Pratik Bilgiler

En İyi Günlük Yaşam Hileleri

En İyi Günlük Yaşam Hileleri ve İpuçları

Reklamlar

En iyi günlük yaşam hileleri hayatınızı kolaylaştırır ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar. 2021’in yarısındayız ve bu yıl gerçekten evlerimizi nasıl daha iyi kullanabileceğimiz konusuna eğildik. Daha iyi bahçe bakımı yaptık, her şeyi daha iyi temizledik ve folyo, kağıt havlu ve kurutucu çarşafların daha iyi kullanıcıları olmayı öğreniyoruz. Yılın ikinci yarısına girerken, şimdiye kadar öğrendiğimiz en iyi günlük yaşam hileleri, püf noktalarını ve tüyoları tekrar gözden geçirelim.

Her türlü şey için alüminyum folyo kullanın
Her türlü şey için alüminyum folyo kullanın

Her türlü şey için alüminyum folyo kullanın

Aslında alüminyum folyo, özellikle yaz mevsiminde bir yemek pişirme malzemesi olarak kullanılır. Ama aynı zamanda çok daha fazlası için potansiyele sahiptir. Alüminyum folyo, tencerelerinize zarar vermeden dökme demir tavaları temizleyebilir. Folyo, bitkileriniz için parlak bir saksı  oluşturabilir ve ütüleme gibi temel ev işlerini hızlandırabilir. Folyo bunların hepsini ve çok daha fazlasını yapabilir.

Kör makaslar temelde işe yaramaz ve muhtemelen onları nasıl keskinleştireceğiniz konusunda pek bir şey bilmiyorsunuz. Neyse ki, alüminyum folyo, kullanmadan önce makası keskinleştirmenin sorunsuz bir yoludur. Sadece otuz santim uzunluğunda bir alüminyum folyo alın ve altı katmana katlayın. Katmanları tüm makası kullanarak kesin ve ardından makas belirgin şekilde daha keskin olacaktır.

Reklamlar

Alüminyum folyo, ısıyı çevresindeki nesneye geri yansıtır böylece daha iyi ütüleme için akıllıca kullanılabilir. Sadece ütü masası kılıfınızı çıkarın ve ütü masasını alüminyum folyo ile kaplayın ve kılıfı tekrar masanın üzerine koyun ve her zamanki gibi ütüleyin. Muhtemelen artık kıyafetlerinizi ters çevirmeniz gerekmeyecek (veya en azından o kadar değil), çünkü bir tarafı ütüleyebilir ve diğer tarafa bakmak için alüminyum folyo tarafından ısının yansımasını sağlayabilirsiniz.

Alüminyum folyo, çatal bıçak takımındaki lekeleri gideren bir iyon değişimi oluşturabilir. Bir tencereyi alüminyum folyo ile kaplayarak başlayın ve bir litre su ile doldurun. Ardından bir yemek kaşığı karbonatı ekleyip kaynamaya bırakın. Çatallarınızı birbirine değmeyecek kadar boşluk bırakacak şekilde tencereye bırakın ve on saniye bekletin. Yapılması gereken tek şey maşa ile çıkarmak. Gerekirse, ağır hasarlı gümüşleri daha uzun süre ıslatmak için bırakabilirsiniz.

Daha önce bahsedilen iyon değişim süreci? Mücevherlerde de sihir yapıyor. Küçük bir kaseye alüminyum folyo sarın ve mücevherlerin üzerini kaplayan yere kadar kaynar su dökün. Suya tuz, kabartma tozu ve bulaşık deterjanı ekleyin. Malzemeleri karışıma koyun ve on dakika bekletin. Soğuk suyla durulayın, ardından kurulayın ve mücevherleriniz yeni gibi parlasın.

Kullanılmış çelik yünü genellikle lavabonun altında kalır ve bir sonraki ihtiyacınız olana kadar unutulur, ancak o zamana kadar genellikle paslanır ve dağılır. Bir dahaki sefere, çelik yünü bir parça alüminyum folyo üzerinde kurumaya bırakın, ardından çeliği oksidasyondan korumak için alüminyum folyoya sarın.

Reklamlar
Alüminyum folyo
Alüminyum folyo

Diyelim ki tencere teliniz yok veya her kullanımdan sonra alüminyum folyoya sarmayı unuttunuz. Endişelenmeyin, eğer daha şık yapışmaz türler değilse, tencerelerinizi temizlemek için alüminyum folyoyu kullanabilirsiniz. Eski bir tencereden yapışmış yiyecekleri çıkarmak için, tencereye veya tavaya biraz bulaşık deterjanı koyun. Ardından, sünger veya ovma pedi kullanmak yerine, bir miktar alüminyum folyoyu buruşturarak top haline getirin ve pisliği ovalayın.

Dökme demir, normal tencere ve tavalar gibi temizlenemez, çünkü sabun kullanmak onları bozabilir ve mahvedebilir. İnatçı kum veya yanmış yiyeceklerden kurtulmak için, alüminyum folyoyu bir top haline getirebilir ve süngerle yaptığınız gibi ovalayabilirsiniz. Bulaşık deterjanı kullanmak yerine, sadece tuz veya sadece alüminyum folyo ve sıcak su kullanın, böylece gerekli yağları çıkarmadan kabuklu yiyecekleri kazıyabilirsiniz.

Oldukça rüzgarlı bir evde yaşıyorsanız ve radyatörünüzün kapasitesini artırmak istiyorsanız, ütüyle anlattığımız gibi alüminyum folyo kullanabilirsiniz. Radyatörün arkasını parlak tarafı radyatöre gelecek şekilde alüminyum folyo ile kaplayın, folyo ısıyı pencereden veya duvardan değil odaya yansıtacaktır.

Alternatif olarak, yaz aylarında, pencerelerinizi parlak tarafı dışarı bakacak şekilde alüminyum folyo ile yukarıdan aşağıya kaplayarak evinizi daha serin tutabilirsiniz. Folyo, ısıyı pencerenizden uzağa yansıtmaya yardımcı olur, içeriyi daha serin tutar ve klimanın işini yapmasına yardımcı olur. Folyoyu kartonun üzerine koyun ve daha kolay takma ve çıkarma için boyuta göre kesin.

Bazı bitkilerin özellikle kış aylarında iç mekan bitkilerinin mümkün olduğunca fazla güneş ışığını yakalamak için biraz yardıma ihtiyacı vardır ve alüminyum folyolu bir güneş saksısı inşa etmek, bitkilerinize ekstra ışık vermenin kolay bir yoludur. Sadece orta boy bir kutu alın (ayakkabı kutuları iyi çalışır) ve bir tarafını kesin, diğer üç tarafı tam bırakın. Kutuyu parlak tarafı dışarı gelecek şekilde alüminyum folyo sarın ve saksı bitkisini içine koyun. Bitkiye yansıtmak için kutunun ışık kaynağına bakmasını sağlayın.

Alüminyum folyo, çimlenme için daha iyi bir ortam oluşturmaya yardımcı olan tohumların yalıtılmasına yardımcı olur. Önceki bitki kutusunda yaptığımız gibi küçük bir kutunun bir tarafını kesmek yerine, tüm kutuyu parlak tarafı yukarı gelecek şekilde alüminyum folyo ile hizalayın. Drenajı sağlamak için kutuya delikler açın (ayakkabı kutusunun kapağını alüminyum folyo ile kaplayabilir ve drenajı yakalamak için kutunun altına yerleştirebilirsiniz), ardından kutuyu neredeyse yarıya kadar saksı toprağı ile doldurun ve tohumlarınızı ekin. Kutuyu güneşli bir pencerenin yanına koyun ve gerektiği kadar sulayın. Alüminyum folyo, ısıyı hapsetmeye ve çimlenme için toprağı nemli tutmaya yardımcı olacaktır.

Hiç kampa gittiniz ve sıcak, kuru uyku tulumunuzda uyuduktan sonra neden rutubetli olduğunu merak ederek uyandınız mı? Yoğuşma ve çiy (ve düşük kaliteli çadırlar) sabahları sizi ıslak bırakabilir, ancak çadırın altını uyku tulumunuzun altını alüminyum folyo ile kaplarsanız, soğuğa karşı çadırı daha iyi yalıtmış olursunuz ve bu çadırın kuru kalmasına yardımcı olur. 

Vinil döşemenin köşeleri ve bazen bölümleri, yapıştırıcı gevşedikten uzun bir süre sonra ortaya çıkmaya başlayabilir. Bir demir ve bir miktar alüminyum folyo kapmak için hızlı ve geçici bir çözümdür. Folyonun parlak tarafını vinil zemine koyun ve ütüyü yüksek ısıya ayarlayın ve folyonun yerleştirildiği zemini ütüleyin. Alüminyum folyo ayrıca vinilin erimesini ve zemini bozmasını önlemeye yardımcı olur. Bunun yerine folyo, alttaki yapıştırıcıyı yeniden eritmeye yardımcı olacaktır. Bunu bir dakika boyunca yapın, ardından biraz baskı eklemek için ağır ve düz bir şey yerleştirin. Ağırlığı kaldırmadan önce bir saat bekletin.

Rulo boya fırçaları tekrar tekrar kullanılabilir. Sorun genellikle eski boyanın yapışmasıdır. Her seferinde plastik tava kapakları satın alabilirsiniz, ancak zor durumda kalırsanız alüminyum folyo da işe yarayabilir. Sadece ağır hizmet tipi alüminyum folyoyu alın ve boya haddeleme tavasının içini sarın. Bitirdikten sonra, fazla boyayı kutuya geri dökün ve kolay temizlik için alüminyum folyoyu tavadan soyun.

Mavi maskeleme bandını alıp kapı kollarınızı kapatmayı deneyebilirsiniz, ancak alüminyum folyo çok daha kolay ve daha hızlı bir düzeltmedir. Yanlış boya darbelerinden veya boya damlalarından korumak için kapı kolunu tamamen alüminyum folyo ile kaplayın.

Bitkilerinizi uygun şekilde gübreleyin
Bitkilerinizi uygun şekilde gübreleyin

Bitkilerinizi uygun şekilde gübreleyin

Bitkilerinizi beslemek, kedinizi veya köpeğinizi beslemek kadar kolay bir işlem değildir. Evcil hayvanınızın daha fazla yiyeceğe ihtiyacı olduğunu veya doyduğunu bir şekilde anlarsınız ancak daha fazla güneşe veya suya ihtiyaç duyan bir bitki daha küçük, daha az ayırt edilebilir ipuçları verir. Sararmış yapraklar veya küçük noktalar, bitkinizin daha fazla gübreye ihtiyacı olduğuna veya bir molaya ihtiyacı olduğuna dair işaretler olabilir. Bitkinizin ne zaman daha fazla gübreye ihtiyacı olduğunu ve ne zaman yeterli olduğunu nasıl anlayacağınız konusunda bir araştırma yapın.

Bitki bilgi sitesi Garden Guides, bitkilerin uygun bir mineral dengesine ihtiyaç duyduğunu açıklar, en önemli mineraller azot, fosfor ve potasyumdur. Kötü toprak koşulları, PH düzeylerinde dengesizlik veya kuraklık dahil olmak üzere minerallerde potansiyel bir eksikliğin birkaç nedeni vardır. Bitkiler bu besin maddelerinin eksikliğine sahip olduklarında tam olarak ağlayamazlar ve size aç olduklarını söyleyemezler ve işaretler su eksikliği veya yeterli güneş olmaması ile aynı şey değildir.

Garden Guides’a göre, azot eksikliği, uçlardan başlayıp gövdeye ulaşan sarı yapraklara neden olacaktır. Öte yandan, fosfor eksikliği “bitkide nitratların birikmesine neden olarak donuk, koyu yeşil bir renk verir” ve bazen yapraklar mor bir renge döner. Potasyum seviyeleri çok düşük olduğunda, zamanla büyüyen ve büyük renk değişimleri oluşturan yapraklar üzerinde küçük lekelerin oluştuğunu görmeye başlayabilirsiniz.

Bu işaretler ortaya çıktığında, biyoteknoloji şirketi Greenway, bitkilerinizi yavaş yavaş sağlığına kavuşturmak için toprak değişiklikleri ve yavaş salınan gübre eklemeyi önerir.

Bitkilerinizi gübrelemenin diğer tarafı, onlara çok fazla besin vererek “gübre yanması” denen şeyi yaratmaktır. Çok fazla gübre uygulamak, bitkilerinizin nemini çekerek kurumasına ve yanmış görünmesine neden olabilir. Yapraklar bej veya kahverengi görünme ve buruşma eğiliminde olacaktır. Aşırı gübreleme, yeşil yapraklarda beyaz çizgiler gibi de görünebilir.

Görünür herhangi bir gübrenin çıkarılmasını ve ardından bu işaretler göründüğünde toprağı “süzülmesi” gerekir. Süzme, aşırı bitki besinini kök sisteminden atmak için bitkiyi boğmadan mümkün olduğunca sulamayı içerir. Açık havada, sızmanın dezavantajı ve fazla kimyasal gübre su yolları üzerindeki olumsuz etkilerdir. Gübreler, alglerin doğal ekosistemini bozabilir ve balıkları ve denizdeki vahşi yaşamı öldürebilir. Aşırı gübrelemeyi önlemek için yavaş salınan bir gübre deneyin veya bitki besinleri için doğal organik kompost kullanın.

Daha yeşil, daha sağlıklı çimler yetiştirin
Daha yeşil, daha sağlıklı çimler yetiştirin

Daha yeşil, daha sağlıklı çimler yetiştirin

Bir çimin bakımı göründüğü kadar kolay değildir. Aslında çimlerin bakımı tahmin edebileceğinizden çok daha fazla zaman ve dikkat gerektirir. En önemli unsurlar kök sağlığını korumaktır ve ayıklama, sulama, besleme ve havalandırmadır. 

Çimlerinize nasıl bakacağınızı bilmek, bahçenizde olan çim türünü tanımak anlamına gelir. Sadece çiminizi ekiyorsanız, toprağınızı test etmeniz gerekir ve çimlendirmeden önce bölgenizdeki iklimi göz önünde bulundurmanız gerekir. Tüm çim türleri iki gruba ayrılır: Serin mevsim otu ve ılık mevsim otu. Tüm bölgelerde en yaygın olarak bulunan çim, yerel parkınızda görebileceğiniz koyu yeşil ve kaba çim olan uzun çayırdır. Her çim türü farklı bir bakım seviyesi gerektirir.

Havalandırma, suyun ve besinlerin daha derine nüfuz etmesini sağlamak için çiminizin altındaki toprağa delikler açma yöntemidir. Çim, bıçaklarda sağlıklı gıda üretimini destekleyen derin kökler yetiştirerek yeşil rengini korur. Buna karşılık, daha derin kökler topraktan daha fazla besin alır ve nemi daha uzun süre tutar.

Çimlerinizi, bıçak yerine sivri uçlu eski tarz çim biçme makinelerine benzeyen sivri çim biçme makineleri ile kesebilirsiniz. 

Çim, bıçaklarda kendisi için yiyecek yapar (fotosentezin gerçekleştiği yer burasıdır). Tatlı bir yeşil kalması ve daha derin, daha sağlıklı kökler geliştirmesi için şaşırtıcı derecede hassas biçme sanatında ustalaşmanız gerekir. Çimleri kesmek aslında köklerin daha fazla güneşi yakalamak için daha fazla büyümesine işaret eder, bu iyidir – ancak çimleri çok kısa kesmek istemezsiniz, çünkü bu aslında nemini kaybetmesine ve kahverengileşmesine ve solmasına neden olur. Çim türü ne olursa olsun, sağlığını korumak için çimlerinizin boyunun üçte birinden daha azını bir kerede kesmek istemezsiniz.

Kompost gibi gübreler, ayrışmanın doğal unsurlarını teşvik eder ve besinleri toprağa geri bırakır. Kahverengi bileşenler (yapraklar ve ağaçlar) ve yeşilliklerin (sebze artıkları ve kabukları) sağlıklı bir karışımını önerir. Dört kısım “kahverengi” ve bir kısım “yeşillikler”i karıştırmak, kompostun daha hızlı ayrışmasına yardımcı olacak ve daha hızlı büyümeyi teşvik edecektir.

Organik gübreler yerel bahçe mağazalarından satın alınabilir ve (bazı durumlarda) çimleriniz için daha fazla fayda sağlar. Çimlerin gelişmek için iyi miktarda bitki besine ihtiyacı olduğu bilinmektedir. Organik gübre, bitkilerinizi inorganik türlerden daha uzun süre besleyerek daha uzun bir süre boyunca salınır.

Çim bakımında sık yapılan hatalardan oluşan bir listede aşırı sulamadan bahsettik ve ne zaman sulanıp ne zaman sulanmayacağını bilmek, çimlerinizi izlemeyi ve çim türünü (ve bazen bir tornavida) bilmeyi gerektirir. Çiminizin nem tutma özelliğini ölçerseniz, çimlerinizi yalnızca haftada bir kez (veya belki de en sıcak aylarda haftada iki kez) sulamanız gerekir. İşin püf noktası, suyun kök sağlığını destekleyecek kadar derine nüfuz ettiğinden emin olmaktır. Nemin yerin on ila on beş santim altına nüfuz etmesi için yeterince sulama yapılmasını önerir. Bunu otuz dakika sulayarak ve ardından suyun uygun derinliğe ulaştığını doğrulamak için yaklaşık on beş santim kazarak test edebilirsiniz. Havalandırma bu işlemi daha kolay ve daha hızlı hale getirir.

Çim biçme
Çim biçme

Çim biçme, çimleri kesme ve budamaları bırakma eylemidir. Bu yöntem bariz bir uygulama gibi görünebilir, ancak bazıları kesilen çimleri çıkarmak ve çimlerin düzgün görünümünü iyileştirmek için biçtikten sonra tırmıklamayı tercih eder. Taze budamaların bırakılması, onların parçalanmalarına ve besinleri toprağa doğal olarak geri döndürmelerine olanak tanır. Bir dahaki biçmede, budamaları tırmıklayıp torbalamak yerine etrafa yayın.

Mikoriza, kendisini çim köklerine bağlayan ve onların doğal yeteneklerini artıran bir mantardır. İp benzeri filamentler köklere tutunur, onları toprağa doğru uzatır ve emiciliğini arttırır. Bu tür mantar büyümesini teşvik etmek için satın alabilir ve çimlerinizin üzerine eşit bir şekilde yayabilirsiniz.

Saz, toprakta ve sağlıklı bıçaklar arasında oturan bir ölü ot tabakasını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Çok fazla saz yeni büyümeyi engelleyebilir. Çiminizin sağlıklı ve büyümesini sağlamak için, sazın kalınlığı bir buçuk santim kalınlığa ulaştığında çimleri ayırmanız gerekir. Sazın katmanlarını çıkarmak için, yaprak tırmıklarından daha küçük ve daha sert dişleri olan ve bir sazdan ayırma tırmığı alın. Sazı kırmak ve topraktan ve sağlıklı bıçaklardan kurtarmak için tırmığı kullanın.

Yabani otlar, büyümeye bırakılırsa, çimlerinizin yetersiz beslenmesine doğrudan katkıda bulunabilir. Yengeç otu ve karahindiba gibi yabani otlar besin maddelerini çabucak emer ve birçoğu büyüyen çimleriniz için neredeyse hiç bırakmaz. Çimlerinizi canlı tutmak için yabani otları temizleme konusunda gayretli olmanız gerekir.

Kimyasal bazlı yabani ot ürünleri insanlar, hayvanlar ve diğer bitkiler için toksiktir ve genellikle ekosistem için kötüdür. Bunun yerine yabani otları öldürmek için doğal bir seçenek seçin. Sirke, onları öldürmek için doğrudan ot yapraklarına uygulanabilir. Yabani otların üzerine kaynar su dökmek gibi teknikler de etkilidir. Bazıları doğal bir herbisit olarak mısır glüteni unu kullanarak başarı elde etti – toprakla karıştırıldığında yeni ot büyümesini önleyebilir – ancak sonuçlar tutarsız olabilir. Şüphe duyduğunuzda, yabani otları her zaman doğrudan kazabilirsiniz (bu, çok köklü karahindibalar için daha etkili olabilir).

Zararlılar, kelimenin tam anlamıyla, bitkilerinizin ve çimlerinizin ömrünü emebilir. Japon böcekleri gibi böcekler, otların yapraklarından hayati sıvıyı fışkırtarak onları soluk sarı bırakır ve büyümelerini etkili bir şekilde yavaşlatır. Köstebekler gibi sinir bozucu memeliler, çimlerinizin altına tünel açmayı sever ve kök sistemine zarar verir.

Böcekleri ve kemirgenleri savuşturmanın basit bir yolu, çimlerinizi aşırı sulamamaktır. Köstebek ve cırcır böcekleri gibi böcekler daha yumuşak topraklarda daha kolay hareket eder ve sinir bozucu sivrisinekler su birikintilerini sever. Çimlerinizi yalnızca gerektiği kadar sularsanız, bu, böcekler için hoş olmayan bir ortam yaratacaktır. Kuşları (böceklerin doğal yırtıcıları) çekmek için bir kuş yuvası kurmak gibi, böcekleri çimlerinizden doğal olarak uzak tutmanın birçok başka yolu vardır. Diğer seçenekler arasında neem ve hint yağı, sirke veya sabunlu su bulunur. Bu yöntemler etkilidir, ancak bazıları çimlerinize zarar verebilir, bu nedenle kendi çiminiz için en iyi yöntemler hakkında biraz araştırma yapmanız gerekir.

Çimlerinizi ne kadar sulayacağınıza karar vermek için bir tornavida kullanın
Çimlerinizi ne kadar sulayacağınıza karar vermek için bir tornavida kullanın

Çimlerinizi ne kadar sulayacağınıza karar vermek için bir tornavida kullanın

Çimlerinizi sağlıklı hale getirdiğinize göre bu sağlığı korumak için doğru miktarda sulama yapmanız gerekir. Aşırı sulama, ev sahiplerinin yaptığı çok yaygın bir hatadır, ancak neyse ki kolayca düzeltilebilecek bir hatadır. Su doygunluğunu ayarlamak için zemine bir tornavida sokmak da dahil olmak üzere, çiminizin en uygun sulama programını belirlemek için çeşitli yöntemler deneyebilirsiniz. 

Çimlerinizi ne sıklıkta suladığınız, ne tür çimlere sahip olduğunuza, nerede yaşadığınıza ve bölgenizdeki yağış miktarına bağlıdır. Genel olarak, çimler her hafta üç santim suya ihtiyaç duyar ve haftada bir kez sulama bu gereksinimi karşılayacaktır, ancak kuru yaz aylarında haftada iki kez sulamanız gerekebilir.

Bu, yaz aylarında çimlerinizi haftada iki kez körü körüne sulamanız gerektiği anlamına gelmez. Canlı tutmak istediğiniz diğer bitkiler gibi davranın ve nem seviyenizi düzenli olarak kontrol edin. Bunu yapmak için, doğrudan çiminize yapışan ve size doğru bir okuma sağlayan bir nem ölçer satın alabilirsiniz.

Bu gerçekten istediğinizden daha fazla bilgiyse, tornavida tekniğini deneyebilirsiniz. Ev sahipleri olarak toprağa yirmi santimlik bir tornavida sokun. Yüzeyin üç inçten fazla altına itebiliyorsanız, sulamanıza gerek yok.

Buzdolabınızı yiyecekleriniz bozulmayacak şekilde düzenleyin
Buzdolabınızı yiyecekleriniz bozulmayacak şekilde düzenleyin

Buzdolabınızı yiyecekleriniz bozulmayacak şekilde düzenleyin

Buzdolabının belirli alanları, farklı yiyeceklerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. En üst raf en sıcak olan yerdir bu nedenle artıklar ve hızlı tüketeceğiniz yiyecekler gibi şeyler en üstte olmalıdır. Orta raflar, süt ürünleri veya dayanması için daha fazla soğutmaya ihtiyaç duyan ürünler için en soğuk bölümdür ve en iyisidir.

Buzdolabının farklı alanları, belirli yiyecekler için saklama alanı sağlar. Sebzelik meyve ve sebzeler içindir, ancak çoğu buzdolabı size eti nereye koyacağınızı veya sütü nereye koyacağınızı söylemez. Yemeğinizi koyduğunuz yer, bir haftalık ürün değeri ile bir günlük ürün değeri arasındaki fark olabilir.

Raflar, buzdolabınızdaki soğutma mekanizmasından farklı mesafelerdedir. Bu nedenle, belirli öğeleri alt, üst veya orta raflarda saklamak, yiyecekleri farklı şekilde korur. 

Atıştırmalıkları, arta kalan yemekleri ve hızla tüketilen (hızlı bir şekilde bozulabilen) diğer öğeleri üst rafta saklayın. Orta raflar süt ürünleri, peynirler, pişmiş etler ve yemek artıkları içindir. Orta bölüm daha serin tarafta olma eğilimindedir, bu nedenle sütünüzü ve yumurtalarınızı burada saklayın, daha uzun süre kalırlar. Sütünüz orta bölmeye sığmıyorsa, rafları ihtiyaçlarınıza göre kolayca yeniden düzenleyebilirsiniz. Çapraz bulaşmayı önlemek için bakteri içeren öğelerin ayrı tutulması gerekir. Bu nesneleri son rafta saklayın. Alt raf çiğ et ve balık için mükemmeldir ve kapalı kaplarda paketlenmeli veya saklanmalıdır. Çekmeceler meyve ve sebzeleriniz içindir. (Mantarlar için fazla nemli olmalarına rağmen.)

Buzdolabınızın kapısı en sıcak yerlerden biridir, bu nedenle çeşniler, turşular ve reçeller gibi en az bozulan yiyecekleri orada saklamak en iyisidir.

Tüm ürünlerinizi aynı çekmecede saklamayın. Taze ürünlerimizi birbiriyle ilişkili olarak nereye koyduğumuz konusunda nadiren stratejik olarak düşünürüz – meyveler ve sebzeler daha çıtır olur ve hepsi bu kadar. Ancak bu yaygın bir hatadır.

Etilen gazının salınması, bir meyve veya sebzenin olgunlaşmasına neden olan şeydir. Bazı meyveler diğerlerinden daha fazla üretirse, olgunlaşma sürecini hızlandırabilir ve yiyeceklerin daha erken bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle elma, lahana, mantar, mango gibi eşyaları birbirinden uzakta saklamak isteyeceksiniz.

Görünürlüğü ve işlevi artırmak için buzdolabı kapları satın alın. Buzdolabınızdaki her şeyin belirli bir alana ihtiyacı vardır ve sepet ve kutu satın almak, eşyalarınızı kategorilere ayırmanıza ve daha fazla alan açmanıza yardımcı olur. Bira, maden suyu veya soda kutuları tutmayı seviyorsanız, bir kutu tutucuya yatırım yapın. Bu kap, daha az raf alanı kaplarken daha fazla depolayan kutuları istiflemenizi sağlar. Her eşya türünün kendi bölmesi olmalıdır.

Düzenleme konusunda yeniyseniz ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, kendinize bir başlangıç ​​seti alın. Bir konteyner kiti, evinizde organize bir gıda depolama sistemi kurmanın bir yol haritasıdır. Bu kitler, şarküteri etleriniz ve yumurtalarınız için istiflenebilir kaplar, ekmekleriniz için sepetler, meyveleriniz için buzdolabı çekmecelerinde daha küçük kaplar ve daha fazlasını içerir.

Hidrojen peroksiti doğru şekilde kullanın
Hidrojen peroksiti doğru şekilde kullanın

Hidrojen peroksiti doğru şekilde kullanın

Açık yaralarda ve kesiklerde hidrojen peroksit kullanmanız gerektiği bilinir ancak bu aslında yaralarınızı iyileştirmeye yardımcı olan cildinizdeki sağlıklı hücreleri öldürdüğü için iyileşmeyi önleyebilir. Bunun yerine, bitkilerinizi mantardan uzak tutmak için antiseptiği kullanın veya süngerlerinizi dezenfekte etmek için kullanın. İşte hidrojen peroksitin diğer pratik kullanımları….

Hidrojen peroksit, iki kısım hidrojen ve iki kısım oksijenden oluşan bir ev dezenfektanıdır. Yüksek oksijenasyon, döküldüğünde köpürme etkisi yaratır, gevşek bakterileri sarsar ve gözenekli yüzeylere daha derinlemesine nüfuz ederek onları temizlemeye yardımcı olur. Cilde döküldüğünde, tüm bu köpük, çözümün kesiklerimiz ve morluklarımız için de iyi bir şey yaptığına inanmamızı sağlıyor. Fakat cildin hem iyi hem de kötü kısımlarını öldürüyor ve aslında bir yaranın iyileşmesini önleyebilir.

Geçmişte bildirdiğimiz gibi, sıyrıklarınız ve kesikleriniz için sabun ve su kullanmak daha iyidir. Hidrojen peroksit ilaç dolabınızda değil, temizlik malzemelerinizle birlikte tutulmalıdır. 

Dezenfektan

Hidrojen peroksit, kullanımdan sonraki beş dakika içinde mantarları ve bakteri aktivitesini parçalayarak onu güçlü bir dezenfektan haline getirir, ancak elleriniz için değil eviniz için kullanmalısınız.

Süngerleri, diş fırçalarını sterilize edin ve COVID-19’a karşı korunun

Mikropları veya virüsleri öldürmek için kullandıktan sonra diş fırçanızı bir bardak hidrojen peroksit içinde üç ila beş dakika bekletin. Bu temizleme yöntemi özellikle hasta olabileceğiniz zamanlarda önerilir. Sığ bir kapta eşit miktarda su ve hidrojen peroksiti birleştirerek süngerleri dezenfekte edin. Süngeri on dakika bekletmek için kaseye koyun, ardından durulayın. Bunu seyreltilmemiş hidrojen peroksit kullanarak da yapabilirsiniz; sadece süngerinizi iyice duruladığınızdan emin olun.

Kuzey Karolina Üniversitesi, evinizdeki COVID-19 virüsüne karşı kullanılabilecek ev eşyaları için faydalı bir infografik yayınladı. Hidrojen peroksit, yumuşak malzemeler için dezenfektan olarak bahsedilmiştir. Eşit miktarda suyla karıştırıldığında, COVID-19 ve diğer virüsleri öldürmek için ev tipi hidrojen peroksit ürünlere püskürtülebilir. UNC, kullanımdan önce eşyaların yirmi dakika bekletilmesinin virüs öldürme etkilerini artırdığından bahseder.

Banyoda küfleri temizleyin
Banyoda küfleri temizleyin

Banyoda küfleri temizleyin

Antimikrobiyal, banyonuzdaki küf oluşumuna karşı çalışır. Bir sprey şişesinde hidrojen peroksit kullanın (doğrudan şişeden kullanabilirsiniz, seyreltmeye gerek yok), otuz dakika bekletin, sonra silin. Bakteriler kızarmış olacak ve küfün neden olabileceği herhangi bir lekeyi çıkarmak için alanı temizlemekte özgürsünüz.

Ev bitkilerini mantar ve hastalıktan uzak tutar

Bitkiler, bir hidrojen peroksit çözeltisi ile püskürtüldüğünde gelişebilir. Bir sprey şişesine her bardak su için bir çay kaşığı hidrojen peroksit ekleyin. Büyümeyi desteklemek ve bitkileri mantar enfeksiyonlarından kurtarmak için bitkilerinize bu çözeltiyi püskürtün. Healthline, ekim sırasında gebeliği artırmak için tohumlarınızı hidrojen peroksite batırmanızı önerir.

Sebzeleri yıkayın
Sebzeleri yıkayın

Sebzeleri yıkayın

Bir galon suya dörtte bir su bardağı hidrojen peroksit alın ve karıştırın. Sebzelerinizi çözeltide on dakika beklettikten sonra sebzeleri iyice bol suyla yıkayın. Bu işlem genel olarak kiri, pestisitleri ve E.coli gibi bakterileri ortadan kaldıracaktır. Organik ürünlerin temizlenmesi söz konusu olduğunda hidrojen, ağartıcıya daha güvenli bir alternatiftir.

Tenceredeki lekeleri çıkarın

Tencere ve tavalar zamanla birikme eğilimi gösterir ve siyah, topaklanmış pislik oluşturur. Tencerenizi veya tavanızı hidrojen peroksit ve kabartma tozundan oluşan bir macunla kaplayın. Tavayı yirmi ila otuz dakika bekletin, sonra durulayın. Biraz ovma gerektirebilir, fakat tencere dibindeki kalıntı sonunda sıyrılacak ve tencereleriniz yeniye çok daha yakın görünecektir.

Derz temizleme ve beyazlatma işlemi yapar
Derz temizleme ve beyazlatma işlemi yapar

Derz temizleme ve beyazlatma işlemi yapar

Seyreltilmemiş ev tipi hidrojen peroksiti derzlerin olduğu bölgelere püskürtün. On ila yirmi dakika bekletin. Daha sonra kiri ve pislikleri çıkarmak için sert bir süngerle veya daha iyisi eski bir diş fırçasıyla ovalayın. İstenilen sonuçlar için gerektiği kadar bu işlemi tekrarlayın.

Kulak kiri çıkarmak için kullanın

Hidrojen peroksit, kulak kiri oluşumunu engellemek için bir kurutma bileşenidir. Sadece başınızı arkaya doğru yatırın ve sıvı bir damlalık kullanarak birkaç damla hidrojen peroksit dökün. Solüsyon kulağın içinde köpürürken birkaç dakika oturun. Sonra bir peçete alın, başınızı diğer tarafa eğin ve çıkanları silin. Tüm sıvının kulaktan çıkarılması gerekir.

En İyi Günlük Yaşam Hileleri adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Ayrıca, ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz Doğal Ürünler ile Leke Çıkarma adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Begonya Instagram: begonyakadin

En İyi Günlük Yaşam Hileleri 2024 En İyi Günlük Yaşam Hileleri
Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx