SağlıkCilt Bakımı

Cilt Kuruluğu Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Reklamlar

Cilt kuruluğunun pek çok farklı sebebi olabilir. Hava koşulları, yaşam koşulları, stres, dış yaşam koşulları, vücuttaki pek çok farklı vitamin eksiklikleri cilt kuruluğuna neden olabilir. Bu yazımızda cilt kuruluğu neden olur, cilt kuruluğuna ne iyi gelir, ciltte kuruluk ve pullanma hangi vitamin eksikliğinden meydana gelir, bebeklerde cilt kuruluğu giderme yöntemleri nelerdir, cilt kuruluğunu önlemek için yapılması gerekenler nelerdir ve cilt kuruluğuna iyi gelen kremler nelerdir gibi sorulara yanıt vereceğiz.

Cilt Kuruluğu Neden Olur?
Cilt Kuruluğu Neden Olur?

Cilt Kuruluğu Neden Olur?

Cilt kuruluğu neden olur sorusuna cevap olarak, genellikle kuru cilt, hava durumu gibi çevresel faktörler nedeniyle oluşur. Kuru cilde sebep olan şeyler arasında sert deterjanlar veya sabunlar, yüksek ısı, aşırı sıcak duşlar veya banyolar, havuzda yüzmek, zorlayıcı hava koşulları ve hava durumu, diğer cilt rahatsızlıkları ve vitamin eksiklikleri vardır.

  • Sert deterjanlar veya sabunlar: Sabunlar, şampuanlar ve deterjanlar cildinizdeki yağdan kurtulmak için yapılır. Bu, tüm nemi çıkararak da kurutabilecekleri anlamına gelir.
  • Isı: Alan ısıtıcıları ve merkezi ısıtmadan şöminelere ve odun sobalarına kadar herhangi bir ısı kaynağı, bir odadaki nemi azaltabilir ve cildinizi kurutabilir.
  • Sıcak duşlar veya banyolar: Uzun ve sıcak duşlar almak veya sıcak bir banyoya girmek cildinizin kurumasına neden olabilir.
  • Diğer cilt rahatsızlıkları: Sedef hastalığı veya egzama gibi belirli rahatsızlıkları olan kişilerde de kuru cilt meydana gelebilir.
  • Havuzda yüzme: Bazı havuzları temiz tutan bir kimyasal olan klor, genel olarak cildinizi kurutan özelliklere sahip bir maddedir.
  • Hava Durumu: Kış aylarında nem ve sıcaklık genellikle düşer. Bu cildinizi daha kuru hale getirebilir.

Kuru cilt yaygın olmasına ve herkesi etkileyebilmesine rağmen, bazı kişiler kuru cilde sahip olmaya daha yatkındır. Kırk yaşın üzerindeyseniz, kuru cilde sahip olma olasılığınız daha yüksektir. Yaşlı yetişkinlerin yarısından fazlası kuru cilde sahiptir.

Reklamlar

Çok nemli olmayan soğuk veya kuru iklimlerde yaşıyorsanız, kuru cildiniz olması daha yüksek olasılıktır.

Cildiniz işiniz sırasında sık sık ıslanırsa, kuruması daha olasıdır. Yüzme eğitmenleri ve kuaförler, suyla daha çok temas halindedir. Bu yüzden kuru ciltleri olması normaldir.

Bazı insanlar ebeveynlerinden kuru cilde neden olan rahatsızlıkları genetik olarak alırlar. Bunlar, tiroid ve diğer hormon bozuklukları ile birlikte egzama, diyabet ve böbrek hastalığını içerir.

Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir?
Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Cilt kuruluğuna ne iyi gelir? Kuru cilt, cilt yeterli nemi tutmadığında oluşur. Bu, sık banyo, sert sabun kullanımı, yaşlanma veya belirli tıbbi sorunların bir sonucu olabilir ve daha soğuk iklimlerde yaşayanlar için, soğuk ve kuru kış havasından kaynaklanabilir.

Reklamlar

Kuzey Yarımküre’de kış aylarında kırmızı, pürüzlü, ham ve kaşıntılı deriden muzdarip olabilirsiniz. Bunun nedeni, soğuk kış havasının hem dışarıda hem de içeride düşük nem anlamına gelmesidir. Epidermisin (cildin en dış tabakası) su içeriği, etrafındaki nem seviyesini yansıtma eğilimindedir. Neyse ki, kış kaşıntısı veya kış kserozu olarak da bilinen kış kuru cildini rahatlatmak için yapabileceğiniz birçok basit ve ucuz şey var.

Soğuk kış havasının şu anda endişe duymadığı bir yerde yaşıyor olsanız bile, çoğu insanın bir noktada kuru cildi nemlendirmesi gerekecektir. Cildi yumuşak ve sağlıklı tutmak için bu ipuçları, soğuk Kars’tan ılık İzmir’e ve ötesine kadar kuru ciltle savaşan herkese yardımcı olabilir.

Cilt hücrelerinin üst tabakasını yeniden nemlendiren ve nemi hapseden cilt nemlendiricileri, kuru ciltle mücadelede ilk adımdır. Üç ana bileşen türü içerirler. Nemi çekmeye yardımcı olan nemlendiriciler arasında seramidler, gliserin, sorbitol, hyaluronik asit ve lesitin bulunur. Başka bir bileşen seti – örneğin, vazelin (petrol jölesi), silikon, lanolin ve mineral yağ – bu nemin ciltte tutulmasına yardımcı olur. Linoleik, linolenik ve laurik asitler gibi yumuşatıcılar, cilt hücreleri arasındaki boşlukları doldurarak cildi pürüzsüzleştirir.

Genel olarak, bir nemlendirici ne kadar kalın ve yağlı olursa o kadar etkili olur. En etkili (ve en ucuz) bazıları petrol jölesi ve nemlendirici yağlardır (mineral yağ gibi). Su içermedikleri için, nemi hapsetmek için cilt hala banyodan nemliyken kullanılırlar. Diğer nemlendiriciler, değişen oranlarda su ve yağ içerir. Bunlar daha az yağlıdır ve vazelin gibi petrol jölesi veya yağlardan daha kozmetik olarak çekici olabilir.

  • Kışın nemlendirici kullanın. Cildin üst tabakasını yenilemek için yeterli olması gereken bir seviye olan yaklaşık yüzde 60’a ayarlayın.
  • Kendinizi günde beş ila on dakikalık bir banyo veya duşla sınırlayın. Bundan daha fazla banyo yaparsanız, cildin yağlı tabakasının çoğunu çıkarabilir ve nem kaybetmesine neden olabilirsiniz. Doğal yağları yıkayabilen sıcak su yerine ılık su kullanın.
  • Sabun kullanımınızı en aza indirin. Gerekirse Dove, Olay ve Basis gibi nemlendirici preparatları seçin veya Cetaphil, Oilatum-AD ve Aquanil gibi sabun içermeyen temizleyicileri tercih edin. Doğal yağları uzaklaştırabilecek deodorant sabunlar, parfümlü sabunlar ve alkol ürünlerinden uzak durun.
  • Cilde zarar vermemek için banyo süngerlerinden, sert fırçalardan ve el bezlerinden uzak durun. Onları tamamen bırakmak istemiyorsanız, hafif bir dokunuşla ovalamanız gerekir. Aynı nedenden dolayı, havluyla kurularken cildi ovalayın veya kurulayın ve ovalamayın.
  • Banyodan veya ellerinizi yıkadıktan hemen sonra nemlendirici uygulayın. Bu, cildiniz hala nemliyken cilt hücreleriniz arasındaki boşlukları doldurmaya ve nemi hapsetmeye yardımcı olur.
  • Petrol jölesi, vazelin ve yoğun kremlerin yağlı hissini azaltmak için, ellerinize küçük bir miktar sürün ve ardından ne elleriniz ne de etkilenen bölgeler yağlı hissedinceye kadar etkilenen bölgelere sürün.
  • Asla, cildi tırmalamayın. Çoğu zaman, bir nemlendirici kaşıntıyı kontrol edebilir. Kaşıntılı lekeleri gidermek için soğuk bir paket veya kompres de kullanabilirsiniz.
  • Kokusuz çamaşır deterjanları kullanın ve yumuşatıcılardan kaçının.
  • Cildi tahriş edebilecek yün ve diğer kumaşları giymekten kaçının.
Ciltte Kuruluk ve Pullanma
Ciltte Kuruluk ve Pullanma

Ciltte Kuruluk ve Pullanma Hangi Vitamin Eksikliğinden Meydana Gelir? 

Bugünlerde görünüşte her rahatsızlık için bir takviye var. Saçları kalınlaştırmak ve uzatmak, bağırsak sağlığınızı korumak ve hatta enerji ve rahatlamak için vitamin takviyeleri var. Hatta bazıları, Adderall gibi ilaçların yerine her sabah kahvelerinde adaptojenik otlar kullandılar. Doğal olarak, yeni bir takviye almadan önce doktorunuzla olası olumsuz etkileri konuşmanız gerekir. Sağlık ve zindelik trendleri popüler olmaya devam ederken, kuru ciltler için vitaminlerin cilt bakım rutinimize eklemek için makul bir çözüm olup olmadığını merak ettik.

Düşünceleri için hem ünlü bir beslenme uzmanına hem de bir ek uzmanına ulaştık. Tabii ki, diyetinize herhangi bir takviye eklemeden önce doktorunuzla konuşmanız gerekir. Kuru cildi nemli tutmak için uzmanlar tarafından önerilen en iyi vitaminler hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

E vitamini

E vitamini kuru ciltler için hem ek hem de topikal bir ilaç olarak kullanılabilir. Ağızdan alındığında, E vitamininin güçlü antioksidan özellikleri cildi daha fazla hasardan korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca, cildi yatıştırmak için bir anti-inflamatuar görevi görür. Susuz kalmış ciltle birlikte gelen kuru, kaşıntılı kızarıklık. Yüz yağı olarak topikal olarak kullanıldığında, cildin nemlenmesini sağlayarak cildin su kaybını önlemeye yardımcı olabilir.

Balık yağı
Balık yağı

Balık yağı

Omega-3 eksikliğiniz olup olmadığını vücudunuzun size söylemesinin bir yolu kuru ve kaşıntılı bir cilttir. Keten tohumu ve balık, diyetinize omega-3 almanın en iyi yollarından bazılarıdır, ancak her ikisinin de hayranı değilseniz, her zaman bir balık yağı takviyesi deneyebilirsiniz.

Viva Naturals Omega 3 Fish Oil Supplement, içi karotenoid içerir. Bu iki karotenoid, vücutta üretilmeyen güçlü antioksidanlardır, bu nedenle diyete eklenmeleri gerekir. Bir çalışma, lutein ve zeaksantin takviyesinin ciltteki nem miktarını artırabildiğini ve bunun kurumasını engellediğini buldu. Onları diyetinize almanın en iyi yolu yeşil yapraklı sebzelerdir, bu yüzden bol miktarda lahana ve ıspanak yemeniz gerekir.

D vitamini

D vitamini cildiniz tarafından emilebilir, ancak uygun miktarları almak cildinizin görünümünü de etkileyebilir. Düşük D3 vitamini seviyeleri özellikle ciltteki daha düşük nem seviyeleriyle ilişkilendirilmiştir. Takviyelere ek olarak, D vitamini ile zenginleştirilmiş yiyecekler yiyerek D vitamini alabilirsiniz.

D Vitamini yağda çözünen bir vitamindir ve biyolojik işlev için en kritik vitaminlerden biridir. Cildimiz, üretimi için UV ışığı tarafından sentezlenen önemli bir doğal rezervuardır. Vitamin cildin korunmasına yardımcı olur, iltihabı azaltır ve hücre üretimini normalleştirir.

Çinko
Çinko

Çinko

Döküntüleri ve kuru, kaşıntılı cildi tedavi etmeye yönelik formüle edilen birçok losyon ve kremin çinko içermesi doğaldır. Çinko, iltihap önleyici faydaları nedeniyle cilt kuruluğunu ve kızarıklığı giderir. Ayrıca, bağışıklık sistemine yardımcı olabilecek enzimleri destekler. Kuru cilde neden olabilecek egzama gibi durumları önler.

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu yağ asitleri ile dolu olan çinko içeren çuha çiçeği yağı, içten dışa sağlıklı, nemli cildi desteklemeye yardımcı olabilir. Esansiyel yağ asitleri omega-6 ve omega-3 yağ asitlerini içerir ve iyi bir cildin korunmasında önemli bir rol oynar.

Listemizdeki diğer bazı vitaminlerin aksine, yeterli esansiyel yağ asitleri almak için vücudumuza ne koyduğumuza dikkat etmemiz gerekiyor. Vücudumuz doğal olarak esansiyel yağ asitleri üretmez ve bu nedenle sadece diyet ve takviye yoluyla elde edilebilirler. Çuha çiçeği yağının kuru cilt önleyici rolü, iyi cilt sağlığının korunmasında anahtar olabilir.

Probiyotikler

Birçok kuru cilt durumu iltihaplanmaya dayanır. İnflamasyon bağışıklık sisteminden geldiğinden ve bağışıklık sisteminizin büyük bir kısmı sindirim sisteminizde yaşadığından, sağlıklı sindirimi desteklemeniz çok önemlidir. Son zamanlarda yapılan birkaç çalışma, probiyotiklerin iyi bağırsak sağlığının anahtarı olduğunu göstermiştir. Öyle görünüyor ki bağırsaklarınız için iyi olanın cildiniz için de iyi olduğunu söylemek doğaldır. Probiyotik kapsülleri yemeye ek olarak, probiyotik çekimler yaparak ve yoğurt gibi fermente gıdalar yiyerek de faydalar elde edebilirsiniz.

Astaxanthin
Astaxanthin

Astaxanthin

Araştırma, bu antioksidanın cilt sağlığını geliştirme ve yaşlanma belirtilerini önleme yeteneğini göstermiştir. Destekleyici çalışmalar, astaksantinin deriden su kaybını baskılamadaki rolünü de doğrudan göstermiştir. Astaksantin, somon ve karideslere parlak mercan rengini veren şeydir ve ekili deniz mikroalglerinden elde edilir. Bir antioksidan olarak astaksantin, cildimizdeki doğal oksidatif stresi aşırı derecede azaltır. Zaman ve genel cilt sağlığını desteklemek için nem tutulmasını destekleyebilir.

Kollajen

Kollajen, cildin en önemli yapısal proteinlerinden biridir, bu nedenle, doğal olarak oluşan proteinin daha fazlasını vücudumuza sokmanın cildimize fayda sağlayacağı mantıklıdır. Basitçe söylemek gerekirse, cilt, saç, tırnaklar ve eklemler için bir yapı taşı görevi görür ancak yaşlandıkça daha az üretmeye başlarız.

Vücudumuz tarafından yapılmasına rağmen, bitkilerden ve hayvanlardan kolajen tozları yoluyla ek kolajen formları elde edilebilir ve günde bir veya iki kez alınabilir.

C vitamini
C vitamini

C vitamini

C vitamini bir kolajen üreticisidir, bu nedenle onu vücudunuza eklemek ve UVA korumalı bir güneş kremi kullanmak vücudunuzun kolajeninin daha fazla parçalanmasını önlemeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda cilt bakımı dünyasında bir güç merkezidir ve bugün piyasada bulunan bazı popüler serum ve kremlerin içerik listesinde sıklıkla yer alır.

C vitamini, UV hasarı veya günlük kirliliğin neden olduğu serbest radikallerin oluşumunu önlemeye yardımcı olabilecek bir antioksidan olarak da içten dışa çalışır. Piyasada bol miktarda sakız ve tablet olmasına rağmen ki bunlar kesinlikle uygundur, ayrıca içeceklere karıştırılabilen ve bu şekilde yutulabilen birkaç yüksek kaliteli C vitamini tozu da vardır. Vitaminin narenciye tadı, günlük rutininize kolayca dahil etmenizi sağlar.

Bu yazımızda cilt kuruluğu neden olur, cilt kuruluğuna ne iyi gelir, ciltte kuruluk ve pullanma hangi vitamin eksikliğinden meydana gelir, bebeklerde cilt kuruluğu giderme yöntemleri nelerdir, cilt kuruluğunu önlemek için yapılması gerekenler nelerdir ve cilt kuruluğuna iyi gelen kremler nelerdir gibi sorulara yanıt verdik.

Ayrıca, ilginizi çekebilir: Cilt Bakımı Seti Nedir?

Daha fazla içerik için Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz: begonyakadin

Cilt Kuruluğu Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur? 2025 Cilt Kuruluğu
Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx