Enginar Çayının Faydaları
Enginar Akdeniz ülkelerinde çok yetiştirilen bir sebzedir. Peki enginar çayının faydaları nelerdir, enginar çayı nasıl yapılır sizlerle ele alacağız. Enginar çayı enginarın kurumuş yapraklarından yapılmaktadır. Enginar yapraklarından çay yapıldığı gibi özellikle Ege bölgesinde yemeği de yapılmaktadır.
Enginarın çanak kısmı gibi yaprakları çok faydalıdır. Enginar yaprağının çok fazla hastalığa iyi gelme özelliği vardır. Basit enfeksiyonlardan, ciddi rahatsızlık olan kansere kadar iyi gelmektedir. Enginar gerçek bir karaciğer dostudur. Enginar çayı yapmak için kurutulmuş enginar yaprakları kullanılmaktadır. Enginar çayı, karaciğer yağlanması ve safra kesesi hastalıkları için harika bir alternatiftir. Mevsiminde kuruttuğunuz enginar yapraklarından enginar çayı hazırlayarak kışın bağışıklığınızın kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz. Ve vücudunuzu toksinlerden kurtulabilirsiniz. Zengin B vitamini içeriği ile enginar yaprağı çayı iştah açar; kalp ve damar sağlığını korur.
Enginar Yaprağının Faydaları
- Enginar karaciğeri temizler.
- Enginar yaprağı kemikleri güçlendirir.
- Enginar yaprağı mide asitlerini dengeler.
- Enginar yaprağı vücudun bağışıklık sistemini korur.
- Vücudun zihin gelişimini destekler.
- Enginar yaprağı kanser riskini düşürür.
- Enginar yaprağı idrar yollarını rahatlatır.
- Enginar yaprağı sindirime iyi gelir.
- Enginar yaprağı kolesterolü dengeler.
- Enginar yaprağı vücudun formda kalmasını sağlar.
Enginar yaprağının mucizevi faydalarını bilmeyip çöpe attıysanız şifa deposu bir ürünü kaybettiğiniz anlamına gelir. Enginar yaprakların faydalarını okuduktan sonra asla atmak istemeyecek, çayını yaparak ya da yemeğini yaparak tüketmek isteyeceksiniz.
Bazı zamanlarda yaşanan karaciğer ve mide sorunlarını yok etmek için enginar yaprağı ile tanışmalısınız. Uzmanlar düzenli olarak enginar yaprağı tükettiğinizde harika faydalarının olacağını söylemektedir. Birlikte enginar yaprağının faydalarına göz atalım.
Enginar Yaprağı ve Enginar Çayının Faydaları Nelerdir?
Enginar çayı yapmadan önce kullanacağınız enginar yapraklarını ufalamalısınız. Ufaladığınız enginar yapraklarını bir bardağa alıp üzerine kaynamış su dökün, üzerine bir kapak koyup kapatın böylece buharı ile demlenecektir. Ne zaman içmeliyim diye sorarsanız hemen cevaplayalım enginar yaprağı çayını yemeklerden yarım saat önce içmelisiniz. Çaya şeker katmadan içmeniz en sağlıklısıdır. Eğer şekersiz içemiyorsanız bir miktar bal ekleyebilirsiniz
Enginar Çayının Faydaları Nelerdir?
- Zaman içinde karaciğerimizde ve safra kesemizde nikotin, alkol ve yağ birikir. Bu durumda enginar çayı içerseniz vücudunuzdan atılmasına yardımcı olacaktır.
- Enginar çayının faydalarından biriside de vücuttaki amonyak ve kolesterolü düşürmesidir.
- Etkili bir idrar söktürücüdür.
- Enginar çayı vitamin açısından zengindir. İçinde bol miktarda A ve B vitamini bulunur. Bu nedenle atardamar kireçlenmesine iyi gelir.
- Enginar çayı ateş düşürücü ve iştah açıcıdır.
- Bulantı ishal gibi şikayetlere, kusmaya iyi gelir.
- Bazı kanser türlerini önlemek için çok etkilidir. Özellikle, meme, rahim ağzı ve prostat kanserini önlemek için enginar çayı içebilirsiniz.
- Enginar çayı hücrelerimizin genç kalmasını sağlar ve yaşlılık belirtilerini en aza indirir.
- Sarılık olan kişiler karaciğere iyi geldiği için her gün enginar çayı içerse daha iyi hissedeceklerdir.
- Sindirime etkili olan enginar çayı kişide bağırsak sendromu olması halinde çok faydalıdır.
- Karın ağrısı yaşayan kişiler, hazımsızlık sorunu olanlar her gün bir bardak enginar suyu içerse yediklerini daha iyi sindireceklerdir.
- Özellikle orta yaş sonrası kadınlarda görülen safra kesesi taşın oluşumunu engellemek için enginar çayı içebilirsiniz.
- Enginar kalp dostu bir sebzedir. Her gün enginar çayı içen kişilerde kalp krizi riski en aza inmektedir.
- Enginarın içindeki bir diğer madde de insülindir. Bu nedenle diyabet hastası olan kişiler için harika bir besindir. İçindeki insülin kan şekerinin düşmesine yardımcıdır.
- Birçok hastalığa iyi geldiği gibi cilt için de çok faydalıdır. Cilde sağlık verir ve pırıl pırıl görünmesini sağlar.
Enginar Yaprağı Çayı Ne Kadar İçilmeli?
Her bitki çayı gibi enginar çayı da fazla tüketilmemelidir. Fazla tüketilmesi böbrekleri yorabilir. Bağırsakların dengesini bozabilir.
Enginar yaprağı çayı ise; yemekten öncesi günde 1 bardak tüketilmesi en idealdir.
Enginar yaprağı çayının faydalarını tam olarak almak için enginar yaprağı çayını taze olarak demlemelisiniz.
Herhangi bir kronik rahatsızlığınız varsa enginar yaprağı çayını tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.
Herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişilerin düzenli olarak tüketmesinde sakınca görülmemektedir. Hastalık ve ilaç kullanımı süresi içinde doktora danışıp bu faydalı çayı tüketebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Hangi bitki çayı, neye yarar?
Enginar Yaprağı Nasıl Pişirilir?
Enginar yaprağı çayı çok faydalıdır, ilaç gibi etkilidir. Ancak sadece enginar çayı da enginar yaprağının kendisi de şifa kaynağıdır. Özellikle Ege bölgesinde enginar yaprakları ile salata ve yemekler yapılır. Enginar yapraklarını tam kıvamında pişirmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
Enginar yapraklarından yemek hazırlamak için; ilk olarak enginar yapraklarını tek tek kesip limonlu su karışımının içine atmalısınız. Enginarlarınız ile etli bir yemek yapacaksanız enginarları kavurup öyle tencereye almanız daha kolay pişmesini sağlayacaktır. Etsiz zeytinyağlı enginar yemeği yapacaksanız, enginar yapraklarını salça ile kavurma sırasında tencereye ekleyebilirsiniz.
Enginar yaprağını salatalar için kullanmak isterseniz öncesinde haşlayıp diğer sebzelerle karıştırabilirsiniz. Enginar yaprağını pek çok şekilde pişirip birbirinden nefis yemekleri hazırlayarak kalp ve damar sağlığınızı koruyabilirsiniz.
- İlginizi çekebilir: Nar Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?
Enginar Yaprağı Nasıl Kurutulur?
Enginar yapraklarını kurutmak için öncelikle, enginar yapraklarını tek tek ayıklayın. Ayıkladığınız yaprakları bir gazete veya tepsi üzerine güneş gören bir yere serin. Enginar yapraklarına su temas etmeden kurumalıdır. Enginar yaprakları kuruyunca daha sonra kullanmak için düzgünce saklamalısınız. Güneşli havalarda birkaç gün içinde kuruyacaktır. Enginar yaprağını, cam kavanozda ağzı kapalı şekilde saklayabilirsiniz. Daha sonra enginar yapraklarını kullanırken diğer yaprakların nemlenmemesine dikkat ediniz.