Elbiselik Kumaş İsimleri
Elbiselik kumaşlar, farklı ipliklerin çeşitli örme teknikleri ile bir araya gelmesinden oluşmaktadırlar. Doğal üretilen kumaşlar; hayvan kılları, bitki tohumları, bitki yaprakları, bitki gövdeleri ve ipek böceği kozalarından elde edilen liflerden oluşmaktadır. Aynı zamanda sentetik kumaşlar, kamgarn kumaşlar ve tropikal kumaşlarda tekstil sektöründe kullanılmaktadır.
Doğal Elbiselik Kumaş Çeşitleri Nelerdir?
Doğal liflerden oluşan doğal elbiselik kumaş çeşitleri en sağlıklı olan kumaşlardır. Bu tarz kumaşlar nefes alabilir özelliğe ve yumuşak bir dokuya sahiptirler. Antialerjik bir yapıda olan doğal kumaşlar en çok tercih edilen kumaş çeşitleri arasında yer almaktadırlar. Doğal elbiselik kumaş çeşitleri sırasıyla şunlardır;
Pamuk Elbiselik Kumaş
Kullanımı en sağlıklı kumaşlardan biri olan pamuk kumaşlar, kalın ve ince olmak üzere iki çeşitten oluşmaktadır. Kalın pamuklu kumaşlar kışın giyilen giysilerde kullanılırken, ince pamuklu olan kumaşlar ise yazlık giysilerin imalatında sıklıkla kullanılmaktadır.
Pamuk bitkisinden elde edilen doğal liflerle dokunan bu kumaş türü, yumuşak dokusu ile giyildiği zaman rahat bir duruş sergilemektedir. Aynı zamanda pamuk kumaşlar doğal yapısı ile emici özelliğe sahiptirler.
Antialerjik özelliğinden dolayı özellikle bebek giyimlerinde ve iç giyimlerde pamuklu kumaşlar tercih edilmektedir. Pamuklu kumaşlardan üretilen beyaz giysiler 90 derece sıcaklıkta, renkli pamuklular ise 60 derecede yıkanabilmektedir.
Keten Elbiselik Kumaş
En eski kumaş türlerinden biri olan keten kumaşlar, keten bitkisinin liflerinden üretilmektedir. Antialerjik olan keten kumaşlar, özellikle sıcak havalarda yapısında doğal olarak bulunan özel gözenekleri sayesinde hava alarak, terlemeyi önlemektedir.
Son derece sağlıklı olan keten kumaşlar özel lifli yapısından dolayı banyo lifi üretimlerinde de kullanılmaktadır. Pürüzsüz ve tüysüz bir yapıya sahip olan bu kumaş türünün kirlenmesi zordur.
Doğal olarak yapısından bulunan yansıtma özelliğinden dolayı renk solmaları az olmakta olup, kullanımı uzun ömürlü olmaktadır. Su ve nemi iyi çeken keten kumaşlar, diğer kumaş türlerine göre daha dayanıklı olmaktadır. Keten kumaşlar çamaşır makinesinde 50 derecede yıkanabilmektedir.
Yün Elbiselik Kumaş
Koyun ve keçi gibi hayvanların tüylerinin liflerinden dokunan yün kumaşlar, en doğal kumaş türleri arasındadır. Zor kirlenip, zor kırışan yün kumaşlar, kullanım açısından kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Yün kumaşlar kış aylarında sıcak tutma, yaz aylarında ise serin tutma özelliği taşımaktadır.
Yün kumaşlar için çamaşır makinesinde yıkama sıcaklığının ise 30 derece olması gerekmektedir. Temizliği için yün kumaşlarda, çamaşır suyu kullanılmaması gerekmektedir. Yün kumaşlar tersten ütülenebilmekte, aynı zamanda kuru temizleme de yapılabilmektedir.
İpek Elbiselik Kumaş
En kaliteli ve sağlıklı doğal kumaş türlerinden biri olan ipek kumaşlar, ipek böceklerinin kozalarından elde edilen liflerle üretilmektedirler. Protein bazlı lifleri olan ipek kumaşlar, aynı zamanda en pahalı olan kumaş çeşitleri arasında yer almaktadır. Bakımı zor olan ve narin olan ipek kumaşlar kadınların kullanımını en çok tercih ettiği kumaşlardandır.
İpek kumaşların temizliğinde çamaşır makinesi kullanılmamakta olup, 20 derece sıcaklıkta su ile elde yıkama yapılmalıdır. Ütüsünün ise düşük sıcaklıkta olması lazımdır. Bu nedenle ipek kumaşları temizlemenin en ideal yolu, kuru temizleme olmaktadır.
Kaşmir Elbiselik Kumaş
Moğolistan, Çin ve Hindistan dağlarında yaşayan keçilerin yünlerinden elde edilen liflerle dokunan bir kumaş türü olan kaşmir kumaş, termal özelliği bulunan kaliteli bir yapıya sahiptir. Kış aylarında ve yaz aylarında giyilebilen kaşmir kumaşlar, yazın serinletip, kışın ise ısıtmaktadır.
Kaşmir kumaşlar kök boyalarla boyanabilmektedir. Kaşmir keçilerinin tüylerinden imal edilen kaşmir kumaşların temizliğinde, çamaşır makinesi kullanılmamaktadır. Ilık suda, 20 derecede elde yıkama ve kuru temizleme yapılabilmektedir.
Sentetik Elbiselik Kumaş Çeşitleri Nelerdir?
Sentetik kumaşlar, doğal malzemelerin kimyasal olarak işlemlerden geçirilmesi suretiyle üretilen elyaflardan oluşmaktadır. Doğal kumaşlara göre daha dayanıklı olup, kurutması daha kolay olmaktadır. Taşıması hafif olan sentetik kumaşlar, kolay kırışmama özelliğine sahiptirler. İstenilen her renge kolay boyanabilirler.
Sentetik kumaşların, doğal kumaşlara göre olumsuz olan tarafı ise antibakteriyel ve hijyenik olmamalarıdır. Sentetik olduklarından dolayı, insan vücudunda statik elektriğin birikmesine neden olmaktadırlar. Sentetik kumaşlar, cildin nefes almasını engelleyerek, cildin çabuk kırışmasını sağlamaktadırlar.
Sentetik kumaş çeşitleri ise sırasıyla şunlardır;
- Azlon kumaş
- Viskoz kumaş
- Tensel kumaş
- Asetat kumaş
- Akrilik kumaş
- Lâteks kumaş
- Polyester kumaş
- Karbon kumaş
- Polipropilen kumaş
- Naylon kumaş
- Vinil kumaş
- Spandex kumaş
Kamgarn Elbiselik Kumaş Çeşitleri Nelerdir?
Kamgarn, taranmış uzun ve ince yün liflerinin özel işlemlerden geçmesi ise elde edilen bir kumaş türüdür. Bu elde edilen iplikle dokunan kamgarn kumaşlar, düzgün bir yüzeye sahip olan, kaliteli bir kumaş çeşididir. Kamgarn kumaşlardan yapılan giysiler, kış aylarında giyilmeye müsait olup, oldukça sıcak tutmaktadırlar. Kolay buruşma özelliği bulunan kamgarn kumaşların, ütüsü ise çok kolay olmaktadır.
Kamgarn kumaş çeşitleri ise sırasıyla şunlardır;
- Astragan kamgarn kumaş
- Tartan – Ekose kamgarn kumaş
- Alpaka kumaş
Tropikal Elbiselik Kumaş Çeşitleri Nelerdir?
Tropikal kumaşlar, ince yün liflerinden yün – tiftik ya da yün – polyster karışımları olarak, özel olarak üretilen yazlık kullanıma müsait olan kumaşlardır. Tropikal kumaşlar 60/2 ya da 52/2 numara iplikler ile dokunarak imal edilmektedirler.
Tropikal kumaş çeşitleri ise şunlardır;
- Krep kumaş
- Gabardin kumaş
- Panama kumaş
- Fresko kumaş
- Dubldra kumaş
- Lastikotin kumaş
- Filafil kumaş
Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Örgüde Lastik Nasıl Yapılır? adlı yazımızı okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.