Cushing Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Kortizol hormonunun vücutta çok fazla miktarda üretilmesinden kaynaklı meydana gelen durum Cushing sendromu olarak adlandırılır. Kortizol hormonu, böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan ve insanların yaşamı için salgılanması gereken bir hormondur. Kortizol hormonu sayesinde birey, stresli durumlarda yanıt verebilir ve tüm vücut dokularına etkisi vardır. Kortizol hormonu bireyin yaşamının devam etmesi için gereklidir. Ancak kortizol hormonunun vücutta aşırı miktarda üretilmesi, birey için zararlıdır.
Cushing Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Cushing sendrom belirtileri her bireye göre farklılık gösterebilir. Fakat yetişkin bireylerdeki belirtinin en yaygın olanı, gövdede belirginleşip kendini gösteren kilo artışıdır. Ancak kilo alımı kol ve bacak bölgelerinde gerçekleşmez. Hipertansiyon, bireyin yaşadığı konsantrasyon, hafıza ve dikkat problemleri de diğer belirtiler arasında bulunur.
Fazla miktardaki kortizol hormonu, bireyin vücut dokularındaki protein kaybının oluşmasını tetikler. Bireyin vücudunda meydana gelen protein kaybı, kişinin kaslarının zayıflamasına sebep olur. Bu durum da yağ dokusunun yüz ve omuz gibi vücudun belirli bölgelerinde birikmesine sebep olur. Cushing sendromunun kadınlarda görülme olasılığı erkeklere göre 3 kat daha fazladır.
- Bireyin uykusuz, huzursuz hissetmesi ve baş ağrıları yaşaması
- Ruh halinin depresif olması ve kaygı sorunları yaşamak
- Bireyin duygu kontrolsüzlüğü yaşaması
- Kaç şekeri seviyesinin ve tansiyon yükselmesi
- Kilo artışından dolayı kaynaklanan obezite
- Adette düzensizlik yaşama
- Aşırı tüylenme yaşama
- Enfeksiyonların tekrarlaması ve iyileşmesinde gecikme yaşama
- Yüzde yuvarlaşma ve kızarıklık
- Karın ve koltuk altı bölgesinde oluşan kırmızı mor renkte meydana gelen çatlaklar
- Ciltte yağlanma olması ve sivilce artışı
- Kaslarda güçsüzlük yaşamak
Cushing Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Cushing sendrom oluşumuna neden olan en bilinen faktör, içerisinde steroid bulunan ilaçların yüksek dozda ve uzun süreli kullanılmasıdır. Diğer hastalıkların tedavisinde kullanılan yüksek dozdaki kortizol ilaçları, Cushing sendromuna sebep olur. Çevre kaynaklı olan bu duruma Ekzojen Cushing sendrom denir. Adrenokortikortopik hormonu (ACTH), hipofiz tümörleri tarafından üretilen ve böbrek üstü bezlerini uyarıp aşırı kortizol üretmesini sağlayan bir hormondur. Hipofiz tümörlerinden bazıları iyi huylu olup kansere yol açma riski taşımaz. Ancak, ACTH hormonunun çok yüksek seviyede olması da Cushing sendrom sebepleri arasındadır. Bireyin vücudundan kaynaklı oluşan bu duruma ise Endojen Cushing sendrom adı verilir. Cushing sendrom oluşumuna etki eden diğer nedenler şunlardır:
- Böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması ve sebep olan tümörler
- Akciğer, pankreas ve tiroid bezi tümörleri
Cushing Sendromu Tanısı Koyarken Neler Yapılır?
Cushing sendromu tanısının koyulabilmesi için doktor tarafından semptomlarla ilgili ayrıntılı sorular sorarak detaylı fizik muayenesi yapılır. Daha sonrasında bazı testler isteyebilir. Bu testlerden biri idrar testidir. İdrar testinde, idrarınızın 24 saat boyunca biriktirilmesiyle kortizol düzeyi ölçülür. Deksametazon baskılama testi ile kan kortizol düzeyi ölçülür. Diğer bir test ise tükürük kortizol seviyesinin ölçümüdür.
Yapılan testler sonrasında Cushing sendrom tanısının konmasının ardından nedeninin bulunması için, böbrek üstü bezi görüntülemesi ve beyin MR’ı tetkikleri istenir. Yapılan tüm bu test ve tetkikler Cushing sendromunun teşhisinin yapılmasını sağlar.
Cushing Sendromu Tedavisi Nasıldır?
Cushing sendrom tedavisinde, bireyin vücudundaki yüksek kortizol seviyesinin düşürülmesi amaçlanır. Tedavi şekli her bireyin bu sendroma sahip olduğu nedene göre değişiklik gösterir. Cushing sendromuna sahip olan birey, tümörden kaynaklı olarak bu soruna sahipse cerrahi bir işlem uygulanır. Cerrahi işlemin çok etkisinin olmadığı durumlarda ise radyoterapi yönetimiyle tedavi uygulanır. Bu yöntemlerden biri etkili olmazsa kortizol üretiminin baskılanmasına etkili olan ilaçlar tedavide kullanılır.
İlginizi çekebilir: Meksika Turpunun Faydaları
Sizler için faydalı içerikler yayınladığımız Begonya Kadın instagram hesabımızı takip ederek bize destek olabilirsiniz.