Sağlık

BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ) NEDİR? KAÇ GÜNDE İYİLEŞİR?

Reklamlar

Burun estetiği, çoğunlukta estetik nedenlerle yaptırılan bir operasyon olmakla birlikte burundan nefes almaya engel olan anatomik sorunların da aynı ameliyatta giderilebildiği bir cerrahi işlemdir.

Burun estetiği değerlendirilmesi yapılırken, burunla birlikte elmacık kemikleri, çene ucu ve alın gibi yüzün diğer bölgeleri de göz önüne alınmalı ve bütüncül bir uyum amaçlanmalıdır.

Burun küçültme veya daha estetik bir buruna kavuşma beklentisi ile plastik cerrahlara başvuran hastalar her yüze uygun tek bir burun tipi olmadığının ve her buruna istenilen şeklin verilemeyeceğinin bilincinde olmalıdırlar. 

Reklamlar

Burun estetiği düşünenlere yapacağımız ilk ve en önemli tavsiye, doktoru ile yüz yüze görüşmesi ve kendi yüz ve burun özellikleri göz önüne alınarak bir değerlendirme yaptırmasıdır. Ameliyat sonrasında sorunlar yaşanmaması adına, ameliyat öncesi yapılan görüşmede kişilerin beklentileri ile gerçekte olması gereken veya yapılabilecek burun tipi arasında bir örtüşme sağlanmalıdır.  

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Burun ameliyatı ameliyat öncesi, ameliyat ve ameliyat sonrası dönemlerden oluşan uzun bir süreçtir. Bu sürecin en önemli adımlarından bir tanesi hastanın güvendiği ve iletişim kurabildiği bir estetik plastik cerrahi uzmanı ile yüz yüze görüşme yapmasıdır. Bu görüşmelerde hastanın burnu, yüzü ve genel ruh ve beden sağlığı değerlendirilerek ameliyat için uygun bir aday olup olmadığı öncelikle belirlenir. Ameliyat için uygun adaylarda nasıl bir cerrahi teknik kullanılacağı ve burnun hangi bölgelerine nasıl bir estetik işlem yapılacağı ortaya konur ve süreç hakkında bilgi verilir. Burun yanı sıra yüzün diğer bölgelerine de bir estetik müdahale gerekip gerekmediği ortaya konur.

Rinoplasti operasyonunu en genel şekilde anlatacak olursak;

  • Ameliyattan en az 15 gün öncesinden hasta Corona virüse karşı kendini daha sıkı bir korumaya alır. Ameliyat öncesi tüketilmemesi gereken ilaç ve gıdaları tüketmemeye özen gösterir.
  • Ameliyat tarihinden 1-2 gün önce yapılan rutin kan ve Covid-19 testleri normal gelmiş ve kişinin herhangi bir yakınması yok ise ameliyata geçilir.
  • Rinoplasti ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve ameliyat süresi yapılacak işlemlere göre 2-5 saat arasında değişebilmektedir.
  • İlk olarak burun içi, dışı ve çevresi antiseptik maddeler ile temizlenir.
  • Ağrı kesici ve kanama azaltıcı maddeler içeren solüsyon, burun derisinin altına ve burun içindeki bazı noktalar enjekte edilir.
  • Kullanılacak olan farklı cerrahi tekniklere uygun olan kesiler yapılarak burun derisi kaldırılır.
  • Kıkırdak ve kemik yapılar üzerinde farklı cerrahi teknikler kullanılarak gerekli değişiklikler yapılır. Son olarak burun delikleri ve burun kanatlarında bir düzeltme gerekiyorsa yapılır ve ameliyat sonlandırılır.
  • Ameliyat sonunda, burun içerisine nefes alıp vermeyi kolaylaştıran silikon stentler (tamponlar) ve burun üzerine, burnun yeni şeklinin korunması ve kanama ve şişmenin kontrol edilmesi amacıyla, plastik kalıp konur.  

Yukarıda belirttiğimiz adımlar, burun estetik ameliyatının çok genel şekilde özetlenmiş hali. Süreci ameliyat öncesi, ameliyat ve ameliyat sonrası olarak detaylı bir şekilde öğrenmek isterseniz Prof. Dr. Cengiz Açıkel’in hazırlamış olduğu Burun Estetiği yazısını mutlaka okuyun. Kendisi, bizim burada değinemediğimiz fazlaca kritik noktayı detaylıca açıklamış.

Reklamlar

Kapalı ve Açık Burun Ameliyatı

Burun estetik ameliyatlarında kullanılan cerrahi teknikler kapalı ve açık yöntem şeklinde 2 ana gruba ayrılabilir. Kapalı burun ameliyatında kesilerin tamamı burun içerisinden yapılır. Bu yöntemin daha az şişlik olması ve daha hızlı normale dönüş sağlaması gibi avantajları vardır ancak burun ucunda fazla değişim gerektirmeyen seçilmiş vakalar için daha uygun olduğu yönünde görüşler vardır.   

Açık burun ameliyatında burun içerisindeki kesilere ek olarak burun deliklerinin arasındaki kolumella denilen yapının derisine de bir kesi yapılarak burun derisi tamamen kaldırılarak düzeltilecek kıkırdak ve kemik yapılar ortaya konur. Son dönemlerde estetik plastik cerrahlar arasında daha sık tercih edilen bu yöntemin en önemli avantajı tüm işlemlerin daha kontrollü ve öngörülebilir olması ve bazı dikiş tekniklerinin rahatlıkla kullanılabilmesidir.

Estetik Burun Kaç Günde İyileşir?

Burun estetiğinin iyileşme sürecinde çok farklı etmenler rol almaktadır. Yapılan cerrahi işlem, hastanın cildi, deri kalınlığı, burun yapısı vb. birçok kişiye özel faktör söz konusudur. Bu yüzden iyileşme süresi de kişiye bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Genel olarak; ameliyattan sonraki ilk bir hafta evde istirahat edilmesi, ikinci hafta burunda bantlar olmakla birlikte sokağa veya işe gidebileceği belirtilmektedir. Ameliyatta yeniden şekillendirilen kemik ve kıkırdak dokuların kaynaması 6 haftayı bulmaktadır. Bu nedenle ilk 6 hafta burnu travmalardan korumak önemlidir. Burunda oluşan ödemin, sertlik ve şişliklerin tamamen geçmesi ve en son şeklini alması ise ortalama 1 yılı bulmaktadır. 

Burun Estetiği Öncesi

Burun estetiği öncesi sürecinin ilk adımı, ameliyat adayı ve doktorun görüşmesi ile başlamaktadır. Bu görüşmede, adayın genel sağlık durumu ve alışkanlıkları öğrenilir. Sonrasında, kişinin burnuna ilişkin şikâyetleri ve ameliyattan beklentileri hakkında görüşme sağlanır. Burun fotoğrafları çekilir ve burun muayene edilir.

Burun Estetiği Öncesi
Burun Estetiği Öncesi

Ameliyat öncesi görüşme sonunda hasta, kafasında olan tüm soruları sormuş, doktoruna tamamen inanmış ve sorularına aldığı yanıtlar ile de tatmin olmuş olmalıdır. Eğer bu görüşmede içe sinilmeyen bir durum olduysa başka doktorlar ile görüşme yapılması en doğru karar olacaktır.

Burun estetiğine karar vermiş bir hastanın, ameliyat öncesinde dikkat etmesi ve uygulaması gereken bazı kritik noktalar vardır. Örneğin, kanın pıhtılaşmasını azaltan, kan sulandırıcı özelliği olan bir ilaç veya bitkisel çay ve besin tüketilmemelidir. Aksi takdirde, ameliyat sonrası aşırı kanama riski söz konusu olabilir.

Yukarıdaki ve benzeri durumların yaşanmaması için ameliyat öncesinde hastanın neleri yapıp yapmayacağını içeren “Ameliyat Öncesi Hazırlık Formu” mutlaka verilmeli ve hasta kendini bunlara uygun şekilde hazırlamalıdır.

Burun Estetiği Sonrası

Burun estetiği ameliyatının bitiminden 2 saat sonra ağızdan sıvı gıda alımına başlanır. Yaklaşık 4 saat sonra hasta, hemşire gözetiminde ayağa kaldırılır. İlk gece hastanede geçirilir. Yarı oturur pozisyonda yatılır, soğuk uygulama yapılır, damardan ağrı kesici ve antibiyotik yapılır. Ameliyatı izleyen ilk saatler ve günlerde burundan bir miktar kan sızıntısı normaldir. Kırmızı renkte olan bu kan, sonraki günlerde pembeye dönecek ve miktarı da azalacaktır.

Ameliyattan sonraki gün, hastaya antibiyotik ve ağrı kesiciler verilir. Burun bakımını nasıl yapacağı anlatılır.

Burun ameliyatından 24 saat sonra (evdeki ilk gece) göz çevresinde ve yüzdeki şişlikler maksimum seviyeye ulaşır. Yaklaşık 1 hafta içinde şişliklerin büyük bir kısmı kaybolur. Bu dönemde soğuk kompres uygulamak, yarı oturur pozisyonda yatmak, aşırı efordan kaçınmak gerekir.

Ameliyattan 5-6 gün sonra silikon tamponlar çekilir, dikişler alınır, burun içi temizlenir ve burun üzerindeki kalıp yenisi ile değiştirilir.

Ameliyattan 12-13 gün sonra ise, kalıp çıkarılır. 1 ay boyunca kullanılacak olan burun yıkama solüsyonu ve nemlendirici verilir.

Ameliyatsız Burun Estetiği Nedir?

Burun bölgesinde hazır dolgu ve botoks uygulamaları ile burun görünümünün bir miktar geçici olarak değiştirilmesidir. Özellikle dolgu uygulamasının bazı komplikasyonları olduğu bilinmeli ve konusunda deneyimli uzmanlara yaptırılmalıdır.

Burun Estetiği Fiyatları

Burun estetiği, estetik cerrahi işlemler içinde talebin en yoğun olduğu alanların başında gelmektedir. Bu sebepten ötürü burun estetiği fiyatları da çoğu kişi tarafından merak edilir. Burun estetiği fiyatlarını belirleyen faktörlerin başında ameliyatı yapacak estetik plastik cerrahın deneyimi, düzeltilecek burun deformasyonunun zorluk derecesi ve ameliyatın yapılacağı hastanenin ücret politikası gelmektedir. Ameliyat olacağınız doktoru ve hastaneyi seçerken sadece maliyeti göz önünde bulundurmanız yanlış kararlar vermenize neden olabilir. En pahalı doktorun en iyi doktor olmadığı bilinmeli bunun yanında en ucuz fiyatı veren merkezlere de dikkatle yaklaşılmalıdır. Ameliyatınızın yapılacağı sağlık merkezinin donanımı, hijyenik koşulları, personelinin profesyonelliği vb. birçok faktör de göz önünde bulundurulmalıdır.  Sizlere önerimiz, önce doktorlarla görüşme yapmanız ve kendinizi emanet edebileceğinize karar verdiğiniz doktorları tespit ettikten sonra bunlar arasında fiyat karşılaştırması yapmanızdır. 

Burun estetiği, hakkında sık merak edilen konuları yazımızda sizler için derledik. Fakat ameliyat olmayı düşünüyorsanız, bu yazıda yer veremediğimiz “estetik burun ameliyatı riskleri, burun ucu estetiği, burun ameliyat süresi, ameliyat sonrası hızlı iyileşme için burun bakımı, burun ucu düşme riski” ve benzeri daha detay bilgileri mutlaka öğrenmeli ve bilinçli bir şekilde ameliyata girmelisiniz.

Burun estetiği ile ilgili kafanızda olan tüm soruların en kapsamlı yanıtlarını, Prof. Dr. Cengiz Açıkel’in hazırlamış olduğu Burun Estetiği içeriğinde en doğru şekilde öğrenebilirsiniz.

BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ) NEDİR? KAÇ GÜNDE İYİLEŞİR? 2025 BURUN ESTETİĞİ
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx