Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi? Sütü Azalır mı?
Ramazan ayına yaklaştığımız bu günlerde merak edilen sorulardan birisi emziren anneler oruç tutabilir mi? Emziren anneler oruç tutarsa sütü azalır mı? Bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Emziren annelerin oruç tutması gerekir mi? Dinimiz bu konuda ne diyor? Oruç tutunca anne sütünün vitamin değeri düşer mi? Emziren annelerin oruç tutması ile ilgili hadisler ve Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuda yaptığı açıklamalar, hepsini yazımızda bulabilirsiniz. Merak ettiğiniz bu soruların cevabı için yazımızı okumaya devam ediniz.
Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi? İşte Diyanetin Cevabı
Bu yazımızı yaklaşan ramazan ayında emziren anneler oruç tutabilir mi sorusunun cevabını araştıran annelerimize en doğru cevabı vermek için ele aldık. Emziren annelerimiz ramazan ayı yaklaştıkça oruç tutarsam sütüm azalır mı, oruç tutabilir miyim diye merak eder. Peki, emziren bir anne oruç tutarsa nasıl bir yol izlemeli, nasıl beslenmeli gelin yanıtına birlikte bakalım.
Diyanet İşleri Başkanlığının emziren annelerin oruç tutması hakkındaki açıklaması şu şekildedir;
“Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).
Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 269).”
İlginizi Çekebilir: En İyi C Vitamini Kaynakları
Emziren Anne Oruç Tutarsa Sütü Azalır mı?
Merak edilen bir diğer konu da bebeklerini yeni kucağına almış annelerin oruç tutması halinde sütü azalır mı? Gelelim bu sorunun cevabına;
Bebeğinizi emzirirken oruç tutarsanız orucunuz bozulmaz. Çünkü orucu boşan şeyler vücuda bir şeyler girmesidir. Bebek emzirirken vücuttan süt çıkar bu nedenle oruç bozulmaz
Ama yine de emziren anneler oruç tutmak zorunda değildir. Bebeğinin tam beslenemeyeceğini düşünen anneler ve emzirirken oruç tutunca halsiz kalıp bebeğine tam bakamayacaklarını düşünürlerse oruç tutmayabilirler.
Araştırmalara göre oruç süresince su içilmemesinden ve aç kalınmasından dolayı süt miktarının etkilendiğine dair bir bilgi yoktur. Ancak sütün içerik yapısı da çok önemlidir. Bebeğin sağlıklı olarak büyümesi için anne sütündeki mineraller oldukça önemlidir. Emziren annelerin oruç tutmak zorunda olmamalarının bir önemli nedeni de oruç ile tam beslenemedikleri ve anne sütünün miktarı azalmasa da sütteki bazı vitamin değerlerinin ve magnezyum, çinko ve potasyum gibi minerallerin azalmasıdır. Oruç tutunca sütün yapısı değişebileceği ve bebek de bundan etkileneceği için emziren anne oruç tutmayabilir.
Anne sütü bebeğin 2 yaşına kadar temel besin kaynağı olduğu için içeriğindeki değişiklikler bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu olumsuz etkiyi göze alamayan anneler ramazan ayında oruç tutmayabilir.
Ancak bazı kişilerde uykusuzluk, susuzluk, açlık ve yorgunluğun süt üretimini süt miktarını etkilediği de görülmüştür. Bu nedenle vücudun çok susuz kalması vücut fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Vücudun fonksiyonlarının dengeli olarak çalışması süt üretimi açısından çok önemlidir.
Bebeğin bakımı ile tüm gün ilgilenen annelerin yorgun, aç ve susuz olması bebeğe olan bakımını olumsuz etkileyebilir. Bebeğe en iyi şekilde bakması için annenin enerjisinin yüksek olması önemlidir.
Yani bebeğin gelişimini ve annenin enerjisini etkileyebileceğini için dini kaynaklarda da hamile ya da emziren anneler için bir oruç tutma zorunluluğu yoktur.
Ama anneler oruç tutmaya alışık olduklarından ramazan ayında oruç tutamadıkları için kendilerini kötü hissederse sonrada tutamadıkları orucu kaza edebilirler. Ancak bu konuda herhangi bir baskı yapılmamaktadır.
Emzirme ve oruç tutma konusunu özetlemek gerekirse:
- Bebeğinin yeterli vitamin ve mineralleri alamayacağını, sizin de yorgun ve aç kalarak bebeğinize enerjiniz kalmayacağını düşüyorsanız emzirme sürecinde oruç tutmayabilirsiniz.
- Emziren annelerin oruç tutması konusunda bir zorunluluk yoktur.
- Kendinizi iyi hissediyor ve emzirirken oruç tutmak istiyorsanız oruç tutabilirsiniz. Ama uzun süre aç kalacağınız için sütün yapısında bulunan minerallerin kaybolacağını da unutmamalısınız.
- Ramazan ayında tutamadığınız oruçları, kendinizi iyi hissettiğiniz dönemde kaza orucu olarak tutabilirsiniz.
Eğer çevrenizde emziren bir anne varsa ve oruç tutmak istiyorsa onun için şu bilgileri kısaca dile getirebilirsiniz:
- Emziren anne oruç tutarken kendilerini iyi hissediyor, tüm günü zorlanmadan geçirebileceğini düşünüyorsa oruç tutabilir ancak oruç tutmanın bazı riskleri vardır.
- Emziren annenin oruç tutarken gün içinde kan şeker düşebilir. Böyle bir durumda hassas bir bünyesi varsa bayılabilir.
- Annelerin bebeğine iyi bakabilmesi için enerji dolu olması çok önemlidir. Ancak oruç emziren annenin enerjisini alabilir. Anne bebeğine bakarken zorlanabilir.
- Emziren annelerin oruç tutması dinen zorunlu değildir. Tutması da yasak değildir. Ama emziren annenin oruç tutması sonucunda sağlığını tehdit eden durumlar yaşanabilir.
- Emzirirken oruç tutmak isteyen annelere daha sonra kendilerini iyi hissetlerinde oruçlarını kaza edebilecekleri uygun bir dille hatırlatılabilir.
Emzirirken Oruç Tutmak Anne Sağlığını Etkiler mi?
Emziren annenin oruç tutması bebeğin sağlığını etkileyebileceği gibi kendi sağlığını da oluşuz etkileyebilir. Annenin kan şekeri düşebilir, vücudu susuz kalabilir. Bunların sonucunda da anne kendini yorgun hissedebilir. Çünkü emziren annelerin almaları gereken kalori miktarı normalden daha fazladır. Anne emzirirken kalori kaybettiği için iyi beslenmelidir. Ama gene de emziren anne oruç tutmaya karar verirse doktoruna danışmalı ve oruç tuttuğu sürede şu belirtilerden bazılarını görürse oruç tutmayı bırakmalıdır.
- Sarı ve kokulu idrar,
- Baş dönmesi,
- Yorgunluk
Anne emzirirken oruç tutmaya karar vermeye çalışırken önce ilk düşünmesi gereken nokta bebeğinin ve kendisinin sağlığıdır.
Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Bütün bu riskleri göze alarak oruç tutmaya karar veren emziren anne oruç tutarken sağlığının etkilenmemesi için şu durumlara dikkat etmelidir;
Bol su içmek: Emziren anne emzirdikçe daha çok susayacaktır. Özellikle de yaz aylarında su içememek emziren anneler için zor bir durumdur. Bu nedenle emzirirken oruç tutan anne iftarda ve oruç başlayana kadar bol bol su içmelidir.
Beslenmenize dikkat etmek: Oruç tutarken annenin sütündeki vitamin ve minerallerde azalma olmaması için annenin beslenmesinde vitamin ve mineral kaynaklarının bulunmasına dikkat edilmelidir.
Yeterince dinlenmek: Emzirme annenin enerjisini düşürebilir, oruçlu iken yemek yiyemeyince kan şekeri düşebilir. Bu nedenle emziren annenin oruç tutarken sık sık dinlemesi gerekir. Bebeğine bakması dışında enerji gerektiren diğer işleri oruçtan sonraya erteleyebilir. Ama kan şekerinin düşmesi ve yorgunluk bebeğin bakımını etkilerse bu durumda anne oruç tutmayı bırakmalıdır.
Bebeğin sağlık durumunu gözlemlemek: Annenin sağlık durumunun yanında, bebeğin sağlık durumu da izlenmelidir. Bebeğin yeterli miktarda sıvı tüketmediğini gösteren koyu sarı idrar varsa anne oruç tutma durumunu gözden geçirilmelidir. Yani bebeğin idrarının koyu renk olması ve az beslendiği için çok ağlaması durumunda anne oruç tutmayı bırakmalıdır. Emzirme döneminde bebek ve annenin sağlığı ön planda olmalıdır.
Video içerikler ürettiğimiz bilgi kanalımız olan Begonya Kadın youtube kanalımıza abone olarak bize sosyal medyada da destek olabilirsiniz.