Boy Ölçümü Nasıl Yapılır?
Bir şeyin tabanı ile yüksekliği arasındaki fark olarak tanımlanan boy ölçümü, birçok insan tarafından ölçülmektedir. Özellikle çocukların boyları belirli aralıklarla ölçülmekte ve gelişimleri incelenmektedir. Boy ölçüsü birimleri dahilinde anlamlı bir hale bürünen boy ölçümünün farklı yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler dahilinde kişinin boyunun ne olduğu anlaşılabilmektedir.
Bebek ve çocuklarda cm, yetişkinlerde ise m olacak şekilde boy ölçüsü birimlerinin kullanıldığı bilinmektedir. Fakat modern boy ölçme yöntemleri dahilinde çoğunlukla yetişkinlerin boylarının da cm cinsinden ölçüldüğünü ifade etmek mümkündür. Örneğin 1 metre 40 santimetre olan bir boy, 1.40 olarak yazılmaktadır. Fakat kolaylık olması için genellikle bu ölçü 140 cm olacak şekilde belirtilmektedir. Peki boy nasıl ölçülür? Boy ölçümünde uygulanabilecek teknikler nelerdir?
Boy Nasıl Ölçülür?
Boy ölçümü bebeklerde çoğunlukla bebeğin yatırılması ve duruşunun düzeltilmesi ile gerçekleştirilmedir. Ölçüm için mezura kullanılsa da kesin bir sonuç için yatay bir şekilde sabitlenmiş ölçüm levhaları veya cetvellerin kullanılması gerekmektedir. 6 ay ve altındaki bebeklerde boy ölçümünün net bir sonuç vermemesi ihtimal dahilindedir.
Yetişkinlerde de mezura kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra daha net bir sonuç için duvara yaslanıp dik bir şekilde durmak ve boyun denk geldiği yeri işaretlemek de mümkündür. Boy nasıl ölçülür bağlamında kullanılan iki yöntemde de hata payı bulunmaktadır. Kişi, kesin sonuçlara ulaşabilmek adına eczane ya da aile hekimliğine gitmelidir. Buralarda bulunan ve duvara monte edilen ya da farklı bir sabit noktaya sabitlenmiş boy ölçüm aletleri kullanmalıdır.
Boyumu Nasıl Ölçerim?
Bazı kişiler, kendi boylarını ölçmek istemektedir. Bu durumda çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Boyumu nasıl ölçerim sorusu kapsamında karşımıza çıkan yöntemlerden bir tanesi mezura ile boy ölçümüdür. Bu yöntem bağlamında uygulanması gereken işlem basamakları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:
- Ayna, mezura, kitap, kutu alınız.
- Düz bir zemine ve uygun bir duvar önüne geçiniz.
- Çorap, ayakkabı, terlik, şapka vb. çıkarınız.
- Kutuyu bir elinde ayna ve kalemi de diğer elinde tutunuz.
- Kutuyu başının üzerine kaldırmalı ve duvara bastırınız.
- Aynayı kullanmalı ve kutunun zemine paralel ve dik olduğundan emin olunuz.
- Kutunun alt kısmının bulunduğu yeri işaretleyiniz.
- Kutunun altına parmağınızı sokarak ve altından çıkarken sabit tutmaya çalışınız.
- Mezurayı kullanarak zeminden kalem işaretli alana kadar ölçüm yapınız.
Bu yöntem dahilinde kişi kendi boyunu kolay bir şekilde ölçebilmektedir.
Boy Ne ile Ölçülür?
Boy ne ile ölçülür sorusu kapsamında verilebilecek cevaplar aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:
- Mezura
- Metre
- Kırık metre
- Cetvel
- Şerit metre
- Boy ölçerli baskül
Bu yöntemler bağlamında boy ölçümü yapılması mümkündür.
Gerçek Boy Nasıl Ölçülür?
Boyun doğru bir şekilde ölçülebilmesi adına kişinin eczaneye ya da aile hekimliğine gitmesi gerekmektedir. Çünkü buralarda bulunan boy ölçüm aletleri kişinin boyunu doğru ve etkili bir şekilde ölçmektedir. Bunun yanı sıra kişinin boyu, evde de boyunu ölçebilmektedir. Fakat bu ölçüm, hata payı barındırdığı için %100 doğru bir sonuca ulaşmak mümkün olamayabilir.
En Doğru Boy Ölçümü
En doğru boy ölçümü için kişinin dik pozisyonda ve başını geriye doğru yaslanarak boy ölçümü yapması gerekmektedir. Kişinin dik durmaması, ölçümün hatalı bir sonuç vermesine neden olmaktadır. Ev dışı ortamlarda boy ölçümü yapılırken kişinin ayakkabı ve şapka vb. çıkarması gerekmektedir. Evde ölçüm yapılırken de kişinin çorabını ve terliğini çıkarması çok önemlidir.
En doğru boy ölçümü yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:
- Mezura
- Boy ölçer
- Boy ölçerli baskül
Bu yöntemler kapsamında kişinin boyu doğru bir şekilde ölçülebilmektedir. Bunun yanı sıra mezuranın doğru bir şekilde kullanılmaması, boy ölçümü sırasında bir hata oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle boy ölçümü sırasında gerekli şekilde durulması önemlidir.
Mezura Boyu Doğru Ölçer mi?
Mezura ile boy ölçümü, genellikle az da olsa hatalı sonuçlar vermektedir. Bu nedenle mezura boyu doğru ölçer mi kapsamında verilecek olan cevap, hata payının ortaya çıkacağıdır. Fakat yine de evde mezura ile boy ölçümü gerçekleştirilebilmektedir. Peki mezura ile boy ölçümü nasıl yapılır?
Mezura ile ölçüm sırasında kişinin dik bir şekilde durması gerekmektedir. Fakat dik durmak için başın yukarı kaldırılmaması çok önemlidir. Bunun yanı sıra kişi çorap ve terliklerini çıkarmalı ve bu şekilde ölçüme hazır bir şekilde beklemelidir. Başka bir kişinin ölçesi, ölçülen boyun daha doğru bir şekilde çıkmasını sağlayacaktır. Kişi, dik durmalı ve duvara yaslanmalıdır. Omuzlar yukarı çekilmemelidir. Kişi rahat bir şekilde durmalı ve normal vücut postürünü korumalıdır.
Gerekli hazırlıkların sağlanması durumunda kişinin boyu ayak tabanından başının üstüne kadar mezura ile ölçülmelidir. Bu sayede evde yapılan boy ölçümlerinin en doğrusu elde edilecektir. Fakat yine de doktor tarafından ya da eczanedeki boy ölçüm aletleri ile yapılan boy ölçümlerinin kesin ve doğru bir sonuç vereceğini belirtmek gerekmektedir. Evdeki boy ölçüm yöntemleri, kişinin doktora ya da eczaneye gitme durumu olmadığında tercih edilmelidir.
Boy Ölçümü Nasıl Yapılır? adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bunun yanı sıra, Medikal Cilt Bakımı Nedir? Medikal Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? hakkındaki yazımızı da incelemenizi öneririz.