Gardenya Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Bu yazımızda sizlerle rengiyle ve kokusuyla hepimizi büyüleyen Gardenya çiçeği bakımını ele alacağız. Gardenya çiçeği bakımı, özellikleri, anlamı ve Gardenya çiçeğinin oldukça merak edilen faydalarını ele aldık. Hadi gelin Gardenya çiçeğini tanıyalım.
Gardenya Çiçeği Anlamı
Gardenya çiçeği anlamı en az görüntüsü, kokusu kadar etkilemektedir bizi. Çiçeklerinin beyaz renk olmasından kaynaklı saf, temiz duygulara yönlendirmektedir bizi. Tabi hissettirdiği duygular saf ve temiz olunca renginin beyaz olmasından da kaynaklı melekleri simgeleyen çiçek olarak hafızalarımıza yer edinmiştir. Gardenya çiçeğinin kokusu o kadar güzel ki; bazı araştırmaların sonucuna göre en güzel kokulu çiçekler arasında olduğu söylenir. Bu güzel kokusundan kaynaklı olacak ki bir diğer anlamı “Üzerinde cennet taşıyan bahçe” demektir.
Gardenya Çiçeği Kökeni
Gardenya çiçeğinin kökeni Japonya, Çin gibi çeşitli Asya ve Pasifik adalarına dayanmaktadır. Rubiaceae familyasından gelen Gardenya çiçeğinin tüylü yaprakları, beyaz çiçeği ve muhteşem kokusuyla tercih edilen çiçekler arasında ön sıradadır. Kokusunun güzel olması sebebiyle parfüm gibi birçok kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.
Gardenya Çiçeği Bakımı
Hassasiyeti ile bilinen gardenya çiçeği bakımı sizi korkutmasın. Her çiçek gibi biraz sevgi, bakım istiyor. Gardenya çiçeği bakımın düzenli ve kontrollü olması gardenya çiçeğinin sağlıklı olması için gayet yeterli olacaktır. Şimdi gelin biraz detaylara inerek gardenya çiçeğinin bakımını ele alalım.
- Gardenya çiçeği bakımını yaparken dikkat etmemiz en önemli nokta sıcaklıktır. Doğrudan aldığı güneş ışığını sevmeyen bu çiçek yaz ayında uyku haline geçtiği için sıcaklık ayarı oldukça önemlidir. Uygun bir sıcaklık ayarında çiçeklerini ve yapraklarını dökmeyecektir.
- Çok sıcağı sevmediği gibi çok soğuğu da sevmemektedir gardenya çiçeği. Bu yüzden iç mekânda büyütmenizi tavsiye ederim. Ortalama 15 derecede sıcaklıkta sağlıklı bir şekilde büyür.
- Hassas bir çiçek olduğu için yapraklarını olası dış etmenlerden korumak gerekir. Hatta mümkün olduğunca yapraklarına dokunmamak gerekir.
- Gardenya çiçeği bakımında nemli ortamları sevmektedir. Bulunduğu ortamın nemin %75 olduğu ortamlar gelişimi açısından oldukça iyidir.
- Toprak seçiminde de mümkünse mineral bakımından zengin topraklar tercih etmeliyiz. Böylelikle çiçekleri daha verimli olacaktır.
- Çiçeğimiz sulama konusunda da hassas olmamızı ister. Yaz aylarında hafta da 2 kere sulama yeterli olacaktır. Yine de düzenli ve kontrollü sulama yapmaya dikkat etmemiz gerekir çünkü çok su seven bir çiçek değildir.
- Bulunduğunuz yerde sularınızda kireç oranı yüksekse hazır su ile sulama yapılması önerilir.
Gardenya Çiçeği Özellikleri
- Gardenya çiçeğinin en bilindik olan özelliği kokusudur. Kokusuyla herkesi mest etmektedir.
- Yeşil yapraklarının aralarında kendini gösteren beyaz çiçekleri ve beyaz çiçeğinin de sarı renkli detayı bulunmaktadır.
- Düzenli bakım sağlandığında oldukça uzun ömürlü bir bitkidir.
- Doğrudan güneşi sevmediği için genellikle evde saksıda bakımı tercih edilmektedir.
Gardenya Çiçeği Ne Zaman Açar?
Gardenya çiçeği ne zaman açar sorusunun cevabı aslında yaptığınız bakıma bağlıdır. Genellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında açar ama doğru sıcaklık ayarlanıp bakımı yapıldığında yaz aylarında da açtığı gözlemlenmiştir. Eğer çiçeğiniz uygun koşulları sağladığınız halde çiçek açmıyorsa toprağını mineral bakımından zengin bir toprakla değiştirmenizi öneririz.
- bakınız: Mimoza Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Gardenya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Gardenya çiçeğini çoğaltabilmek için kök kısmından ayırıp dikim yaparak çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemin yanı sıra Mart ve kasım ayında üzerinde çiçek yokken üzerindeki sürgünlerden alınıp köklendirme yapabilirsiniz. Bu yapmış olduğunuz köklendirme işlemi yaklaşık 1 ay gibi bir sürede sonuç verecek ve filizlenmiş olacaktır.
Gardenya Çiçeği Faydaları
Görüntüsü ve kokusuyla bizleri büyüleyen Gardenya çiçeği faydalarıyla da oldukça etkilemektedir. Yani sadece bir süs bitkisi olarak değil aynı zamanda aroma terapi ve bitkisel ilaç sektöründe kullanılan bir bitki türü olarak karşımıza çıkmaktadır Gardenya çiçeği. Şifa niyetine geçen ve faydalarından yararlanılan bitkiler arasında yer al maktadır. İşte gardenya çiçeğinin faydaları:
- Gardenya çiçeği bağ ağrısına doğal bir çözümdür. Depresyon, anksiyete ve kaygı durumlarını azaltır.
- Odaklanma problemi yaşayanların konsantre olmalarına yardımcı olur.
- Yaralarım iyileşme hızını artırmasını sağlar.
- Emziren annelerin sütünü arttırır.
- Karaciğer rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
- Sindirim sistemi sorunlarının giderilmesinde büyük rol oynar.
- Ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır.
Gardenya Çiçeğinin Budanması
Gardenya çiçeğinin budanması çiçekler solduktan sonra solan kısımlar kesilerek gerçekleşir. Kesilen yerin hava almaması gerekir. Bunun için de soğuk silikon veya yanıcı olmayan herhangi bir yapışkan ile kesilen yer kapatılır. Budamadan sonra gözle görülür bir farkla dal büyür. Ortalama 15 cm uzunluğuna gelince tepesini kopartın. Bunu yapmamızdaki sebep dal yeniden iki dal yaparak fazla çiçek açmasını sağlamaktır.
Gardenya Çiçeği Tohumu Nasıl Olur, Nasıl Ekilir?
Gardenya çiçeği tohumu her türlü toprakta yetişse de genellikle mineralli toprak önerilmektedir. Dikerken tohumun kalınlığı kadar tohumun üstüne toprak atınız. Tohum ekildikten sonra filizlenene kadar her gün toprağı nemlendiriniz. Fide haline gelebilmesi için nemlendirmek çok önemlidir. Fideler 15-20 cm aralığına gelince de tek tek ayrıştırarak ekilmelidir.
Bu yazımızda sizlerle Gardenya çiçeği bakımı nasıl olmalı, nasıl budanır, anlamı ve özellikleri nelerdir gibi bilgileri paylaştık. Yorumlarınızı gönderin sayfamızda paylaşalım…
Ayrıca ilginizi çekebilir: Fulya Çiçeği Bakımı ve Özellikleri
Daha fazla içerik için bizi Instagram’dan da takip edebilirsiniz.