Dereotunun Faydalarını Görünce Çok Şaşıracaksınız!
Dereotunun faydaları arasında, karın şişliği ve gazın giderilmesi, hıçkırıkların durdurulması, nefesin tazelenmesi ve ağzın temiz tutulması, sindirimin teşvik edilmesi, ishali iyileştirme, dizanteriyi iyileştirme ve adet sancılarını azaltma yer alır.
Diğer dereotunun faydaları, arasında depresyonun hafifletilmesi, solunum bozukluğunun tedavisi, artritin neden olduğu ağrıların giderilmesi, kanserin önlenmesi, kemiklerin güçlendirilmesi ve uykunun teşvik edilmesi yer alır.
Dereotu Otu Nedir?
Dereotu, Asya ve Avrupa da yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir. Akdeniz bölgesi, İskandinavya ve Güney Rusya’ya özgüdür. Minik parçalara ayrılmış yapraklara, zarif sarı çiçeklere ve ince içi boş dallara sahiptir.
Dereotu bilimsel adı, Anethum graveolens olarak bilinir. Bir yıllık bitki türüdür ve Apiaceae cinsinin bir üyesidir. Yüzyıllar boyunca insanlar dereotu bitkisini, mutfak ve tıbbi amaçlar için yaprakları ve tohumlarını kullandılar.
Dereotu, garnitür veya bazı çorba ve sosların ana malzemesi olarak kullanılabilir. Bu bitki, içerdiği flavonoidler, mineraller ve amino asitlerden gelen büyük tıbbi özelliklere sahiptir. Flavonoidler arasında vicenin ve kaempferol bulunur. Vicenin, hücreleri radyasyonun neden olduğu hasarlardan korurken, kaempferol kanser önleyici özelliklere sahiptir. Vitamin ve minerallere gelince, dereotu A ve C vitaminlerinin yanı sıra demir, folat ve manganez gibi minerallerde de bol miktarda bulunur.
Dereotunun Faydaları
1. Dereotu Karın Şişliği ve Gazı Giderir
Dereotu mide-bağırsak yolunda gaz oluşumunu engelleyen ve mevcut herhangi bir gazı dışarı atan ve dolayısıyla şişkinliği önleyen çok önemli bir bitkidir. Fazla gazı kontrol edememek çok rahatsız edici olabilir.
Gastrointestinal sistemde aşırı gaz birikmeye devam ederse çok zararlı olabilir. Gaz birikmesi göğüs boşluğunun hassas organlarına baskı yapabilir. Dereotu gibi bir gaz giderici gazı aşağı doğru iter ve gazın dışarı atılmasını sağlar.
Tohumlarının damıtılmasıyla elde edilen dereotu yağı, aşırı asitliğin tedavisinde de etkilidir. Bir damla dereotu yağı vücuttaki asidi atmak için yeterli olabilir.
2. Dereotu Hıçkırığı Durdurur
Hıçkırık, farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Çok sinir bozucu ve sizi huzursuz edebilir. Yemek borusunun içinde tekrar tekrar yukarı ve aşağı giden gaz sıkıştığında, hıçkırık oluşur. Bazı alerjiler nedeniyle hıçkırık oluşabilir. Dereotu hıçkırıkları durdurmaya yardımcı olur. Dereotunun faydalarından birisi de sakinleştirici olmasıdır ve alerji veya hiperaktivitenin neden olduğu hıçkırıkları giderebilir.
3. Dereotu Nefesi Tazeler ve Ağzı Temiz Tutmaya Yarar
Dereotu bitkisinin tohumları ve yaprakları mükemmel bir ağız ve nefes tazeleyici olarak kullanılabilir. Dereotu yağı, mikrop öldürücü ve antibakteriyel özellikler içerir. Bu özelliklerden dolayı dereotu tüm ağzınızı etkili bir şekilde dezenfekte edebilir ve ağız sağlığını iyileştirebilir.
Söz konusu bitkinin antioksidanları, serbest radikallerin neden olduğu diş eti ve diş hasarını en aza indirir. Bu faydalar için yağlarını kullanabilir veya tohumlarını kullanabilirsiniz.
Dereotu ayrıca dişleri ve kemikleri güçlendirmeye yardımcı olan kalsiyum açısından da zengindir.
4. Dereotu Sindirimi Destekler
Dereotunun faydalarına bakacak olursak, iştahı uyarır, bu nedenle yemeklerin hazırlanmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Dereotu yağı, safra ve sindirim sularını tetiklemeye yardımcı olur. Bu yağlar bağırsağın peristaltik hareketini uyarmaya ve bağırsak hareketlerinin geçişini kolaylaştırmaya yarar. Buda kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Geleneksel Çin tıbbının yanı sıra antik Romalılar dereotunu en az bin yıl boyunca sindirim bozukluklarını tedavi etmek için kullandılar.
Pişmiş yiyeceklerin içine dereotu ilave edip, birlikte tüketmek, kabızlığı önleyebilir. Kronik kabızlık, İBS ve kolon kanseri dahil olmak üzere kolon ve bağırsakların birçok hastalığına katkıda bulunur.
5. Dereotu İshali Tedavi Eder
Bakteriyel enfeksiyonlar ve hazımsızlık (veya emilim bozukluğu), ishalin iki ana nedenidir. Dereotu, hazımsızlık tedavisinde etkili olan mükemmel sindirim özelliklerine sahiptir. Ayrıca, yağında bulunan flavonoidler ve monoterpenler mikrop öldürücü özelliklere sahiptir. Bu iki mineral, ishale neden olan mikrobiyal enfeksiyonlarla savaşır.
6. Dereotu Dizanteri Tedavisinde Etkilidir
Dizanteri teknik olarak hala ishal olsa da, aslında sindirim sisteminin daha büyük bir bölümünü etkileyen ve genellikle kan kaybıyla ilişkili olan çok daha karmaşık bir sendromdur, bu kusma veya ishal yoluyla olabilir, ancak temel nedeni genellikle bir parazit veya mikroptur. Dereotu bu parazitleri öldürmeye yardımcı olabilir ve zaten antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu bilinmektedir, bu da onu mükemmel bir doğal ilaç haline getirir.
7. Dereotu Adet Sancılarını Azaltır
Dereotu ve yağı, emenagog olan flavonoidler içerir. Bu flavonoidler, kadınlarda sağlıklı adet döngülerini sürdürmek için çok önemli olan hormonların salgılanmasını uyarır.
Dereotu antibakteriyel özellikleri, bakterilerin yaygın olduğu menstrüasyon sırasında üreme organlarının enfeksiyonlarını da önler.
8. Dereotu Depresyonu Tedavi Etmeye Yardımcı Olur
Depresyon, özellikle yetişkinler arasında büyük bir sorundur. Dereotu depresyonu gidermeye yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalara göre dereotunun, antidepresan ve analjezik özelliklere sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Dereotu, yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etki sağlayan flavonoid ve polifenol bakımından zengindir. Dereotu, dopamin, serotonin ve diğer endorfinlerin üretimini uyarır. Bu hormonlar, bize bir tatmin ve mutluluk hissi sağlamaktan sorumludur. En önemlisi dereotunun, depresyon ilaçları gibi yan etkileri yoktur.
9. Dereotu Solunum Yolu Hastalıklarını Tedavi Eder
Dereotu bitkisi, alerji nedeniyle burun ve akciğerlerdeki tıkanıklığı temizleyen önemli bileşenlere sahiptir. Dereotu ile tatlandırılmış yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesi, soğuk algınlığı ve grip gibi yaygın solunum rahatsızlıklarını önleyebilir ve astım semptomlarını azaltabilir.
10. Dereotu Artritin Neden Olduğu Ağrıyı Giderir
Artrit, kemikler arasındaki doğrudan sürtünme veya başka bir duruma bağlı olarak vücudunuzun bazı eklemlerinin iltihaplanmasına neden olur. Dereotu, artrit ile ilişkili iltihabı ve ağrıyı azaltarak, daha rahat hissetmenizi sağlar.
11. Dereotu Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur
Vücudu etkileyen birçok hastalığın, en önemli nedeni serbest radikallerdir. Kanser dahil ölümcül hastalıklara neden olur. Dereotu, serbest radikallerle savaşan hem anti-inflamatuar hem de analjezik özellikler sergiler. Dereotu, sigara dumanında veya mangalda pişirilmiş ette bulunan benzopiren ler gibi kanserojenleri nötralize etmeye yardımcı olan kemo koruyucu bir gıda olarak kabul edilir.
Ayrıca vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren, kanser öncesi hücreleri tespit etme ve ortadan kaldırma yeteneğini geliştiren C vitamini bakımından oldukça zengindir.
12. Dereotu Kemikleri Güçlendirmeye Yardımcı Olur
Kalsiyum, güçlü kemiklerin gelişiminde ve kırık kemiklerin onarımında hayati bir mineraldir. Bir yemek kaşığı dereotu tohumunda, 1/3 bardak süt kadar kalsiyum vardır. Kalsiyum, kemik yoğunluğunun oluşumunda oldukça etkilidir. Osteoporoz ve diğer kemik hastalıklarından yeterli kalsiyum alımı ile kurtulabilirsiniz.
- İlginizi Çekebilecek Bir konu: Dereotu ile Zayıflama
13. Dereotu Uyumaya Yardımcı Olur
Dereotu yağı, uykusuzluk için gevşetici ve doğal bir ilaç olarak kullanılabilir. Anksiyetenin neden olduğu gerginliği ve stresi azaltabilir. Dereotu yağındaki flavonoidler ve B vitamini, sakinleştirici etki sağlayan enzim ve hormonların salgılanmasını tetikleyerek rahatlamaya ve uyumaya yardımcı olur.
Son Söz
Dereotu otu, sadece tat ve lezzet vermekle kalmaz, aynı zamanda belirli hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde çok önemli olan çok sayıda vitamin ve mineral içerir. Bitkinin her kısmı çok değerlidir. Beslenmenizden dereotunu eksik etmeyin.
Bu yazımızda sizlerle dereotunun faydalarını paylaştık. Sorularınızı ve yorumlarınızı bizimle paylaşabilisiniz.
Youtube kanalımızdan da bizi takip edebilirsiniz: https://www.youtube.com/c/begonyakadin/videos