sonra da parmaklarını emmektedir. Sağlıklı çocukların alışkanlık olarak yaptıkları bu davranışlarının da bir nedeni vardır. Özellikle gelişim geriliği ya da nörolojik tanısı olan çocuklarda da sık gözlenir.

İlginizi Çekebilir: Çocuklarda İdrar Kaçırma Nedir?

Parmak emen çocuk yakından takip edilmeli

Yapılan araştırmalara göre duygusal gelişiminde sorun olan, gerginlik ve kaygı yaşayan çocukların bebeklikten gelen emme davranışından aldığı hazzı tekrar yaşamak için parmak emerek bu ihtiyacını karşıladığı düşünülmektedir.

Çocuklarda Parmak Emme Davranışı
Çocuklarda Parmak Emme Davranışı

Parmak emme davranışı uzun sürerse diş ve damak gelişimini olumsuz etkileyecektir. Parmak emen çocuğun duygusal gelişimi ile ilgili de sıkıntısı olduğu düşünülmektedir. Bazı çocuklarda da uykuya geçme aşamasında parmak emme davranışı görülebilir. Gece uykularında parmak emen çocuklarda vardır. Bu durum tek başına duygusal ya da gelişimsel bir sorun olarak kabul edilmese de 3 buçuk 4 yaşında hala parmağını emen çocuğu yakından takip etmek oldukça önemlidir.

Reklamlar

Uyku öncesi kitap okuyun

Eğer parmak emme alışkanlığı uyku ile ilgili ise anne ve baba çocuğa daha yakın davranır daha çok ilgilenirse ortadan kaldırılabilir. Çocuk uykuya geçmeden kitap okunabilir, uykusu gelmeden yatırmayıp, gün içinde rahatlatıcı aktiviteler yapması sağlanabilir. Çocuk gün içinde sürekli uyarılmamalı ve aile içinde de konu çok konuşulmalıdır. Çocuk izlenirse yalnız kaldığında, kaygılandığında ya da heyecanlandığında parmak emdiği fark edilebilir. Çocuğun strese girdiğini fark edince yanında olmak ve farklı bir konuya yönlendirmekle alışkanlığı engelleyebilirler.

Parmak emmesinin altında kaygı ya da stres olabilir

Çocuğun duygusal olarak stres altında olduğu durumlarda parmak emme durumu daha çok artacaktır. Mesela okula başlama, kardeş doğumu gibi durumlar etkileyebilir. Çocuğu emme davranışından vazgeçirmek yerine duygusal olarak sıkıntıya sokan durumu ortadan kaldırılması gerekir. Çocuğun duygusal açıdan yükselmesini kendisini iyi hissetmesini sağlamak çoğunlukla davranışını unuttur ve zararlı alışkanlıklarının önüne geçer.

Özellikle çocuğun yaşına uygun, aktivite açısından zengin ve eğlenceli bir evi olursa çocuk mutlu ve aktif bir çocukluk yaşıyorsa parmak emme davranışını çoğunlukla kalmayacaktır.

Sevgisiz hisseden çocuk parmak emiyor

Parmak emme davranışı 3-4 yaşına kadar normal sayılır. Ama her zaman masum bir davranış değildir. Eğer çocuk 4 yaşından sonra da parmak emiyorsa bu kendisini sevgisiz ve güvensiz hissetmesinden dolayı olabilmektedir.

Parmak emme durumu 3-4 yaşına kadar normal sayılabilecek bir durumdur. Zararsız bir davranıştır çoğu bebekte görülmektedir. Yeni doğan bebekler annelerinin karnın parmaklarını emmeyi öğrenir. Ve hayatlarında da bunu uygularlar. Bebeklerin doğuştan sahip oldukları en önemli refleks emme refleksidir. Fakat parmak emme durumu 3-4 yaşından sonra da devam ederse bu durum için önlemler alınmalıdır.

Parmak Emme Açlık Belirtisi Değil
Parmak Emme Açlık Belirtisi Değil

Parmak Emme Açlık Belirtisi Değil

Çocukların parmak emmeleri açlık belirtisi olarak düşünülse de aslında açlıktan kaynaklanmamaktadır. 1 yaşındaki çocukların büyük bir kısmında parmak emme görülebilir. Dokuzuncu aydan sonra da uykusu gelen bebeğin parmak emdiği görülmektedir. Bazı bebekler diş çıkarma aşamasında bazı bebekler ve çocuklarda utanma sıkılma durumlarında parmaklarını emmektedirler.

İlgisizlik Parmak Emme Nedeni

Parmak emme davranışı 3-4 yaşına kadar devam edebilir. Bebeklerin çok büyük bir kısmında görülmektedir. Bebekler diş çıkarırken dişlerini kaşımak için parmaklarını emerler. Sonrasında da uykuları geldiğinde, yalnız kaldıklarında bu davranışı tekrarlarlar. Ama parmak emme davranışı 3-4 yaşından sonra da devam ediyorsa altında psikolojik bir etken aranmalıdır. Mesela anne veya babanın çok baskıcı ve kontrolcü olması, çocuğun kendine güveni olmamasından dolayı parmak emebilir.

Çocukların parmak emme nedenlerinden birisi de anne ve babanın ilgisini çekmeye çalışmasıdır. Mesela yeni kardeşi doğan bir çocuk ilginin azaldığını düşünüyorsa elini emerek küçük bir bebek gibi davranır ve ailesinin ilgisini çekmeyi bekler. Aynı zamanda çocukta psikolojik sıkıntı ve gerginlikler varsa da parmağını emebilir. Anne ile babanın boşanması gibi bir durum çocuğu olumsuz etkileyebilmektedir.

Diş Yapısını Bozuyor
Diş Yapısını Bozuyor

Diş Yapısını Bozuyor

Parmak emme açlıktan kaynaklanmamaktadır. Az önce bahsettiğimiz psikolojik nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Ve bebeklik döneminde normal olan parmak emmesi 3-4 yaşına kadar devam etmemelidir. Parmak emme davranışı 3-4 yaşından sonra da devam ederse çocuğun dişlerinde de bozukluğa sebep olmaktadır. Çünkü parmak emildiği zaman gelişmekte olan kas ve kemik yapıları üzerine basınç uygulayarak dişlerin yer değiştirmesine neden olabiliyor. Parmak emen çocuğun ailesi dişlerinin yapısının bozulacağını ve çene kemiklerini etkileneceğini düşünebilir. Oldukça doğru bir düşüncedir. Çünkü parmak emme davranışı ile alt ve üst dişleri geri itilir. Parmak emme davranışı dişleri ne derece etkileyeceği parmak emme süresine ve en önemlisi parmağın ağızdaki duruşuna göre değişir. Fakat süt dişlerinde oluşan bu değişiklik 6 yaşından sonra çıkan asıl dişleri çoğunlukla etkilememektedir.

Baskı Yapmayın!

Çocuklar genelde zaman içinde parmak emmeyi kendiliğinden bırakır. Anne ve baba olarak çok telaşa kapılıp bu davranışın üzerinde çok durulmamalıdır. Çocuğun ilgisini başka yöne çekecek aktiviteler yapılarak parmak emmeyi unutması sağlanabilir. Eğer baskı yapılarak bu davranışın önüne geçilmeye çalışılırsa, tik, tırnak yeme, alt ıslatma gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Çocuğu zorlamak, eline vurmak, eline acı sürmek gibi davranışlardan uzak durulmalıdır. Eğer parmak emme davranışı uzun sürdüyse ve bunun yanında başka belirtiler de varsa en doğrusu bir çocuk psikiyatristinden yardım almaktır.

Çocuklarda Parmak Emme Davranışı 2024 çocuklarda parmak emme davranışı
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx