Cilt Bakımı

Et Benlerini Patır Patır Döken Tarif

Reklamlar

Et benleri özellikle yüz bölgesinde meydana gelince çok can sıkıcı olabiliyor. İşte et benlerini patır patır döken tarif. Devamı için yazımızı okumaya devam ediniz. İlk olarak et beni nedir, et beni nasıl ayırt edilir, et beni neden çıkar, nasıl tedavi edilir sorularının cevaplarına bir göz atalım.

Et Beni Nedir?

Et beni genellikle zararsız ve şikayete eden olmayan ağrı yapmayan bir cilt lezyonudur. Fakat farklı boyutlarda olabilir. Bu da kişiyi görüntü olarak rahatsız eder. Et benlerinin boyları kişiden kişiye değişir, bazen aynı yerde farklı boylarda da olabilir. Yani bazı et benleri 1 mm. çapında olabileceği gibi birkaç cm. boyutunda da olabilir.

Et Beni Nedir
Et Beni Nedir

Et beni küçük yaşlarda pek görülmez 20 li yaşlardan sonra oluşmaya başlar ve zamanla da büyüyebilir, sayı olarak artabilir. Fiziksel görünüm açısından çok iyi bir görünüme neden olmasa da kansere dönüşmemesi çok önemli bir sağlık sorunu olmadığını gösterir. Ancak fiziki görüntüsü hoş olmadığı için rahatsız edicidir. En çok da cildin kıvrımlı bölümü olan boyun ve koltuk altı bölgelerinde görülür. Ailesinde et beni olan kişilerde görülme ihtimali daha fazladır. Genellikle cilt renginde olan et benlerinin cilt altında kökü bulunmaz.

Reklamlar

Fiziki açıdan rahatsız eden et benlerinin tedavisi için ameliyat uygulanabilir. Ameliyatsız da tedavisi vardır. et beni aldırma işlemi ameliyat yani cerrahi müdahale lokal anestezi ile yapılır. Kişinin günlük hayatını etkilemez. Et beni tedavisi konusuna geçmeden önce sıkça sorulan “Et beni neden çıkar?” ya da “Et beni neden olur?” gibi soruları yanıtlamak gerekir.

İlginizi Çekebilir: Otomikoz Kulak Mantarı Nedir?

Et Beni Nasıl Ayırt Edilir?

Et beninin boyutu çok küçükse ben mi et beni mi tam ayırt edilemeyebilir. Küçük olan et benleri, ben ile karıştırılabilir. Cilt yüzeyindeki benin et beni olup olmadığını anlamak için oluşumun cildin altına sap ya da köke neden olup olmadığına bakılmalıdır. Benlerin kökü varken, et benlerinin kökü yoktur ya da yok denecek kadar küçüktür.

Et beni ince bir sap ile vücuda bağlıdır. Ve genellikle 2 mm’den küçüktür. Ancak bazı et benleri birkaç cm bile olabilir yani büyüyebilir. Et benine dokunduğunuzda yumuşak bir yapısı olduğunu fark edersiniz. Et beni oluşumları genellikle yuvarlak ya da asimetriktir. Ancak pürüzsüz olabileceği gibi nadiren kırışık bir yapıya da sahip olabilir. Et benlerinin çeşitleri vardır, bazı et benleri, iplik gibiyken bazılarıysa pirinç tanesine benzer şekildedir. Çoğunlukla ten renginde olan et beni zaman zaman hiperpigmentasyon nedeniyle ciltten daha koyu renkte de olabilir. Et beninin doğal yapısı kolay bükülebilecek şekildedir. Bu bükülmeye bağlı olarak kan akışı durabilir ve rengi zamanla siyaha dönebilir.

Reklamlar

Et Beni Neden Çıkar?

Et Beni Neden Çıkar
Et Beni Neden Çıkar

Yirmili yaşlardan sonra oluşmaya başlayan et benleri cildin üst kısmında çıkıntı oluşturur ve deri altında kökü olmayan oluşumlardır. Basit bir kök ile bağlı olan bu et benlerinin kansere dönüşme riski yok denecek kadar azdır bu nedenle tıp için oldukça zararsızdır. Kaşınma, zedelenme ya da sürtünme gibi etkenler olmadığı sürece kişide hiçbir yakınmaya yol açmaz. Ama kaşınma gibi bir durum sonucunda zedelenmiş et benleri ağrı sızı hissine neden olabilir.

Et beninin meydana gelmesinin birçok nedeni vardır. En önemli nedenlerinden birisi de bir protein çeşidi olan kolajendir. Kolajen et beni oluşumunda etkilidir yani, et beni kolajen liflerinden ve kan damarlarından oluşur. Vücuttaki deri dokusunun düzensiz bir şekilde büyümesine bağlı olarak meydana gelen et benleri de çoğunlukla genetik olarak görülür. Yani ailesinde et beni olan kişilerin vücutlarının aynı bölgelerinde, benzer şekilde et beni görülmesi yüksek ihtimaldir.

Hormon seviyelerinin çok fazla değişiklik gösterdiği gebelik döneminde et beni oluşabilir. Hormon değişiklikleri et beni oluşumunu tetikler. Yani hamilelik döneminde et beni meydana gelebilir ve artabilir. Obezite, insülin direnci ve tip-2 diyabeti olan kişilerde oluşma eğilimi daha yüksektir. 2008 yılında yapılan sınırlı bir araştırmaya göre, human papilloma virüs (HPV)’ün et beni oluşumunda rol oynadığı görülmüştür

Et beni daha çok vücut kitle endeksi yüksek olan kişilerde görülmektedir. 2010 yılında bir çalışmanın sonuçlarına göre et beni oluşumu ile vücut kitle endeksi ve yüksek trigliseridler arasında bir bağlantı olduğu tespit edilmiştir. Fakat et beni bazen bir nedene bağlı olmadan da oluşabilir.

Et benleri en çok deride katlanan üst üste gelen bölgelerde görülür. Yani boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde daha sık oluşur. Sürtünmeden dolayı et beni oluşma ihtimali arttığı için fazla kilolu kişilerde daha çok görülür. Cilde takılan aksesuarlar da et beni oluşumuna neden olabilir. Bazı durumlarda et benine kan akışı kesilir, bu durumda et beni kendiliğinden düşebilir. Et beni kesinlikle elle koparılmamalıdır. Eğer et beni kişiyi estetik açıdan rahatsız ediyor ya da sosyal hayatını etkiliyorsa aşağıda ele alacağımız bitkisel tedavi yöntemlerini deneyin. İstediğiniz sonucu alamazsanız bir cildiye uzmanına başvurup size uygun tedavinin uygulanmasını sağlayabilirsiniz.

Et Beni Oluşumunu Tetikleyen Faktörler

Et beni oluşumuna neden olan etkenler çalışmalar sonucunda belirlenmiştir. Bu çalışmalardan yola çıkarak et beni oluşumuna neden olan faktörlere göz atalım;

  • Aile üyelerinde et beni olması,
  • Gebelik,
  • İnsülin direnci ya da tip-2 diyabet varlığı,
  • Çok fazla kilolu olmak,
  • Human papilloma virüs (HPV) varlığı.

Et Beni Nasıl Tedavi Edilir?

Et benleri kişiyi rahatsız ediyorsa, estetik açıdan kendini kötü hissetmesine neden oluyorsa ve acı veriyorsa tedavi edilebilir. Tedavi yöntemlerine birlikte göz atalım;

  • Kriyoterapi: Bu tedavi yöntemi et beninin, sıvı azotla dondurulmasını sağlar. Böylece et beninin düşmesi sağlanabilir.
  • Elektrocerrahi: Et benini almak için yüksek frekanslı elektrik enerjisi kullanan cihazlarla dokuya bilinçli olarak termal zarar verilir ve et beni alınır.
  • Ligasyon: Et beninin düşmesi için cerrahi iplikle boğma yöntemi uygulanabilir.
  • Cerrahi: Et beni, lokal anestezi altında cerrahi müdahale ile alınabilir.

Et Beni Bitkisel Tarifi

Et Beni Bitkisel Tarifi
Et Beni Bitkisel Tarifi

Herhangi bir nedene bağlı olarak ya da nedensiz olarak meydana gelmiş et benlerini bitkisel olarak tedavi edebilirsiniz. Ciltte meydana gelen deformasyondan dolayı cildin katmanlarında ki bir yerin daha fazla gelişmesinden dolayı oluşur.

Et benleri hormonal sebeplere bağlı olarak oluşabileceği gibi genetik olarak da görülebilir. İlerleyen yaşlarda kişilerdeki hormonal dalgalanmalar da et beni oluşumunu tetikleyebilir. Yani hormon seviyesinin düşmesine bağlı olarak oluşabilir.

Et Benlerini Patır Patır Döken Tarif

Et benlerinden kurtulmak için yukarıda bahsettiğimiz tedavi yöntemleri uygulanabilir. Et benlerini patır patır döken tariflere göz atarak doktora gitmeden önce bitkisel yöntemleri deneyebilirsiniz. Eğer olumlu sonuç alamazsanız o zaman doktora gitmeyi düşünebilirsiniz. Et benlerini patır patır döken tarif için yazımızı okumaya devam ediniz.

Limon Suyu Yöntemi ile Et Beni Tedavisi

Limon asitli ve pH değeri düşük olduğu için et benlerinin kurumasını sağlar. Gerekli olan malzemeler sadece yarım limon suyu ve pamuk.

Limon suyu yöntemi uygulama

İlk olarak yarım limonun suyunu sıkın ve taze sıkılmış limon suyuna pamuk batırarak, et benlerinin üzerine sürün. Bu şekilde sürdükten sonra tonikleme işlemi tamamlanacaktır. Limon suyunun kurumasını bekleyin.  Bu işlemi günde 2-3 kere uygularsanız et benlerinin bir ayda yok olduğunu göreceksiniz.

Elma Sirkesi Yöntemi ile Et Beni Tedavisi

Aynı şekilde asidik özelliği ile et beni döken yöntem de elma sirkesidir. Sadece elma sirkesi ve pamuk yeterlidir.

Elma sirkesi yöntemi uygulama

İlk olarak elma sirkesi daha etkili hale gelmesin diye biraz ısıtıyoruz. Fakat bu sıcaklık cilde yakmayacak şekilde ılık olmalıdır buna dikkat edilmeli. Sonra da ısıttığınız elma sirkesini pamuğa batırarak et benlerinin üzerine sürebilirsiniz. Bu işlemi günde 3 kere uygulayabilirsiniz.

Eğer her gün düzenli olarak uygularsanız. Elma sirkesinin içinde bulunan asit sayesinde et benlerinin zaman içerisinde kurulduğunu ve döküldüğünü göreceksiniz.

Aspirin Yöntemi ile Et Beni Tedavisi

Et benlerinizden kurtulmak için gerekli malzemeler kolayca bulabileceğiniz aspirin ve yara bandı yeterlidir. Oldukça basit bir yöntemdir.

Aspirin yöntemi uygulama

İlk önce aspirinin bir tablet aspirinin tamamını ezip toz haline getirin. Daha sonra aspirini et benlerinin üzerine koyup yara bandı ile kapatın. Bu işlemi düzenli olarak uygularsanız et benlerinin kuruduğunu göreceksiniz.

Hint Yağı Yöntemi ile Et Beni Tedavisi

Hint yağı birçok derde deva olduğu gibi et benine de iyi gelmektedir. Gerekli malzemeler hint yağı ve karbonat.

Hint Yağı Yöntemi Uygulama

Hint yağı ile et beni tedavisi için ilk olarak hint yağı çok etkili olduğundan karışımı daha koyu ve yumuşak bir hale getirmek için içine karbonat ekleyerek kullanmak gerekir. Karbonat ve aynı miktarda Hint yağını karıştırıp macun kıvamına getiriniz. Bu karışımı et beninin üzerine günde 3 kez düzenli bir şekilde uygulayınız.

Hint yağı ve karbonat macununu 3 hafta düzenli kullanırsanız et benlerinin kuruduğunu göreceksiniz. Denemekten zarar gelmez.

Ananas Suyu Yöntemi ile Et Beni Tedavisi

Ananas suyunun içinde bromelain enzimi vardır. Bu enzim et benlerinin mücadelesinde çok etkilidir. Bromelain enziminin sahip olduğu iltihap sökücü ve antiviral etkiler,et benlerini küçülmesini sağlar ve vücudun diğer bölümlerine yayılmasını engeller. Gerekli malzemeler ananas, 3 damla limon suyu ve pamuk.

Ananas Suyu Yöntemi Uygulama

Et benlerine ananas suyu uygulamak için ilk olarak 1-2 dilim ananası eziyoruz. Ezdiğimiz ananasın içine 3 damla limon sıkıp, bir pamuk yardımıyla et benlerinin üzerine uygulayarak sabitliyoruz. 30 dakika boyunca bekletiyoruz. Bu işlem günde 3 kez tekrarlandığında, et benlerinin görünür şekilde kuruduğunu göreceksiniz.

Video içeriklerimizi takip edebileceğiniz Begonya Kadın youtube kanalımıza abone olarak bize destek verebilirsiniz.

Et Benlerini Patır Patır Döken Tarif 2025 et benlerini patır patır döken tarif
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx