Sağlık

El ve Ayak Uyuşması Neyin Belirtisidir?

Reklamlar

Sık sık el ve ayak uyuşması yaşıyorsanız nedenini merak edebilirsiniz. El ve ayak uyuşması neyin belirtisidir sorusunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz. El ve ayak uyuşması sık sık meydana geliyorsa, uyuşma ile birlikte, uyuşma ile karıncalanma ve duyu kaybı varsa bunun nedeni genellikle bozulmuş kan akışı veya sinir sıkışmasıdır. Uyuşma başka nedenlere bağlı olarak da meydana gelebilir.

El ve Ayak Uyuşması Tedavisi

El ve ayak uyuşması sorunundan muzdarip olan çok kişi vardır. Bazıları uyuşma ile ilişkili üst veya alt ekstremitelerde (kol ve bacaklarda) kısa süreli yanma ve karıncalanma hakkında bilgi sahibi değildir. El ve ayaklarda uyuşma genellikle sinir uçlarının ve kan damarlarının sıkışması sonucunda meydana gelir. Bu durumda durduğunuz pozisyonu değiştirebilir ve rahatsız eden kısma masaj yaparak hassasiyeti geri kazandırabilirsiniz.

Eller ve Ayaklar Neden Uyuşur?
Eller ve Ayaklar Neden Uyuşur?

Eller ve Ayaklar Neden Uyuşur?

Ellerde ve ayaklarda sık sık uyuşma meydana geliyorsa, aynı zamanda karıncalanma ve duyu kaybı varsa bunun nedeni bozulmuş kan akışı veya sinir sıkışması olabilir. Bu belirtiler ile birlikte yanma hissi, kol ve bacaklarda ağrı da görülebilir. Ağrıların (sağ el ve ayak parmaklarının uyuşması, ) temel nedeni de hareketsiz bir yaşam tarzıdır. Uzun süre ayak parmakları uyuşan kişide zamanla skolyoz veya siyatik gelişebilir. Bir pozisyonda uzun süre kalmak kan akışını zorlaştırır. Bununla birlikte, kollarda ve bacaklarda uyuşma, patolojik bir sürecin (sol elin parmaklarının uyuşması) ortaya çıktığını gösterebilir.

Reklamlar

En çok uyurken uyuşan eller, sadece uyurken değil diğer zamanlarda da uyuşabilir. Ayaklar da aynı şekilde uyuşabilir. El ve ayak uyuşmasına yol açan etkenlere göz atalım.

El Ayak Uyuşmasının Nedenleri:

1- Osteokondroz

Osteokondroz rahatsızlığında omurların diskleri etkilenir. Bu rahatsızlıkta servikal bölge omurlara baskı yapar bunun sonucunda sinir ucu sıkışması meydana gelir ve eller uyuşur. Zayıf koordinasyon, başta şiddetli ağrı, baş dönmesi şikayetler ile belirti verir. Bu belirtiler ortaya çıkarsa, bir doktora başvurmalısınız hemen tedavi süreciniz başlayacaktır. Osteokondroz rahatsızlığının fiziksel görünümde bırakacağı hasarın önüne geçmek için duruşunuzu kontrol etmeniz, beden eğitimi, jimnastik ile uğraşmanız gerekir.

2- Karpal Tünel Sendromu

Bu sendrom daha çok bilgisayar başında uzun süreli çalışan kişilerde kolun doğal olmayan bir şekilde bükülmesi sonucunda görülür. Manuel sürekli monoton iş ve hobilerle uğraşanlar için tipik bir hastalıktır. Hastalık genellikle müzisyenleri, terzileri veya programcıları etkiler.

Parmaklar tendonların şişmesine yol açan aynı hareketleri gerçekleşir. Böylece dar kanal siniri sıkıştırır. Böylece genellikle sabahları ellerde karıncalanma hissi olur. Hastalık ilk başladığında parmak kasları körelebilir. Muayene olmak hastalığınızı tedavi etmek için bir nöroloji uzmanını görünmelisiniz.

Reklamlar

3- Multipl Skleroz (MS hastalığı)

MS hastalığı olarak bilinen multipl skleroz hastalığı kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Multipl sklerozlu ellerin uyuşması ile sinir uyarıları vücutta iyi hareket etmediğinden hasta kesinlikle bir nöroloğu ziyaret etmelidir.

4- Derin Ven Trombozu (İç toplardamarlarda pıhtı oluşması)

Derin Ven Trombozu olarak bilinen iç toplardamarlarda pıhtı oluşumu el ve ayaklarda uyuşmaya neden olabilir. Burada bir kan pıhtısı kan akışını engeller. Ve genellikle uzuvlerin işleyişi besin eksikliği nedeniyle bozulur.

Pıthı ile birlikte ödem de görülebilir. Hastalık sonucunda kan pıhtısı oluşarak kangrene bile neden olabilir. Bu hastalık teşhis ediilerek muayene sonuçlarına göre tedaviye başlanmalıdır.

5- Brakiyal Pleksusun Nevraljisi

Brakiyal pleksus, boyun bölgesinden kaynaklanan ve üst uzuvdaki hareketi kontrol eden sinirlerin çoğuna neden olacak şekilde dallanan bir grup sinirdir. Brakiyal pleksusa bağlı yaralanmalar yaygındır ve zayıflatıcı olabilir. Yaralanma şiddetli ise, tüm üst uzuvda güçsüzlüğe veya felce neden olabilir. Brakiyal pleksusun bir sonucu olarak, uzman doktorların başa çıkmasına yardımcı olacak uyuşukluk görünebilir.

6- Anemi – Diyabet

Anemi ve diyabet rahatsızlıkları olan kişilerde genellikle dolaşım bozuklukları vardır. Bu da dolayısıyla uyuşukluğa neden olur.

7- Felç

El ve ayak uyuşmasının en tehlikeli sonucu felçtir. Eğer kafada gürültü, kafa karışıklığı, çift görme, değişik konuşma, duyu kaybı gibi şikayetler varsa vakit kaybetmeden ambulans çağırılmalı, hızlıca müdahaleye başlanmalıdır.

Ellerde ve Ayaklarda Uyuşmanın Diğer Nedenleri
Ellerde ve Ayaklarda Uyuşmanın Diğer Nedenleri

Ellerde ve Ayaklarda Uyuşmanın Diğer Nedenleri

  • Diskopati (bel fıtığı),
  • Fıtıklaşmış disk – sinirler üzerinde baskıya neden olur,
  • Osteokondroz (servikal) – parmakların uyuşması,
  • Kemik lezyonları (kemik kanseri),

Kardiyovasküler hastalıklar: kalp krizi – sol kolun uyuşmasına, kalpte (göğüste) kısa süreli bıçaklama ağrısı eşlik eder; periferik damar hastalığı (kan damarlarının daralması kan akışını kısıtlar): ateroskleroz, geceleri el uyuşmasının nedenidir.

       Beyin hastalıkları

  • Vücudun bir tarafında bir uzvun uyuşması iskemik inmeyi gösterebilir;
  • Beyin kanseri
  • Meninks iltihabı

İlginizi çekebilir: Hemanjiom Damar Beni Hastalığı Nedir?

Ellerde ve Ayaklarda Uyuşmanın Diğer Nedenleri

  • Guillain-Barré sendromu, periferik sinir sisteminin bir hastalığıdır.
  • Sistemik lupus eritematozus (SLE) – doku ve organlarda inflamatuar süreçler
  • Toksik maddelerle zehirlenmeye bağlı sinir iletim hasarı (kurşun zehirlenmesi)
  • Çölyak hastalığı, maddelerin emilim bozukluğunun bir sonucu olarak vitamin eksikliğidir.
  • Nörolojik hastalıklar: Hamilelik sırasında ellerde uyuşma. Hamile kadınlarda el uyuşması, vücutta su tutulmasına yol açan hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir. Bilek eklemi kapsülünde, birçok sinirin geçtiği ödem oluşur. Bu, bir semptomu kolda uyuşma hissi olan bireysel sinirler üzerinde baskıya neden olur.
  • Multipl skleroz
  • Epilepsi
  • Nevroz ( sağ elin uyuşması )
  • Migren
  • Nöropati (ilaç, alkol, diyabet)
  • Yanıklarda veya donmalarda sinir iletim bozuklukları görülebilir.

El ve ayak uyuşmasının en bilinen nedenlerini sizlerle birlikte ele aldık. Ellerinizde ve bacaklarınızda uzun süre geçmeyen ve sürekli tekrarlayan uyuşma varsa vakit kaybetmeden bir doktora gitmelisiniz. Hastalığa dair ilk belirtiler meydana gelir gelmez sağlık kurumlarına başvurmalısınız. İhmal ederseniz ciddi rahatsızlıklar ile karşılaşabilirsiniz.

El ve Ayak Uyuşması İçin Hangi Doktora Gidilir?

El ayak uyuşmasından şikayetçiyseniz neden kaynaklandığını bulmak için, hastalığınızın nedenini öğrenmek için bir hastanenin nöroloji bölümüne başvurmalısınız. Doktorunuz bir takım tetkikler isteyecek ve gerek varsa ihtiyacınız olan tedaviyi uygulayacaksınız.

El ve Ayak Uyuşması Tedavisi

El ve ayak uyuşması tedavisinde ilk olarak uyuşmanın nedeni tespit edilip altında yatan hastalık bulunmalıdır. Hastalığın tedavisi hem tıbbi hem de karmaşık ve cerrahi olabilir. Nöroloji uzmanları el uyuşmasının nedenleri ve tedavisi, gece el uyuşmasının nedenleri ve tedavisi, el uyuşmasının nedenleri ve tedavisi, parmak uyuşmasının nedenleri ve tedavisi ile ilgili sorularınızda size yardımcı olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

Youtube kanalımıza abone olarak bize destek olabilirsiniz.

El ve Ayak Uyuşması Neyin Belirtisidir? 2024 El ve Ayak Uyuşması
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx