Gezi Rehberi

Erzurum’da Gezilecek Yerler Listesi

Reklamlar

Erzurum’da gezilecek yerler neresidir? Doğu Anadolu Bölgesi’nin gözdesi olan Erzurum, kış turizminin önde gelen şehirlerindendir. Türkiye’nin en kalabalık 29. Şehri olan Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi’nin de en büyük ili olarak bilinmektedir. Geçmişten günümüze birçok farklı uygarlıkları ağırlamış olan Erzurum, denizden ortalama 1900 metre yüksekliğe sahiptir.

Ticaret yollarından biri olan İpek Yolu’nun Erzurum’dan geçmesi ve şehrin ovaları Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerinden biri olmasında büyük rol oynamıştır. Geçim kaynağı olarak tarım ve hayvancılık benimsenmiştir. En önemli özelliklerinden biri de kış turizmine açık olmasıdır. Tarihi, kültürü ve doğal güzellikleri ile yılın her dönemi turist çekme potansiyeline sahip bir şehirdir. Bizler de bu yazımızda Erzurum’da gezilecek yerlerin listesini sizler için derledik.

Erzurum Kalesi
Erzurum Kalesi

Erzurum Kalesi

Erzurum’da gezilecek yerlerden biri olan Erzurum kalesi 5. Yüzyılda Roma İmparatoru Theodosius tarafından yapılmıştır. Büyüleyici güzelliği ile uzunluğu toplamda 2 bin metre olan bu kale Erzurum’a ev sahipliği yapmaktadır. İçinde barındırdığı Kale Mescidi ve Saat Kulesi ile tarihimizi, Türk mimarimizi gözler önüne sermektedir.        

Reklamlar

Tarihi yıllar boyunca uzun süre varlığını sürdürmüş, dış kule surları büyük ölçüde yıkılmış olsa da iç kale surları varlığını hale sürdürmektedir. Erzurum’a yolu düşmüş herkesin muhakkak ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir.

Erzurum Ulu Cami

Erzurum’da gezilecek yerlerin başında gelen Erzurum’un en eski ve en büyük camisi olarak bilinen Erzurum Ulu cami Yakutiye ilçesinde yer almaktadır. Yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmış olan Erzurum’a yolunuz düştüğünüzde kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerlerden birisidir. 1179 senesinde Saltuklu Melik Nasirüddün Muhammed Bey döneminde yapımı gerçekleşmiştir. Ezurum Ulu Camisi ismini Irak Selçukluları Sultanı Atabey Kızıl Arslan’dan almıştır.

Caminin cemaat kapasitesi ortalama 6 bin kişilik büyüklüğe sahiptir. Bu rakamla da şehirdeki en büyük cami özelliğini almaktadır. 5 kapısı bulunun caminin ikisi doğuda üçü de kuzeyde bulunmaktadır. Her bir kapısı da birbirinden farklıdır. Kapılarında bulunan kitabelerin tahmini 5 kez onarım geçirmiştir.

Asıl adı Atabey Cami olmasına rağmen halk arasında Ulu Cami olarak bilinmektedir. Caminin üstü kapalı olmasından dolayı içerisindeki koku ve nem doğal bir yolla kendisini temizleyerek havalandırmaktadır.

Reklamlar

Ulu caminin günümüze kadar ulaşan tek kısmı kıble duvarıdır. Kalan kısımlar gün geçtikçe yenilenip değişime uğramıştır. Göz alıcı mimarisiyle turistlere ev sahipliliği yapmaya devam etmektedir.

Erzurum Evleri
Erzurum Evleri

Erzurum Evleri

Yakutiye’de bulunan ve 12 eski tarihi evin birleştirilmesiyle oluşan Erzurum evleri Anadolu Türk mimarisinde çok ayrı bir öneme sahiptir. Doğu Anadolu’da yaşanılan sert iklim yaşanılan evleri de büyük ölçüde etkilemiştir. Eskiden evler genellikle 2 katlı olup asıl yaşanılan yerler zemin katlardır. Bu zemin kartlar ya ahır, depo olarak kullanılır ya da kadınların yaşadıkları ve yemeklerin pişirildiği yerlerdir.

Günümüzde de turist ziyaretlerine açık olan Erzurum evleri büyük bir kısmı yangınlar ve savaşlar sebebiyle neredeyse yok olmuştur. Evler onarımdan geçilerek turizme açılmıştır.

Erzurum evlerine gittiğimizde karşılaşacağımız birbirinden güzel kültür bulunmaktadır. Yer sofraları, divanda servis, köy evlerinin konsepti ve yöresel yemekleri ile kültürünü yansıtmaktadır. Erzurum Evlerine gelip birbirinden güzel lezzetli yemekler yiyebilir ve keyif kahvenizi içebilirsiniz.

Atatürk Evi Müzesi
Atatürk Evi Müzesi

Atatürk Evi Müzesi

19. yüzyılda zengin bir adam tarafından yaptırılan Atatürk evi müzesi Çaykara caddesi, Çaykara sokak’ ta yer almaktadır. Zamanında 9 ay gibi bir süre Alman Konsolosluğu tarafından kullanılmıştır. Daha sonra 1918 tarihinde Erzurum’un kurtuluşuyla birlikte Erzurum Valiliğine teslim edilmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’a geldikten sonra Hüseyin Rauf Bey ve arkadaşları ile bu konağa yerleşmesi ve 52 gün boyunca Erzurum Kongresi çalışmalarını burada sürdürmesi bu konağa tarihsel bir önem kazandırmıştır. Atatürk şehirden gittikten sonra ev yine vali konağı olarak kullanılmıştır. Daha sonra da Erzurumlu bir kuyumcuya yaptırılan altın anahtar ile evin tapusu Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilmiştir. Atatürk’ün vefatından sonra kız kardeşi Makbule Hanım’a verilmiştir. Onun da vefatından sonra Çocuk Esirgeme Kurumu’na devredilmiştir.

Narman Peri Bacaları
Narman Peri Bacaları

Narman Peri Bacaları

Kapadokya’daki peri bacaları bir volkanizma sonucunda meydana gelirken, Narman’daki peri bacaları 2,5 – 3 milyon yıl önce akarsuların çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması ile meydana gelmiştir. İlginç şekilleri ve kırmızı rengi ile dikkatleri üzerine çeken Narman peri bacaları, adını Narman ilçesinden almaktadır. Yağmurun, rüzgarın toprağı aşındırarak meydana getirdiği bu jeolojik oluşumlar Doğu Anadolu’da sadece Erzurum’ da gözlemlenmektedir.

2012 yılında ise UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından Dünya Geçici Miras Listesi’ne giren kırmızı periler diyarı olarak adlandırılan Narman Peri Bacaları, Erzurum’ da mutlaka görülmesi, ziyaret edilmesi yerler arasında bulunmaktadır. Turizme sağladığı katkılarıyla da bilinen peri bacaları, pek çok şenlik ve etkinliklere konukluk etmiştir.

Tortum Şelalesi

Doğa tutkunları için vazgeçilmez yerlerden biri olan Tortum Şelalesi her mevsim kendine özgü ayrı bir güzelliği ile karşımıza çıkmaktadır. Erzurum’un 100 kilometre kuzey kısmında yer alıp 16 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Söylenilene göre 21 metre genişliğe ve 48 metre yüksekliğe sahip olan Tortum Şelalesi nefes darlığına ve kalp hastalıkları iyi geldiği bilinmektedir.

Tortum Şelalesi’nin etrafı piknik alanı olarak kullanılabilmektedir. 1952- 1960 yılları arasında hidroelektrik santrali yapılarak Türkiye’nin elektrik ihtiyacına katkıda bulunmaktadır. Turizme açık olan Tortum Şelalesi mayıs ve haziran aylarında kendini göstermektedir. Eğer ziyaret edecekseniz bu zamanlara dikkat etmeniz önerilir. Çünkü haziran ayından sonra su miktarı azalmaktadır.

Erzurum Gökkuşağı Tepeleri
Erzurum Gökkuşağı Tepeleri

Erzurum Gökkuşağı Tepeleri

Oltu ilçesinde bulunan renkli görüntüsüyle dikkat çeken gökkuşağı tepeleri Erzurum’da gezilecek yerler arasında gizlenmiş güzelliklerden birisidir. Yüz yıllar boyu süre gelen erozyon sonucu meydana gelmiştir. İçerisinde kahverengi, kırmızı, sarı ve yeşil tonları ile aynı gökkuşağına benzemektedir. Tepelerindeki kırmızı rengin demir ve buna benzer minerallerin erozyon ve rüzgâr ile birikmesi sonucu oluştuğu bilinmektedir.

Hınıs Kanyonu

Hınıs kanyonu, 7 kilometre uzunluğunda ve tekne şeklinde kanyon özelliğine sahiptir. Dağcılık gibi doğa sporlarına düşkün olan kişilerin kesinlikle gidip görmesi gereken bir yerdir. Kanyonun içerisinde Hınıs Çayı geçmektedir.

Palandöken
Palandöken

Palandöken

Erzurum’da gezilecek yerler dediğimizde aklımıza ilk gelen yerlerden biri şüphesiz ki Palandökendir. Yıl içerisinde yerli yabancı birçok turiste ev sahipliği yapan Palandöken gerek amatör gerek profesyonel kayakçıların vazgeçilmez yeridir. Yılın büyük bir zamanı sıfırın altında geçen hava durumu ile 3 bin 176 metre yüksekliğe sahiptir palandöken.

Uzundere

Doğu Anadolu’nun Karadeniz’e kıyısı olan Uzundere manzarası ile herkesi büyülemektedir. Oltu, İspir, Yusufeli ve Tortum ilçeleri tarafından çevrelenmiştir. Yoğun olarak Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yer aldığı havza sebebiyle Karadeniz kültürü ile birleşmiştir. Halk oyunları, kültürü, müzikleri ve mutfağı ile Anadolu kültürünün zenginlikleriyle doludur.

Bu yazımızda sizlere Doğu Anadolu Bölgesi’nin gözdesi olan Erzurum’da gezilecek yerlerini sizler için listeledik. Yazımızda Erzurum kalesi, Erzurum Ulu Cami, Erzurum evleri, Atatürk Evi Müzesi, Narman Peri Bacaları, Tortum Şelalesi, Erzurum Gökkuşağı Tepeleri, Hınıs Kanyonu, Palandöken ve Uzundere yerlerini detaylı bir şekilde ele aldık. Yolunuz düştüğü takdirde kesinlikle gitmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır. Varsa yorumlarınızı ve sorularını bekler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Erzurum’da gezilecek yerler listesini paylaştığımız yazımızı beğendiyseniz Adana’da Gezilecek 12 Yer adlı yazımız da ilginizi çekebilir.

Instagram hesabımız: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Elif Akkaş
Elif Akkaş

Merhaba ben Elif. 23 yaşındayım. Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisiyim. Sizler için araştırdığım konuları özgün ve sade bir dille anlatarak daha kaliteli içerikler okumanıza yardımcı oluyorum. Yazılarımın yolunuza ışık saçması dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx