Farenjit Nedir? Belirtileri ve Nedenleri
Bir tür boğaz enfeksiyonu olan Farenjit her mevsim görülmekte olup, özellikle de kendini mevsim geçişlerinde göstermektedir. Yutkunma güçlüğü en belirgin semptomu olurken boğazda kaşıntı ile acı hisse göstermektedir. Soğuk algınlığın tetiklenmesi ile çıkmaktadır. Farenjit nedir? Nasıl anlaşılır diye merak edenler için bu ayrıntılara dikkat edilmesi gerektiğini belirtebiliriz.
Her yaştan insanda görünebilen farenjit bakteriyel kaynaklı olabilir. Ayrıca virüsler de farenjit oluşumuna sebebiyet verebilir. Farenjit hastalığının tedavisi hastalık sebep olduğu etkene bağlı olarak belirlenmektedir. Eğer hastalık bakteriyel kaynaklı oluşmuş ise doktor antibiyotik tedavisini uygun görebilir. En fazla çocuklarda görülen farenjit bağışıklık sisteminin zayıf olmasını fırsat bilir. Bu yüzdendir ki çocuklar çok kolay bir şekilde farenjit olabilir.
Boğaz bölgesinin arka kısmında yer alan bölüme farenks ismi verilmektedir. Bu kısmın iltihaplanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bulaşıcı bir hastalık türü olmasından dolayı kapalı alanlarda daha hızlı şekilde yayılabilmektedir. Öksürme ve hapşırma durumlarında yayılma eğilimi gösterirken tükürük yolu ile bulaşmaktadır.
Farenjit Nedir, Farenjit Belirtileri Nelerdir
Kişiden kişiye değişen etkenleri göz önüne aldığımız düşünülürse farenjitin birçok nedeni olabilmektedir. Öyle ki doğrudan farenjit diyebilmek için bazı belirtilerin baş göstermesi gerekir. Akut yani geçici farenjit oluşması sıklıkla görülse de kronik hale gelmesi oldukça sıkıntılıdır. Akut farenjit belirtileri ile kronik belirtiler arasında farklılıklar söz konusudur. Kronik olan belirtileri şu şekildedir;
- Yutkunma esnasında aşırı derece de acı hissedilmesi,
- Sıklıkla öksürme hali,
- Hafif hissedilen boğaz ağrısı.
Yukarıda listelemiş olduğumuz kronik belirtiler kolay şekilde anlaşılabilirdir. Fakat akut belirtiler kronik belirtilere göre daha fazladır. Akut olan farenjit belirtileri ise şu şekilde sıralamak mümkün;
- Belli belirsiz halsizlik hali,
- Burunda akıntı oluşumu,
- Yüksek ateş,
- Boğazda hissedilen batmalar,
- Yutkunma esnasında güçlük çekilmesi,
- Boğazda ağrı hissi,
Kronik hale gelmiş farenjit akut farenjitte göre daha hafif şekilde geçmektedir. Oluşan bu belirtilerin bir çoğu hastalığın üst seviyelere çıkışına kadar hissetmek mümkün olmayabilir. Yaşanabilecek belirtiler ışığında en kısa sürede doktora başvurmak gerekir. Farenjit tanısı için boğazdan alınan sürüntü laboratuvarda incelenerek ortaya çıkar. Bu noktada yapılan incelemeler hastalığın sebebini de ortaya koymaktadır. Oluşum sebebine göre de tedavi uygulaması belirlenir.
Farenjit Korunma Yöntemi
Farenjit nedir? Belirtileri nelerdir? Konularına değinmeye çalıştık. Fakat sürekli nüksetmesi durumuna karşı bazı önlemler almak en etkin çözümdür. Elbette kronik olarak farenjit geçirenlerin tedbirleri arttırması ve korunması önemlidir. Farenjit korunma yöntemleri daha kaliteli bir yaşam sürmenize doğrudan etki edecektir.
Uygulama esasına göre oluşan farenjit için farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Farenjit tedavisi için en doğru kararı verecek olan kişi doktorunuzdur. Gerekli testleri yaptıktan sonra hastalığın oluşum sebebine göre tedavi uygulaması söz konusudur.
Tedavinin olumlu şekilde sonuçlanması ile birlikte hastalıktan kurtulabilirsiniz. Fakat farenjit riskini hayatınızdan çıkarmak en etkin yöntemdir. Bunun için de sigaradan uzak durmak ve alkol kullanmamak en doğru seçimdir. Ayrıca beslenme konusunda da çok dikkat etmek gerekir. Bunlar birbirini etkileyen faktörler olurken güçlü bağışıklık sistemi oluşturmak sizi hem farenjit hastalığından hem de birçok riskli hastalıklardan da muhafaza edecektir.
Farenjit hastalığının tetikleyen ve oluşumunu hızlandıran en önemli neden reflüdür. Çünkü reflü mide asitlerinin boğaza ulaşmasına sebebiyet vermektedir. Böyle bir durumun oluşması da boğazda tahrişe sebebiyet vermekte ve farenjit hastalığını doğrudan tetiklemektedir. Yaşanabilecek olumsuz halleri ortadan kaldırma adına beslenme düzenine özen göstermek hem reflü sorununu çözecek hem de mide yanması sorununu minimize edecektir. Riskleri azaltmak beraberinde farenjit ihtimalini de azaltacaktır.
Farenjit Nedenleri
Özellikle çocuklarda sıklıkla görülen farenjit uzun yıllar yaşamı olumsuz etkilemektedir. Her yaştan insanın karşı karşıya gelebileceği bu hastalığın en önemli nedeni ise boğazda meydana gelen tahrişlerdir. Bu tahrişler zaman içerisinde farenjit oluşuma sebebiyet vermektedir. Farenjit nedenleri birçok etkene göre değişebilmektedir. Değişen şartlar ve özellikler bakımından değerlendirme yapıldığında ana etken ortaya çıkacaktır.
- Boğazın tahriş olmasında en fazla rol üstlenen sigara kullanımı,
- Yeteri kadar su tüketiminin olmaması,
- Mide rahatsızlıkları oldukça fazla etkilerken reflü hızlı şekilde farenjite neden olur.
- Alerjik etkenler,
- Beslenme noktasında çok sıcak veyahut çok aşırı soğuk tercihinde bulunmak.
- Sürekli konuşmayı gerektiren öğretmenlik, spikerlik gibi meslek sahipleri,
- İş gereği ya da farklı etkenlere bağlı olarak kimyasal madde solumak,
- Samandan ya da tozdan kaynaklı nezle,
- Acı baharatları fazlaca tüketmek,
- Havada oluşan kuruluklar,
- Geniz etinde meydana gelen şişmeler.
Farenjit Çeşitleri
Virüs ve bakteriyel kaynaklı oluşabilen farenjit iki türe sahiptir. Bu türlerden bir tanesi akut bir diğeri ise kronik farenjittir. Ateş ve boğaz ağrısı hissedenlerin akut farenjit olma ihtimalleri bulunmaktadır. Farenjit basite alınacak bir hastalık olmayıp mutlaka doktor desteği alınması gerekir. Çünkü farklı nedenlere bağlı olarak gelişen bu hastalık yapılan inceleme sonucu belirlenmektedir. Nitekim hastalığın oluşum sebebine göre de tedavi metodu farklılık gösterir.
Farenjit hastalığının tespiti ile birlikte kişinin sıcak ve soğuk ürün tüketimine özen göstermesi gerekir. Ne çok sıcak ne de çok soğuk ürün tercih edilmemesi bu süreçte çok önemlidir. Ayrıca farenjit bulaşıcı hastalıklardan bir tanesi olduğu için hem kendi sağlığınız için hem de çevrenizdeki insanların sağlığı için tedbirli davranmak elzemdir.
Farenjit hastalığına karşı doktorunuzun vermiş olduğu tedaviye ek olarak protein ağırlıklı beslenme tercih etmelisiniz. Bu sayede tedavi süreci daha hızlı sonuç verirken kolay atlamanıza da doğrudan katkı sağlayacaktır. Tedavinin daha da sağlıklı gitmesi için de tuzlu su ile gargara yapmak etkili sonuç verecektir.
İlginizi çekebilir: Başın Sağ Tarafındaki Ağrı Nasıl Geçer?
Youtube kanalımıza abone olarak bize destek olabilirsiniz.