Çiçekler

Cennet Kuşu Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Cennet Kuşu Çiçeği Nasıl Ekilir?

Reklamlar

Cennet kuşu çiçeği, özünde tropik çiçek olduğu için neşe ve cenneti içerir. Güney Afrika’dan geliyor ve burada Turna Çiçeği olarak da adlandırılıyor. Bu çiçek, 1773’ten beri Güney Afrika’nın Kew kentindeki Kraliyet Botanik Bahçelerinde yetiştirilmektedir. Cennet kuşunun bilimsel adı, kraliyet bahçelerinin müdürü Sir Joseph Banks tarafından verilen Strelitzia reginae’dir. Mecklenburg-Strelitz Düşesi olan Kraliçe Charlotte’un adını Strelitzia cinsine verdi.

Cennet kuşu adını, çiçeğinin üç parlak turuncu yapraktan ve üç mavi yapraktan tek bir tomurcuk halinde kaynaşmış olmasından alır. Çiçek açtıkça, her taç yaprağı ilk çıkışını yapar ve ortaya çıkan şekil, uçan bir tropik kuşun şeklini yansıtır. Bu güzel çiçeğin tohumdan ekilmesi, yetiştirilmesi, bakımı ve anlamı gibi konuları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Cennet Kuşu Çiçeği Anlamı
Cennet Kuşu Çiçeği Anlamı

Cennet Kuşu Çiçeği Anlamı

Cennet kuşu anlamı, sevinç ve cennetin yanı sıra beklenti ve heyecanı içerir. Cennet kuşu çiçeği sadakati, sevgiyi ve düşünceliliği temsil eder ve onu mükemmel bir romantik hediye yapar.

Reklamlar

Hawaii’de cennet kuşu vahşi hayatta büyür ve kültürün önemli bir parçasıdır. Hawaii dilinde adı “Küçük Küre” anlamına gelir ve ihtişamı temsil eder. Cennet kuşu, dokuzuncu evlilik yıldönümlerinin resmi çiçeğidir. Cennet kuşları aynı zamanda hayata iyi bir bakış açısına sahip olmayı temsil eder.

Cennet kuşu, cennetin ve özgürlüğün nihai sembolü olarak bilinir. Tropikal doğası nedeniyle bu çiçek aynı zamanda özgürlüğü ve sevinci de simgelemektedir. Cennet kuşları en çok parlak turuncu ve mavi renkleriyle bilinse de çiçekleri beyaz da olabilir.

Cennet kuşu, güzel sanatlarda çok popüler bir ilham kaynağıdır. Ünlü çiçek sanatçısı Georgia O’Keefe, 1940’larda Hawaii’de geçirdiği süre boyunca Beyaz Cennet Kuşu’nu çizdi ve o zamandan beri en ünlü tablolarından biri.

Cennet Kuşu, 1912’de Polinezyalı bir güzel ile genç bir Amerikalı denizci arasındaki bir ırklar arası romantizm hakkında çıkan bir oyundu. Oyun Hawaii kültürünü popüler hale getirdi ve 1932’de filme uyarlandı.

Reklamlar

Cennet Kuşu Çiçeği Fiyatı

Starliçe olarak da bilinen cennet kuşu çiçeği fiyatı 90 lira ve 450 lira arasında değişir.

Cennet Kuşu Çiçeği Tohumu Nasıl Ekilir?
Cennet Kuşu Çiçeği Tohumu Nasıl Ekilir?

Cennet Kuşu Çiçeği Tohumu Nasıl Ekilir?

Bu çiçek genel olarak canlı tüyleri olan tropik bir kuşa benziyor, ancak cennet kuşları bitkisi (Strelitzia reginae) tropik bir bitki bile değil. Turuncu ve saks mavisi çiçekleri ile bu yaprak dökmeyen çalı, subtropikal Güney Afrika’dan geliyor ve çok yıllık bir bitki olarak yetişiyor.

Merkezi sap yavaş yavaş bir ila bir buçuk metre boyunda büyür ve cennet kuşunun çiçeklerinin çıktığı sert bir kaplama olan gonca yaprağı ile tepesinde bulunur. Gonca yaprağı, çiçeğe bir kuş başı görünümü veren sapa dik olarak büyür. Çiçekler için aceleniz yoksa, tohumlardan cennet kuşu bitkisi yetiştirebilirsiniz.

Cennet kuşu çiçeğini ekmek için htiyacınız olan şeyler cennet kuşu tohumu, tas, bıçak veya tırnak törpüsü, ekim tepsisi, saksı toprağı, cam bölme, on beş santimlik saksı, kuru yapraklar veya çam iğneleri ve kan unu gübresidir.

İlkbaharda, cennet kuşu çiçeği tohumlarını çıkarın. Bölerek açın ve siyah, bezelye büyüklüğündeki tohumları çıkarın. Bir kaseyi ılık suyla doldurun ve tohumları yirmi dört saat boyunca ıslatın.

Tohumları ekim için hazırlayın. tohumları boşaltın ve onlara bağlı olan lifli turuncu tutamları çıkarın. Her bir tohumu keskin bir bıçak veya tırnak törpüsü ile işaretleyin.

Bir ekim tepsisini nemli saksı toprağı ile doldurun. Tohumları, bir ila iki santim derinliğe ve yedi ila sekiz santim arayla ekin. Tencereyi bir cam bölmeyle örtün ve mümkünse dolaylı ışık alan 26 derecenin üzerinde sıcak bir yere taşıyın. Tohumlar filizlenene kadar toprağı nemli tutun. Bu ekimden yaklaşık sekiz hafta sonra olacaktır.

Fideleri, iki ila üç yapraklı olduklarında, saksı toprağı ile doldurulmuş on beş santimlik saksılara nakledin. Saksıları dolaylı ışığa yerleştirin ve toprağı nemli tutun. Fideler, on beş santim ila yirmi santim boyunda büyüdüğünde, onları ilkbaharda nakledin veya kalıcı bir dış mekana bırakın.

Kısmi ila tam güneşe ve iyi drene edilmiş verimli topraklara sahip bir site seçin. Dikim delikleri, kök toplarının derinliğini ancak genişliğinin iki katı kadar kazın. Her bitki bir ila bir buçuk fit genişliğinde bir küme oluşturabileceğinden, onları bir buçuk metre aralıklarla yerleştirin. Fideleri kaplarda büyüdükleri derinlikte dikin.

Nakilden sonraki altı aylık dönem, cennet kuşu bitkilerinin kurulmasının anahtarıdır. Transplantları düzenli olarak sulayın, toprağı nemli tutmak için yeterli su sağlayın ancak ıslak olmayacak kadar fazla değil. Çok fazla veya çok az su bitkiyi öldürebilir.

Toprağı sekiz santim derinliğe kadar nemli tutmak için fideleri dikimden hemen sonra ve yaz mevsiminde sık sık sulayın. Malç malzemesini bitkiden altı ila sekiz santim uzakta tutarak beş santimlik bir yaprak veya çam iğnesi tabakasıyla malçla kapatın.

Yaz büyüme mevsimi boyunca her üç ayda bir fideleri gübreleyin. Kan unu gibi genel amaçlı bir organik gübre kullanın ve etiket talimatlarına göre uygulayın. Dört ila yedi yıl içinde çiçekleri bekleyin.

Bir cennet kuşu çiçeği, bölünerek daha hızlı çoğaltılabilir. İlkbaharın sonlarında, birden fazla sürgünü olan eski kök kümelerini kazın ve bölün. Bölmeleri daha önce dikildikleri derinlikte dikin ve toprağı nemli tutun. Köklerin oluşması en az doksan gün sürer ve bitkiler iki ila üç yıl içinde çiçek açar.

Cennet Kuşu Çiçeği Bakımı
Cennet Kuşu Çiçeği Bakımı

Cennet Kuşu Çiçeği Bakımı

Cennet kuşu çiçeğin bakımı son derece basit ve pratiktir ve yıl boyunca sıcak ve ılık günlerde büyür. Bu eşsiz ve güzellik abidesi bitkinin çiçekleri, onu dünya çapındaki bahçelerde popüler hale getiriyor. Strelitzia reginae (bilimsel adı) olan cennet kuşu çiçeği, elverişli şartlar oluşturulduğunda iç mekanlarda yetiştirilebilen en muhteşem çiçekli bitkilerden biridir.

Strelitzia reginae, güney Afrika’nın doğu kıyılarında, bazen kilometrelerce uzanan yamalar halinde yabani olarak yetişen bir yerlidir. Çiçeklerin başındaki tüylere benzemesinden dolayı bazen Turna bitkisi olarak anılır.

Bitki bir ila bir buçuk metre kadar büyür ve nektarı yemeyi bırakan kuşların ağırlığını tam olarak desteklemek için tasarlanmıştır. Avrupa’ya ilk kez 1773’te kaşifler tarafından keşfedildi ve yıl boyunca sıcak iklime sahip yerlerde yaygın bir süs bitkisi haline geldi.

Bitki iyi bakılırsa çiçeklenme yılda birkaç kez gerçekleşir. Uzun ömürlü bir bitkidir ve çiçek üretmeye başlaması üç yıl kadar sürer. Ancak çiçeklenmeye başladığında, bu bitki size yıllarca zevk verecektir.

Ortalama bir metreden uzun olan bu bitki, çiçek açarken bir kuş kafası görünümüne sahiptir. Bitki tam yüksekliğine ulaştığında, spathe adı verilen sert bir yan kılıf üretir. Bu, çiçeğin “gagasını” oluşturur ve aynı anda birkaç kuşun ağırlığını taşıyabilecek kadar güçlüdür.

Çiçek açtığında, çiçeğin nektarını tutan üç mavi yaprakla birlikte, üç turuncu sepals kürden çıkar. Yapraklar gür ve geniştir, altmış santim uzunluğa ve otuz santim genişliğe kadar büyür. Yapraklar dökmeyen, çiçekler ise gelip gidecek.

Bazı bitkiler, yaprakların kenarları boyunca bordo şeritler geliştirir. Bu kırmızı kızarma, bazen bir bitkinin bazı yapraklarında meydana gelirken, aynı bitkinin diğer yaprakları tamamen yeşil kalır.

İlkbaharın başında cennet kuşu çiçeği çiçeklenme başladığında, her bitki, her çiçek uzun ömürlü olmak üzere, art arda altı çiçek oluşur. Bitkinin bakımının yapılması şartıyla, çiçeklenme ilkbaharın başından, sonbaharın başına kadar neredeyse sürekli olabilir. Bu bitkinin çiçek açması için çok az teşvik gerekiyor, ihtiyaçları için yeterli ışık ve suyu sever.

Bu tür, kişiyi veya evcil hayvanı etkilemek için oldukça büyük miktarlarda tüketilmesi gereken kediler, köpekler ve insanlar için hafif derecede toksiktir.

Cennet Kuşu Çiçeği
Cennet Kuşu Çiçeği

Sıcaklık: Cennet kuşu çiçeği yıl boyunca ılıman sıcaklıklar gerektirir. 13 derece kadar düşük sıcaklıkları tolere edebilirler, ancak 21 ila 32 dereceyi aralığında kalmayı tercih ederler. 21 derece üzerinde, bakım talimatları biraz değişir.

Işık: Bu bitki, yıl boyunca parlak, ancak dolaylı güneş ışığı talep eder. Çok fazla güneş ışığı çiçeğe zarar verir. 21 derece üzerinde, çiçekler üzerinde güneş yanığını önlemek için bu bitki kısmi gölge bir ortama taşınmalıdır.

Sulama: Yaz aylarında düzenli sulama ile toprak nemli tutulmalıdır. Sonbahar ve kış boyunca, sulamadan önce toprağın neredeyse kurumasına izin verin. Bitkinin altındaki tabakta asla su kalmasına izin vermeyin.

Toprak: Strelitzia reginae hemen hemen her tür toprakta iyi sonuç verir. Bu bitkinin sürekli sağlığı için standart bir saksı toprağı yeterli olacaktır.

Gübre: Bu bitkiye ilkbahar ve yaz boyunca her iki haftada bir dengeli gübre verin. Sonbahar ve kış aylarında ayda bir kez gübreleme yapılır.

Saksıyı Değiştirme: Bu bitkinin köklerini kışın sonlarında kontrol edin. Mevcut kapta kökler sıkışık görünüyorsa, daha büyük bir saksıya taşımak için birinin size yardım etmesini sağlayın. Nakil işlemi sırasında çiçeği incitmemeye dikkat edin. Ayrıca, erken ilkbaharda büyüyen genç bitkileri yeniden büyük saksılara yerleştirin.

Nem: Bu bitki ev içinde normal hava nemini tercih eder. Kış aylarında, yapay ısıtmanın kullanıldığı aylarda nemi artıracak olan yağışı simüle etmek için bitkilerin yapraklarına su sıkabilirsiniz.

Yayılma: Strelitzia tohumlardan veya bölünerek çoğaltılabilir. Tohumlar odunsu, kahverengi ve küçüktür, üzerlerinde turuncu tutamlar bulunur. Tohumdan çoğalırken, yeni oluşan bitkinin çiçeklenmeye başlaması üç yıla kadar sürecektir. Bölünerek çoğaltıldığında, süreç ana bitkinin büyüme döngüsünü kesintiye uğratır ve sonuç olarak çiçeksiz bir yıl olur.

Cennet Kuşu Çiçeği Ne Zaman Açar?

İlkbaharın başında çiçeklenme başladığında, her bitki art arda altı çiçek oluşturur ve her çiçek uzun ömürlü olur. Bitkinin bakımının yapılması şartıyla, çiçeklenme ilkbaharın başında başlar ve sonbahara kadar sürer. 

Cennet Kuşu Çiçeği Çoğaltma Nasıl Yapılır?
Cennet Kuşu Çiçeği Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Cennet Kuşu Çiçeği Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Cennet kuşu çiçeğinin çoğaltılması zor değildir ve en kolay şekilde bitki bölünmesiyle elde edilir. Hemen çoğalan starliçe çiçeği ya da cennet kuşu çiçeği, bir kök parçasını keskin, temiz bir bıçakla kesin ve ilkbaharda çoğaltma işlemini yapın. Açık kesimlere biraz köklendirme hormonu serpin. Her bölümün bağlı kökleri olan bir fanı olmalıdır. Her bölümü, yüksek kaliteli ekim ortamına sahip küçük, temiz bir saksıya koyun. Yeni bölümü sulamak cazip gelse de, kesiklerin birkaç gün susuz iyileşmesine izin vermek en iyisidir. Bu saatten sonra düzenli bir sulama programı başlatın. Sonraki baharda yüksek kaliteli, genel bir bitki gübresi sağlayın. 

Bu şık ve güzel tropik bitkinin tohumdan da yetiştirilmesi mümkündür. Tohumdan cennet kuşu çiçeği yetiştirmek aslında zor değil ama biraz sabretmeniz gerekir. En iyi sonuç için cennet kuşu tohumlarının kuru ve taze olması gereklidir. Tohumları hasattan hemen sonra ekin. Tohumları çimlenmeye yardımcı olması için oda sıcaklığındaki suda üç gün bekletin. Suyu günlük olarak değiştirin. Alternatif olarak, tohum kabuğunu kırmak için tohumun dış kabuğunu bir eğe ile kazıyabilirsiniz.

Tohumlar, nemli, yüksek kaliteli saksı karışımına iki buçuk santim derinliğe ekilmelidir. Yeni ekilen tohumları, dolaylı ışıkla en az 29 derece sıcak bir yere yerleştirin. Nemi korumak ve toprağı nemli tutmak için tencereyi plastikle örtün. Cennet kuşu çiçeği tohumlarının çimlenmesi yavaştır bu yüzden sabırlı olun. Bir filiz görmek bir aydan bir yıla kadar sürebilir. Ayrıca yeni bitkinin çiçek açması on yıla kadar sürebilir. Zamanlama, toprak sıcaklığına ve tazeliğine bağlıdır. Biraz sabır gerekli olsa da, cennet kuşu çiçeğinin çoğaltılması, ister mevcut bitkilerinize eklemek için, ister soğuk bölgelerde her yıl hayatta kalmalarını sağlamak için ek bitkiler yetiştirmenin harika bir yoludur.

Cennet Kuşu Çiçeği Çeşitleri

Güney Afrika kökenli cennet kuşu çiçeği (Starliçya), farklı farklı anlamlar barındırmasıyla dikkat çekiyor. 18.yy’da cennet kuşu çiçeği, pek çok ülkede yetişmeye başladı.

Türkiye’de cennet kuşu çiçeği birçok farklı isimle anılmaya başlamıştır. Papağan çiçeği, starliçya, turna gagası, starliçe gibi isimlerle cennet kuşu çiçeği anılmaktadır. Cennet kuşu çiçeği, özgürlüğün simgesi haline gelmiştir. Cennet kuşu çiçeğinin; ölümsüzlük, sadakat, sevgi ve ihtişam gibi anlamlara da geldiğini söyleyebiliriz.

Daha fazla içerik için bizi Instagram’dan takip etmeyi unutmayın!

Cennet Kuşu Çiçeği Bakımı ve Özellikleri 2025 Cennet Kuşu Çiçeği
Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx