Doğum Sonrası Depresyon Nedir? Doğum Sonrası Depresyonla Nasıl Başa Çıkılır?
Doğum sonrası depresyon belirtileri nelerdir? Kimler doğum sonrası depresyona yakalanır? Bu belirtiler ne zaman geçer? Bu makalede doğum sonrası depresyon hakkında geniş bilgiler bulacaksınız.
Yeni doğan bebeğin ilk birkaç haftasında çoğu yeni anne endişeli, üzgün, sinirli, yorgun ve bunalmış hisseder. Bazen “Doğum Sonrası Depresyon” olarak da bilinen bu duygular birkaç hafta içinde iyileşir.
Ancak bazı kadınlar için bu durum çok daha uzun ve sancılı olabilir. Doğum sonrası depresyon, bebek sahibi olduktan sonra 1 yıla kadar ortaya çıkabilir, ancak en sık doğumdan 1-3 hafta sonra başlar.
Bu depresyon hali kimi zaman uzun sürer ve annenin bebeğine bakmasını zorlaştırabilir. Bir kadın doğum sonrası depresyona girmesi, kimsenin hatası veya zayıflığı değildir. Doğum sonrası depresyon tedavi edilebilir. Tedavi, çoğu kadının tekrar kendileri gibi hissetmelerine yardımcı olur. Sonrasında evde yeni bir bebek sahibi olmaktan keyif alabilirler.
Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Doğum sonrası depresyon belirtileri kadından kadına değişebilir. Ancak ortak işaretler şunları içerir:
- Üzgün, umutsuz veya bunalmış hissetmek
- Endişeli, korkmuş veya paniklenmiş hissetmek
- Gereksiz yere kendini suçlamak
- Çok ağlamak
- Karamsar hissetmek
- Öfke
- Çok fazla veya çok az uyumak
- Çok fazla veya çok az yemek
- Odaklanmada zorluk
- Arkadaşlarınızla ve ailenizle birlikte olmak istememek
- Bebeğe bağlı hissetmemek
- Genellikle zevkli şeyler yapmak istememek
Çok nadir olmasına rağmen, bazı kadınların çok ciddi semptomları vardır:
- Bebeğe veya kendilerine zarar verme düşünceleri,
- Sesler duymak, orada olmayan şeyleri görmek veya paranoyak hissetmek (çok endişeli, şüpheli veya güvensiz)
Doğum Sonrası Depresyonun Sebepleri Nelerdir?
Doğum sonrası depresyon aşağıdakilerin bir kombinasyonundan kaynaklanır:
- Bebek doğduktan sonra meydana gelen hormonal değişiklikler,
- Yeni doğmuş bir bebeğe bakmakla birlikte gelen uyku kaybı ve artan stres gibi değişiklikler.
Doğum sonrası depresyona ne sebep olur?
Doğum sonrası depresyona muhtemelen faktörlerin bir kombinasyonu neden olmaktadır. Bu faktörler aşağıdakileri içerir:
Hormon seviyelerindeki değişiklikler – Östrojen ve progesteron seviyeleri doğumdan sonraki saatlerde keskin bir şekilde azalır. Bu değişiklikler depresyonu, hormon seviyelerindeki daha küçük değişikliklerin adet dönemlerinden önce ruh hali değişimlerini ve gerginliği tetiklediği gibi tetikleyebilir.
Depresyonun öyküsü – Herhangi bir zamanda – hamilelikten önce, hamilelik sırasında veya hamilelik sonrası – depresyon geçiren veya şu anda depresyon tedavisi gören kadınların doğum sonrası depresyon geliştirme riski artar.
Duygusal faktörler – Hamilelik hakkında şüphe duyguları yaygındır. Hamilelik planlanmamışsa veya istenmiyorsa, bu bir kadının hamileliği ve bebeği hakkında nasıl hissettiğini etkileyebilir. Hamilelik planlandığında bile, yeni bir bebek sahibi olma fikrine uyum sağlamak uzun zaman alabilir. Hasta olan veya hastanede kalması gereken bebeklerin ebeveynleri üzgün, öfkeli veya suçlu hissedebilirler. Bu duygular bir kadının benlik saygısını ve stresle nasıl başa çıktığını etkileyebilir.
Yorgunluk – Birçok kadın doğumdan sonra çok yorgun hisseder. Bir kadının normal gücünü ve enerjisini geri kazanması haftalar alabilir. Sezaryen ile bebek sahibi olan kadınlar için bu durum daha da uzun sürebilir.
Yaşam tarzı faktörleri — Başkalarının destek eksikliği ve sevilen birinin ölümü, aile hastalığı veya yeni bir şehre taşınması gibi stresli yaşam olayları doğum sonrası depresyon riskini büyük ölçüde artırabilir.
Doğum Sonrası Depresyonu Kimlerde Olur?
Doğum sonrası depresyon herhangi bir kadını etkileyebilir – ancak bazıları için bu durumun artma riski bulunabilir. Geçmişte herhangi bir depresyon geçiren (doğum sonrası depresyon dâhil) veya ailede depresyon öyküsü olan kadınların doğum sonrası depresyona yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Doğum sonrası depresyon olasılığını artırabilecek diğer şeyler arasında hamilelik sırasında ciddi stres, hamilelik sırasında veya doğumdan sonra tıbbi sorunlar ve evde destek eksikliği bulunur.
Doğum Sonrası Depresyon Nasıl Teşhis Edilir?
Bir doktor veya psikolog genellikle semptomlarına dayanarak doğum sonrası depresyonu olan bir kadını teşhis eder. Bazen kadının kendisi semptomları fark eder. Ya da ilgili bir eş, aile üyesi veya arkadaş semptomları fark edebilir.
Doğum Sonrası Depresyon Hayatınızı Nasıl Etkileyebilir?
Doğum Sonrası Depresyonun sizde bazı zor semptomlara neden olduğunu zaten biliyorsunuz ve bu durum maalesef ilişkilerinizi de etkileyebilir. Bu sizin hatanız değil. (Bunu tekrar okuyun, çünkü bunu kastediyoruz.) Bu yüzden tedavi görmek ve depresyon sürenizi kısaltmak için iyi bir nedeniniz var.
Yardım istemek hem siz hem de ilişkileriniz için iyidir:
Eşiniz: Eşinizden geri çekilir veya kendinizi izole edilirseniz, eşinizle olan ilişkiniz etkilenebilir. Amerikan Pediatri Akademisi’ne (AAP) göre, bir kişinin Doğum Sonrası Depresyonu olduğunda, eşi de bunu geliştirme olasılığını iki kat artırır.
- İlginizi Çekebilir: 1 Haftada 10 Kilo Verdiren Diyet
Aileniz ve arkadaşlarınız: Sevdikleriniz bir şeyin yanlış olduğundan şüphelenebilir veya kendiniz gibi davranmadığınızı fark edebilir. Ancak size nasıl yardım edeceklerini veya sizinle nasıl iletişim kuracaklarını bilmeyebilirler. Bu mesafe sizin için yalnızlık hissinin artmasına neden olabilir.
Çocuklarınız: Doğum Sonrası Depresyon, bebeğinizle büyüyen ilişkinizi etkileyebilir. Depresyonunuz, bebeğinize fiziksel bakım şeklinizi etkilemenin yanı sıra, doğumdan sonra anne-bebek bağlanma sürecini de etkileyebilir. Ayrıca, daha büyük çocuklarla olan mevcut ilişkilerinize zarar verebilir.
Bazı araştırmacılar bir annenin Doğum Sonrası Depresyonunu çocuğunun sosyal ve duygusal gelişimi üzerinde uzun vadeli etkileri olabileceğine inanıyor. Araştırmalar, depresyonu olan annelerin çocuklarının küçük çocuklar gibi davranış problemleri ve ergenlik döneminde depresyon olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu bulmuştur.
Doğum Sonrası Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
Doğum sonrası depresyon tedavisi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Tedavi şekilleri şunlardır;
- Danışmanlık,
- Kişisel bakımın iyileştirilmesi (yeterli uyku, iyi yemek, egzersiz ve rahatlamak için zaman ayırın)
- Bir gruba katılarak veya (telefonla veya çevrimiçi olarak) doğum sonrası depresyondan geçen diğer insanlarla konuşarak daha fazla destek almak,
İlaç almak. Emzirme döneminde alınması güvenli ilaçlar vardır.
Nereden Yardım Alabilirsiniz?
Doğum sonrası depresyon belirtileriniz varsa, hemen yardım alın. Ne kadar erken yardım alırsanız, o kadar çabuk kendinizi iyi hissedersiniz. Başlamak için sağlık uzmanınızla (veya bebeğinizle) konuşun.
Yapılabilecekler şu şekilde;
- Size yardımcı olacak ilaçları reçete edin.
- Tedavi için bir psikolog, psikiyatrist veya başka bir akıl sağlığı çalışanına görünün.
- Belirtilerinize başka bir şeyin neden olmadığından emin olmak için kan testleri yapın.
- Bir sağlık uzmanınız yoksa Sağlık Bakanlığı’nın çevrimiçi servislerinden faydalanın.
- Kendinize veya bebeğinize zarar vermeyi düşünüyorsanız veya orada olmayan şeyleri duyar veya görürseniz, hemen yardım alın.
Youtube kanalına abone olun, birbirinden güzel videoları kaçırmayın https://www.youtube.com/c/begonyakadin