Sağlık

Cilt Kanseri Nedir? Cilt Kanseri Öldürür Mü?

Cilt Kanseri Belirtileri

Reklamlar

Cilt kanseri, cilt hücrelerinin anormal büyümesidir. Güneşe maruz kalan ciltte oluşabilir. Fakat bu yaygın kanser türü, cildinizin normalde güneş ışığına maruz kalmayan bölgelerinde de genel olarak oluşabilir. Bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanom olmak üzere üç ana cilt kanseri türü vardır. Bu yazımızda cilt kanseri belirtileri nelerdir, melanom olmayan cilt kanseri nedir, cilt kanseri neden olur, güneş yanığı cilt kanserine sebep olur mu gibi soruların cevaplarını vereceğiz.

Cilt kanseri belirtileri nelerdir?
Cilt kanseri belirtileri nelerdir?

Cilt kanseri belirtileri nelerdir?

Ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalmaktan korunarak veya bundan kaçınarak cilt kanseri riskinden korunmanız mümkün. Cildinizde şüpheli değişiklikler olup olmadığını kontrol etmek, cilt kanserini en erken evrelerinde tespit etmenize yardımcı olabilir. Cilt kanserinin erken teşhisi, başarılı cilt kanseri tedavisi için size en büyük şansı verir.

Bazal hücreli karsinom

Cilt kanseri öncelikle kafa derisi, yüz, dudaklar, kulaklar, boyun, göğüs, kollar ve eller gibi bölgelerde güneşe maruz kalan cilt bölgelerinde ve kadınlarda bacaklarda oluşur. Ancak avuç içleriniz, tırnaklarınızın veya ayak tırnaklarınızın altı ve genital bölgeniz gibi gün ışığını nadiren gören bölgelerde de oluşabilir.

Reklamlar

Cilt kanseri, koyu tenli ve esmer insanlar da dahil olmak üzere tüm cilt tonlarındaki insanları etkiler. Melanom koyu ten rengine sahip kişilerde görülebilir, ellerin avuç içi ve ayak tabanları gibi normalde güneşe maruz kalmayan çeşitli alanlarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

Bazal hücreli karsinom genellikle boynunuz veya yüzünüz gibi vücudunuzun güneşe maruz kalan bölgelerinde oluşur. Bazal hücreli karsinom şu şekilde görünebilir: İnci veya mumsu bir yumru şeklinde oluşabilir. Düz, ten rengi veya kahverengi skar benzeri lezyonlar biçiminde görülebilir. İyileşen ve geri dönen kanama veya kabuklanma yarası formunda görülebilir. Ayrıca skuamöz hücreli karsinom belirtileri ve semptomları olarak görülebilir.

Skuamöz hücreli karsinom

Çoğu zaman, skuamöz hücreli karsinom, yüz bölgesi, kulaklar ve eller gibi bedenin güneşe maruz kalan alanlarında meydana gelebilir. Daha koyu tenli kişilerin, genellikle güneşe maruz kalmayan alanlarda skuamöz hücreli karsinom oluşma olasılığı daha yüksektir.

Skuamöz hücreli karsinom sert, kırmızı bir nodül şeklinde görülebilir. Pullu, kabuklu bir yüzeye sahip düz bir lezyon formunda da görülebilir. Melanom, vücudunuzun herhangi bir yerinde, aksi takdirde normal deride veya kanserli hale gelen mevcut bir benin içinde oluşabilir. Melanom en sık etkilenen erkeklerin yüzünde veya gövdesinde görülür. Kadınlarda bu kanser türü en sık olarak alt bacaklarda gelişir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda güneşe maruz kalmayan ciltte melanom oluşabilir.

Reklamlar

Melanom, herhangi bir cilt tonundaki insanları etkileyebilir. Daha koyu ten rengine sahip kişilerde, melanom avuç içlerinde veya ayak tabanlarında veya tırnakların veya ayak tırnaklarının altında meydana gelme eğilimindedir.

Melanom

Melanom belirtileri arasında daha koyu benekli büyük kahverengimsi bir nokta vardır. Ayrıca rengi, boyutu veya hissi değişen veya kanayan bir benler de olabilir. Bunun dışında düzensiz kenarlı ve kırmızı, pembe, beyaz, mavi veya mavi-siyah görünen kısımları olan küçük bir lezyon ya da kaşınan veya yanan ağrılı bir lezyon olabilir. Avuç içlerinizde, ayak tabanlarınızda, parmak uçlarınızda veya ayak parmaklarınızda veya ağzınızı, burnunuzu, vajinanızı veya anüsünüzü kaplayan mukoza zarlarında koyu lezyonlar olabilir.

Diğer cilt kanseri türleri 

Kaposi sarkomu, çok yaygın olmayan bir cilt kanseri türüdür. Genel olarak cildin kan damarlarında oluşur ve ciltte veya mukoza zarında kırmızı veya mor lekeler meydana gelir. Kaposi sarkomu esas olarak AIDS’li kişiler gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ve organ nakli geçirmiş kişiler gibi doğal bağışıklıklarını baskılayan ilaçlar alan kişilerde oluşur. Kaposi sarkomu riski yüksek olan diğer kişiler arasında Afrika’da yaşayan genç erkekler veya İtalyan veya Doğu Avrupa Yahudi mirasına sahip yaşlı erkekler bulunur.

Merkel hücreli karsinom, derinin üstünde veya hemen altında ve saç köklerinde oluşan sert ve parlak nodüllerle anlaşılır. Merkel hücreli karsinom en sık baş, boyun ve gövdede görülür.

Sebasöz bez karsinomu, nadir ve agresif bir cilt kanseri türüdür. Genel olarak derideki yağ bezlerinden kaynaklanır. Genellikle sert, ağrısız nodüller olarak görünen yağ bezi karsinomları herhangi bir yerde oluşur, ancak çoğu göz kapağında meydana gelir ve burada sıklıkla diğer göz kapağı sorunlarıyla karıştırılmaktadır.

Melanom olmayan cilt kanseri
Melanom olmayan cilt kanseri

Melanom olmayan cilt kanseri

Cilt kanseri dünyada en sık görülen kanserlerden biridir. Melanom dışı cilt kanseri, cildin üst katmanlarında yavaş yavaş gelişen bir kanser grubunu ifade eder. Melanom olmayan terimi, bu daha yaygın cilt kanseri türlerini, daha ciddi olabilen melanom olarak bilinen daha az yaygın cilt kanserinden ayırır. Kadınlardan daha fazla erkeği etkiler ve yaşlılarda daha sık görülür.

Melanom dışı cilt kanserinin ilk belirtisi, genellikle ciltte birkaç hafta sonra devam eden ve aylar veya bazen yıllar içinde yavaş yavaş ilerleyen bir yumru veya renksiz bir yama görünümüdür. Bu kanser veya tümör. Çoğu durumda, kanserli topaklar kırmızı ve serttir ve bazen ülsere dönüşürken kanserli yamalar genellikle düz ve pulludur. Melanom dışı cilt kanseri genellikle yüz, kulaklar, eller, omuzlar, üst göğüs ve sırt gibi düzenli olarak güneşe maruz kalan cilt bölgelerinde oluşur.

Dört hafta sonra iyileşmeyen bir yumru, ülser, lezyon veya cilt rengi değişikliği gibi herhangi bir cilt anormalliğiniz varsa bir doktora görünün. Cilt kanseri olma olasılığı düşük olsa da, kontrol ettirmek en iyisidir.

Melanom dışı cilt kanserleri genellikle derinin en dış tabakasında (epidermis) oluşur ve genellikle geliştikleri cilt hücresi tipine göre adlandırılır. Melanom dışı cilt kanserinin en yaygın iki türü arasında bazal hücreli karsinom ve skuamöz hücre karsinoması vardır. 

Cilt kanseri neden olur?
Cilt kanseri neden olur?

Cilt kanseri neden olur?

Melanom ve melanom olmayan kanserler için birincil risk faktörü, güneş ışığı ve bronzlaşma yatakları dahil olmak üzere ultraviyole (UV) ışığa maruz kalmaktır ve risk maruziyet miktarıyla birlikte artmaktadır. Tüm yıl boyunca parlak güneş ışığı alan bölgelerde yaşayanlar veya koruyucu giysi veya güneş kremi olmadan dışarıda çok zaman geçiren kişiler daha büyük risk altındadır. Özellikle çocukken sık sık güneş yanığı geçiren kişilerde erken maruz kalma da cilt kanseri riskini artırır.

Kontrolünüz altındaki faktörleri azaltmak, melanom dahil cilt kanseri riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Düzenli cilt muayeneleri, gelişmekte olan bir cilt kanserinin en çok tedavi edilebilir olduğu erken dönemde belirlenmesine yardımcı olabilir.

Yaş

Yaşlandıkça cilt kanseri riskleri artar, bu da muhtemelen UV radyasyonuna birikmiş maruziyetten kaynaklanır. Ancak cilt kanserleri, güneşte çok fazla zaman geçiren genç bireylerde de bulunabilir. Özellikle çocukluk döneminde meydana gelen sık güneş yanıkları, melanom oluşma riskini artırır.

Bağışıklık baskılanması

Organ nakli ile ilişkili virüsler, hastalıklar veya bağışıklık baskılama tedavisi gibi bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar cilt kanseri risklerini artırabilir.

Cinsiyet

Erkeklerin bazal hücreli karsinom geliştirme olasılığı kadınlara göre yaklaşık iki kat ve skuamöz hücreli karsinom geliştirme olasılığı üç kat daha fazladır.

Vücut
Vücut

Vücut

Beyaz ırkın beyaz olmayanlara göre cilt kanserine yakalanma riski daha fazladır. Sarı veya kızıl saçlı, mavi veya yeşil gözlü veya kolayca yanan veya çillenen cilde sahip kişilerde de risk daha yüksektir.

Benlerin çoğu zararsızdır ve asla kansere dönüşmeyebilir, ancak çok sayıda ben olması melanom gelişme riskini artırabilir. Displastik nevüslerin (melanoma benzeyebilen benler) varlığı da riski yüzde 10 oranında artırabilir. Çoğu displastik nevüs melanoma dönüşmese de, küçük bir yüzdesi olabilir ve bu tip benlere sahip kişiler kapsamlı cilt muayeneleri için düzenli olarak bir dermatolog görmelidir.

Genetik

Bir veya daha fazla ebeveyni veya kardeşi olan cilt kanseri olan kişiler yüksek risk altında olabilir. Daha önce cilt kanseri teşhisi konmuş kişiler de hastalığı tekrar oluşturma riski altındadır.

Kalıtsal etkenler

Cildin UV hasarını onarma yeteneğini etkileyen kalıtsal bir hastalık olan xeroderma pigmentosum gibi durumlar, cilt kanseri geliştirme riski yüksektir ve bunları daha erken yaşta oluşabilir.

Yaşam tarzı

Sigara içenlerin, özellikle dudaklarda, skuamöz hücreli cilt kanserleri geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Kimyasal maruziyet

Arsenik, endüstriyel katran, kömür, parafin ve belirli yağ türleri dahil olmak üzere belirli kimyasallar, belirli melanom dışı cilt kanseri türleri riskini artırabilir.

Güneş ışınlarına maruz kalma

Gündüzleri dışarıda çalışan veya boş zamanlarının çoğunu dışarıda geçirmeyi seçen ve UV ışığına maruz kalan kişiler yüksek risk altındadır. Bronzlaşma yataklarını kullanmayı seçen kişiler cilt kanseri riskini artırır.

Bazal hücreli nevüs sendromu

Gorlin sendromu olarak da bilinen bu duruma sahip bireyler, yaşamları boyunca sıklıkla birçok bazal hücreli karsinom oluşur ve bunlar yirmi yaşından önce başlayabilir.

Virüsler

Bazı insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonları, özellikle anal veya genital bölgeyi etkileyenler, cilt kanseri riskini artırabilir. Sekizinci insan herpes virüsü olarak bilinen ve aynı zamanda Kaposi sarkomu ile ilişkili herpes virüsü olarak da bilinen virüs ile enfekte olan bireylerde Kaposi sarkomu riski daha yüksektir. Amerikan Kanser Derneği’ne göre, Kaposi sarkomlu bazı hastaların HIV enfeksiyonu nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sistemi vardır.

Güneş yanığı cilt kanserine sebep olur mu?
Güneş yanığı cilt kanserine sebep olur mu?

Güneş yanığı cilt kanserine sebep olur mu?

Güneş yanığı, dokunulduğu zaman yanan, kızarıklık ve ağrılı bir cilttir. Genellikle güneş ışığından veya güneş lambaları gibi yapay kaynaklardan gelen ultraviyole ışığa çok fazla maruz kaldıktan sonra güneş yanıkları birkaç saat içinde görünmeye başlar. Ev yapımı ilaçlar genellikle güneş yanığını rahatlatabilir, ancak güneş yanığının tamamen iyileşmesi günler alabilir.

Güneş yanığına neden olan yoğun, tekrarlanan UV ışığına maruz kalma, koyu lekeler, pürüzlü noktalar ve kuru veya kırışmış cilt gibi diğer cilt hasarı riskini artırır. Ayrıca melanom gibi cilt kanseri riskini de yükseltir.

Cildinizi koruyarak güneş yanığı ve buna bağlı durumları önleyebilirsiniz. Bu, özellikle açık havada, serin veya bulutlu günlerde bile önemlidir.

Güneş yanığı için risk faktörleri arasında açık tenli, mavi gözlü ve kızıl veya sarı saçlı, güneşli, sıcak veya yüksek rakımlı bir yerde yaşamak veya tatil yapmak, açık havada çalışmak, ıslak cilt kuru cilde göre daha fazla yanmaya meyilli olduğu için yüzmek veya cildinize su püskürtmek, açık hava rekreasyonunu karıştırmak ve alkol almak, korunmasız cildi düzenli olarak güneş ışığından veya solaryum gibi yapay kaynaklardan UV ışığına maruz bırakmak ve yanma olasılığını artıran bir ilaç almak (ışığa duyarlılaştırıcı ilaçlar) vardır.

Cilt kanseri ölümcül müdür?

Cilt kanserlerinde ölüm riski daha düşüktür. Fakat melanom türü cilt kanseri tehlikeli ve ölümcül olabilir. Melanom deriye veya vücudun diğer bölümlerine daha derine yayıldığında, tedavisi daha zor hale gelir ve ölümcül olabilir. 

İlginizi çekebilir: Vücut Tiplerine Göre Egzersiz Türleri

Begonya Instagram: begonyakadin

Cilt Kanseri Nedir? Cilt Kanseri Öldürür Mü? 2024 Cilt Kanseri
Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx