Enfekte Yaralar Nelerdir?
Yaşanan bir travmanın sonucunda deri ya da mukozada bütünlüğün bozulmasına yara adı verilir. Yaralanma kan damarları ile birlikte aynı zamanda adale ve sinir yapısını da etkileyen bir durumdur. Derinin koruma özelliğinin bozulmasından dolayı yaranın olduğu bölgeye enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalır. Yara çeşitleri;
- Kesik yaralar.
- Ezikli yaralar.
- Delici yaralar.
- Parçalı yaralar.
- Enfekte yaralardır.
Riski Yüksek Yara Şekli
Ağrı ve kanama gibi ortak belirtileri olan yaralar içerisinde enfekte yara nedir; Enfekte yara mikrop kapma ihtimali bulunan riski yüksek yara şeklidir. Enfekte yara olarak şunları sıralamak mümkün;
- Gecikmiş yaralar.
- Dikişleri ayrılmış yaralar.
- Kirli ve derin yaralar.
- Ateşli silah yaraları.
- Isırma ve sokma yaraları.
- Kenarları muntazam olmayan yaralar şeklindedir.
Enfekte Yaralarda İyileşme
İltihaplı yara olarak adlandırılan enfekte yara nedir sorusuna cevap arayanlar aynı zamanda iyileşme sürecine de önem verir. Enfekte yaralarda iyileşme süreci bakterileri yok etmek için antibiyotik tedavisi ile başlar. Antibiyotik tedavisi sonuçsuz kaldığında cerrahi müdahale söz konusudur.
Yara bakımında doğru bilinenlerden çok yanlış bilinenler uygulanır bu yüzden müdahale riskli bir hal alır. Her yaralanma aynı başlık altında toplanmaz çünkü her birinin tedavi şekli farklı olduğu gibi kişiye özeldir. Uygun tedavi ve bakım süreci gereken yaralar için mutlaka uzman doktorlardan destek almak gerekir.
Bilinenin aksine yara oksijenli su ya da tentürdiyot ile temizlenmez bunun için temiz su ve sabun kullanılmalıdır. Alkol içeren maddeler olmasından dolayı alerjiye neden olan ve hücrelere zarar veren tentürdiyot ya da alkol gibi maddeler mikropları öldürmez.
İlginizi Çekebilir: Yara Nasıl Hızlı İyileşir?
Yara Tedavisinde Doğru Bilinen Yanlışlar
Yaralanmalarda dışarıdan gelen mikropları uzaklaştırmak en önemlisidir. Özellikle diyabet hastaları açısından ilk müdahale sonrası uzman doktor kontrolü şarttır. Enfekte yara nedir sorusunun cevabını aldıktan sonra doğru bilinen yanlışları şu şekilde sıralayalım;
- Her yaraya aynı tedavi uygulanmaz.
- Oksijenli su ve tentürdiyot kullanılmaz.
- Kaşınan yara iyileşmez aksine enfeksiyon kapar.
- Yaranın açık bırakılması iyileşmeyi zorlar.
- Küçük yaralar kendi haline bırakılmamalı tedavi edilmelidir.
Küçük Sıyrık Bile Önemlidir
Halk arasında doğru olarak kabul edilen ancak tamamen yanlış olan yaranın kaşınmaya başlaması ile birlikte iyileştiği sanılmasıdır. Her ne kadar yaranın iyileşme sürecinde kaşındığı doğru olsa da ilaç alerjisi, tahriş ya da enfeksiyon başlangıcı olarak değerlendirilmelidir.
Yine en çok bilinen yanlış yaranın açık bırakıldığı zaman daha hızlı iyileştiği yönündedir. Yaranın hızlı şekilde iyileşebilmesi için oksijen gerekir ama nemli bir ortam şarttır kuruyan yara da iyileşme söz konusu değildir.
Önem verilmeyen küçük yaralanmalarda halk kendi kendine iyileşebileceğinden dolayı herhangi bir tedaviye gerek duymaz ancak bu en büyük yanlış hatta tehlikedir. Mikroplardan dolayı enfeksiyon riski artar bu yüzden hele ki diyabet gibi hastalıkları bulunanlar en küçük bir sıyrığı bile önem vererek tedavi ettirmelidir.