SağlıkHaber

Diş Sıkma ve Gıcırdatmanın (Bruksizm) Diş Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Reklamlar

Aile geçindirmek, ekonomik sorunlar, psikolojik problemler gibi sorunların her geçen gün artmasına bağlı olarak diş sıkma ve gıcırdatma davranışının da giderek yaygınlaştığı tespit edilmiştir. Diş sıkma ya da gıcırdatma diğer adıyla bruksizm, kişinin hayatının pek çok yönden olumsuz etkilemektedir. İmplant hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. tedavileriyle yaşadığınız bruksizm rahatsızlığından kurtulabilirsiniz.

Pek çok kişi dişleri sıktığının ya da gıcırdattığının farkında değildir. Genellikle geceleri olmakla birlikte kişiler stresli zamanlar yaşadığında daha çok dişlerini sıkma ya da gıcırdatma eğilimi gösterirler. Her ne kadar diş sıkma ve gıcırdatma problemi sadece ağızla ilgili olduğu düşünülse de aslında genel sağlığı da olumsuz etkilemektedir.

Diş Gıcırdatmanın Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Diş Gıcırdatmanın Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Diş Gıcırdatmanın Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Diş gıcırdatma ve sıkmanın en yaygın nedenlerinden biri, endişe ve kaygıdır. Kişilerin günlük ya da profesyonel hayatlarında yaşadıkları stresin ve kaosun artmasına bağlı olarak diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlıkları da artar. Dişlerini gıcırdatan kişiler çoğu zaman bunun farkında değildir. Genellikle bu durumu aileler ya da eşler fark eder. Diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığının şiddetine bağlı olarak farklı tedaviler uygulanır gerekli görülmesi halinde, diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı olarak oluşan bozukluğun tedavi edilmesinde, protez diş tedavilerine de başvurulabilir.

Reklamlar

Bruksizm başladıktan sonra en çok karşılaşılan belirtilerden biri, sabah migrenleridir. Uyandığınızda başınız ağrıyorsa, uyurken dişlerinizi sıkmış ya da gıcırdatmış olabilirsiniz. Gündüz baş ağrıları, çene eklemi ağrısı, çene ağrısı, kulak ağrısı, yüz kaslarının ve sinirlerinin ağrıması, kulak çınlaması, omuz, sırt ve boyunda oluşan ağrı, hafif derece uyku probleminin yaşanması, uykusuzluk ya da depresyon diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığı yaşayan kişilerde görülen belirtilerden bazılarıdır. Bu belirtilerden birkaç tanesini yaşıyorsanız diş hekiminize başvurabilirsiniz.

Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığını doğrulandıktan ve teşhisi konulduktan sonra en yaygın olarak uygulanan tedavi yöntemi gece koruyucularıdır. Gece koruyucusu, hastanın dişlerini gıcırdatmasını engellemek amaçlı değil, diş sıkmanın ya da gıcırdatmanın dişlere zarar vermesini engellemek amacıyla kullanılır. Ayrıca kaslarının gücünü dengeleyerek yorgun düşmelerini ve ağrı oluşumunu azaltır. Bruksizm alışkanlığının kontrol altına alınmasından sonraki süreçte zarar gören dişler için kuron, porselen dolgu gibi diş tedavi yöntemleri uygulanır.

Düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmek size pek çok şey kazandırabilir. Bu kontrollerde fark etmediğiniz ya da size küçük olarak gelen problemler tespit edilerek tedavisi yapılır. Böylece daha sağlıklı ağız ve dişlere sahip olabilirsiniz.

Bruksizmin Dişlere Olumsuz Etkileri

Diş gıcırdatmak, dişlerin ömrünü kısaltarak körelmelerine neden olur. Ayrıca yüz kaslarında, eklemlerde, başta ağrı oluşumuna neden olan bruksizm, dişlere ciddi zararlar vermektedir. Genellikle bilinçsiz olarak yapılan diş gıcırdatma alışkanlığına diş sıkma alışkanlığı da eşlik eder.

Reklamlar

Kimi zaman fark edilmeyen diş gıcırdatma alışkanlığının dişler üzerindeki etkileri ciddi şekilde ilerlemiş olabiliyor. Düzenli diş muayeneleri sırasında bruksizmin etkileri fark edilebilir. Diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı olarak diş minesi yeteri kadar aşınmışsa yumuşak dentinler su yüzüne çıkarak aşınmanın hızlanmasına neden olabilir. Bu durum da dişlerin kırılmasına ya da çatlamasına, dişlerin dökülmesine, diş etlerinin çekilmesine neden olabilir.

Yakınlarınız dişlerinizi sıktığınızı ya da gıcırdattığınızı söylüyorsa hiç vakit kaybetmeden diş hekiminizden randevu alabilirsiniz. Böylece bruksizmin dişler üzerindeki olumsuz etkilerinden kurtulabilirsiniz.

Diş Sıkma ve Gıcırdatmanın (Bruksizm) Diş Sağlığına Etkileri Nelerdir? 2025
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx