Yemek

Evde Kayseri Yağlaması Tarifi

Reklamlar

Son zamanlarda herkes tarafından merak edilen kayseri yağlamasının tarifini tüm püf noktaları ile sizlerle paylaşıyoruz. İlk olarak malzemeleri temin etmeniz gerekmektedir. Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra sırasıyla birleştirerek ilk olarak hamuru hazırlayacağız. Hamuru hazırladıktan sonra yağlamanın iç harcını yapmak için malzemelerimizi uygun bir tencere içerisinde pişireceğiz.

Malzemelerimizin hepsini hazırladıktan sonra lavaşlarımızın üzerine kat kat iç harcımızı yerleştireceğiz. Bu lezzetli tarifimize daha da lezzet katmak için en üst katmanına sarımsaklı yoğurt yerleştirerek bir lezzet şöleni yaratacağız.

Peki kayseri yağlamasının hamuru nasıl yapılır? Kıyması nasıl hazırlanır ve yağlama kaç kat olmalıdır? tüm bu sorulara yanıt bulmak ve kayseri yağlaması malzemeleri için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Reklamlar
Yağlama Hamuru Nasıl Yapılır?
Yağlama Hamuru Nasıl Yapılır?

Yağlama Hamuru Nasıl Yapılır?

Kayseri yağlaması yaparken lavaş hamuru tutmanız gerekmektedir. Yağlama hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket maya
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 1 tatlı kaşığı kadar şeker
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5 su bardağı un

kullanarak yağlama hamuru hazırlanmaktadır. Yoğurma kabının içerisine un, maya, tuz ve şeker alınır. Bu karışımın üzerine belirtilen oranlarda süt, su ve yağ eklenir ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. İstenilen kıvama ulaşan hamur temiz bir bez yardımıyla örtülerek 40 dakika boyunca mayalanmaya bırakılır.

Hamur mayalandıktan sonra tezgaha alınır. Bezelere ayrılan hamur servis tabağı boyutunda açılır. Hamur açıldıktan sonra daha öncesinde ısıtılan tavaya alınır orta kısık ateş üzerinde sık sık çevrilerek pişirilir. Hazırlanan lavaşlar daha sonra kullanılmak üzere kenara ayrılır.

Bu arada kayseri yağlaması yaparken aklınızda bulunması gereken bir püf noktayı sizlerle paylaşıyoruz. Lavaş hamurunuzu yaparken sütün ve suyun ılık olduğundan emin olmalısınız. Suyu azar azar ekleyerek hamurunuzu yoğurmalısınız. Mayalandırma işlemi tamamlanmadan hamuru açmamalı ve hamur açarken çok fazla un kullanmamalısınız. Bu püf noktaları uygularsanız hamurunuz son derece lezzetli olacaktır.

Reklamlar
Kayseri Yağlaması Kıyması Nasıl Yapılır?
Kayseri Yağlaması Kıyması Nasıl Yapılır?

Kayseri Yağlaması Kıyması Nasıl Yapılır?

Kayseri yağlaması için iç harç malzemeleri;

  • 500 gram kıyma
  • 2 adet soğan
  • 2 adet biber
  • 2 adet domates
  • 1 diş sarımsak
  • 1.5 yemek kaşığı salça
  • 1.5 yemek kaşığı tereyağ
  • 1  çay bardağı yağ
  • 1.5 çay bardağı su
  • Tuz
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Kimyon

malzemeler kullanılarak iç harç hazırlanabilir. Kıymalı harcın hazırlanması için kıyma tavaya alınır ve kavrulur. Kıymanın rengi değiştikten sonra üzerine yağ ve tereyağ eklenir ve karıştırılır. Doğranan soğan, biber, sarımsak gibi malzemeler eklenir. Daha sonra salça ve tüm baharatlar eklenerek karıştırılır. Doğranan domatesler tavaya alınır ve karıştırmaya devam edilir. Son olarak da sıcak su eklenir ve kıyma suyu çekene kadar 9-10 dk kadar kısık ateşte pişirilir. Pişen harç kullanılmak üzere kenara alınır.

Kayseri Yağlaması Kaç Kat Olur?

Kıyma, domates, biber ve çeşitli baharatlar kullanılarak hazırlanan kayseri yağlaması 11 kat ince lavaş ile hazırlanan eşsiz bir lezzettir. Tarifimizde vermiş olduğumuz tüm malzemeleri eksiksiz bir şekilde kullanarak evde kayseri yağlaması yapabilirsiniz.

Genellikle 11 kat olacak şekilde yapılan kayseri yağlamasını bu tarifimizde verdiğimiz hamur oranıyla elde edebilirsiniz. Lavaş boyutuna göre de kat sayısı değişebilmektedir. Lavaşların boyutunun ortalama olarak bir servis tabağı boyutunda olması gerekmektedir. Her kat da lavaşın üzerine iç harç eklenerek lavaşların ıslanması sağlanmaktadır. En üst katına da sarımsaklı yoğurt ve maydanoz ekleyerek lezzetine lezzet katabilirsiniz.

Kayseri yağlamasını illa 11 kat yapmak zorunda da değilsiniz. İç harcınız ve lavaşınız bitene kadar istediğiniz kat sayısına çıkabilirsiniz. 11 kat olmak zorunda değildir. İsterseniz daha az ya da daha fazla kat sayısı olabilir. Burada asıl önemli olan lezzet bunu unutmamak gerekir.

Yağlama Kıyması Nasıl Yapılır?
Yağlama Kıyması Nasıl Yapılır?

Yağlama Kıyması Nasıl Yapılır?

Kayseri yağlaması yapmak için ilk olarak hamur yapılmaya başlanır. Hamurun mayalanma süresi tamamlanırken de iç harcı yapılmaktadır. Hamuru hazırlamak için geniş bir kabın içerisine un, maya ve tuz eklenerek karıştırılır. Karışımın üzerine sür, su ve yağ eklenerek hamur yoğurulmaya başlanır. Yumuşak bir kıvam elde edildikten sonra hamur kabının kapağı kapatılır temiz bir bezle sarılarak 40 dakika boyunca mayalanmaya bırakır.

Hamur mayalanırken   kıymalı harç hazırlamak için malzemeler hazırlanır. Kıyma tavaya alınır ve ezilerek rengi dönene kadar pişirilir. Kıymanın rengi dönünce üzerine yağ ve tereyağı eklenir. Tereyağ eridikten sonra doğradığınız soğan, sarımsak ve biberler eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Kavurma işlemini yaparken salça ve tüm baharatlar doğru oranda eklenerek harç karıştırılır. Biraz daha karıştırdıktan sonra doğranan domatesler tavaya eklenir ve karıştırmaya devam edilir. En son sıcak su ilave edildikten sonra kıyma iyice suyunu çekene kadar 8 ila 10 dakika boyunca kısık ateşte iç harç pişirilmeye devam edilir.

Hamurun mayalanma süreci tamamlandıktan sonra kabından çıkarılarak tezgaha alınır. Bezelere ayrılan hamur kurumaması için üstü kapatılarak kabın içerisinde bekletilmelidir. Bezelerin her biri bir servis tabağı büyüklüğünce açılmalıdır. Açılan hamur daha önceden altı ısıtılmış olan tavaya alınır. Kısık ateşte sık sık çevrilerek lavaşlar pişirilir. Pişen lavaş bir tabağa alınır ve üstü kapatılır. Tüm hamur için aynı işlemler uygulanır.

Pişen lavaşların arasına tek tek iç harç eklenir ve üst üste yerleştirilir. Hazırladığınız kıymalı iç harç tamamen bitene kadar lavaşlarınızı kat kat yerleştirmeye devam etmelisiniz. Lavaşlar ve kıymalı iç harç bittikten sonra son olarak yağlamanın üzerine isteğinize göre sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt dökülür. Bazı kişiler diledikleri gibi isterlerse yağlamanın üzerine yoğurt eklemeyebilirler. Hazırlanan kayseri yağlaması dilimlenerek servis edilir. Afiyet olsun….

Evde Kayseri Yağlaması Tarifi 2024 Kayseri Yağlaması
Munise Demircioğlu

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx