Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? İşte Diyanet Cevabı
Ramazan ayının en çok merak edilen sorularının başında diş fırçalamak orucu bozar mı gelmektedir. Genelde bu soru ramazan ayı başlamadan ve ay içinde sürekli gündeme gelir. Çünkü herkes gün içinde ağzını rahatlatmak ve oruç sebebi ile ağız kokusunun önüne geçmek için dişlerini fırçalamak ister. Peki, gerçekten orucumuz bozulur mu?
Bu soru için Diyanet’in resmi açıklaması mevcuttur. Çünkü sıklıkla sorulmaktadır ve diş fırçalarken ağzımızdaki diş macununun kaçma riski bulunmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi web sitesinde orucu bozan durumlara karşı bilgilendirmeler yapılmıştır ve soru işaretlerini ortadan kaldırmıştır. Diş fırçalamak orucu bozar mı sorusu ile merak edilen konu ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
Oruçluyken Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı?
Diş fırçalamak orucu bozar mı sorusu Ramazan ayının popüler sorusudur. Pek çok kişi Ramazan ayında oruç tutar ve bu süreçte aynı zamanda diş bakımlarına da özen gösterir. İftar sofralarında ve sahur menülerinde tüketilen yemeklerden sonra dişlerin mutlaka temizlenmesi gerekmektedir. Ağız hijyeni sağlanmadığı zaman hem orucun bozulma olasılığı var hem de ağız sağlığına zararı dokunacak bakterilerin oluşmasına sebebiyet verebilir.
Ağız hijyeni sağlanmadığı takdirde bu duruma susuzluk da eklendiğinde rahatsız edici bir ağız kokusu da oluşacaktır. Eğer siz de Ramazan ayında oruç tutuyorsanız ve diş fırçalamak orucu bozar mı diye aklınızda soru işaretleri varsa, bu konuda bilinçlenmeniz en uygunu olacaktır. İşte tüm merak edilen soruların cevapları…
Diyanet, oruçluyken diş fırçalamanın orucu bozup bozmadığı ile ilgili sorular ile ilgili şu resmi açıklamayı yapmıştır;
“Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.”
- Diyanetin yaptığı bu açıklamaya göre oruçluyken diş fırçalamak orucu bozmaz. Ancak macun ile diş fırçalamak orucu bozar mı diye merak ediyorsanız şu şekilde düşünebilirsiniz. Nasıl ki cildimize sürdüğümüz kremler emilim sonucu orucu bozmuyor ise diş macunu ile diş fırçalamak da orucu bozmamaktadır.
- Oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı sorunun yanında Diyanet İşleri’ne sorulan bir başka soru da ağız kokusunu önlemek için ağız spreyi kullanmak ya da sakız çiğnemek oruca zarar verir mi sorusudur. Diyanetin bu konu ile ilgili resmi açıklaması ise şu şekildedir.
“Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.”
- Bunun yanında merak edilen bir diğer soruda sakız çiğneme konusudur. Günümüzde sakızların içerisine ağızda çözülen bazı etken maddeler bulunmaktadır. Bu duruma ne kadar dikkat ederseniz edin yutmamanız mümkün değildir. Bu sebepten ötürü her türden sakız çiğnemek orucu bozmaktadır (İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396).
- Eğer orucunuzun bozulma ihtimalinden çekiniyorsanız oruç başlamadan önce mutlaka dişlerinizi fırçalamanızı öneririz. Bunun dışında gün içinde çok önemli bir durum olmadıkça dişlerinizi fırçalamanızı önermemekteyiz. Ancak illaki gün içinde dişlerinizi fırçalamanız gerekirse macun kullanılmaması daha uygun olacaktır.
Misvak Kullanmak Orucu Bozar Mı?
- Hz. Peygamber (s.a.v.) diş temizliğini yapmak için misvak kullanırdı. Günümüzde misvak yerine diş fırçaları ve diş macunları kullanılıyor. Diş fırçalama ile ilgili Diyanet’in yaptığı açıklama misvak kullananlar için de geçerli. Eğer su ve macun kaçma ihtimali varsa ve kaçarsa orucunuz yine bozulur.
- Diyanet’in yaptığı açıklamalara göre misvak kullanımı abdest sırasında sünnettir. Peygamberimiz de ağız temizliği için misvak kullanırdı. Bu bilgi ile orucu bozan şeyler içine misvağı almak mümkün değildir.
- Orucun bozulmaması için dikkat edilmesi gereken en önemli husus boğazdan su ya da benzeri bir şeyin geçmemesidir. Boğaza kazara su kaçması kasıtlı bir durum değildir. Ancak bu durum sonucu oruç tutan kişinin orucu bozulur ve kaza etmesi gerekmektedir.
- Diyanet açıklamalarına göre misvağı abdestte kullanmak sünnettir. Peygamberimizin de ağız hijyenikliği için misvak kullandığı bilinmektedir. Oruç bozan şeyler arasında bu bilgi ile de misvağı koymak muhtemel değildir.
- Orucun bozulmaması için dikkat edilmesi gereken nokta boğaza su yahut diğer ürünlerin kaçmamasıdır. Boğaza ezkaza su kaçması kasta dayalı olmayan bir eylemdir. Bu sebeple bu hatayı yapanların oruçları bozulur ve kaza yapmaları gerekir.
- Yapılan incelemelere göre oruç tutarken ağızdaki tükürük üretimi azalır. Bakteriler de temizlenemediği için ağızda koku, diş çürükleri ve türlü diş eti sorunları oluşabilir. Sahurun sonrasında dişler temizlenmezse ağzın içine daha çok bakteri yerleşir. Diş yahut diş eti problemlerinizi olmasını istemiyorsanız iftardan ve sahurdan sonra dişlerinizi fırçalamayı unutmayınız. Sonuçta temizlik imandan gelir.
- Ramazan ayı yaklaştıkça orucu bozan şeyler ile ilgili kafanız karışabilir. Kan vermek orucu bozar mı, kusmak orucu bozar mı, krem sürmek orucu bozar mı, göz damlası orucu bozar mı gibi sorular aklınızda canlanabilir.
Diş fırçalamak orucu bozar mı gibi ilgi çekici diğer konuları da sizlerle paylaşmak için Begonya Kadın youtube kanalımızı açtık. Abone olarak bize destek olabilirsiniz.