Sağlık

Frengi Nedir? Bitkisel Frengi Tedavisi

Reklamlar

Frendi hastalığı tüm dünyada yaygın olarak görülen ve tedavi edilmezse ölümcül olabilen bir hastalıktır. Bitkisel frengi tedavisi konulu yazımız ile sizlerin bu konudaki sorularını cevaplayacağız.

Frengi hastalığı Treponema Pallidum isimli mikrobunun sebep olduğu bir sinir sistemi odaklı bir hastalıktır. Eğer frendi hastalığı tedavi edilmezse beynimize, gözlerimize ve sinir sistemimize, iç organlarımıza çok ciddi derecede sorunlar oluşturabilecek bir hastalıktır. Bu hastalık tüm dünyada yaygın olarak görülen bir hastalıktır.

Frengi hastalığı erken tanı ve tedavisi ile iyileşme imkânı olan bu hastalık tedavisi gerçekleşmezse ölümcül tehditler ile beraberinde gelecektir. İç organ tutulumları, HIV gibi hastalıkların görülme ve bulaşma olasılığını artırır.

Reklamlar

Frengi Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Frengi hastalığının bulaşma şekli genelde cinsel yollardadır. Bulaşırken deride yer alan meni ve vajinal sıvılar gibi akıntılar çok etki eder. Bunun dışında da en önemli bulaşma yolu anneden bebeğe geçiş şeklidir. Dolayısı ile bebek mikrobu anne karnında kapabilir. Frengi aynı zamanda kan nakli sırasında da bulaşabilecek bir hastalıktır. Ancak bu durum kan nakli öncesinde donör bu hastalığa karşı tarandığı için oldukça nadirdir. Ayrıca frengi hastalığı kan bağışı sonrası kan bankalarındaki depolama sırasında 24 saatten fazla yaşayamaz.

Frengi hastasının eşyalarını kullanmak da bulaşa yol açabilir. Madde kullananlarda ortak iğne kullanımı yine hastalığın bulaşmasına sebep olmaktadır. Enfekte olmuş bireylerde ilk 2 yıl bulaştırma olasılığı yüzde 90 seviyelerindedir. Bu sürenin ardından bulaşıcılık azalır ve dördüncü yıl bitiminde artık bulaşıcılık kalmaz.

Frengi Kimlerde Görülür?

Korunmasız bir şekilde cinsel ilişkide bulunanlarda ve her yaşta görülebilecek bu hastalık yaygın olarak aşağıda listelediğimiz kişilerde görülebilir.

  • Hasta kişiler ile cinsel temasta bulunanlar,
  • Birden fazla cinsel partneri ile ilişkiye girenlerde,
  • Korunmasız cinsel ilişkide bulunanlar,
  • Sifilis lezyonlarına dokunan kişiler,
  • Başka cinsel yolla bulaşan hastalığı olan kişiler.
Frengi Belirtileri Nelerdir
Frengi Belirtileri Nelerdir

Frengi Belirtileri Nelerdir?

Frengi hastalığının ortalama 21 günlük bir kuluçka süresi vardır. Bu süre 3 güne düşebileceği gibi 90 güne de çıkabilir. Belirtiler genelde bulaşın meydana geldiği yerlerde yaraların görülmesi şeklindedir.

Reklamlar

Frenginin Evreleri Nelerdir?

Birinci Evre: Frengi hastalığına yakalandıktan sonra özellikle genital bölge başta olmak üzere vücudumuzdaki pek çok yerde lezyonlar belirir. Bu lezyonlar yani yaralar 10 ile 90 gün içerisinde belirirler. Öncelikle hastalık nereden bulaştıysa orda belirir. Özellikle cinsel ilişki sonrası bulaştığı için genital bölgede lezyonlar görülmeye başlar. Bunula beraber dil, ağız, dudak ve vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Yaralar ortalama 4-5 haftada iyileşme gösterir. Hasta bu evrede tedavi görmezse hastalık daha ileri seviyeye geçebilir.

İkinci Evre: Birinci evreden sonra ortaya çıkar. Hasta kişinin vücudunda pembe ve kırmızı döküntüler görülebilir. Kaşıntı yoktu ve döküntüler farklı bölgelerde görülebilir. Yaralar ortalama 5-6 hafta sürebilir. Bu döküntüler aşağıdaki şekillerde görülebilir.

  • İsilik,
  • Ciltte küçük leke,
  • Kasık bölgesi ve genital bölgede siğil,
  • Ağızda üzeri beyaz plaklar,
  • Bozuk para büyüklüğünde batık plak,
  • Avuç içi ve ayak tabanında hafif kabarık döküntü olarak

Oluşan bu döküntüler bakterileri içermektedir ve bulaşıcılığa sağlayabilir. Kişide boğaz ağrısı olur, lenf bezlerinde şişkinlik meydana gelir, baş ağrısının yanında grip gibi semptomlar görülebilir. Bunun yanında ateş, yorgunluk, halsizlik ve tüm vücutta ağrılar gibi belirtiler baş gösterebilir. Hastanın bu evrede tedavi edilmesi elzemdir, yoksa üçüncü evreye geçecektir.

Üçüncü Evre: Hastalığın bu dönemi en sessiz dönemidir. Hastalık bu dönemde de ilerleyiş göstermektedir ancak hastanın belirgin bir şikâyeti olmaz. Hastalığın bu dönemi bazen birkaç yıl sürebilir. Frengi testleri her zaman bu evrede pozitif çıkar. Üçüncü evre kendi arasında ikiye ayrılır.

A-Erken Latent Evre: Üçüncü evrenin ilk yılını kapsar. Hastalığın hasta tarafından en çok bulaştırıldığı evredir.

B-Geç Latent Evre: Bu evrede hastalık çok bulaşma göstermez. Hamile hastalarda bebeğe bulaşma görüşebilir. Hasta bu evrede tedavi görmezse dördüncü ve son evreye geçiş olur.

Son Evre: Son evre hastalığın ilk bulaşmasından sonra günler ya da yıllar sonra belirebilecek son evresidir. Son evrede de hastalık ilerlemeye devam eder. Ülkemizde frengi hastalığının son evresi nadiren görülmektedir. Bu evrede hastalık artık iç organlarımıza saldırarak hasar vermektedir. Bu aşamada aşağıdaki hastalıklara sebebiyet verme olasılığı yüksektir.

  • Beyin ve sinir hastalıkları,
  • Göz,
  • Kalp ve damar hastalıkları,
  • Karaciğer,
  • Kemik ve eklem hastalıklarına yol açar.

Frengi hastalığının sebebiyet verdiği iç organ hasarları ölümcül düzeyde olabilir. Bu evrede aşağıdaki rahatsızlıkların görülme ihtimali çok yüksektir.

Frengi Nedir - Frengi Evreleri Nelerdir
Frengi Nedir – Frengi Evreleri Nelerdir
  • Cilt, kemik ve iç organlarda ortaya çıkan şişlikler
  • Kalp ve damar problemleri
  • Körlük
  • Beyin hasarı
  • Sinir hasarı sonucu güçsüzlük, yürüme zorluğu, dengesizlik, hafıza güçlüğü, hezeyanlar, deliryum
  • İdrar kaçırma şeklinde sıralanabilir

Erkeklerde Frengi Belirtileri Nelerdir?

  • İdrar yaparken yanma hissi ve ağrı hissi,
  • Penis ucundan gelen beyaz, sarı, yeşil renkli yoğun kıvamlı akıntı,
  • Makat bölgesinde kaşıntı, akıntı veya kan gelmesi,
  • Testislerde şişme ve ağrı,
  • Makat bölgesinde yara enfeksiyonları gibi belirtileri olabilir.

Doğumsal Frengi Nedir?

Frengi hastalığının anne karnında bebeğe geçmesi ile oluşan duruma verilen isimdir. Frengi mikrobu anne karnındaki bebeğe oldukça yüksek oranda zarar verir. Doğumdan önce kadın doğum doktorları tarafından yapılan testlerde hastalığın erken dönemde tespiti ve tedavisi mümkün kılınarak bebeğin bu hastalıktan etkilenmemesi sağlanmaktadır. Eğer hastalık tespit edilemezse bebekte sağırlık, diş ve burun problemleri gibi sorunlara yol açmaktadır. Gebelerde erken dönem testleri ile hastalığın varlığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Frengi Nasıl Teşhis Edilir?

Frengi hastalığı kan tahlilleri ile teşhis edilir. Yaralar üzerinde fiziki muayene de hastalığın evresinin doğru tespitinde önemli rol oyamamaktadır. VDRL, RPR, TPHA-İ FTA-ABS kan testlerinin yanında yaralardan alınan parça örnekler ile incelemeler yapılabilir.

Frengi Hastalığı İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?

Öncelikle frengi hastalığının tedavisinde kullanılacak ilaçlar için doktorunuzun detaylı muayene ve gerekli tahlillerin yanı sıra lezyonlardan parça alarak ayrıntılı kontrollerde bulunması gerekebilir. Dolayısı ile ezbere ya da yazımızda geçen ilaçları almanız, almaya çalışmanız oldukça sakıncalıdır. Yazımızın bu kısmında verilen bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır.  Penisilin frengi hastalığında aktif olarak kullanılan bir ilaçtır. Penisilin direnci olan hastalar henüz tıp literatürüne bildirilmemiştir. Penisilin etki olarak bakterilerin çoğalmasını engellemekte bizlere yardımcı olur. Hatta kesin olarak ilerleyişi de durdurur diyebiliriz.

Frengi hastalığı geçmişi 1 yıldan kısa olan hastalara 1 doz penisilin, yüksek olanlara ise 2 ile 3 doz arasında ayarlanarak uygulamalar yapılır. Doğum aşamasında olan kadınlar için ise bebeğe 10 gün kristalize penisilin uygulaması yapılır. Penisiline alerjisi olan kişilere Doksisiklin, Ceftriakson, Tetrasiklin, Azitromisin gibi farklı uygulamalar da yapılabilir. Uygulamalar sonrası 2 günün ardından hastalığın bulaşıcı özelliği ortadan kalkmış olur. Tedavinin süresi kişinin frengiden etkilenme durumuna göre 2 yıla kadar uzayabilir. Tedavi başlangıcının ardından hasta 2 yıl boyunca kontrol ve takip edilir. Frengi hastalarının cinsel temastan kaçınması elzemdir. Aksi durumda partnerin de frengi testlerinden geçmesi gerekir.

Frengiden Nasıl Korunabiliriz?​​​​​​​

Frengi hastalığı yazımızda sıklıkla bahsettiğimiz cinsel ilişki ile bulaşır. Hastalıkta çoğu hastada gözlegörülür bir belirti yoktur ve olmaması sebebi ile hastalık kolayca bulaştırılır. Korunmasız cinsel temas bu hastalığın en büyük bulaşma sebebidir. Çok eşlilik, şüpheli partnere karşı korunmamak hastalığın bulaşmasına çanak tutar. Cinsel ilişki için kullanılan hiçbir ekipman ortak kullanılmamalıdır. Frengi şüphesini taşıdığınızı düşünüyorsanız acil olarak nöroloji ya da enfeksiyon hastalıkları polikliniklerine başvurmanız, kan testine tabi tutulmanız gerekmektedir.

Bitkisel Frengi Tedavisi ve Frengiye İyi Gelen Bitkiler
Bitkisel Frengi Tedavisi ve Frengiye İyi Gelen Bitkiler

Bitkisel Frengi Tedavisi ve Frengiye İyi Gelen Bitkiler

Frengiye iyi gelen bir bitkisel kür ile sizlerleyiz. Bitkisel frengi tedavisi Bu kürü doktor gözetimi harici kullanmamanızı ve ölçülere dikkat etmeniz gerekmektedir.

Gerekli Malzemeler

  • Su teresi otu
  • Kuru Üzüm
  • Çöp-i çini
  • Meyan Kökü
  • Karanfil
  • Havlican
  • Süt

Bitkisel Frengi Tedavisi Kürlerinin Hazırlanışı

  • Kuru su teresi otu havanda dövülerek toz formuna getirilir. Bu toz siyah üzüm ile beraber bir tencerede kaynatılır. Kaynama sonrası elde edilen posa sıkılarak meyan kökü tozu ile karıştırılarak macun kıvamına getirilir.
  • Hazırlanan bu macun kıvamındaki karışım nohut büyüklüğünde haplar şeklinde bölünerek porsiyonlara ayrılır. Bu haplar günde 3 en fazla 5 afet olarak şekilde yutulur.
  • Çöp-i çini, meyan kökü ve kuru üzüm suda kaynatılır. Kaynatılan malzemelerin suyu süzülüp, hastalık boyunca her sabah aç karnına bir bardak içilir.
  • Karanfil ve havlıcan otları kurutulduktan sonra dövülerek toz yapılır. Elenerek temiz hale getirilen bu toz, peynir suyu ile karıştırılarak bir karışım elde edilir. Elde edilen bu karışım yemek arasında2 çorba kaşığı kadar tüketilir.

Bu yazımız sizler için faydalı olduysa sağlık açısında önemli bir diğer yazımız olan Böbrek Genişlemesi Neden Olur konulu yazımız sayesinde kritik bir diğer hastalık hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Hepinize sağlıklı günler dileriz.

Frengi Nedir? Bitkisel Frengi Tedavisi 2024 Bitkisel Frengi Tedavisi
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx