Deri Bakımı Nasıl Yapılır?
Deri bir ürün tercih ederken en önemli özelliği şüphesiz ki uzun ömürlü olmasıdır. Tabi ne kadar gerçek bir deri de tercih etseniz de düzgün kullanmadığınız ve bakımını düzenli yapmadığınız takdirde beklenmeyen olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz. Şüphesiz ki deri kullanıldıkça daha da kusursuz hale gelen bir üründür. Fakat bu kullanım temiz ve bakımı düzenli yapılmış şekilde olursa kusursuz deri görüntüsünü alacaktır. Yani bir nevi deri ürününüzü kullanırken uyacağınız kurallar aslında ürününüzün bakımını da yapacaktır. Bu yazımızda da sizlere detaylı bir şekilde deri ürünlerin kullanımında nelere dikkat etmeliyiz ve deri bakımı nasıl yapılır konu başlıklarıyla öğreneceğiz.
Deri Bakımı ve Kullanımında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Cüzdanınızı Fazla Doldurmamalısınız
Deri ürünlerinizin bakımını ne kadar düzenli ve eksiksiz yaparsanız yapın hor kullanılan her ürün gibi deri ürünleriniz de bir zaman sonra zarar görecektir. Bu durumu önlemeniz için bilmeniz gereken en önemli şey deri ürünleri fazla doldurmamanız gerektiğidir. Çünkü deri doğası gereği esneyebilmektedir. İlk kullanımda bunu size hissettirmese de zamanla girdiği şekle uyum sağlayacaktır. Tabi bu uyum olumsuz yönde olacağı için deforme olmuş bir çanta veya cüzdanlarla karşı karşıya kalacaksınızdır. Ve bu deformeden sonra ne kadar bakım yaparsanız yapın çantalarınız, cüzdanlarınız eski halini almayacaktır. Bu yüzden dikkat edilmesi gereken maddeler arasında ilk sırayı almaktadır.
Lekeleri Bekletmeden Temizlemelisiniz
Deri ürünlerinizin üzerinde oluşan bir lekeden kurtulmak istiyorsanız elinizi biraz çabuk tutmanız gerekmektedir. Çünkü lekeler ne kadar uzun süre temizlenmeden üründe kalırsa derinin de o kadar içine işleyeceği için temizlenmesi bir hayli zor olacaktır. Böyle bir durumda deri ürününüzün içi doluysa hemen boşaltarak hava almasını sağlayınız. Daha sonra da lekelerin temizliği için arap sabunu, sirke veya deri ürünler için özel üretilmiş temizlik ürünlerini kullanarak lekeyi çıkarabilirsiniz. Bu aşamada derilerinizde kesinlikle ıslak mendil kullanmayınız. Unutmayın ki alkol ve kimyasal ürünler deri ürünlerinize zarar verecektir, temas ettirmemeniz önerilir.
Sudan, Nemden Uzak Tutun
Gerçek deri ürünlerin fazla su veya nem ile karşılaştığında içine çekerek dokusunun değiştiğini göreceksiniz. Böyle bir olayla karşılaştığınızda yapacağınız ilk şey deri ürününüzün içi doluysa boşaltıp veya havalandırıp oda sıcaklığında kurumaya bırakmanız olacaktır. Saç kurutma makinesiyle kurutma veya güneş alan bir yere bırakma gibi yanlış yapmayınız. Böyle bir durumda derideki lifler sertleşecek ve çatlaklar oluşacaktır. Deri ürünleriniz direkt su temasında bulunmasa bile neme karşı ara sıra havalandırmanız kullanım ömrünü artıracak ve bakımını yapmanızı sağlayacaktır.
Sürekli Nemlendirin
Nasıl ki soğuk kış günlerinde ellerimiz çatlayıp nemlendirme ihtiyacı duyuyorsak deri ürünlerinde de bu durum geçerlidir. Unutmayın ki deri olan her ürününüz bir hayvan derisinden yapılmıştır. Zamanla derinin içinde bulunan yağlar azalır ve lifleri kurumaya başlar. Tabi derideki lifler kurudukça da aynı ellerimizde gözlemlediğimiz gibi çatlaklar oluşmaya başlayacaktır. İşte tam bu esnada uygulayacağımız birkaç düzenli bakımla bu çatlama sorunun önüne geçeceksiniz. Deri ürünlerinizi nemlendirmek için özel olarak üretilmiş deri bakım kremleri ve nemlendiricileri bulunmaktadır. Alternatif olarak da tercih edebileceğiniz balmumu veya vazelin de kullanabilirsiniz. Temiz sünger yardımıyla dairesel hareketler yaparak nemlendiriciyi deriye yedirmeye çalışınız. Geriye kalan fazla kremi pamuklu bir bez yardımıyla silerek temizleyebilirsiniz. Bu işlemi yılda ortalama 1-2 kere yapabilirsiniz. Veya çatlak oluşumunu gözlemlediğiniz zamanlarda da ekstra uygulama yaparak oluşacak çatlakları önden önleyebilirsiniz.
Deri Bakımı Nasıl Yapılır?
Deri ürünler kullanırken dikkat edilmesi gereken tüm kurallara dikkat edip az çok gerekeni yaptım ama yine de eskime veya çatlama gözlemlendi diyorsanız bakım yapma zamanı gelmiş demektir. Unutmayın ki deri ürünlerinde bunlar gayet normaldir. Kusursuz bir görüntü aramanız zaten yanlış olacaktır. Zaten deriler yıllandıkça güzelleşecek ve anlam kazanacaktır. Yapacağınız düzenli bakım ile ürünlerinizin ömrünü uzatacak ve daha sağlıklı bir deri görünümüyle yıllar boyu kullanabileceksiniz.
Öncelikle deri ürünler kullanmayı seviyor ve tercih ediyorsanız temizliği ve bakımı için kenarda bir köşede yumuşak bir bez ve bir fırça bulundurmalısınız. Tabi ki bu fırça deri bakımı için uygun, deriyi çizmeyecek herhangi bir zarar vermeyecek şekilde tercih edilmelidir. Düzenli aralıklarla bez veya fırça yardımıyla derinin tozunu alabilir ve temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz sadece silme işlemini gerçekleştirirsiniz, dilerseniz de deri ürünleriniz için temizlik malzemelerini temin ederek yapabilirsiniz. Birkaç damla sirke yardımıyla da temizleme işlemini de yapabilirsiniz fakat sirkeyle temizleme işleminden sonra birkaç saat havalandırmanız gerekecektir. Aksi halde sirke kokusu deriye işleyecektir. Tabi bu durumu da eminim hiçbirimiz istemeyiz.
Havalandırma işlemini aksatmadan yapmanız önemlidir. Oluşabilecek nemi önlemekle beraber kötü kokuyu da arındıracağı için önemli bir işlemdir. Unutmayın ki nem deri ürünleriniz için büyük bir düşmandır. Hem derinin liflerini sertleştirip hem de kötü koku yayacağı için kesinlikle aksatılmadan yapılması gereken bir bakım aşamasıdır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi nasıl ki ellerimiz fazla soğukta veya fazla sıcakta çatlama gösteriyorsa deri ürünlerinde de aynı durumu gözlemekteyiz. Bu yüzden de cildimize davrandığımız gibi özen göstermeli ve bakımlarını yapmalıyız. Tabi bu bakımı yaparken kullanmamız gereken ürünler de doğru tercih edilmeli ve doğru uygulanması gerekir. Deri ürünleri üretim aşamalarında herhangi bir kimyasalla temas etmediği için ve doğal bir ürün olduğu için bakım ürününü temin ederken de doğal olmasına ayrıca dikkat etmeniz gerekmektedir. Derilerin kendi içlerinde de farklılık gösterdiğini düşünürsek ve ona göre hareket edersek ne kadar hassas olduğunu ve kullanılan deriye göre de değişebileceğini bilmemiz gerekmektedir.
Ürünleriniz için temin ettiğiniz nemlendirici kremleri kullanmadan önce cüzdanınızı boşaltıp birkaç saat havalandırma işlemini yapmanız önerilmektedir. Daha sonra deri ürünler için üretilmiş kremleri veya bal mumu, vazelin gibi alternatiflerinizi kullanarak nemlendirme işlemini gerçekleştirip bakımını yapabilirsiniz. Bu işlemi yılda ortalama 1 -2 kere veya çatlakların çok arttığını gözlemlediğiniz zamanlarda uygulayabilirsiniz.
Bakım göstermediğimiz, özenle bakmadığımız her şey gibi deri ürünlerimiz de yıpranabilir. Ve yine bakım gösterdiğimiz, özenle baktığımız her şey gibi deri ürünlerimiz de ışıldayabilir. Kısacası bu durum bizlerin elinde. Nasıl kullanacağınız ve neyi nasıl tercih ettiğinizi sizler belirliyorsunuz. Bu yazımızda da sizlere Deri bakımı nasıl yapılır ve Deri ürün kullanımında nelere dikkat etmeliyiz gibi konu başlıkları detaylı bir şekilde ele aldık. Uzun ömürlü deri ürünler için yazımızı okumuş olmanız ve düzenli olarak uygulama yapmanız yeterli olacaktır. Yorumlarınızı ve sorularınızı bekler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.
İlginizi çekebilir: Dgs Hemşirelik 3. Sınıftan Başlatan Üniversiteler
Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/