Deri Üretim Aşamaları
Deri üretimi tamamen el işçiliği ile yapıldığı için oldukça zahmetli bir iştir. Birden fazla işlemden geçerek kullanılabilir hale gelmektedir deriler. Bu yazımızda da sizlere ham bir derinin işlenerek bir ürün haline gelene kadar ki aşamalarını detaylarıyla ele alacağız. Şimdi gelin beraber inceleyelim.
Konservasyon
Hayvanın derisi üretim için yüzüldükten sonra bakteriye son derece açık bir hale gelir. Bu nedenle de çabucak bozulma gösterecektir. Bu durumu önlemek için deriyi koruma altına almamız gerekir. En bilindik ve oldukça sık kullanılan işlem de deriyi tuzlamaktır. Tuzlama işlemi yapılarak derideki su seviyesi düşürülmeye çalışılır ve bakteri oluşumu böylelikle önlenir.
Islatma – Yumuşatma
Islatma işleminde de konservasyon işleminde kullanılan malzemelerin deriden uzaklaştırma işlemi yapılarak temizlenir. Daha sonra doğal yapısını yeniden kazandırılır ve işlem devam eder.
Kıl Giderme – Kireçlik
Derideki kıllar ve epidermiş tabakası uzaklaştırılarak deride olan yağların sabunlaşarak akıp gitmesi sağlanır.
Etleme (Kavaleto)
Kıl giderme işleminden sonra deri şişmeye maruz kalacaktır. Daha sonra da deri üretiminde herhangi bir öneme sahip olmayan yağlı tabakanın uzaklaştırılması sağlanır.
Yarma (Kireçlikten)
Kullanılan deriye göre de değişiklik gösteren derinin kalınlığı üretim yapılacak ürüne fazla kalın gelebilir. Böyle durumlarda derinin asıl üretimde kullanılabilecek kısmının elde edilmesine yarma işlemi denir.
Kireç Giderme
Derideki kimyasal ve mekanik olarak bağlı olan kirecin giderilmesini sağlamaktadır.
Sama
Deri üretimi yapılırken derideki bazı işe yaramayan proteinlerin çözünmesi için spesifik enzimler kullanılır.
Yağ Giderme
Hayvanların genelde derileri oldukça yağlıdır. Üretim yapılırken bu yağdan arınması gerekmektedir. Çünkü bazı üretimlerde derideki yağ oranı sorun yaratmaktadır. Yağ giderme ile bu oran yeterli düzeye indirilerek üretim aşamasına devam edilir.
Pikle
Üretim aşamasına geçen derinin krom tabaklama maddelerinin deri kesitine kadar inmesi gerekmektedir. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için de derinin asitlendirilmesi gerekmektedir. Pikle aşaması da bu uygulama içindir.
Tabaklama
Bu aşamaya kadar gelen derinin yapılan işlemlerin saflaştırılan derinin ana maddesine herhangi bir zarar vermeden ve koku yapmadan kullanılabilecek bir yapıya dönüştürmeye çalıştırılmasıdır.
Asort
Tabaklama işlemi yapıldıktan sonra derinin kalite seviyesinde değişiklik olabilir. Bu aşamadan sonra derinin cilt durumundaki değişiklikler göz önünde bulundurularak özellikleri kalitesine göre sınıflandırılır.
Sıkma
Yapılan aşamalardan dolayı deride fazla su birikimi olabilmektedir. Sıkma işlemi ile fazla su mekanik olarak giderilir ve normal seviyeye getirilir.
Yarma (Tabaklama Sonrası)
Bu yarma işlemi tabaklamadan sonra gerçekleşen işlemdir. Deri istenilen kıvama gelene kadar yarma işlemi yapılmaktadır. Böylelikle deri üretimde kullanılacak kıvama iyice gelmiş olunur. Elde edilen parça deriler ise çeşitli şekilde değerlenmektedir. Bazen deriler kireçleme işleminden sonra yarılarak bir sonraki işleme geçilmektedir. Bu durumlarda tekrar yarma işlemine gerek duyulmamaktadır.
Traş
Traş işleminde mekanik olarak deriler istenilen kalınlığa göre ayarlanmaktadır.
Nötralizasyon
Üretim aşamasında ise boya veya yağlama maddeleri gibi işlemler kullanılmaktadır. Tabi bundan önce derinin bu duruma gelebilmesi için ön hazırlık süreci bulunmaktadır. Nötralizasyon da derideki asit oranını azaltmaktadır.
Retenaj
Tabaklama işleminin geliştirildiği bir aşamadır retenaj. Bir deride istediğimiz özelliklerin meydana gelmesi için yapılmaktadır. Derideki sıkılık, dolgunluk gibi özelliklerin olması için gereklidir. Sentetik veya bitkisel maddeler ile işlem görerek yapılmaktadır
Boyama
Ürüne göre değişiklik gösteren ve her rengin kullanabildiği işlemdir. Çeşitli boyama maddeleriyle renklendirme yapılır ve gerçek deri de istediğiniz renkte kullanılır.
Yağlama
Yağlama işlemi gerçek bir derideki aradığımız yumuşaklık ve doku gibi özelliklere sahip olması için kullanılmaktadır. Suni deri ile arasındaki farklılığı iyi bir şekilde anlayabilmemiz için yağlama işlemi oldukça önem taşımaktadır. Kullanılabilir hale gelmesi için de çeşitli yağlama maddeleriyle muamele edilmektedir.
Açkı Sıkma
Bir önceki sıkma işleminden sonra birçok aşamaya giren deriler tekrar mekanik olarak suyu sıkılır ve açılma işlemi gözlemlenmektedir.
Kurutma
Bu aşamada derinin nem seviyesi iyice düşürülmektedir. Çeşitli yöntemler uygulanarak yapılan bu işlemden sonra deri tamamen kuru hale getirilmektedir.
Finisaj
Bu aşama deri için oldukça geniş bir aşamadır. Deride istediğimiz tüm özelliklerin sağlandığı işlemleri kapsar ve uygulanır. Yani deriye son hali finisaj işlemi ile verilir ve işlem tamamlanır.
Bu yazımızda sizlere deri üretim aşamalarını detaylarıyla sizlere derledik. Varsa sorularınızı yorumlarınızı bekler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.
İlginizi çekebilir: Deri Bakımı Nasıl Yapılır?
Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/