Ciltteki Kırmızı Lekeler Nasıl Geçer?
Ciltteki kırmızı lekeler, enfeksiyon, tıbbi durum, cilt tahrişi veya alerji gibi birçok farklı faktör neden olabilir. Bazı ciltteki kırmızı lekeler kendiliğinden geçer, ancak bazılarının bunları tamamen ortadan kaldırmak için tedaviye veya ilaca ihtiyacı olabilir.
Bazen altta yatan nedeni tam olarak belirlemek zor olabilir, bu nedenle doktorunuz veya dermatoloğunuzdan (cilt, saç ve tırnak hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir doktor) doğru bir teşhis almanız iyi bir fikirdir.
Ciltteki Kırmızı Lekeler Nedir?
Bazı enfeksiyonlar da ciltte kırmızı lekelere neden olabilir. Bir kişi cilt enfeksiyonundan şüphelenirse, bir doktora danışmalıdır. Suçiçeği veya zona gibi rahatsızlıklar ciltte kırmızı lekelere neden olabilir. Vücudun herhangi bir yerinde görülebilen kırmızı, kaşıntılı, sıvı dolu kabarcıklar üreten bu enfeksiyonlara varicella-zoster virüsü neden olur. Suçiçeği genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Bununla birlikte, ergenler ve yetişkinler de su çiçeği geliştirebilir. Zona zaten su çiçeği geçirmiş yetişkinlerde görülür. Amerikan Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’ne göre, zona genellikle vücudun bir tarafındaki bir alanı etkiler.
Kızamıkçık
Bu bulaşıcı viral enfeksiyon, küçük kırmızı veya pembe lekelerden oluşan belirgin bir döküntüye neden olur. Döküntü genellikle gövdeye, kollara ve bacaklara yayılmadan önce yüzde başlar. Kızamıkçık enfeksiyonları ayrıca ateş, baş ağrısı ve şişmiş lenf düğümlerine neden olur.
MMR aşısının yaygın kullanımı olan yerlerde kızamıkçık nispeten nadir görülen bir enfeksiyondur. Aşı, dokuz ay ile altı yaş arasındaki bebekler ve çocuklar için mevcuttur.
Menenjit
Menenjit tıbbi bir acil durumdur. Omuriliği ve beyni kaplayan zarların iltihaplanmasıdır. Tipik olarak bakteriyel veya viral bir enfeksiyon nedeniyle oluşur.
Menenjit belirtileri arasında ateş, boyun tutulması, baş ağrısı, mide bulantısı, ışık hassaslığı, bilinç bulanıklığı, konfüzyon ve kusma vardır. Bir döküntü her zaman görünmez. Ancak, varsa, bir kişi ciltte küçük pembe, kırmızı, kahverengi veya mor iğne delikleri görebilir. Ayrıca, bir kişi üzerine bir bardak yuvarladığında solmaz.
Kızıl hastalığı
Streptokok bakterileri bu enfeksiyona neden olur. Bu bakteriler doğal olarak burun ve boğazda yaşar. Boyunda, koltuk altında ve kasıkta kırmızı bir döküntüye neden olurlar. Döküntü, dokunması zor olan küçük ciltteki kırmızı lekelerden oluşur. Bir kişi cilt enfeksiyonundan şüphelenirse, her zaman bir doktora danışmalıdır. Bitkisel tedaviler veya evde tedavilere rağmen döküntüleri düzelmezse, insanlar da bir doktorla konuşmalıdır.
İnsanlar ayrıca ateş, şiddetli baş veya boyun ağrısı, eklem ağrısı veya sertliği, nefes almada zorluk, sık kusma veya ishal, bilinç bulanıklığı, konfüzyon ve baş dönmesi gibi semptomların eşlik ettiği bir deri döküntüsü varsa tıbbi yardım almalıdır.
MRSA (staf) enfeksiyonu
Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) birkaç antibiyotiğe dirençli bir bakteri türü olarak tanımlanır. MRSA sıklıkla cildi enfekte ederek ağrılı iltihaplı cilt bölgelerine yol açar. İnsanlar ayrıca etkilenen deriden ve ateşten irin drenajı yaşayabilir. Cildin diğer bakteriyel enfeksiyonları da cildin ağrılı ve iltihaplı bölgelerine neden olabilir. Bir kişi cilt enfeksiyonu geçirdiğinden şüpheleniyorsa, bir doktora danışmalıdır.
Ciltteki Kırmızı Lekelerin Sebepleri
İsilik (veya miliaria), cildin altında ter bezleri tıkandığında, kaşıntılı veya ağrılı olabilen küçük, kırmızı, dikenli şişliklere neden olur. Genellikle deri kıvrımlarında veya koltuk altı, göğüs, sırt, kollar ve kasık gibi terin biriktiği bölgelerde görülür.
Sıcak iklimlerde yaşayan, çok terleyen veya yatak istirahatinde olan bebekler ve insanlar, ısı döküntülerine daha yatkın olabilir.
İsilik tedavi etmek, serin banyolar veya yulaf ezmesi banyoları yapmak, soğuk kompresler uygulamak, bol giysiler giymek ve kalın nemlendiricilerden kaçınmak gibi ev ilaçları yoluyla bölgeyi serin, kuru ve tahrişten uzak tutmayı içerir.
İsilik genellikle endişe verici değildir ve birkaç gün içinde kendi kendine düzelebilir ancak uygun şekilde bakılmadığı takdirde ikincil enfeksiyona yol açma potansiyeline de sahiptir. Şiddetli vakalarda, ağrı ve rahatsızlığı gidermek için oral veya topikal antibiyotikler reçete edilebilir.
Kızarıklık üzerinde beyaz veya açık renklenme, deride pullanma, kızarıklıktan sızan irin veya vücudun sadece bir tarafında görülen kızarıklık gibi isilik ile birlikte herhangi bir enfeksiyon belirtisi fark ederseniz derhal sağlık uzmanınızı arayın.
Cherry Anjiyoma
Bu hastalık, kan damarlarından oluşan yuvarlak kırmızı veya mor bir nokta olarak görünen küçük, kanserli olmayan bir cilt büyümesidir. Tümsekler yüksek olabilir veya düz olabilir ve otuz yaş ve üstü yetişkinlerde yaygındır. Genellikle gövdede cherry anjiyomalar görülebilir ancak bunlar kollarda, bacaklarda ve kafa derisinde de gelişebilir.
Bu hastalık görsel bir muayene ile teşhis edilebilir ve genellikle herhangi bir tedavi gerektirmezler. Bununla birlikte, görünümleri sizi rahatsız ediyorsa veya tekrar tekrar kanıyorsa, bu lekeler noninvaziv olarak çıkarılabilir. Sağlık uzmanınız lazer, sıvı nitrojen veya diğer yöntemleri içeren nispeten ağrısız bir çıkarma tekniği önerebilir.
Bu hastalık giysi veya diğer tahrişler nedeniyle büyümesi veya ara sıra kanaması alışılmadık bir durum değildir. Bunun normal olduğunu ve genellikle bir alarm nedeni olmadığını unutmayın.
Kontakt Dermatit
Kontakt dermatit, cildiniz tahriş edici veya alerjisi olan bir şeyle temas ettiğinde ortaya çıkan yaygın bir rahatsızlıktır. Genellikle şişliklerle birlikte kaşıntılı kırmızı bir döküntü olarak görünür ancak vücudun herhangi bir yerinde şişmiş veya kuru, çatlamış, pul pul dökülmüş deriyi de içerebilir.
İki ana kontakt dermatit türü vardır. Tahriş edici kontakt dermatit, cildin koruyucu bariyeri zayıfladığında ve cilt bir madde tarafından tahriş olduğunda gelişir. Alerjik kontakt dermatit, bağışıklık sisteminin kimyasal bir maddeye karşı reaksiyona girerek cilt salgınına neden olmasıyla gelişir.
Bazen, zehirli sarmaşıkla karşılaşmış gibi, kontakt dermatite neyin neden olduğunu tam olarak bileceksiniz. Ama diğer zamanlarda, o kadar net değil. Doktorunuz, alerjik kontakt dermatitin nedenlerini belirlemek için bir yama testi önerebilir. Cildinizin daha önce sorunsuz kullanmış olsanız bile bir ürün veya maddeye tepki gösterebileceğini unutmayın.
Çoğu durumda, kontakt dermatit, buna neden olan maddeden kaçındığınız sürece, birkaç hafta içinde kendi kendine düzelebilir. Tedavi, reaksiyona neyin neden olduğuna bağlı olarak değişecektir, ancak reçetesiz satılan hidrokortizon kremleri veya reçeteli oral antihistaminikler içerebilir.
Kontakt dermatitiniz, nefes almada zorluk veya ağız, dudak veya boğazda şişme gibi şiddetli alerjik reaksiyon belirtileri gösteriyorsa, hemen sağlık uzmanınızı arayın veya acilen acil bakım isteyin.
Saçkıran
Saçkıran (tinea corporis), kenarları kabarık, kırmızı, lekeli, dairesel bir döküntüye neden olan yaygın bir mantar cilt enfeksiyonudur. Saçkıran bazen dökülmeye ve soyulmaya neden olabilir ancak genellikle ağrılı değildir. Saçkıran vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmesine rağmen, genellikle kollarda ve bacaklarda görülür.
Saçkıran oldukça bulaşıcıdır ve ciltten cilde temas veya kontamine nesneler ve yüzeyler yoluyla kolayca yayılır. Evcil hayvanlar da mantarı bulaştırabilir.
Genellikle görünümüne göre bir doktor tarafından teşhis edilir ve daha sonra reçetesiz veya reçeteli topikal mantar önleyici kremle tedavi edilir. Düzgün tedavi edilmezse saçkıran yayılabilir ve oral mantar önleyici reçete gerektirebilir.
İlaç Döküntüsü
Vücudunuz topikal, oral veya intravenöz (IV) bir ilaca alerjik reaksiyon gösterdiğinde bir ilaç döküntüsü oluşur. İlaç döküntüleri, kurdeşen (kabarık kırmızı şişlikler), düz bir döküntü, koyu kırmızı veya mor bir döküntü, pullu cilt veya kabarcıklar olarak görünebilir. Hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve bazı durumlarda acil tıbbi müdahale gerektirebilir.
Bir ilaç döküntüsünü teşhis etmek için, sağlık uzmanınız şu anda almakta olduğunuz tüm ilaçları ve takviyeleri gözden geçirmek isteyecektir. Söz konusu ilacı kullanmayı bıraktıktan sonra durum düzelmezse, sağlık uzmanınız rahatsız edici veya ağrılı semptomların azaltılmasına yardımcı olmak için kortikosteroidler veya antihistaminikler gibi başka tedaviler reçete edebilir.
Alerjik reaksiyonlar ciddi ve bazen hayatı tehdit edici olabilir. Yeni bir ilacın alınmasından saatler, günler veya haftalar sonra bir kızarıklık meydana gelirse, derhal doktorunuza başvurun.
Pityriasis Rosea
Pityriasis rosea, genellikle ergenlerde ve genç erişkinlerde görülen yaygın, iyi huylu bir döküntüdür. Genellikle göğüste, gövdede veya sırtta daha büyük bir kırmızı nokta ile başlar ve bunu halka şeklinde daha küçük kırmızı noktalar takip eder. Noktalar pullu ve kaşıntılı olabilir.
Uzmanlar buna neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar, ancak viral veya bakteriyel bir enfeksiyonla bağlantılı olduğuna inanılıyor. Pityriasis rosea genellikle bir enfeksiyondan sonra ortaya çıkar ve baş ağrısı, boğaz ağrısı ve ateş gibi semptomlarla gelebilir.
Genellikle görünümle teşhis edilir ve bazen altı ila sekiz hafta içinde kendi kendine kaybolur. Bazı durumlarda, doktorunuz kaşıntı ve iltihaplanmaya yardımcı olması için bir kortikosteroid, antihistamin veya antiviral ilaç önerebilir.
Kan Damarları Lekeleri
Kan damarları lekeleri (veya purpura), ciltte veya ağzın içinde küçük veya büyük yamalar halinde oluşan kırmızı veya mor renkli lekelerdir. Küçük kan damarları patladığında ve kanın derinin altında birikmesine neden olduğunda olur.
Genellikle bir alarm nedeni olmasalar da, kan lekelerinin kan pıhtılaşma bozukluğu gibi daha ciddi bir tıbbi duruma işaret etme olasılığı vardır. Doktorunuz teşhis için bir muayene, kan ve trombosit sayısı testleri kullanacak ve potansiyel olarak bir kortikosteroid ilacı reçetede yazacaktır.
Şiddetli vakalarda, düşük trombosit sayısını tedavi etmek için IV ilaç veya diğer reçeteli ilaçlar önerilebilir.
Atopik Dermatit
Atopik dermatit yaygın, kronik bir cilt hastalığıdır. Genellikle dirsekler, boyun, bilekler ve dizlerin veya kulakların arkası gibi deri kıvrımlarında bulunan kırmızı, kaşıntılı, pullu, iltihaplı döküntülere neden olur.
Atopik dermatit genellikle beş yaş ve altındaki çocuklarda görülür ve bir sağlık hizmeti sağlayıcısının fizik muayenesiyle teşhis edilir. Tedavi, daha ciddi vakalar için topikal steroid kremleri (reçetesiz veya reçeteli) ve antihistaminikler veya oral steroidleri içerebilir. Uzmanlar ayrıca alevlenmeleri azaltmaya yardımcı olmak için cildi iyi nemlendirmeyi tavsiye ediyor.
Yüzücü Kaşıntısı
Yüzücü kaşıntısı (veya serkaryal dermatit), şistozom olarak bilinen parazitlerle kirlenmiş suda yüzdükten sonra ortaya çıkan kaşıntılı, inişli çıkışlı, kırmızı bir döküntüdür. Tatlı su veya deniz habitatlarında bulunabilirler.
Döküntü tipik olarak kontamine suya maruz kaldıktan sonraki bir gün içinde gelişir ve bulaşıcı değildir. En iyi topikal kortikosteroidler ve oral antihistaminikler ile tedavi edilir. Enfeksiyon geçmezse, bazen bir sağlık hizmeti sağlayıcısının antibiyotik ziyareti gerektirebilir.
Sedef Hastalığı
Sedef hastalığı, stres, ilaç, enfeksiyon, yaralanma veya çevresel faktörler tarafından tetiklenebilen otoimmün bir cilt hastalığıdır. Bağışıklık sistemi cilt hücrelerini çok hızlı bir şekilde aşırı ürettiğinde, genellikle dirseklerde, dizlerde ve kafa derisinde gümüşi plaklar veya pullarla birlikte kaşıntılı, tahriş olmuş kırmızı bir döküntü oluşur.
Bir doktor, sedef hastalığını görünümü ve bazen bir cilt biyopsisi ile teşhis edebilecektir. Tedavi, durumun ciddiyetine göre değişir ve topikal kremler, bağışıklık baskılayıcı ilaçlar ve UV ışık tedavisini içerebilir. Evde soğuk kompresler ve yulaf ezmesi banyoları da kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Liken Planus
Liken planus, ağız içinde, tırnaklarda, kafa derisinde, cinsel organlarda, gözlerde, boğazda ve sindirim sisteminde kırmızı lekelerle sonuçlanan otoimmün bir durumdur. Tipik olarak düz, kaşıntılı, mor bir döküntü olarak görülür ve en yaygın olarak kadınlarda veya otuz ila altmış yaş arasındaki kişilerde görülür.
Liken planus bulaşıcı değildir ve ya kendi kendine düzelebilir ya da kronik bir sorun haline gelebilir. Doktorunuz fizik muayene ile liken planusu teşhis edebilecek ve topikal kortikosteroidler, topikal retinoidler ve oral antihistaminikler gibi tedavi seçenekleri sunabilecektir. Nedeni tam olarak anlaşılmasa da bazı uzmanlar cilt rahatsızlığının genetik bir bileşeni olabileceğinden şüpheleniyor.
Peteşi
Peteşi, döküntü gibi görünen ve genellikle kollarda, bacaklarda, midede ve kalçalarda aniden ortaya çıkan küçük kırmızı noktalardır. Noktalar genellikle kaşınmaz ve kabarmaz, ancak vücudun farklı bölgelerine yayılabilir ve daha büyük yamalar oluşturabilir.
Peteşi aslında bir durum değil, daha büyük bir enfeksiyon, travma, kanama bozukluğu veya alerjik reaksiyon belirtisidir. Sağlık hizmeti sağlayıcınız, altta yatan nedeni değerlendirmek için bir muayene yapacak ve bunların en yaygınlarından bazıları grip, boğaz ağrısı, kızıl ve daha fazlasına neden olan mantar, viral veya bakteriyel enfeksiyonlardır.
Tedavi, nedene bağlı olacaktır ve enfeksiyon veya yayılma belirtisi yoksa gerekli olmayabilir. Peteşi ile birlikte bir ateş fark ederseniz, bu, sağlık uzmanınızın acil tıbbi müdahalesini gerektirecek ciddi bir enfeksiyona işaret edebilir.
Sivilce
Sivilce, gözenekler yağ ve ölü deri hücreleri tarafından tıkandığında ciltte, göğüste ve sırtın üst kısmında oluşan ciltteki kırmızı lekelerdir. Bakterilerle karıştırıldığında sonuç tahriş olmuş, iltihaplı, kırmızı bir yumrudur.
Ara sıra, hafif sivilceler genellikle evde reçetesiz satılan sivilce ürünleri ile tedavi edilebilir. Sivilceleri düzenli olarak yaşayan kişilere akne vulgaris veya tedavi için bir dermatoloğun müdahalesini gerektiren daha şiddetli kistik akne teşhisi konabilir.
Ayrıca Bakınız: Sivilce İzlerini Giderme Yöntemleri
Tedavi seçenekleri, topikal ürünler ve oral antibiyotiklerden izotretinoine, kadınlar için oral kontraseptiflere, kortikosteroid enjeksiyonlarına veya kimyasal peelinge kadar değişebilir.
Ciltteki kırmızı lekelerin sağlık uzmanına gitmeyi gerektirip gerektirmediğinin belirlenmesi, kızarıklığın görünümüne ve ciddiyetine, kişisel tıbbi geçmişinize ve altta yatan koşullara bağlı olacaktır. Ancak genel olarak olası bir enfeksiyonu gösteren ciltteki kırmızı leke belirtileri arasında ateş, tükenmişlik, nefes almada zorluk, şiddetli ağrı veya şişlik ve döküntüden sızan irin vardır. Ciltteki kırmızı lekelere yukarıdaki belirtilerden herhangi biri eşlik ederse derhal tıbbi yardım alın.
Ciltteki kırmızı lekeler nispeten yaygındır ve her zaman endişe nedeni değildir. Ancak altta yatan nedenler enfeksiyonlardan alerjik reaksiyonlara, parazitlere veya tıbbi durumlara kadar büyük farklılıklar gösterdiğinden, zihninizi rahatlatmanın tek yolu sağlık uzmanınızdan doğru bir teşhis almaktır.
Kırmızı lekeler özellikle görünür bir semptom olduğundan, bir sağlık kuruluşu veya dermatolog ile teletıp randevusu almayı düşünebilirsiniz. Kızarıklığınızın video konferansı veya dijital fotoğraflarının sağlanması, doktorunuz cildinizdeki şüpheli kırmızı noktaları kontrol etmesi ve gerekirse ilaç vermesi için son derece uygun bir yol olabilir.
Bu yazımızda sizlere ciltteki kırmızı lekeler neden olur, ciltteki kırmızı lekeler nasıl geçer konularından bahsettik.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Karma Ciltler İçin Bakım Önerileri
Bizi Begonya Kadın adlı Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.