Evinizdeki Suyun Temiz ve Sağlıklı Olduğundan Nasıl Emin Olabilirsiniz?
Evimizdeki çeşmeden akan suların tadı damacana sulara göre oldukça değişiktir. Bunu neredeyse tüm Türkiye bilir. Fakat neden tadının değişik olduğunu biliyor muydunuz? Hepimiz çay yaptıktan sonra demliğin dibini kaplayan kireci görürüz ama suyu içmeye de devam ederiz. Tabii ki bu kireç oranı az olduğu için sağlığımıza çok zarar vermez. Kireç oranı artarsa ishal gibi hastalıklar da görülebilir. Fakat kireç, ütü gibi ev içerisinde kullandığımız ev aletlerini de bozmaktadır. Peki temiz suyunuzu depolayabileceğinizi söyleseydik ne derdiniz?
Su depoları artık evlerimizin altlarında, balkonlarında, çatılarında kısacası evimizin sığdırabildiğimiz her yerinde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra artık su depoları fabrikaların üretim bantlarında yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Bunun dışında toprak altı depolar vardır. Bu depolar gıda ve içme suyu depolanmasına uygun olup, toprak altında olduğu için, içindeki sıvıyı serin tutma özelliği de bulunmaktadır. Evdeki suyunuzun kireçli olmasının sebebi suyun geri dönüştürülmüş olmasından kaynaklanmaktadır. Geri dönüştürülmüş sular optimum oranda ancak bu kadar temizlenebilir. Fakat insanlar genel olarak çeşme suyunu içme suyu olarak kullanmazlar.
Su depoları, su depolamanın yanında yağmur suyu yakalamak içinde kullanılmaktadır. İstanbul gibi gelecekte su problemi yaşayacak olan birçok metropolde hükümetler yağmur yakalama istasyonları kurmaktadır. Yakalanan yağmur suları içme suyu olarak da kullanılmaktadır fakat evde kuracağınız yağmur yakalama istasyonu içme suyu olarak kullanılmayabilir. Evinizde ise çatıdaki suyu tahliye etmek için kullanılan boruyu bir su deposuna bağlayarak yağmur yağdığında çatıya yağan yağmur suları otomatik olarak su deponuza dolacaktır. Bu suları çiçeklerinizi sulamak veya balkon ve teras gibi mekanlarınızı temizlemek için kullanabilirsiniz. Deponuzun kapak kısmına bir filtre takmayı unutmayın ki çatıdaki yabancı maddeler yağmur suyu ile birlikte deponuza dolmasın.
Bunun yanı sıra asidik gıdaları da depolayabileceğiniz depolar bulunmaktadır. Bu tarz gıdalara örnek olarak turşuları veririz. Su depoları turşu yapmak için de kullanılmaktadır. Turşu depoları hakkında hemen tıklayıp bizden bilgi alabilirsiniz. Bunun dışında çeşme suyuna bir bardak su içerisinde baktığımızda gözle kireci görmeyiz. Fakat gözle göremediğimiz kireci de anlamak üzere bazı testler yapılmaktadır. Kireç tabi sadece insan sağlığını değil evdeki pek çok ev aletinin de sağlığını etkilemektedir.