Sağlık

Çene Kilitlenmesi Belirtileri Nelerdir, Çene Kitlenmesi Evde Nasıl Geçer?

Reklamlar

Çene kitlenmesi rahatsızlığının pek çok farklı sebebi vardır. Bu yazımızda Çene Kilitlenmesi Belirtileri Nelerdir anlatacağız. Çene kitlenmesi neden olur? Çene kitlenmesi belirtileri nedir? Çene kitlenmesi tedavi yöntemleri nelerdir?

Çene kitlenmesi, çenenin açılmayacak şekilde tamamen kapanması vaziyetidir. Bu hastalık çok fazla ağrı hissi vermekle beraber tedavi edilmemesi durumunda yaşadığınız problemler daha da büyüyecektir.

Ağzınızı kapatırken ya da açarken çene kemiğinin sıkışması sonucu oluşan çene kitlenmesi oldukça rahatsız edici bir rahatsızlıktır. Çene kitlenmesi çiğneme kasları, eklemler ve çevresindeki tüm yapıları olumsuz etkilemektedir. Dolayısı ile çene kitlenmesi ivedilikle tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Reklamlar

Çene Kilitlenmesi Nedir?

Günümüzde pek çok kişide görülen çene kitlenmesi nedir sorusuna yanıt aramanız doğaldır. Günlük yaşamınızı olumsuz etkileyen bu rahatsızlıktan mustarip olan herkes aynı atayış içindedir. Çene eklem hastalığı yaşayan kişilerin yüz bölgesinde ağrılar oluşmaktadır. Bunun yananda çene kitlenmesi ya da çene kayması gibi problemler oluşmaktadır. Çene kitlenmesi kişinin çenesini istediği kadar açamaması ya da kapatamaması olarak tanımlanabilir.

Çene 3 eklem bölgesinden oluşur. Bazı insanlarda çenedeki disk çenenin doğru bir şekilde çalışmasını engellemektedir. Dolayısı ile çene kitlenmesi olması kaçınılmaz olur. Çene kitlenmesi tedavi edilerek aşılabilecek bir rahatsızlıktır. Dolayısı ile çene kitlenmesi oluştuğu durumda mutlaka bir uzman doktora gidilmesi gerekmektedir. Ancak doktora gitmeyen hastalarda hastalık daha da ilerleyerek kötüleşebilir.

İlginizi Çekebilir: Varis ve Karaciğer Yağlanması İçin Çaylar

Çene Kilitlenmesi Neden Olur?

Çene Kilitlenmesi Neden Olur
Çene Kilitlenmesi Neden Olur

Günümüzde sıklıkla rastlanan çene kitlenmesi rahatsızlığı pek çok farklı nedenle oluşabilir. Bazı insanlar rahatsızlığı önemsemeyerek durumun kendiliğinden geçmesini bekler. Çene kitlenmesi ancak ve ancak tedavi sonucu iyileşebilen bir hastalıktır. Çene kitlenmesine aşağıda saydığımız bazı etmenler sebep olabilir,

Reklamlar
  • Çene kaslarında görülen spazm kısalık durumu
  • Çene eklemi içerisindeki kıkırdak ya da disk dejenerasyonları
  • Çene ekleminde gelişim bozuklukları
  • Çene ekleminde yaralanmalar
  • Çene eklemindeki diğer bozukluklar
  • Ortodontik bozukluklar

Saydığımız bu sorunlar çene kitlenmesini oluşturabilecek etkenlerin başlıcalarıdır. Pek çok kişi çene kitlenmesi sorununu yaşayabilir. Hastalık tam olarak yaşanmadan önce mutlaka bazı semptomlar gösterir. Bu belirtileri izleyerek ve hastalığın olma ihtimalini izleyerek hastalanmadan önce hemen bir doktora danışarak tedavi sürecini başlatmak süreci en az zararla atlatmanıza yardımcı olacaktır. Dolayısı ile çene kitlenmesi belirtilerini kişisel tedbir almanız için bilmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Çene Kilitlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Çene ekleminden rahatsızlığı olanlar çene kitlenmesi belirtileri neler şeklinde araştırma yaparak bunları öğrenmesi, hastalığı daha net anlamaları için oldukça önemlidir. Pek çok insan yaşadığı belirtiler sonunda hastalığın başladığını bildirmiştir. Çene kemiği kitlenmesinin başladığı kişiler aşağıda belirttiğimiz bazı durumların semptom olduğunun bilincinde olmayabiliyor. Bu durum da tedavi sürecini geciktirir. Çene kitlenmesi belirtileri aşağıdaki listede sizlerle paylaşılmıştır. Dolayısı ile bu belirtileri dikkatle izlemelisiniz.

  • Konuşma ya da yemek yeme esnasında çenede tıkırtı
  • Esmene ya da çeneyi geniş bir şekilde açma sırasında çenenin yana hareket etmesi
  • Çene ve yüz bölümünde ağrı
  • Sabah uyanıldığında çenenin çok zor açılması
  • Yemek yeme esnasında kulak bölgesinde ağrı hissi

Çene Kilitlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Çene kitlenmesi belirtilerini inceledikten sonra çene kitlenmesi nasıl anlaşılır konusuna değinmeliyiz. Çene kitlenmesinde en önemli belirti ağrıdır. Ağrı belirtilerini gösteren kişilerde konuşmada zorlanma görülebilir. Çene kitlenmesi nefes darlığına bile sebebiyet verebilir. Dolayısı ile çene kitlenmesinin sebebinin net olarak anlaşılabilmesi için mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaptıktan sonra teşhisi koyarak tedavinize ivedilikle başlayacaktır.

Uykuda Çene Kilitlenmesi Neden Olur?

Uykuda Çene Kilitlenmesi Neden Olur?
Uykuda Çene Kilitlenmesi Neden Olur?

Çene kitlenmesi bazı durumlarda uyku sırasında görülebilir. Bu durum kişiyi oldukça rahatsız eder. Bu durumun en önemli sebepleri arasında stres de yer almaktadır. Strese bağlı olarak çene kaslarında kitlenmeler oluşabilir, dişlerde gıcırdama görülebilir.

Çene Kilitlenmesi Nasıl Geçer?

Çene kitlenmesi ve hastalığa bağlı beliren semptomlar çeşitli tedavi yöntemleri ile çözülmektedir. Çene kitlenmesi tedavisinde konservatif tedaviler kendini daha çok göstermektedir. Bu tedaviler içinde çene germe egzersizleri, sıcak baskılar ve ilaçlar gibi çeşitli yöntemler yer almaktadır. Çene kitlenmesinin ağrı ve şiddetini bu uygulanan yöntemler azaltmaktadır. Çene kitlenmesinde bazı durumlarda çene eklemlerini korumaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Oral aletler, ateller ve ağız koruyucular kullanılmaktadır.

Çene Kilitlenmesi Kaç Günde Geçer?

Çene kitlenmesinin ne kadar zamanla geçeceğine dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Hastanın durumu, kitlenmenin derecesi gibi pek çok etmen tedavinin süresini doğrudan etkilemektedir. Hastanın durumu ancak ve ancak doktor tarafından belirlenmektedir. Dolayısı ile tedavi süreci ve süresi de doktor tarafından belirlenmektedir.

Çene Kilitlenmesi Ne İyi Gelir?

Ağrısı fazla olan kişilerde çene kitlenmesine ne iyi gelir şeklinde arama yapıyorsanız doğru yerdesiniz. Çene kitlenmesi oluşması halinde mutlaka bir doktora baş vurulması elzemdir. Bu sayede ağrıları hafifletecek yöntemler uygulanabilir. Ama doktora gitmeden önce de bazı hafifletici yöntemler uygulanabilir. Bu işlemlerden ilki masajdır. Masaj sonrasında sıcak baskı da çene kaslarınızın yumuşamasına yardımcı olacaktır. Bu da çene kitlenmesine iyi gelecektir. Bu sayede ağrılarınız da azalacaktır.

Çene Kilitlenmesi Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Çene kilitlenmesi egzersizleri ile çene kilitlenmesi sebebiyle oluşan sızı azaltılarak kilitlenmenin iyileşmesi sağlanmaktadır. Doktorun önerisi ile başlanacak egzersizlerin tertipli olarak yapılması tavsiye edilmektedir. Egzersiz için ayna karşısında dik bir konum alınarak ağzınızı açabildiğiniz kadar açmalısınız. Bu esnada çenenin sağa yahut sola kaymasına müsaade verilmemelidir. Bu hareket 10 kere yapılmalıdır.

Bir başka egzersizde, ağız hafif derece açılır ve alt dişler üst dişlerin önüne gelecek şekilde çenenin ileri doğru kaydırılması sağlanır. Bu hareket çenenin sağa ve sola hareket ettirilmesi biçiminde devam etmelidir. Her hareket 10 kez yineleme edilmelidir. Son egzersizde şayet dişlerin arasına dil basacağı denilen abeslangı alınır ve dik bir pozisyonda yerleştirilir. Dil basacağı düşürülmeden alt çene ileri-geri ve sağa-sola kaydırılmalıdır.

Çene Kilitlenmesi İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Çene kitlenmesinin nedenleri farklı farklı sebeplere dayanabilir. Bununla beraber çene kaslarımız istemsiz şekilde kasıldığı durumlarda da ortaya çıkabilir. Bu tarz bir durumda hastaneye gidene kadar ilk yardım yapılarak hayat kurtarıcı bir müdahale yapmış olabilirsiniz. İlk yardım müdahalesi yapılmadan önce mutlaka ambulans çağırılmalı ve çene kitlenmesi yaşayan kişi ile ilgili gerekli bilgiler aktarılmalıdır.

Çenesi kitlenen hasta mutlaka yan yatırılmalıdır. Çene kitlenmesi yaşayan hastalar dilini ısırabileceği için bu pozisyon ile hastanın kan yutarak boğulmasının önüne geçmiş olursunuz. Hastaya katı sıvı hiçbir şey verilmemelidir, hastanın ağzına da el sokulmamalıdır. Çünkü hasta istemsiz bir şekilde kaslarını kontrol edemediği için elinizi ısırabilir.  Bu durumda tercih edilebilecek en mantıklı yöntem tahta bir kaşığın arkası ile hastanın ağzı açılmaya çalışılabilir. Eğer hasta bu anda dilini koparmışsa mutlaka kopan dil parçası soğuk, hatta buz dolu bir poşette saklanmalıdır.

Çene Kilitlenmesi Tedavisi Ve Ameliyatı
Çene Kilitlenmesi Tedavisi Ve Ameliyatı

Çene Kilitlenmesi Tedavisi Ve Ameliyatı

Yazımızda sizlere çene kitlenmesi tedavisi sürecinde baş vurulan yöntemlerden. Çene kitlenmesi ilk olarak çene bölgesinin ihtiyacı olan egzersizler ile çene kasları gevşetilir. Bunun yanında atel, buz ve sıcak kompres gibi yöntemler uygulanmalıdır. Tüm bu yöntemler kısa sürede etki edeceği için çene kitlenmesi tedavisinde ameliyat uygulaması yapılanmaktadır.

Çene Kilitlenmesi Nasıl Geçer Evde?

Çene kitlenmesi sonrası ağız bölgenizde oluşacak olan ağrıların hafiflemesi için çenenize sıcak masaj yapabilirsiniz. Sıcak havlunun arasına sıcak su torbası koyarak çene bölgenize masaj yapabilirsiniz. Bunun dışında buzya da soğuk pres de önerilmektedir. Doktorunuza gitmeden önce uygulayacağınız bu işlemler ağrılarınızı hafifletecektir. Ama zaman kaybetmeden mutlaka bir tıbbi kuruluşa gidin.

Çene Kilitlenmesi Bitkisel Tedavisi

Çene kitlenmesi için önerebileceğimiz bitkisel bir tedavi mevcut değildir. Çene kaslarının sertleşmesi ya da yer değiştirmesinden dolayı oluşan çene kitlenmesi sorununda mutlaka bir doktor tarafından tedavi uygulanmalıdır.

Çene Kilitlenmesine Hangi Bölüm-Doktor Bakar?

Çene kilitlenmesi hastalığına Eklem Uzmanı Diş Hekimleri Bakmaktadır.

Begonya Kadın YouTube kanalımıza da abone olarak bize destek verebilir, ilgi çekici içeriklerimizi takip edebilirsiniz.

Çene Kilitlenmesi Belirtileri Nelerdir, Çene Kitlenmesi Evde Nasıl Geçer? 2025 Çene Kilitlenmesi
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

1 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
1
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx