Cilt Bakım Ürünlerinin Son Kullanma Tarihi Geçer mi?
Cilt Bakım Ürünlerinin Kullanım Süreleri
Cilt bakım ürünlerini çok seviyoruz. Evimizde milyonlarca ürün var. Yiyeceklerin kötüye gittiğini ve bozulduğunu biliyoruz, peki ya losyon, saç kremi ve rimel gibi şeyler? Uzun süre dayanmış gibi görünseler ve genellikle yıllarca raflarda kalıyorlarsa da, banyo malzemelerinin ve cilt bakım ürünlerinin aslında son kullanma tarihleri vardır. İşte bilmeniz gerekenler….
Hayattaki çoğu şey gibi cilt bakım ürünleri, banyo malzemeleri ve güzellik ürünleri de sonsuza kadar sürmez. Açıldıktan sonra saat bu öğeler üzerinde zaman işlemeye başlar çünkü havaya, ışığa ve bakterilere maruz kalmak onları parçalayabilir. Kapalı bırakılsa bile, ısı ve nem gibi şeyler ürünlerin zamanla bozulmasına neden olabilir.
Süresi dolmuş ürünler büyük dert değildir. Bazen sadece etkinliklerini kaybettikleri anlamına gelir. Örneğin, süresi dolmuş bir parfüm biraz kötü kokabilir veya kepek önleyici şampuanınız artık saçlarınızı pullardan arındırmaz. Bununla birlikte, diğer zamanlarda, süresi dolmuş bir ürün tahriş edici olabilir veya süresi dolmuş güneş kremi kullanmak, teninizde kötü bir güneş yanığı gibi başka sorunlara neden olabilir.
Aşağıda, farklı kozmetik ürünler için bazı genel yönergeler verilmiştir, bu nedenle, onları ne kadar süre saklayacağımıza dair bazı tahminlerde bulunabiliriz. Bu makalenin geri kalanında, tüm bu tür ürünler için “kozmetik” kelimesini kullanacağız, çünkü FDA onları böyle tanımlıyor.
Cilt bakım ürünleriniz nasıl kontrol edilir?
Düzenlemelerin eksikliği nedeniyle çoğu kozmetik ürünün üzerinde yazılı bir son kullanma tarihi bulamazsınız. Bazı ürünlerin bir son kullanma tarihi olması gerekir. Bunlara güneş kremi, akne ilaçları ve kepek tedavisine yönelik ürünler dahildir. Avrupa ürünleri satın alırsanız, daha fazla şansınız olabilir, çünkü Avrupa Birliği’nin en azından otuz aydan kısa süren ürünler için son kullanma tarihinin gösterilmesini gerektiren bir yönergesi vardır.
Gerekli olsun veya olmasın, bazı üreticiler ürünlerine son kullanma tarihlerini yazdırır. Konteyner üzerinde “Exp 12/2021” gibi net bir şekilde basılmamışsa, Açılış Sonrası Dönem (PAO) tarihi olarak adlandırılan tarihe bakın. Bu, üzerinde “24M” yazan bir kavanozun resmidir, bu da ürünün açıldıktan sonra yirmi dört ay boyunca iyi olması ve rahatlıkla kullanılması gerektiği anlamına gelir. Bazen raf ömrü, kap üzerine basılmış özel (deşifre edilemeyen) bir parti kodu ile belirtilir. Büyük markalar için bu kodları CheckCosmetic.net’te arayabilirsiniz.
Süt ve diğer gıdalarda olduğu gibi, kozmetik ürünlerin son kullanma tarihleri her zaman güvenilir değildir. Şüphe duyduğunuzda, kokusu, rengi veya dokusu değişen her şeyi atın. Gözlerinize ve burnunuza güvenin! Ayrıca, tüm doğal ürünlerin daha sınırlı bir ömre sahip olduğunu ve koruyucu içeren ürünlere göre çok daha erken bozulabileceğini bilin. İlk bileşen su ise, genellikle açıldıktan sonra en kısa raf ömrüne sahiptir, çünkü su bakterilerin büyümesini teşvik eder. Bu, kozmetik malzemeleri söz konusu olduğunda bir numaralı düşmandır.
Saç ve cilt bakım ürünleri
Nemlendiriciler, yüz kremleri ve göz kremleri altı aydan bir yıla kadar kullanılır. Süresi dolmuş kremlerin tehlikesi sadece daha az etkililik değil, aynı zamanda tahriş ve olası bakteriyel enfeksiyondur. Bir pompada bulunanların bakteri bulaştırma olasılığı daha düşüktür, kavanozlardaki kremler ise altı ila dokuz ay sonra atılmalıdır.
Güneş kreminin ömrü bir yıldır. Bu, FDA tarafından düzenlenir, bu nedenle genellikle bir yıllık bir son kullanma tarihi ile birlikte gelir. Formülün kararsız hale gelmesini önlemek için güneşten uzakta (belki bir buzdolabında) saklayın.
Yaşlanma karşıtı veya akne karşıtı ürünler, içeriklerine bağlı olarak bir yıla kadar kullanılabilir. Benzoil peroksit içeren akne karşıtı ürünler açıldıktan sonra üç aylık bir raf ömrüne sahiptir. Retinol, glikolik asit ve C vitamini gibi antioksidan içeren ürünler de daha çabuk parçalanır.
Şampuanlar, saç kremleri ve saç şekillendirici ürünler, açıldıktan sonra bir ila iki yıl kullanılabilir, üç yıl açılmadan saklanabilir. Şişelere giren su ve hava formülleri bozabilir.
Lifler için üç hafta, süngerler için yedi hafta, naylon tül banyo için sekiz hafta idealdir. Bu oldukça kısa görünebilir, ancak nemli ortamı ve bakterileri büyümeye davet eden tüm delikleri düşünün.
Deodorant ve terleme önleyici ürünler, üç yıl kullanılabilir veya varsa son kullanma tarihini kontrol edin. Deodorantın gerçekten bu kadar etkililiğini kaybetmediğini veya bakteriyel enfeksiyon riski taşımadığını (çünkü sonuçta antibakteriyel bir ürün olduğu için) not edin.
Tıraş kremleri ve tıraş sabunları, iki yıl veya uygun şekilde saklanırsa belki daha uzun süre kullanılabilir.
Florür içeren diş macunlarının üzerinde yazılı olan son kullanma tarihini kontrol edin. Genellikle üretimden iki yıl sonradır. Gargara, üretim tarihinden itibaren üç yıl, genellikle şişe üzerinde de basılıdır.
Hem kalıp hem de sıvı sabunlar için üreticilere göre üç yıl ömre sahiptir. Evet, özellikle uçucu yağlar içeriyorsa, sabunun bile kullanım süresi dolabilir. Yine de bazı sabun kalıpları sonsuza kadar dayanıyor gibi görünüyor ve hepsi çatlamış ve kurumuşsa, bu iyi bir işaret değildir.
Parfüm ve kolonyanın ömrü iki yıldır. Şişeler tezgahta ne kadar güzel görünse de, güneş ışığından ve nemden uzakta saklayın.
Maskara ve sıvı göz kalemi gibi makyaj malzemelerinin ömrü genel olarak üç aydır. Her mevsim yeni bir tane alın ve kurumuşsa veya göz enfeksiyonunuz varsa daha da erken atın.
Sıvı fondöten ve kapatıcılar, altı aydan bir yıla kadar kullanılabilir.
Toz bazlı kozmetikler (örneğin göz farı ve pudra fondöten), iki ila üç yıl boyunca kullanılabilir.
Rujlar ve parlatıcılar, iki ila üç yıl boyunca kullanılabilir. Soğuk algınlığınız varsa, dudak ürünlerinizi daha erken atın.
Göz ve dudak kalemleri, üç ila beş yıl boyunca kullanılabilir. Korumak için kullanmadan önce kalemtraş ile açın.
Ojeler, bir ila iki yıl boyunca kullanılabilir. Genellikle ojenin yapışkanlığından bozulup bozulmadan anlayabilirsiniz.
Tüm bu tarihleri takip etmenize yardımcı olmak için, satın alma tarihinizi ve ne zaman atacağınızı etikete yazın. Timestrip gibi bir ürün sizi zahmetten kurtarabilir.
Kozmetik ürünlerinizi nasıl saklayabilirsiniz?
Ürünlerinizi nasıl sakladığınız bu tarih yönergelerinden (aslında sadece tahminlerdir) daha da önemlidir. Mümkün olduğunca uzun süre dayanabilmeleri için eşyaları ısıdan, güneş ışığından, nemden ve havadan uzak tutun. Örneğin kavanoz yerine pompalı şişeler arayın ve ürünlerinizi kirletmemek için kullanmadan önce ellerinizin temiz olması gerekir.
Tüketiciler, son kullanma tarihlerinin basitçe “temel kurallar” olduğunun ve ürün uygun şekilde saklanmazsa, ürünün güvenliğinin son kullanma tarihinden çok önce sona erebileceğinin farkında olmalıdır. Uygun olmayan şekilde saklanan (örneğin, yüksek sıcaklıklara veya güneş ışığına maruz kalan veya nihai satıştan önce tüketiciler tarafından açılıp incelenen) kozmetikler, son kullanma tarihinden önce önemli ölçüde bozulabilir. Öte yandan, ideal koşullarda saklanan ürünler, son kullanma tarihinden çok sonra bile kabul edilebilir.
Cilt Bakım Ürünlerinin Son Kullanma Tarihi Geçer mi? adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.
Şu içerik de ilginizi çekebilir: Çam Sakızı Ağda Nedir? Nasıl Kullanılır? Bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: begonyakadin