Çitlembik Yağının Faydaları Nelerdir?
Birçok isimle bilinen çitlembik yağının faydaları nelerdir, birlikte ele alalım. Çitlembik yağı; menengiç yağı ya da çitlenbik yağı olarak da bilinmektedir. Birçok faydası vardır. Bunlardan bazıları, ülsere iyi gelmesi, öksürüğe karşı kullanılabilmesi ve böbrek taşlarını düşürmesidir. Çitlembik meyveleri ağaçta yetişir. Ülkemizde çitlembik yetiştirilir ve çitlembik yağı elde edilir. En çok Akdeniz bölgesinde, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde çitlembik ağaçları görülmektedir.
Çitlembik Nedir?
Çitlembik dünyada genel olarak Asya, Güney Avrupa, Kuzey Amerika ve Afrika’da yetişir. Ülkemizde de Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleri başta olmak üzere hemen her bölgede yetişmektedir. İsmini duymamış olsanız da görünce tanıma ihtimaliniz çok yüksektir.
Çitlembik meyvelerine halk arasında çitlenbik, dağın, menengiç gibi isimler de verilmektedir. Çitlembik bitkisinin dünya üzerinde yaklaşık 70 farklı türü vardır. Türüne göre çitlembik meyvesinin rengi değişir. Ancak genel olarak olgunlaştıkça yeşilden kahverengiye doğru geçen bir rengi vardır. Hafif tatlımsı bir lezzete sahip olan bu meyve, doğada yaşayan birçok hayvanın da besin kaynaklarından biridir.
Çitlembik Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
- Çitlembik meyvesi karın ağrılarını azaltır ve mideyi rahatlatıcı bir etkisi vardır.
- İştah açıcı özelliği olduğundan kilo almak isteyenlere yardımcı olur.
- Ardı arkası gelmeyen, kesilmeyen öksürüğün bitmesin sağlıyor.
- Fazlaya kaçılmadan kullanıldığında böbreklerin sağlıkla çalışmasına destek olduğu bilinmektedir.
- Fazla terleme sorunundan kurtarıyor.
- Saç sağlığına iyi gelir, özellikle saç renginin açılmasını geciktirmektedir.
- İdrar söktürücü özelliği vardır.
Çitlembik Nerelerde Bulunur?
Çitlembik birçok bölgede yetiştiği için kolay ulaşılabilen bir bitkidir. Ama dikkat etmeniz gereken çitlembik yerine ona benzer farklı meyveleri almamak için dikkatli olmalısınız. Çitlembik meyvesini güvenilir yerlerden almalısınız. Kurutulmuş çitlembik meyvesini güvendiğiniz aktarlardan ve güvenilir internet sitelerinden alabilirsiniz.
Çitlembiğin meyvelerini tüketebileceğiniz gibi faydalarından yararlanmak için çitlembik yağını da kullanabilirsiniz. Çitlembiğin kullanım alanlarından bazıları; bazı tıbbi ürünler ve kozmetik malzemelerdir.
Çitlembik Nasıl Kullanılır, Nasıl Tüketilir?
Çitlembik kullanmaya karar verdiniz nasıl kullanacağım diyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz. Çitlembik meyvelerini tüketebileceğiniz gibi çitlembik yağı da kullanabilirsiniz.
Çitlembik meyvesini tüketecekseniz günde 20-25 taneyi geçmemeye dikkat edin. Ve çekirdeklerine dikkat ederek tüketiniz. Özellikle sindirim sorunu yaşamanız durumunda mide sorunlarına iyi gelmesi için; bir gün önceden bir çay bardağı kadar balın içine 7-8 tane çitlembik meyvesi atıp bu şekilde 24 saat bekletip ardından macun gibi de tüketebilirsiniz. Ayrıca çitlembik meyvesini yemeğinizi pişirirken yemeğinizin içine baharat gibi ekleyebilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken nokta, çitlembiği ilk defa kullanıyorsanız alerjinizin olabilme ihtimalidir. Eğer alerjik bir bünyeye sahipseniz tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Çoğunlukla bir zararı olmasa da bu durum bünyeden bünyeye farklılık gösterebilir. Bu nedenle sağlığınıza katkıda bulunmak isterken zarar vermemek için doktorunuzdan onay almadan tüketmemenizde fayda vardır.
- İlginizi Çekebilir: Sandal ağacı yağı ne işe yarar?
Çitlembik Yağının Faydaları
Çitlembik yağının sağlık için çok faydaları vardır. En önemli faydalarından birisi idrar söktürücü olmasıdır. Bunun yanında ayak kokusundan muzdarip olanlar da kullanabilir. Ayrıca iştah açıcı bir özelliği olduğu için kilo vermek isteyenler kullanabilirler. Bunların yanında şifa kaynağı olan çitlembik yağı, öksürüğe iyi gelir, karın ağrılarını giderir. Cilde iyi gelir sivilce ile akne gibi rahatsız edici cilt kusurlarını yok etmeye yardımcı olur. Böbrek taşını düşürmek isteyen kişiler çitlembik meyvesini ve yağını tüketebilirler.
Çitlembik Yağı Faydaları Nelerdir?
Menengiç ve çitlenbik olarak da isimlendirilen çitlembik yağının faydaları şöyledir;
- Çitlembik kansere karşı etkilidir. Kanser hücrelerinin çoğalmasını ve büyümesini yavaşlatır.
- Çitlembik meyvesinin idrar sökücü özelliği vardır. İdrar yolu enfeksiyonu, iltihabı tedavisinde kullanılabilir. Bunun için bir bardak suyun içine iki damla çitlembik yağı karıştırmalısınız. Karışımı içmeniz idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir.
- Adet kanamasında düzensizlik olan kadınlar kullanırsa adet kanamalarını düzenler ve yoğun görülen kanamaları azaltır. Ayrıca adet dönemlerini düzene girmesini sağlar.
- Çitlembik mide ve bağırsaklar için faydalıdır. Bunun yanında sindirim sistemini rahatlatarak, ülser, dizanteri, ishal gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Bağırsaklardaki mukus tabakası için yararlı bir yağdır.
- Ayak kokusunu yok etmek için çitlembik yağını kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ayaklarınızı düzenli olarak çitlembik yağı ile ovulursa ayak terlemesi ve ayak kokusu engellenecektir.
- Geçmek bilmeyen inatçı öksürük için çitlembik yağını kullanabilirsiniz. Soğuk algınlığı, grip ve öksürük gibi rahatsızlıkların etkilerini yok eder. Bunun için yapmanız gereken; yarım kase balın içine iki damla çitlembik yağı damlatıp macun kıvamına getirmektir. Bu macunu tükettiğinizde öksürüğünüz kesilecek, soğuk algınlığının etkileri en aza inecektir.
- Çitlembik yağı etkili bir antioksidan kaynağı olduğu için, içeriğinde antioksidan özelliğine sahip olan polifenolik bileşikler vardır. Antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerin zararlı etkilerini ortadan kaldırır. Böylece yaşlanmayı geciktirir, kanser gibi rahatsızlıklarla mücadele etmeye yardım eder.
- Çitlembik yağı cilde iyi gelir. Ciltteki sivilcelere sürüldüğünde sivilceleri yok eder. Ancak burada önemli olan yağın dengeli şekilde kullanılmasıdır. Çitlembik yağını fazlaca kullanırsanız sivilceleriniz yok olmaz, aksine sivilceleri arttırabilir.
- Karın ağrısı ve sindirim sorunlarına iyi gelir. Çitlembik yağının karın ağrısına iyi gelmesi için karnınızı çitlembik yağı ile ovmanız yeterlidir.
- Kilo almak isteyen kişiler çitlembik yağı kullanabilir. İştahı açarak kilo alımını kolaylaştırır. Bu etkisinden faydalanmak için bir bardak suyun içine iki damla çitlembik yağı damlatarak içebilirsiniz.
- Böbrek taşlarını düşürmek için çitlembik yağını suya karıştırıp içebilirsiniz ya da çitlembik meyvesini tüketebilirsiniz.
- Çitlembik yağı boğaz ağrısına iyi gelir.
- Çitlembik yağı içinde sodyum, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi çeşitli mineralleri bulundurur.
- Cinsel hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
Çitlembik Yağının Saça Faydaları Nelerdir?
- Saçların beyazlamasını geciktirir, erken beyazlamanın önüne geçer.
- Saç diplerinde meydana gelen yaralara sürüldüğünde yaraları iyileştirir.
- Çitlembik yağı saç için gerekli olan B ve E vitaminlerini içerir.
Çitlembik Yağı Nasıl Elde Edilir?
Çitlembik yağı elde etmek için soğuk sıkım yani soğuk pres yöntemi kullanılabilir. Çitlembik yağını elde için mevsiminde çitlembik meyveleri toplanır ve meyveler pres makinesinde sıkıştırılır. Sıkışan meyvelerden çitlembik yağı elde edilir. Çitlembik yağı alırken %100 çitlembik meyvelerinden üretilmiş olmasına ve soğuk sıkım olmasına kesinlikle dikkat etmelisiniz ve güvenilir bir markanın ürününü tercih etmelisiniz.
- İlginizi Çekebilir: Zerdeçal Yağı Ne İşe Yarar?
Çitlembik Yağı Nasıl Kullanılır?
Çitlembik yağının genel olarak en çok kullanım amacı öksürüğü geçirmesi ve iştah açması içindir. Bunun için yapmanız gereken bir bardak suya iki ya da üç damla çitlembik yağı karıştırarak içebilirsiniz.
Sivilcelerin yok olması için çitlembik yağını kullanacaksanız; cildinizi temizlendikten sonra sivilceli bölgeye az miktarda sürebilirsiniz.
Ayak kokusunun geçmesi için ayaklar çitlembik yağı ile ovulabilir.
Her doğal içerikli üründe olduğu gibi ilk kez kullanmanız durumunda alerji riskine karşılık az miktarda yağı vücudunuzun küçük bir kısmına uygulayabilirsiniz. Ayrıca kronik rahatsızlıklarınız varsa doktorunuza danışarak kullanmanız daha uygun olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.
Youtube kanalına abone olun, birbirinden güzel videoları kaçırmayın https://www.youtube.com/c/begonyakadin