Sağlık

Eşinizin Horlamasından Bıktınız Mı?

Eşlerden birinin yüksek sesli horlaması birçok soruna neden olabilir. Bu sorunlardan bazıları aşağıdaki şekildedir:

  • Geceleri uykuya dalmakta, uykuda kalmakta veya tekrar uykuya dalmakta zorlandığınız için her zaman yorgun uyanabilirsiniz.
  • Partneriniz rahat bir şekilde uyuyamadığı için her zaman yorgun uyanabilir.
  • Eğer partneriniz sorunu ciddiye almıyorsa veya bir çözüm bulmaya çalışmıyorsa, her iki tarafta da uykusuzluktan kaynaklı sinirlilik gelişebilir.

Tüm bu sebeplerden dolayı her gece ayrı yatak odalarında uyumak ilişki için sağlıklı olmayabilir. Ayrıca bu durum, boş bir odası olmayan eşler için de daha büyük sorunlara yol açabilir.

Eşlerden Birinin Horlaması Ne Gibi Durumlara Sebebiyet Verir?

Sağlık açısından horlayan kişinin zor durumda olduğuna inanmak yaygındır, ancak horlamanın etkileri odadaki herkesi etkiler. Horlama, her gece devam ediyorsa, horlamayan eş için son derece sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilir. Horlayan birinin yanında uyumaya çalışan kişi yorgunluk, uyku yoksunluğu ile gelen sinirlilik hali veya konsantrasyon eksikliği gibi yaygın semptomların tümünü hissedebilir.

Bazı durumlarda, horlama sesleri o kadar yüksek olabilir ki, eşlerden biri için işitme sorunlarına bile neden olabilir. Bu kulağa şaşırtıcı gelse de aslında değildir, çünkü bir miktar horlama 50 ila 100 desibel arasında olabilir, bu da pnömatik bir matkaba eşdeğerdir.

Aslında horlamak, horlayan taraf için de hoş bir deneyim değildir. Horlayan kişiler seyahat ederken diğer insanlarla birlikte uyumaktan sık sık endişe ve utanç duyarlar, partnerlerini ya gece alışkanlıklarıyla uğraşmaya ya da farklı odalarda uyumaya zorlayarak ilişkilerindeki yakınlığın bozulmasına da neden olabilirler.

Erkek ve Kadınlar Horlama Oranları

Erkeklerde kadınlara göre çok daha sık görülen horlama erkeklerin yaklaşık %25’inde ve kadınların yaklaşık %10’unda görülür. Erkeklerde horlama oranının daha yüksek olmasının sebepleri arasında; üst solunum yolu anatomisi, obezite riskinin daha yüksek olması, solunum kontrolü, hormonlar ve yaşlanmadaki farklılıkları vardır.

Peki, kadın ya da erkek kendilerini bu durumda bulduklarında bir çift ne yapmalıdır?

Eşlerden Biri Horladığında Ne Olur?

Horlama o kadar da nadir karşılaşılan bir durum değildir. Nedenleri farklılık gösterse de, yetişkinlerin %40’ı farkında olsun ya da olmasın düzenli olarak horlar. Pek çok insan gece horladığının farkında bile değildir ve horladıklarını ancak bir partner veya ev arkadaşı onlara haber verdiğinde keşfeder.

Eşinizin uykuda horlarken çıkardığı ses, burun veya boğazındaki havanın kısıtlanmasıyla oluşur. Yatarken üst solunum yollarındaki kaslar gevşer ve bu da “hava akımı türbülansı” olarak bilinen şeyi yaratır. Hava içeri ve dışarı solunduğunda, çevreleyen doku titreşir ve horlama denilen titreme sesine neden olur. Kaslar çok fazla gevşerse, hava yolunda tam bir tıkanıklığa neden olabilir, bu da nefes almayı tamamen durdurarak, kişinin nefessiz kalmasına veya öksürmesine neden olabilir.

Ne yazık ki, bu tepkiler uyku düzenlerinde ve genel uyku kalitesinde bozulmalara yol açabilir. Horlama her gece devam ederse, etkileri oldukça ciddi olabilir. Eşiniz gündüz yorgunluğu, sinirlilik, baş ağrısı ve diğer birçok sağlık sorunu yaşayabilir.

Eşinizin Horlamasına Ne Sebep Olur?

Horlamanın geçici ve yapısal faktörlere bağlı iki ana nedeni vardır.

1. Geçici faktörler

Sakinleştirici kullanımı, alkol tüketimi, aşırı sigara kullanımı, mevsimsel alerjiler, şişmiş bademcikler, uyku pozisyonu ve soğuk algınlığı veya grip gibi bir dizi geçici faktör horlamaya neden olabilir. Bu faktörler kısa bir süre için ortaya çıkar ve kalıcı değildir.

Örneğin, sigara içmek solunum yollarına zarar verebilir, polen alerjik reaksiyona neden olabilir, alkol ve ilaçlar ise boğazdaki kasları gevşeterek hava akışını kısıtlayabilir. Genel olarak bu geçici nedenlerin ortadan kaldırılması sorunu çözer.

2. Yapısal faktörler

Yapısal faktörler daha uzun vadelidir ve boyun çevresinde aşırı yağlanmadan veya damak, burun ve çene şeklinden kaynaklanabilir.

Örneğin, polip büyümesi veya yapısal bir anormallik nedeniyle burun pasajları tıkanabilir veya yumuşak damak veya boğazdaki kas tonusunda uyurken nefes almayı zorlaştıran düzensizlikler olabilir.

Obstrüktif uyku apnesi

Horlama, Obstrüktif Uyku Apnesi (OSA) olarak bilinen daha ciddi bir durumun göstergesi de olabilir. Bu durum, diyabet, felç ve kalp hastalığı nedeniyle eşinizin sağlığı için ciddi riskler oluşturabilir.

Eşinizin Horlamasının Önüne Geçmek İçin Ne Yapabilirsiniz?

Eşinizin horlamasının birçok nedeni olduğu gibi tedavileri de vardır. Bu nedenle horlamanın arkasındaki belirli nedenleri anlamanız önemlidir. Horlamanın arkasındaki nedenleri anladıktan sonra duruma özel en iyi çözümleri bulabilir ve daha iyi bir gece uykusu çekebilirsiniz.

Horlayan bir eşiniz varsa yapmanız gereken ilk şey, horlamayı yönetmeye çalışmaktır, böylece ikinizin de aldığı uyku kalitesini geri gelebilir.

  • Horladıklarını ne zaman fark ettiniz?
  • Sadece yeni mi yoksa bir süredir mi horluyor?

Alışkanlıklarını incelemek, ilk etapta soruna neyin neden olabileceği konusunda size biraz fikir verebilir.

Yukarıdaki faktörleri ele almak, eşinizin gece horlamasının üstesinden gelmesine büyük ölçüde yardımcı olabilir.

Buna ek olarak aşağıdakileri deneyebilirsiniz:

Uyku pozisyonu

Horlayan partneriniz sırt üstü uyuyorsa, başını yükseltmek için bir yastık kullanmayı veya sırt üstü değil yana doğru yatmasını sağlayabilirsiniz. Bu pozisyon kişiyi daha açılı bir konuma getirir ve uyurken solunum yollarının açılmasına yardımcı olarak boğazlarındaki titreşimleri azaltır.

Farklı uyku programları

Partnerinizin sürekli horlamasından rahatsız oluyorsanız, basit bir çözüm olarak onlardan daha erken yatmayı deneyebilirsiniz. Bu size rahatlamak ve sessizce uykuya dalmak için bolca zaman verecektir.

Müzik dinlemek

Yatak odanızda yumuşak enstrümantal müzikler çalmak, horlama sesini maskelemeye yardımcı olabilir.

Yumuşak kulak tıkaçları

Yumuşak ve invaziv olmayan kulak tıkaçları takmak sesi engellemenize yardımcı olur, böylece daha iyi bir gece uykusu çekebilirsiniz.

Kilo

Aşırı kilo, boyun çevresindeki doku boyutunu artırabileceği ve solunum yollarına fazladan baskı uygulayabileceğinden, aşırı kilolu olmak horlamanın oldukça yaygın bir nedenidir. Birkaç kilo vermeleri için eşinizin diyetlerini iyileştirmek bu sorunu hafifletebilir.

Hidrasyon

Ağız veya boğaz kuruluğu, geçiş yolları esnekliğini yitirdiği için horlama seslerini yükseltebilir. Yatağın yanında bir bardak su bulundurmak, eşinizin boğazının gece boyunca nemli kalmasına yardımcı olur. Bu da geçiş yollarını yumuşatır ve daha kolay nefes almasına izin verir.

Ayrı Uyumak

Eşlerin özellikle uzun süreler boyunca ayrı uyuması asla arzu edilmese de, gece boyunca farklı odalarda uyumak, biraz rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Horlamaya Son Vermek İçin En İyi Tedavi Yöntemi Nedir?

Yukarıdaki ipuçları ve püf noktaları işe yaramıyorsa ve eşinizin horlamasının düzelmiyorsa, en iyi ve etkili tedavi yöntemini bulmanız gerekir.

Aşırı horlama durumlarında, horlama probleminin üstesinden gelmeye yardımcı olmak için horlama ameliyatı yapmak, tedavi yöntemlerinden biridir. Fakat horlama ameliyatları kesin çözüm değildir ve ilerleyen dönemlerde horlamanız tekrar nüksedebilir. Bu yüzden ameliyat genellikle son çare olarak görülür ve yalnızca diğer prosedürler başarılı olmazsa tercih edilmelidir.

Peki bu noktada ne yapılmalıdır?

Horlamaya Etkili Çözüm: Horlama Protezi

Horlama protezi, horlama için en etkili bir tedavi yöntemidir. Eşiniz uyurken ortodontik bir tutucu gibi dişlerinizin üzerine oturur ve solunum yolunuzu açık tutmak için çenenizi ileri pozisyonda destekler. Kişiye özel hazırlanan horlama protezi horlamanın önüne geçerek kesintisiz uyumanızı sağlar. Ayrıca uyku apnesi tedavisinde acısız ve ağrısız bir yöntem olarak kullanılır.

Horlama protezi, oldukça ekonomik bir çözümdür ve ameliyatsız bir yöntem olarak sıklıkla kullanılır. Dr. Tuğrul Saygı 17 yıllık deneyimi ve kişiye özel hazırlayacağı horlama protezi ile eşinizin horlama soruna kesin çözüm üretir.

Elif Akkaş
Elif Akkaş

Merhaba ben Elif. 23 yaşındayım. Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisiyim. Sizler için araştırdığım konuları özgün ve sade bir dille anlatarak daha kaliteli içerikler okumanıza yardımcı oluyorum. Yazılarımın yolunuza ışık saçması dileğiyle...

Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx