Sağlık

Fistül Hastalığı Nedir? Riskleri Nelerdir?

Reklamlar

Kronik kabızlık ve kronik ishal ataklarının yaşanması, hamilelik döneminde ve doğum sırasında oluşan ıkınmalar ve anüs bölgesinde zorlanmalar, makatta çatlak veya yırtık oluşumuna neden olmaktadır. Bu yırtıklarda gelişen enfeksiyon ve apse sonucu anal kanal ile cilt arasında istenmeyen bir kanal oluşumuna fistül denir.

Anal Fistüle Ne Sebep Olur?

  • Anal fistülün oluşumu hakkında birçok varsayımlar vardır. Çoğu hasta tesadüfi bir şekilde bu hastalık ile karşılaşabilir. Makat bölgesinde zorlamalar sonucunda tahrip olması hastalığın oluşum nedenlerinin en başında bulunmaktadır.
  • Uzun süreli kabızlık ya da ishal atakları sırasında zorlanmalara bağlı olarak makatta tahriş veya çatlaklar gelişir. Zarar gören bu tahrip bölgeleri ilerleyen süreçte dışkıyla zorunlu temasından dolayı apse oluşur. Makat çatlağına ya da tahrişe bağlı olarak gelişen apse, cilt dokusuna doğru ilerleyerek makat kenarında bir şişlik oluşturur. Apsenin direne edilmesi ile cilt ve anal kanal arasında fistül gelişebilir.
  • Fistül, makat bölgesinden cilde doğru ilerleyerek, anal kanal ve cilt arasında bir bağlantı oluşturur. Bazen de anal kanal ile vajen arasında bir tünel oluşturarak vajinal boşluğa açılır. Bu da rektovajinal fistülü oluşturur.
  • Makat bölgesinde kabızlık ve ishale bağlı ıkınma dışında birçok nedenden dolayı anal fistül hastalığı görülebilir. Düşme, kaza, yaralanma gibi travmatik olaylar da anal fistüle neden olan varsayımlardan birkaçıdır.
  • Doğum esnasında oluşan vajinal yırtık ve epizyotomi kesisiyle meydana gelen enfeksiyon, rektovajinal fistüle yola açabilir.
  • Farklı bağırsak hastalıkları nedeniyle de fistül hastalığı oluşabilir.  Chron ya da ülseratif kolit gibi bazı makat bölgesi kanserlerinden dolayı fistül gelişmektedir. Kanserin yol açtığı doku tahribatı ve kanser tedavilerinde kullanılan radyoterapi de bağırsaklarda fistüle neden olabilir.
  • Endoskopik cihazlar, yanlış kullanıldığı zaman makattaki organ veya damar duvarına zarar vererek yara oluşumuna neden olabilir. Bu yara birtakım sebeplerden iltihaplandığında fistül oluşumuna yol açabilir.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da fistül oluşumunu kolaylaştırabilir.

Fistül Belirtileri Nelerdir?

Anal fistül en belirgin bulgusu genellikle hastaların makat bölgesinde kontrol edemediği bir şekilde devam eden ve çamaşırlarında oluşan lekelenme tarzında görülen akıntı ile kendini gösterir. Bu akıntılar ciltte maserasyon, ıslaklığa bağlı ödem, kaşıntı, nemlilik ve kötü kokulara neden olur.

Fistülde akıntı olmadığı zamanlarda ise akıntının gerçekleştiği kanalla birlikte o bölgede değişen derecelerde apseler görülür. Apselerin oluşması sonucunda anal kanalın çevresinde kızarıklık, şişlik, ağrı, tuvalette zorlanma ve üzerine oturamama gibi bulgularla kendini gösterir. Apse sayısına göre fistül sayıları da artabilir.

Reklamlar

Bazı durumlarda dışkılama esnasında ıkınma sonucunda oluşan ağrı ve sonrasında ortaya çıkan kanama ya da iç çamaşırında görülen kan lekeleri de belirtiler arasındadır.

Fistül Hastalığı Tehlikeli midir?
Fistül Hastalığı Tehlikeli midir?

Fistül Hastalığı Tehlikeli midir?

Anal fistül hastalığı ertelenmeden tedavi edilmesi gereken ciddi bir makat hastalığıdır. Anal fistül tedavi edilmediği takdirde bölgedeki iltihap ilerler ve tedavi süreci gittikçe zorlaşır.  Tedavi edilmeyen anal fistül hastalarında devamlı olarak iltihaplı akıntı ve makat bölgesinde mantar oluşumuna bağlı olan kaşıntılar görülebilir. Bu da günlük hayatınızdaki hareketlerinizi kısıtlayabilir. Yaşam kalitenizi düşürebilir.

Anal fistülün hayati bir tehlikesi yoktur ancak düşük bir oranla tedavi edilmeyen fistül hastalarında 8-10 yıl sonra makat bölgesinde oluşan tahriş ve tahribat sonucu cilt kanserleri gelişebilir.

Bu nedenle makat fistülü şüphesi olan her hasta mutlaka bir hekime muayene olmalıdır. Anal fistül tanısı konulan hastaların gecikmeden tedavi olmaları gerekir.

Reklamlar

Fistül Çeşitleri

Anal fistül hastalığı anal kanaldan cilde uzanırken yerleştiği konuma göre isimlendirilerek sınıflandırılır. Bu fistül çeşitleri;

  1. İntersfinkterik Fistül: İç ve dış sfinkterler arasından ilerler, cilde açılır. Fistüllerin %45’i bu şekilde oluşur.
  2. Transsfinkterik Fistül: Dış sfinkteri geçerek cilde açılır. Fistüllerin %30’u bu şekilde oluşur.
  3. Suprasfinkterik Fistül: İntersfinkterik başlar ama puborektal veya levator kası üzerinden içeri geçerek cilde açılır. Fistüllerin %20’si bu şekilde oluşur.
  • Ekstrasfinkterik Fistül: Bütün sfinkterlerin dışından geçer ve genellikle rektumda sonlanır. Fistüllerin oluşumunda %5 etkilidir.

Ayrıca anal fistüller basit fistül ve komplex fistül diye de sınıflandırılabilir. Anal fistülü olan hastalarda yüzde 70 ila 75 oranında basit fistül çeşitleri görülmektedir. Fakat tedavi ertelenirse bu hastalık süreci daha uzun ve zorlu fistül yapılarını dönüşebilir.

Fistül Kendiliğinden Kapanır mı?

Anal fistül kendiliğinden iyileşme göstermez. Fistülün iyileşme göstermesi ve kapanması için öncelikli bu kanalın içinden geçen akıntının kesilmesi ve kanalın yok edilmesi gerekir.  Anal kanalın iç yüzeyi ile cilt arasındaki bağlantının ortadan kaldırılması, içerden bulaşın engellenmesi gerekir. Anal kanalın içerisi enfeksiyon oranı yüksek dışkı ve materyallerle dolu olduğu için defekasyon esnasında fistülü etkiler.  Fistül kanalı yok edilmediği sürece fistül kalıcı hale gelmektedir. Bu nedenle dışkılamayı engelleyici olarak vücutta farklı bir yapı oluşması kişinin sağlığı açısından olukça zarar vermektedir. Bu nedenle anal fistül teşhisi konulan her hastanın öncelikli olarak tedavi edilmesi gerekir.

Avrupa Cerrahi Fistül Tedavisi
Avrupa Cerrahi Fistül Tedavisi

Avrupa Cerrahi Fistül Tedavisi

Anal fistül tedavilerinde, fistülün evresine, çeşidine ve derinliğine göre tedavi yöntemleri değişebilir. Medikal tedaviler, bitkisel kürler veya antibiyotikler makat bölgesindeki iltihabı ve akıntıyı bir miktar azaltabilir.  Ancak kronikleşen anal fistüllerde bu tedaviler, makat içindeki çatlağı veya anal fistül kanalını ortadan kaldırmaz.  Bu yöntemler anal fistül tedavisine kesin sonuç vermez, hastalığın semptomlarını azaltmak için kullanılabilir.

Modern tedavi yöntemlerinden olan ameliyatsız lazer tedavisi konfor açısından son zamanlarda sık kullanılmaktadır. Avrupa Cerrahi, klasik ameliyat yöntemlerinin yanı sıra modern tedavi yöntemleriyle sağlıklı makat kaslarına zarar vermeden ayaktan tedavi sağlar.

15 yıldır sadece makat hastalıkları konusunda hizmet veren Avrupa Cerrahi, ameliyatsız fistül tedavisini lokal anesteziyle uygulayarak son derece de başarılı sonuçlar elde eder. Genel anesteziye bağlı yan etkileri ortadan kaldırmak adına hastalar uyutulmadan sadece bölgesel uyuşturma ile kısa bir süre de tedavi edilir.

Lokal anesteziyle yapılan lazer işleminde aynı gün içinde muayenenizin ardından zaman kaybı yaşamadan tedavinizi olabilirsiniz. Tedavi süresi 5 ila 8 dakika arasında günübirlik gerçekleşmektedir. İşlem sonrası yatış şartı bulunmadan kısa bir sürede normal günlük işlerinize dönebilirsiniz.

Anal fistül tedavisi olduktan sonra ishal ya da kabız olmamak için bağırsak hareketlerini düzenlemeye yönelik besinler önerilir. Daha sağlıklı ve düzenli bir beslenme hayatınızın her alanında büyük önem taşır.

Fistül Hastalığı Nedir? Riskleri Nelerdir? 2024 Fistül Hastalığı
Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx