Elf Kedisi Bakımı ve Özellikleri
Elf kedisi özelliklerine geçmeden önce bilinmesi gereken, bu kedinin asıl isminin Dwelf kedisi olduğudur. Ülkemizde bu kediye Sphynx kedisi deniyor ama bu kedi türü, Sphynx kedisi ve American Curl kedisi çaprazlanması ile ortaya çıkmış bir kedi türüdür.
Kayıtsız kalamayacağınız bir görünüme sahip, tüysüz ve kıvrık kulaklı Elf kedisi nereden geliyor ve ideal beslenmesinden sağlığına kadar onunla ilgili tüm bilgileri gelin birlikte öğrenelim.
Elf Kedisi Hakkında Genel Bilgi
Elf kedisi (Dwelf kedisi) menşei Amerika Birleşik Devletleri olup, bakımına ve özellikle tüysüz olmasından dolayı sağlığına dikkat edilirse, 8 ila 12 yıl arası ömre sahiptir. Elf kedisi, küçük beden kedi ırkına girer ve yaklaşık 2-3 kg bir ağırlığa sahiptir.
Elf kedisi, Hipoalerjenik bir kedi türü değildir. Beslenmesine dikkat edilmezse kilo alma eğilimi vardır. Yalnızlığı sevmeyen ve yalnız olduğunda strese giren bir kedi türüdür. Bu yüzden miyavlama huyu vardır. Tüysüz olması nedeniyle asla soğuk iklimlere uygun değildir. Çok sıcaklara da uygun olmayan bir kedi olup ılıman iklimleri tercih eder.
Elf Kedisi İdeal Yaşam Alanı Ve Yaşam Tarzı
Elf kedisi için ideal yaşam alanı evdir. Bu kedi, tüy olmaması nedeniyle düşük sıcaklıklardan muzdarip olma eğilimindedir. Aynı nedenle güneş yanığı ve diğer sebeplerden oluşabilecek yanıklara maruz kalmaktadır. Bu nedenle, Elf kedisi için tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek rahat bir ortam sağlamak önemlidir.
Kedilerin rahatlamasına ve eğlenmesine ayrılmış alanda aksesuarlar eklenmelidir. Tırmalama tahtası, ranzalar, minderler ve oyuncaklar bu kedinin hoş vakit geçirmesi ve esenliği için önemlidir.
Elf kedisi sahiplenmek, yaşlıların yanı sıra çocuklu aileler ve başka evcil hayvanlar besleyenler için tavsiye edilir. Yalnızlığı sevmeyen bir kedi olduğu için evden uzakta çok vakit geçirenler için uygun bir kedi türü değildir.
Elf Kedisi Kökenleri ve Tarihi
Elf kedisi, American Curl, Canadian Sphynx ve Munchkin dahil olmak üzere birkaç farklı ırkın melezlenmesinden doğmuştur.
Atalarının her birinden çok özel özellikler miras almıştır. Kulakları geriye doğru katlanmış, tüysüz ve kısa boyludur. Geçmişi çok yeni olan yani 2009’dan beri yetiştirilen bu cins, bugüne kadar herhangi bir kedi derneği tarafından resmi olarak tanınmamıştır. Bu nedenle, hala deneysel bir kedidir.
Elf Kedisi Görünüm Ve Fiziksel Özellikleri
Elf kedisinin görünüşü gerçekten tuhaf olsa da, 3 kg’dan daha ağır olmayan küçük boyutlu bir kedidir. Küçük boyutuna rağmen, bu kedinin yapısı çok sağlamdır.
Elf kedinin kafası büyük ve yuvarlaktır. Geriye katlanmış iki büyük kulağı vardır. Gri, mavi ve yeşil dahil olmak üzere farklı tonlarda olabilen eşit derecede büyük gözleri bulunur.
Elf kedisi, kadifeye benzeyen ince bir kürk tabakasına sahiptir. Derisinin renkleri siyah ve kahverengiden gri ve beyaza kadar değişir. Elf kedisinin pençeleri oldukça uzundur. Sadece, patisindeki bir pencesi 7 santimetreyi geçebilir. Bu diğer ırklara nazaran oldukça uzun olduğu anlamına gelir.
Elf Kedisi Karakteri
Kusursuz ve tuhaf görünüme ek olarak, Elf kedisi, gerçekten eşsiz bir kişiliğe sahiptir. Sevecen, sevimli ve çok tatlı, sürekli olarak insanlardan ilgi ve sevgi ister.
Elf kedisi aktif ve meraklı bir kedidir. Kedinin küçük boyutuyla birleşen zekasına dikkat edilmesi gerekir. Keşfetmeyi sever ve evinizde, hiç tahmin etmeyeceğiniz yerlere girebilir ve onu saatlerce arayabilirsiniz.
Çocuklar Ve Diğer Hayvanlarla Uyumluluk
Arkadaş canlısı ve sevecen mizacı sayesinde Elf kedisi, şefkatli ve sabırlı olduğu için çocuklar için çok iyi bir evcil arkadaştır. Bu kedi, aslında sosyaldir ve köpekler veya kediler olsun, diğer evcil hayvanlara karşı da iyi niyetlidir.
Elf Kedisi Sağlığı Ve Bakımı
Bu cinsin bugüne kadar ki örnekleri sağlıklı olma eğilimindedir. Bu kedinin ortalama ömrü 8 ila 12 yıl arasındadır. Elf kedisinde genetik bir yapıya sahip belirli bir yaygın hastalık olmamasına rağmen, tüylerinin tamamen yokluğundan dolayı kırılgan bir hayvandır. Soğuktan kaynaklanan sağlık sorunlarına ve güneşten kaynaklanan yanık ve diğer cilt hastalıklarına maruz kalabilir.
Elf Kedisinin Bakımı
Bu kedinin kürkü olmadığı için tarama ve tüy sorunu yoktur. Diğer evcil kedilere göre daha kolay kirlenme eğiliminde olduğu için hayvan derisinin periyodik olarak yıkanmasının yanı sıra gözleri ve kulakları düzenli olarak temizlemek gerekir.
Elf Kedisi Beslenmesi
Etobur olan bu kedinin beslenmesinin esas olarak hayvansal kaynaklı protein alımına dayalı olması gerekir. Elf kedisi, vücudunun üretemediği bir dizi temel besin maddesini et ve balıktan alır. Kürkün olmaması nedeniyle, bu kedinin metabolizması daha hızlıdır.
Düzgün ve kaliteli mamalar seçilirse, kedilerde sıkça yaşanan sindirim problemleri bu kedi türünde asla olmaz. Kilo almaya müsait olduğu için gün içinde birkaç kez beslenmesi ve az miktarlarda mama verilmesi gerekir. Elf kedisi için nasıl bir mama seçeceğinizi ve ne kadar vereceğinizi mutlaka veteriner yardımı ile belirleyin.
Elf Kedisi Üremesi
Elf kedisi, kendi türü hariç diğer türlerle çiftleştirilmemektedir. Çiftleşmeden sonra gebelik 62 ile 68 gün arasında sürer ve 2 ila 3 yavru doğar. Yavrular, yaşamın ilk yılında yetişkin boyutuna ulaşır.
Elf Kedisi Hakkında Merak Edilenler
Son olarak, elf kedisi için birkaç ilginç bilgi;
- Cinsin adı, kedinin küçük boyutuna atıfta bulunur. Aslında kedinin tuhaf kulaklarını ifade etmesi için ismine Elf denmiştir.
- Bu kediler, normal evcil kedilerin yaklaşık yarısı kadardır
- Küçük boyutu, bu kedinin sağlığını tehlikeye atmaz: bugüne kadar yapılan tüm testlerde bu kedide herhangi bir kalıtsal sağlık sorunu tespit edilmemiştir.
- Çok yeni tür olmasına rağmen ülkemizde bu kedi türüne bakılmaktadır. Çok iyi araştırırsanız bu kedinin yavrularından bulabilirsiniz.
Elf Kedisi Fiyatı
Elf kedisini ABD’den getirecekseniz maliyeti 2000 ile 3000 USD arasındadır. Ülkemizde ise henüz net bir rakam oluşmuş değildir. Bu kedi türünü, bin türk lirasına da bulabilirsiniz on bin türk lirasına da bulabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Sfenks Kedisi Bakımı ve Özellikleri
Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/