Dikiş Teknikleri

Düğme Nasıl Dikilir? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Reklamlar

Düğme nasıl dikilir? Hemen hemen her kıyafetimizde bulunan düğmelerimizin nasıl dikildiğini eminim hepimiz merak etmişizdir. Kimi zaman çok kullanımdan dolayı kimi zaman da sağlam dikilmediğinden dolayı kopabilmektedir düğmeler. Kopan düğmeyi yerine dikmek her ne kadar kolay gibi gözükse de biraz uğraştırıcı ve detay isteyen bir durumdur. Doğru tercihler yapmadığınız ve doğru dikmediğiniz takdirde kıyafetinizde sırıtabilir. Bu yazımızı okuduktan sonra düğme nasıl dikilir? Bütün pratik yöntemleriyle öğreneceğiz. Şimdi gelin önce düğme nedir onu öğrenelim daha sonra da düğme nasıl dikilir konu başlığını inceleyelim.

Düğme Nedir?

Düğme dikmeyi öğrenmeden önce düğme nedir iyice kavrayalım. Birçok yerde kullanılan düğmeler; kıyafetlerde, yorganlarda, nevresimlerde vb. gibi birçok yerlerde ilikleyici olarak kullanılan küçük tutturma araçlarıdır.

Düğme Nasıl Dikilir?
Düğme Nasıl Dikilir?

Düğme Nasıl Dikilir?

Birçok çeşidi bulunan düğmelerimizin kopma durumunda tekrardan kullanabilmemiz için dikmemiz gerekmektedir. Mecbur kalındığında da bu işi herkes yapmak zorunda kalabilir. Tabi çoğu kişi için zor gelse de mecbur kalındığında bu işi öğrenmekten başka bir çaremiz kalmamaktadır. Birçok çeşidi ve modeli bulunan düğmeleri dikmek için bazı yöntemleri bilmeniz gerekmektedir. Yani dışardan göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Şimdi gelin düğme nasıl dikilir öğrenelim.

Reklamlar
  1. Düğme Seçimi: Kıyafetinize uygun bir düğme seçmeniz gerekmektedir. Eğer kıyafetinizde birden çok düğme varsa kesinlikle olan düğmelerin modelinden bulup dikim yapmalısınız. Aksi halde farklı diktiğiniz düğme sırıtacak ve kötü bir görüntü ortaya çıkacaktır.
  2. İplik Seçimi: Kıyafetinize uygun düğmeyi bulduktan sonra sıra iplik seçiminde. Bunun için de kıyafetinizdeki düğmelerin dikildiği ipi inceleyip o renkte bir ip tercih edebilirsiniz. Tek bir düğmeye sahipse kıyafetinizde sırıtmayacak bir renkte ip seçebilirsiniz.
  3. İpliği İğneye Geçirin: Evet artık dikim için hazırlıklar bitti başlamak üzereyiz. Eğer ince iplik varsa elinizde daha sağlam olması için ipliği iki kat yaparak iğneden geçirebilirsiniz. İpliği iğneden geçirdikten sonra iki ucunu da aynı hizaya getirerek eşit olmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra da ipin ucunuz işaret ve başparmağınızın arasına sıkıştırarak ipi işaret parmağınızın etrafına dolayın. Oluşan halkanın içinden ipin ucunu geçirerek sıkıca çekin ve düğümünüz hazır.
  4. Düğmeyi Dikeceğiniz Yeri Belirleyin: Özellikle de gömlek gibi birden çok düğmenin arasından kopan bir düğmeyi dikiyorsanız düğmeyi dikeceğiniz yeri belirlemeniz oldukça önemlidir. Hizası düzgün olmadığı takdirde tekrardan dikmek zorunda kalabilirsiniz. Tabi bu da tekrar sök ve tekrar dik durumu yapacağı için kıyafetinizi deforme edecektir. Bu yüzden düğmeyi dikeceğiniz yeri doğru bir şekilde belirleyin ve daha sonra dikmeye başlayın.
  5. Dikmeye Başlayın: Dikeceğiniz kıyafetin ters tarafından düğmenin deliğine iğneyi sokun ve ipi sonuna kadar çekerek dikme işlemine başlayın. Diğer deliğe de aynı işleme yaparak alt taraftan çekin. Bu işlemi yaparken düğmenin kaymamasına özen gösterin. Düğmenin kaymaması için elinizle sabit bir şekilde tutabilirsiniz. Birkaç dikişten sonra düğme sabitleşecektir.
  6. Dikmeye Devam Edin: Birkaç dikiş düğmeyi sağlamlaştırmak için yeterli olmayacağı için dikmeye devam edin. Düğmenin iyice dikildiğinden emin olana kadar dikme işlemine devam edebilirsiniz.
  7. Düğüm Atın: Dikme işlemi bittikten sonra düğüm atmaya sıra geldi. Tabi bunu yapmak için iğneyi başlangıç noktasına yani kıyafetinizin iç kısmına getirmelisiniz. Dikişlerin altından iğneyi geçiştirerek iyice sıkıştırın ve en son olarak ipliğe düğüm atın. Kalan fazlalık ipi çok dipten olmayacak şekilde kesin.
Düğme Dikerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Düğme Dikerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Düğme Dikerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Çok basit gibi görünen düğme dikme eylemini doğru yapmadığımız takdirde kıyafetimiz deforme olabilir ve bir daha giymek için imkânımız olmayabilir. Bu yüzden düğme dikerken nelere dikkat etmeliyiz iyice bilmeli ve ona göre hareket etmeliyiz.

İlginizi Çekebilir: Dikiş Kursu

  • İnce Kumaşlara Dikkat: Düğme dikeceğiniz kumaş çok inceyse gömlek tarzı gibi oldukça dikkat etmelisiniz. Burada hataya yer yok.
  • Farklı Kumaşlara Dikkat: Hem ince hem de kumaşı farklı bir kıyafete düğme dikiyorsanız çok daha fazla dikkat etmelisiniz. Çünkü bazı kumaşlar hatayı çok daha net göstermektedir.
  • Düğümünüzü Sağlam Atın: Düğme dikme işlemini gerçekleştirdiniz fakat birkaç güne tekrar koptu. Evet başta dikkat etmeniz gereken düğüme dikkat etmediğiniz yeni anladınız. Bunu yaşamamak için düğümünüzü sağlam atmalısınız.
  • Dikişlerinizi Düzenli Atın: Eğer dikeceğiniz düğmenin dikişleri dışarıdan gözükecek şekilde ise dikişlerinizi estetiğine özen göstermeniz gerekir.

İlginizi çekebilir: Modelistlik Kursunda Neler Öğrenilir?

Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Reklamlar
Elif Akkaş
Elif Akkaş

Merhaba ben Elif. 23 yaşındayım. Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisiyim. Sizler için araştırdığım konuları özgün ve sade bir dille anlatarak daha kaliteli içerikler okumanıza yardımcı oluyorum. Yazılarımın yolunuza ışık saçması dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx